برنامه کنسرسیوم «ساخت و تولید» برای افزایش مهارت دانشجویان/ سال ۱۴۰۱ قراردادهای صنعت و دانشگاه افزایش مییابد
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ بخش نخست گفتوگوی تفصیلی با امیررضا بازرگان معاون نوآوری و رئیس سرای نوآوری فولاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد سیرجان و رئیس دبیرخانه کنسرسیوم ساخت و تولید دانشگاه آزاد اسلامی ۱۶ اسفند ۱۴۰۰ منتشر شد و در این بخش مطرح شد که فعالیتها، اهداف و محورهای کاری دبیرخانه کنسرسیوم ساخت و تولید با حضور ۲۳ واحد دانشگاهی در هشت بخش تقسیمبندی میشود، بخش نخست «استفاده از ظرفیت اعضای کنسرسیوم در راستای تعاریف پروژههای کلان و مسئلهمحور و حتی اجرای آنهاست»، بخش دوم «نگارش یک برنامه یکساله و دستورالعملهای لازم برای اجراییشدن امور مربوط به کنسرسیوم»، بخش سوم «انجام هماهنگیهای لازم بین مراکز تحقیقاتی و واحدهای دانشگاهی عضو کنسرسیوم»، بخش چهارم «تشکیل گروههای تخصصی و اطلاعرسانی کنسرسیوم»، بخش پنجم «برگزاری جلسات منظم و با برنامه زمانی مشخص بین اعضای کنسرسیوم برای تشریک مساعی در انجام امور مربوطه»، بخش ششم «مشخصکردن مسئولیت هریک از اعضا در انجام برنامههای کنسرسیوم»، بخش هفتم «ارسال گزارش عملکرد دبیرخانه بهصورت فصلی بهمنظور ارزیابی فعالیت» و بخش هشتم «انجام امور محوله از طرف ادارهکل آزمایشگاه و مراکز تحقیقاتی بهعنوان مرجع کنسرسیوم» است.
بازرگان در بخش نخست گفتوگو عنوان کرد که فعالیتهای اخیر موجب شده که اعتماد متقابل بین صنعت و دانشگاه برقرار شود و دیوار بیاعتمادی که سالهای سال بین دانشگاه و صنعت وجود داشت، از بین برود و گامهای مؤثری در به ثمر رسیدن سیاستهای صحیح سازمان مرکزی دانشگاه که در رویداد ملی گام دوم دنبال میشود و آن هم تغییر ماهیت دانشگاه آموزشی به پژوهشی و فناورانه است، برداشته شود.
اکنون بخش دوم (بخش نخست گفتوگو را اینجا بخوانید) گفتوگوی خبرنگار خبرگزاری آنا با رئیس دبیرخانه کنسرسیوم ساخت و تولید دانشگاه آزاد اسلامی را پیمیگیریم.
آنا: مهمترین تفاهمنامههایی که تاکنون در زمینه ساخت و تولید قطعه به امضا رسیده است، کدامند؟
بازرگان: یکی از تفاهمنامههایی که پس از انعقاد، درصد خیلی زیادی از آن اجرایی شده، تفاهمنامه بین دانشگاه آزاد اسلامی و شرکت صنعتی و معدنی گلگهر است که در این تفاهمنامه دانشگاه آزاد سیرجان بهعنوان نماینده دانشگاه معرفی شده است. موضوعات این تفاهمنامه و یکی از مأموریتهایی که دانشگاه آزاد اسلامی در این تفاهمنامه دارد، انجام پروژههای تحقیقاتی براساس اولویتهای پژوهشی منطقه گلگهر است. تاکنون چند مورد از اولویتهای پژوهشی را به دانشگاه معرفی کردهاند که چالش فناوری را برگزار کنیم؛ بنابراین فراخوان موضوعات پروژههای تحقیقاتی در سطح کنسرسیوم ساخت و تولید در سطح دانشگاه ارائه خواهد شد و پس از داوری طرحهای واصله، امیدواریم بتوانیم قراردادهای خوبی را برای حل چالشها و طرحهای پژوهشی با واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی داشته باشیم.
بیشتر بخوانید:
ورود ۲۳ واحد دانشگاهی به ارتباط عملیاتی با صنعت
تشکیل دبیرخانه کنسرسیوم «ساخت و تولید» دانشگاه آزاد در سیرجان
توانایی ۲۳ واحد دانشگاه آزاد اسلامی در زمینه ساخت و تولید
موضوع بعدی تفاهمنامه، مأموریتهای مطالعاتی استادان در محیطهای صنعتی است. بر همین اساس، استادانی را معرفی کردیم، قراردادهایی منعقد شده و استادان بهعنوان مأموریت مطالعاتی در منطقه گلگهر در حال فعالیت هستند. موضوع بعدی تفاهمنامه، بخش ساخت و تولید قطعات مورد نیاز صنعت است. همانطور که پیش از این گفتم قطعاتی هستند که بعضاً در نتیجه تحریم قابل دستیابی و تهیه نیستند. پیرو همین بند تفاهمنامه، ۸ قرارداد در سال نخست منعقد کردیم و جمع قراردادها به ارزش حدود ۸۰۰ میلیارد ریال است و پیشبینی میکنیم در سال ۱۴۰۱ افزایش چشمگیری در مبلغ این قراردادها داشته باشیم.
کنسرسیوم ساخت و تولید هم بر مبنای همین تفاهمنامه و ظرفیتهایی که پس از آن تفاهمنامه به وجود آمد، قراردادهایی را منعقد کرد؛ چراکه ظرفیت دانشگاه آزاد سیرجان جوابگوی کل این موارد نبود و نیاز بود که بخشی از این قراردادها و توافقها توسط سایر واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی کشور که توانایی و ظرفیت این کار را دارند، صورت بگیرد و به همین منظور هم کنسرسیوم ساخت و تولید شکل گرفت.
موضوع بعدی که در تفاهمنامه مطرح شد، موضوع پویش کارآفرینی دانشجویان است که رایزنیهایی را در اینباره انجام دادیم و از این ترم دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی با عنوان پویش کارآفرینی با یک برنامه مدون و منظم در صنعت حضور خواهند داشت.
علاوه بر اینها برگزاری دورههای آموزش تخصصی مورد نیاز صنعت، هوشمندسازی خطوط تولید کنسانتره سنگ آهن، تدوین استراتژیهای منابع انسانی و طراحی سردر ورودی گلگهر از دیگر فعالیتهایی است که در راستای تفاهمنامه اجرایی شده است.
برنامهریزی برای افزایش مهارت دانشجویان
آنا: دانشگاه آزاد سیرجان تا چه حد توانسته در حل مشکلات دانشگاه آزاد اسلامی ایفای نقش کند؟
بازرگان: همانطور که دکتر طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی اشاره کرد، راه برونرفت از مشکلات این دانشگاه ورود به فعالیتهای فناورانه و نوآورانه و تبدیل به دانشگاه حل مسئله و جوار صنعت است.
دانشگاه آزاد سیرجان تا اینجای کار به بهترین نحو موفق به انجام این کار شده است. اکنون اکثر شرکتهای تولیدی، صنعتی و معدنی منطقه اعتماد بسیار خوبی را به دانشگاه آزاد اسلامی پیدا کردهاند و میتوان مدعی شد صنایع منطقه تقریباً حل خیلی از مشکلاتی را که پیش رو دارند به دانشگاه آزاد اسلامی سیرجان میسپارند.
اعتمادی که سالهای سال بین دانشگاه و صنعت از بین رفته بود با تلاش دانشگاه و از سوی صنعت بازگشته است؛ این امر میتواند تأثیر بسزایی در پیشرفت دانشگاه آزاد اسلامی بهویژه در گام دوم دانشگاه داشته باشد و آن را بهعنوان دانشگاه جوار صنعت و حل مسئله تبدیل کند.اکنون در حال برنامهریزی برای افزایش مهارت دانشجویان هستیم و در این زمینه سرفصلهای دروس بهویژه دروس عملی و تخصصی رشتههای فنی و مهندسی را مورد بازنگری قرار داده و بعضاً آنها را متناسب با نیازهای منطقه تغییر دادیم. بهعنوان مثال اگر در رشته مکانیک خودرو تاکنون در بحث برق خودرو، فقط برق خودروهای سواری را به دانشجویان خود آموزش میدادیم از اکنون با توجه به ظرفیت و نیاز آتی منطقه، دانشجویان باید سیستم برق خودروهای معدنی و صنعتی را آموزش ببینند. امیدواریم بتوانیم فارغالتحصیلانی از دانشگاه آزاد اسلامی تحویل صنعت بدهیم که از مهارت کافی برخوردار باشند.
ایجاد یکی از بزرگترین کارگاههای ساخت و تولید
آنا: چه اقدامات دیگری برای پیشبرد اهداف کنسرسیوم ساخت و تولید انجام شده است؟
بازرگان: از دیگر اقدامات انجامشده توسعه فضای کارگاهی است که در کمتر از چهار ماه، میزان ۴۰۰ متر مربع فضای کارگاهی ساخته، تجهیز و به امکانات دانشگاه آزاد اسلامی واحد سیرجان اضافه کردیم. در حال رایزنی هستیم و موافقتهای اولیه آن هم اخذ شده که کارگاه ساخت و تولید دانشگاه به شهرک صنعتی گلگهر که در دست ساخت و تجهیز است، انتقال یابد و امیدواریم که یکی از بزرگترین کارگاههای ساخت و تولید این منطقه را البته با همکاری اعضای کنسرسیوم ساخت و تولید ایجاد کنیم.
در کمتر از یکسال که از تشکیل کارگاه مهندسی معکوس و سرای نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد سیرجان میگذرد، توانستهایم قراردادهای خوبی را منعقد کنیم و قطعاً سال آینده افزایش خوبی خواهد داشت. درباره بهینهسازی پمپهای طبقاتی که مورد نیاز منطقه است، توانستهایم پمپهایی را در مرحله نخست مطالعاتی بسازیم و نصب کنیم که تا اینجای کار حدود ۴۰ درصد راندمان و افزایش عمر آن در مقایسه با سایر پمپهای موجود در بازار بهتر بوده است.
حلزونی دود که یکی از قطعات پرمصرف تراکهای ۱۰۰ تن و ۳۵ تن موجود در منطقه بوده نیز در سرای نوآوری فولاد و کارگاه مهندسی معکوس توسط استادان دانشگاه آزاد سیرجان مورد مطالعه قرار گرفته و بهینهسازی شده و برای انجام تست روی یکی از تراکهای گلگهر نصب شده و البته هنوز ادامه دارد؛ اما تا اینجای کار ۳۰ درصد افزایش عمر داشته که امیدواریم حتی به ۱۰۰ درصد افزایش عمر هم برسد.
از دیگر اقدامات میتوان ساخت یا بهینهسازی منیفولد دام تراک را ذکر کرد. همینطور برای نخستین بار دستگاه شارژ اتوماتیک گلولههای آسیابهای معدن را ساختیم. تاکنون چیزی به نام این عنوان وجود نداشته و شارژ گلولههای آسیاب به صورت مکانیکی و توسط اپراتور انجام میگرفته است؛ اما یکی از واحدهای فناور دانشگاه که از اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد سیرجان هم هست، روی این موضوع مطالعه کردند و نمونه اولیه این دستگاه اتوماتیک را ساختند و پیشبینی این است که در مدت یک سال آینده قراردادهای بسیار خوبی برای تجهیز تمام آسیابهایی که در این منطقه وجود دارد، به هدف ساخت این دستگاه منعقد شود.
آنا: نقش کنسرسیوم ساخت و تولید در کسب درآمدهای غیرشهریهای به چه صورت بوده است؟
بازرگان: با انجام فعالیتها و راهاندازی کنسرسیوم ساخت و تولید، راهاندازی سرای نوآوری فولاد، ساخت کارگاه مهندسی معکوس و فعالیتهای فناورانه و نوآورانهای که ذیل این مجموعهها شکل گرفته و در حال انجام است، از یک طرف توانستهایم جذب درآمد غیرشهریهای خیلی خوبی داشته باشیم و از طرف دیگر اشتغالزایی خیلی خوبی را در منطقه ایجاد کردهایم و مجوز بهکارگیری ۶۰ نفر نیروی جدید در شیفتهای دو و سه کارگاه مهندسی معکوس دانشگاه از سوی سازمان مرکزی صادر شده است.
پیشبینی میکنیم سال آینده قراردادهای خیلی بهتری داشته باشیم. رفتهرفته و به مرور جایگاه خیلی خوبی در صنعت پیدا کردیم و اعتمادی که سالهای سال بین دانشگاه و صنعت از بین رفته بود از سوی صنعت بازگشته است و شاهد افزایش همکاریهای دانشگاه با صنعت در منطقه هستیم. این امر میتواند تأثیر بسزایی در پیشرفت دانشگاه آزاد اسلامی بهویژه در گام دوم دانشگاه داشته باشد و دانشگاه آزاد اسلامی را بهعنوان یک دانشگاه جوار صنعت و حل مسئله تبدیل کند و با افزایش مهارت فارغالتحصیلان دانشگاه آزاد، قطعاً شاهد سرازیر شدن داوطلبان دانشگاه در آینده خواهیم بود، کمااینکه اکنون هم شاهد افزایش ورود داوطلبان به دانشگاه آزاد در سیرجان هستیم.
دانشگاه آزاد اسلامی میتواند در ارتباط با صنعت موفق باشد
آنا: نحوه آشنایی با ظرفیتها و تواناییهای واحدهای دانشگاهی دیگر چگونه بود؟ آیا تاکنون فعالیتهای اشتراکی هم با اعضای کنسرسیوم داشتهاید؟
بازرگان: مطابق دستور دکتر طهرانچی، بازدیدهایی را از واحدهای مستعد همکاری در زمینه ساخت و تولید ازجمله استانهای همدان، آذربایجان شرقی و غربی، خراسان رضوی، کرمان، اصفهان و ... داشتیم و ظرفیتهای موجود این واحدها و زیرساختهایی را که برای انجام قراردادهایی که داریم، شناسایی کردیم.
درباره فعالیتهایی که بهصورت اشتراکی با اعضای کنسرسیوم داریم، این نکته را هم باید بگویم که تولید برخی از قطعات مورد نیاز منطقه را به واحدهای مستعد سپردیم و هرجا که لازم بوده نیروهای فنی را برای راهاندازی کارگاهها اعزام کردهایم. اکنون همکاری خوبی برای ساخت و تولید قطعات با واحدهای کرمان، مشهد، همدان و خوی داریم و امیدواریم با یاری خداوند در سال آینده شاهد تولید در تمام واحدهای عضو کنسرسیوم باشیم.
با شناسایی نیازهای هر منطقه و ظرفیت واحدهای دانشگاهی و حرکت به سمت فعالیتهای فناورانه و نوآورانه میتوان به دانشگاهی حل مسئله تبدیل شد و بهعنوان پایلوت این را نشان دادیم که دانشگاه آزاد اسلامی اگر بخواهد، میتواند در ارتباط با صنعت موفق باشد.
آنا: و سخن پایانی ...
بازرگان: تمام فعالیتها و موفقیتها حاصل نمیشد مگر با مساعدت و راهنماییهای همکاران بهویژه دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی، معاون و مدیران کل حوزه تحقیقات، فناوری و نوآوری و معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان مرکزی و رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان کرمان و واحد سیرجان و کارگروه مهندسی معکوس واحد سیرجان که جا دارد از همه این بزرگواران و همینطور اعضای کنسرسیوم ساخت و تولید صمیمانه تشکر و قدردانی کنم.
امیدواریم که با تولید داخل و تکیه بر توانمندیهای خودمان، اقتصاد کشورمان تبدیل به یک اقتصاد مقاومتی شود و دغدغهای در زمینه تأمین قطعات در این دوران تحریم نداشته باشیم یا آن را به حداقل ممکن رسانده و در آینده بتوانیم با فعالیتهای بهتر، سرعت بیشتری به این امور داده و به آن اهدافی که در تشکیل این کنسرسیوم تعریف شده است، هرچه سریعتر دست یابیم.
به گزارش آنا، بهمنظور ایجاد هماهنگی، انتقال و اشتراک تجربیات و حرکت بر مبنای برنامهای منسجم با چشماندازی معقول میان مراکز تحقیقاتی حوزه ساخت و تولید، هفتم دی ۱۴۰۰ دانشگاه آزاد اسلامی واحد سیرجان بهعنوان دبیرخانه کنسرسیوم ساخت و تولید دانشگاه آزاد اسلامی (با رویکرد قطعهسازی) توسط معاونت تحقیقات، فناوری و نوآوری دانشگاه انتخاب و اعلام شد.
انتهای پیام/۴۱۰۳/۴۰۶۲/
انتهای پیام/