جنگ دائمی میان علم و خرافات/ افسانه و خرافات درباره رویدادهای نجومی صحت دارد؟
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، از زمان قدیم میان علم و خرافات اختلاف گستردهای وجود داشته است. علم درباره جهان و رویدادهای آن بر اساس منطق و دانش توضیح میدهد، اما خرافات نوعی اعتقاد ثابت نشده و غیر منطقی است. همچنین از نظر علمی هیچ صحتی در آن وجود ندارد. در این گزارش به خرافات و افسانههای موجود در رویدادهای نجومی میپردازیم.
در سراسر جهان، فرهنگها و مذاهب باستانی تلاش کردند تا خورشیدگرفتگی و ماهگرفتگی را نیز توضیح دهند. بسیاری از این داستانها شامل خدایان، شیاطین، اژدها و سایر موجودات بود که در آسمان میچرخیدند و خورشید یا ماه را نیز تهدید میکردند. در این مواقع مردم هدایایی به آسمان پرتاب میکردند تا مهاجمان را نیز بیرون کنند. درباره پدیده خسوف و کسوف خرافات و افسانههای بسیاری وجود دارد که در این گزارش به آن اشاره شده است.
امروزه در کشورهای مختلف برای پدیده خورشیدگرفتگی آماه میشوند و در مناطقی که مسیر خورشیدگرفتگی تشخیص داده میشود، جشنوارهها و جشنهای چند روزه میگیرند. در دنیای مدرن، دانشمندان میتوانند زمان و مکان وقوع این رویدادهای کیهانی را نیز پیشبینی کنند و تماشاگران آسمان میتوانند به جای ترس از عواقب این رویدادها از زیبایی آنها لذت ببرند. درک بشریت از این رویدادها در طول قرنها تغییر کرده است. با این حال، افسانهها و خرافات درباره رویدادهای نجومی بهطور کامل از بین نرفته است. اطلاعات غلط، افسانهها و خرافات همچنان پیرامون این رویدادهای آسمانی وجود دارد.
افسانهها درباره خورشیدگرفتگی چقدر صحت دارد؟
خورشیدگرفتگی، یک رویداد نجومی است که در این رویداد ماه میان زمین و خورشید عبور میکند. این امر موجب غیبت کامل یا جزئی از خورشید میشود. زمانیکه دانشمندان این رویداد را از نظر علمی توضیح دادند، آنها مشاهده کردند که فضای کمی برای افسانهسازی درباره کسوف وجود دارد. درباره رویدادهای نجومی همیشه افسانهای وجود داشته است.
طبق اساطیر هندو، جرم آسمانی راهویی سربریده اما عصبانی خورشید و ماه را نیز میبلعد و در نهایت منجر به خسوف و کسوف میشود. سپس بر این باورند که چون این راهو نمیتواند آن را برای مدت طولانی در دهان خود نگه دارد، ماهگرفتگی زیاد طول نمیکشد. در ویتنام، افسانهها حاکی از آن است که خسوف زمانی رخ میدهد که قورباغهای غولپیکر خورشید را نیز میبلعد. ارباب آن قورباغه، لرد هان، قورباغه را نیز متقاعد کرده تا خورشید را تف کند.
اسطورههای چینی و اژدها تقریبا میتوان گفت امری جداییناپذیر هستند. آنها بر این باورند که اژدها برای ناهار خود خورشید را خورده و در نتیجه این امر منجر به پدیده خسوف میشود. در این افسانه گفته شده است که ژانگ شیان، خدای تولد، تیرهایی را به سمت اژدها پرتاب میکند و در نهایت اژدها مجبور به تسلیم و پرتاب خورشید میشود. بسیار روشن است که حیوانات در اسطورههای مربوط به کسوف نقش برجستهای دارند.
در چین باستان، کسوف کامل به عنوان نشانههای آسمانی در نظر گرفته میشود که عذاب یا سعادت امپراتور کشور را نیز پیشگویی میکرد. امپراتور برای پیشبینی این موضوع اخترشناسانی را استخدام کرده و عدم انجام این کار حتی امکان داشت منجر به مرگ اخترشناسان شود. بیش از ۴ هزار سال پیش دو ستارهشناس چینی به همین دلیل کشته شدند.
افسانههای نورس نیز ماهگرفتگی را به حیوانات نسبت میدهد. آنها میگویند؛ دو عدد گرگ خورشید و ماه را نیز تعقیب کرده و یکی از آنها قادر به گرفتن خورشید شد و سپس خورشید را نیز بلعید. یکی از قبایل در آمریکا شمالی برای روشن کردن دوباره خورشید تیرهای شعلهور را به سمت آسمان پرتاب کردند و معتقدند که خورشیدگرفتی به این دلیل پایان یافت. یونیان باستان درباره این رویداد آسمانی نظری متفاوت داشتند و آنها بر این باورند که کسوف نشانه خشم خدا بر انسان است و به سبب این اتفاق بلایی رخ خواهد داد و بدبختی برای مردم به ارمغان میآورد.
بیشتر بخوانید:
اسرار انفجار سریع رادیویی آشکار شد/ سیگنالهای عجیب کهکشان راه شیری از کجا آب میخورد؟
خورشیدگرفتگی فردا در کدام نقاط جهان بهتر دیده میشود؟
رشد «میکروارگانیسم» در غذا هنگام پدیده خورشیدگرفتگی
تعداد بسیار زیادی افسانه و خرافات درباره کسوف وجود دارد. بسیاری از این خرافات اکنون ناپدید شده است، اما بعضی از آنها در برخی از کشورها مانند هند باقی مانده است. بسیاری از مردم در زمان کسوف غذا نمیپزند یا مصرف نمیکنند. حتی بعضی از آنها غذای پخته شده را درست قبل از پدیده کسوف دور میریزند، زیرا آنها بر این باورند که در زمان این رویداد «میکروارگانیسمها» روی غذا رشد میکنند. دانشمندان مطالعاتی در این رابطه انجام دادند که نشان داد این پدیده هیچ مبنای علمی برای آن وجود ندارد. میکروارگانیسمها موجودات بسیار ریزی هستند که با چشم غیرمسلح دیده نمیشود. همچنین به دو گروه مفید و مضر تقسیم میشود.
بیشتر بخوانید:
ردپای نجوم بر نقوش «پرسپولیس» / مشهورترین اخترشناس ایرانی در غرب کیست؟
ماشین تحقیقاتی خورشید را لمس کرد
امروزه مردم از دیدن پدیده ماهگرفتگی بسیار حیرتزده میشوند، اما مردم در زمانهای قدیم بر این باور بودن که بیرون رفتن از خانه در هنگام خسوف ممنوع است، زیرا به چشم آسیب وارد میکند. آنها این موضوع را بیشتر برحسب احتیاط میدانستند و آن را جزء خرافات حساب نمیکردند. دانشمندان امروزه طی انجام تحقیقات خود بیرون رفتن را نیز اشتباه نمیدانند، اما به مردم میگویند؛ با چشم غیر مسلح به ماه نگاه نکنند. در زمانهای قدیم زنان باردار نیز نمیتوانستند در زمان رویداد این پدیده به بیرون بروند و بر این باور بودند که به جنین آسیب وارد میشود، اما این خرافات هم پایه علمی ندارد. کسوف و سایر رویدادهای نجومی امروزه مورد توجه اکثریت است و برای آنها موضوعی جذاب است. مطمئن شوید که شانس خود را برای دیدن این رویدادهای نجومی از دست ندهید، زیرا خرافات درباره این رویدادها از نظر علمی بهطور کامل رد شده است.
انتهای پیام/۳۳۰۴/
انتهای پیام/