دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
10 بهمن 1394 - 11:29
استاندار تهران در گفت‌وگو با آنا خبرداد

کاهش تأییدصلاحیت‌شدگان هیئت نظارت تهران بعد از اعمال نظر هیئت نظارت مرکزی/ تشخیص بین حداقل تا حداکثر شرایط با مردم است

آنچه من بعد از صحبت با هیئت نظارت استان تهران و بعد از صحبت با اعضای شورای نگهبان برداشت کردم، مثبت است/ وزیر کشور خودشان تشخیص دادند، وارد صحنه شوند.
کد خبر : 64030

گروه سیاسی- زهرا ترابی: بسیاری از گروه‌ها و چهره‌های سیاسی برای پیگیری وضعیت ردصلاحیت‌شدگان، چشم به دولت روحانی دوخته‌اند. در این باره استاندار تهران می‌گوید که با برخی از اعضای شورای نگهبان رایزنی کرده و همچنین وزیر کشور نیز خود وارد میدان شده است. در ادامه متن گفت‌وگوی خبرنگار سیاسی خبرگزاری آنا را با سیدحسین هاشمی استاندار تهران درباره پیگیری‌‌های وزارت کشور برای مسئله رد صلاحیت‌ها می‌خوانید:


وزیر کشور و مسئولان دولتی چه پیگیری و تلاشی درباره رد صلاحیت‌ها کرده‌اند؟


نامزدی برای نمایندگی مجلس یک شرایط خاص دارد که قانون آن را مشخص کرده است. کسی خارج از این شرایط نمی‌تواند وارد رقابت شود. مسلم است کسی هم نمی‌تواند این حداقل شرایط را نفی کند. تشخیص بین حداقل تا حداکثر شرایط با مردم است

به نظر می‌رسد که شخص وزیر کشور، آقای امیری قائم مقام وزیر و آقای مقیمی معاون سیاسی، موضوع رد صلاحیت‌ها را از طریق شورای نگهبان پی‌گیری می‌کنند و صحبت‌های در این باره صورت گرفته است. افرادی که صلاحیتشان احراز نشده یا تایید نشده را برررسی می‌کنند تا ان‌شاءالله فضایی ایجاد شود که انتخابات رقابتی جدی در کشور انجام شود و همان‌ نظری که مقام معظم رهبری در این باره داشتند، یعنی حضور حداکثری و دشمن‌شکن مردم در 7 اسفند شکل بگیرد.


آقای رئیس‌جمهوری در جلسه‌ با استانداران و فرمانداران گفتند که آقای جهانگیری، معاون اول، را مأمور کردند که با شورای‌نگهبان مذاکره کنند و مسئله عدم احراز و رد صلاحیت افرادی را که قابل حل است، پیگیری کنند. رئیس‌جمهوری به مر قانون اشاره کردند تا بر مبنای آن فضایی که ایجاد شده است، کمی تعدیل شود. خوشبختانه بحث‌ها همه امیدوار‌کننده است. امیدوارم اگر با همین روند پیش برویم به یک مرحله‌ای برسیم که مسئله عدم احرازهای اعلام شده برای افراد حل شود. امیدواریم یک انتخابات باشکوه ان‌شاءالله رقم بزنیم.


با توجه رد‌صلاحیت‌ها اگر این روند تغییر نکند، آیا انتخابات هفتم اسفند ماه رقابتی خواهیم بود؟


معتقد هستم انتخابات رقابتی خواهد شد. شکی در این باره ندارم.


از چه دیدگاهی این موضوع را مطرح می‌کنید؟بر چه اساسی با این اطمینان رقابتی شدن انتخابات را مطرح می‌کنید؟


فضایی که در جامعه و در بین مردم وجود دارد کاملا مشخص است که انتخابات رقابتی خواهد شد و حتی در این انتخابات، رقابتی گسترده‌تر هم شکل می‌گیرد. با توجه به مقررات، بعد از اعلام نظر هیئت‌های نظارت استان‌ها، تا 20 روز فرصت هست تا کسانی که اعتراض کردند و حقشان نادیده گرفته شده است، بررسی مجدد شوند. بعد از این باز هم سه روز وقت داریم که شورای‌ نگهبان بررسی کند. بعد از آن هم، مجددا فرصت شکایت و بررسی مجدد هست.


این مسیرهای قانونی واقعا مسیرهای درستی است و ما باید تلاش کنیم که درست انجام شود تا در نهایت افرادی که حداقل شرایط را دارند، بتوانند وارد عرصه رقابت شوند. به نظرم نامزدی برای نمایندگی مجلس یک شرایط خاص دارد که قانون آن را مشخص کرده است. کسی خارج از این شرایط نمی‌تواند وارد رقابت شود. مسلم است کسی هم نمی‌تواند این حداقل شرایط را نفی کند. تشخیص بین حداقل تا حداکثر شرایط با مردم است. اینکه به چه کسی رأی بدهند جزء اختیارات مردم است. شورای محترم نگهبان، دولت، جناب آقای دکتر روحانی رئیس جمهوری و وزارت کشور اشاره کردند ما باید پایبند قانون باشیم که در این صورت خطا کمتر رخ می‌دهد.


شما درحالی از پیگیری‌های آقای رحمانی‌فضلی خبر می‌دهید که اخیرا سخنی از وزیر کشور نقل شد مبنی بر اینکه «کاری از دست من در مورد رد صلاحیت‌ها، برنمی‌آید»، آیا واقعا کاری از وزیر برمی‌آید؟


این حرف تکذیب شد. شاید برداشت دیگری از صحبت‌های آقای وزیر داریم. انصافا به طور جد، هم قبل از ثبت نام اعلام کرده بود و الان هم اعلام می‌کند که وظیفه من است از حقوق مردم دفاع کنم. خودشان تشخیص دادند، وارد صحنه شوند و احساس کردند، در این فضای کشور به عنوان کسی که به لحاظ علمی، تجربی و غیره می‌تواند مفید باشد، حضور یابند. همچنین گفتند که ما موظف هستیم حمایت کنیم، مگر در مواردی که اطلاعات دقیقی مبنی بر عدم صلاحیت باشد. اما درباره افرادی که صلاحیت لازم را دارند ولی حقشان نادیده گرفته شده است، گفتند با جدیت پیگیر هستند. من به صراحت می‌گویم ایشان پیگیری می‌کند.


این پیگیری‌هایی که می‌گویید آیا تا به امروز خروجی مشخصی داشته و توانسته است به نتیجه برسد؟


هنوز زمان هست. این 20 روز شورای نگهبان برای بررسی‌ها وقت دارد. شخص وزیر کشور، آقای امیری سخنگوی وزارت کشور و آقای مهندس مقیمی معاون سیاسی وزیر، با جدیت در حال پیگیری هستند. در این قضیه می‌توانم به صراحت بگویم، چون کاملا در جریان ریز قضیه هستم. جلسه‌ای تشکیل شده که ما نرفتیم و مسئولان وزارت کشور رفتند و این جلسات در حد کشوری هست و استانی نیست. ممکن است با یکی از اعضا صحبت داشته باشیم. طبیعتا نظرات را منتقل و نگاه را مطرح می‌کنیم. من انصافا با برخی افراد در شورای نگهبان که صحبت کردم، خیلی مثبت نگاه کردند. نگاهشان نگاه مثبت بود و من ندیدم موضع بگیرند.


وقتی می‌گویند که عدم احراز صلاحیت یعنی نمی‌دانند که فرد نسبت به این اصل عامل هست یا نیست؛ در این حالت می‌شود قضیه را با یک دست خط حل کرد.

واکنش اعضای شورای نگهبان به رایزنی‌های شما چه بوده است؟


من با بعضی از اعضای شورای نگهبان صحبت کردم و ندیدم که گارد بگیرند. خیلی راحت گفتند بررسی می‌کنیم. من خودم شنیدم و به خود من منتقل کردند که حتما دقت می‌کنند و کسی را که حقش نادیده گرفته شده است حتما برمی‌گردانند. اینها امیدوار کننده است. باید اجازه بدهیم که فضا حفظ بشود. فضا را آلوده و تنش‌زا نکنیم تا شورای نگهبان هم بر اساس قانون کارش را انجام دهد که انشاءالله بتوانیم یک فهرست مناسبی از آنهایی که بررسی می‌شوند، بیرون بیاید و این امیدی که در جامعه هست بیشتر شود.


ارزیابی شما از نتیجه نهایی این رایزنی‌ها چیست؟ آیا به نتیجه روشنی می‌رسد؟


با هیئت نظارت استان تهران یک جلسه داشته‌ایم که خیلی جلسه خوب و مثبتی بود. رقم تعداد تأیید صلاحیت‌شدگان توسط هیئت نظارت استان قبل اعلام، رقم بالاتری بوده است ولی چون هیئت نظارت مرکزی هم نظر می‌دهد، این رقم جا‌به‌جا شد. خود هیئت نظارت استان ما هم درباره صلاحیت‌ها به دنبال همان رقمی است که خودشان مطرح کردند. آنها پیگیر هستند و این برای خودمان نکته جالبی است. یعنی حتی هیئت نظارت استان تهران که با آنها جلسه داشتم و خیلی جلسه مثبت و خوبی بود، رقمی که از تأیید صلاحیت‌شدگان مد نظر داشتند با رقمی که بعد اعلام شد، یک مقدار اختلاف داشت. من به آنها گفتم چیزی که شما می‌گفتید با این فرق می‌کند و آن‌ها گفتند ما روی حرف خودمان هستیم و آن رقمی را که مطرح کردیم، پیگیری می‌کنیم و جدا به دنبال آن هستیم. نکات مثبتی هست. به نظر من باید همه این‌ها را مثبت تلقی کنیم. اجازه بدهیم این بیست روز تمام شود؛ آن خروجی ان‌شاءالله خروجی امیدوار کننده‌ای می‌شود.


آنچه من بعد از صحبت با هیئت نظارت استان تهران بعد از اعلام صلاحیت‌ها و بعد از صحبت با اعضای شورای نگهبان برداشت کردم، مثبت است. حتی رئیس هیئت نظارت مرکز استان تهران به صراحت مطرح کرد که ما جدی پیگیری می‌کنیم. این خیلی نکته مثبتی است. این را در کنار صحبت‌های آقای وزیر و آقای امیری بگذارید. در مجموع احساس می‌کنیم که فضا مثبت است. مثلا شما پیش پزشک می‌روید که می‌گوید علامت‌های بدی هست و بعد از یک مدت که دوباره مراجعه می‌کنید، پزشک می‌گوید خیلی علائم خوبی به وجود آمده است. اینها که من شنیدم، علائم خوبی است و می‌شود امیدوار بود که در شورای نگهبان، در مورد بخشی از افراد تجدید نظر شود و برگردند.


به نظر شما آیا عدم احراز صلاحیت همان رد صلاحیت نیست؟


وقتی می‌گویند که عدم احراز صلاحیت یعنی نمی‌دانند که فرد نسبت به این اصل عامل هست یا نیست؛ در این حالت می‌شود قضیه را با یک دست خط حل کرد. عدم احراز را می‌شود با یک روش‌ها یا مکانیسم‌هایی که وجود دارد به طرف حل شدن برد.


با اعدام شیخ نمر که همه عربستان را محکوم کرده بودند، فرصتی برای ما پیش آمده بود که می‌توانستیم حسابی مانور بدهیم اما حمله به سفارت همه چیز تغییر داد؛ یعنی یک فرصت طلایی را از دست دادیم

در ماجرای حمله به سفارت عربستان سر و صدای زیادی شد. مخصوصا با برکناری آقای براتلو و صحبت‌هایی که آقای امیری راجع به آن داشت. آیا ناگفته‌ای درباره این اتفاقات دارید؟


آقای براتلو از مدت‌ها قبل می‌خواست جابه‌جا بشود و بحث آن جدی مطرح بود که با اتفاقات سفارت همزمان شد. من تا به امروز برکناری ایشان را مرتبط با آن قضیه نمی‌دانم. ولی بعد که آقای امیری صحبت کردند من اشاره کردم که ممکن است یکسری اطلاعات به وزیر رسیده باشد که به من نرسیده است و من هم دسترسی به ایشان نداشتم. ایشان در جلسات پیوسته در دولت بودند و برای من امکان تماس نبود؛ بعد ایشان مطرح کرد و من بلافاصله اعلام کردم که در جریان نبودم. آن حادثه، حادثه تلخی بود که هزینه بسیار زیادی برای مملکت داشت. این را همه قبول کردند که سفارت، خاک یک کشور است و ما موظف هستیم امنیت سفارت را حفظ کنیم. همچنین موظفیم امنیت دیپلمات‌ها را حفظ کنیم. همان‌طور که آنها در کشورهای دیگر موظف هستند، امنیت سفارت و دیپلمات‌های ما را حفظ کنند. تعرض به سفارت نه پسندیده و نه قابل قبول است. خود مقام معظم رهبری هم به صراحت این را مطرح کردند. ما امیدوار هستیم که این گونه اتفاقات تکرار نشود چون هزینه آن بیش از حد تصور است. باید قبول کرد که فرصت طلایی بعد از شهادت شیخ نمر برای کشور ما تبدیل به یک تهدید شد و این همه هم هزینه دادیم. ولی پس از آن انصافا کار دقیقی انجام شده و تمام افرادی که با این قضیه مرتبط بودند، شناسایی و دستگیر شدند و گزارش کاملی را وزارت کشور آماده کرد که هم به دولت و هم به مقام معظم رهبری ارائه شد.


شما چه کسی را در این ماجرا مقصر می‌دانید‌؟


این تصور که یکی به سفارت حمله کند نباید به ذهن کسی بیاید. چنین اتفاقی کار غلطی است و این کار محکوم است. چون در این باره گزارش ارائه شده است نمی‌خواهم قضایا را باز کنم. با اعدام شیخ نمر که همه عربستان را محکوم کرده بودند، فرصتی برای ما پیش آمده بود که می‌توانستیم حسابی مانور بدهیم اما حمله به سفارت همه چیز تغییر داد؛ یعنی یک فرصت طلایی را از دست دادیم.


تیمی دقیق و قوی روی این موضوع کار کرده است و انصافا هم تمام ابعاد قضیه را بررسی کردند. گزارش جامعی آماده شد که بالاخره وزارت کشور هم اعلام می‌کند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب