دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
10 بهمن 1400 - 15:35
هاشمی مطرح کرد؛

سهم ۲۴ درصدی اقتصاد دیجیتال از اقتصاد کلان

معاون فناوری و نوآوری وزیر ارتباطات گفت: سهم اقتصاد دیجیتال از کل اقتصاد ۲۴ درصد است.
کد خبر : 638217
هاشمی

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، ستار هاشمی در مراسم رونمایی از پروژه تدوین سند نقشه راه توسعه هوش مصنوعی در کشور و طرح زیرساخت آزمایشگاهی که پیش از ظهر در پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات برگزار شد، بیان کرد: اگر نگاهی به روند تحولات بشری از نقطه‌نظر فناوری اطلاعات بیندازیم، یکی از واژگانی که ما در دهه اخیر بسیار با آن مواجه شدیم، بحث اقتصاد دیجیتال است. ما شاهد رشد غیرقابل باوری در این حوزه هستیم. برآوردی که برای سهم اقتصاد دیجیتال از کل اقتصاد در سال ۲۰۲۵ تخمین زده شده، سهم ۲۴ درصدی است، اما به روایت آمار و برآوردهایی که انجام شده است امروز حجم اقتصاد دیجیتال در دنیا بالغ بر ۳۰ تریلیون دلار یعنی حدود ۳۰ درصد است.


وی افزود: همچنین بر اساس گزارش‌ها بالغ بر ۴۰ کشور دنیا سهم اقتصاد دیجیتال‌شان از ۴۰ درصد عبور کرده است. بخشی از آن به‌واسطه شرایط ناشی از کرونا بوده است. بخشی دیگر از آن به این دلیل است که سیر تحولات بشری ناشی از فناوری اطلاعات شتابان‌تر از چیزی است که ما فکر و پیش‌بینی می‌کردیم.


هاشمی بیان کرد: وقتی بسیار عمیق به این موضوع نگاه می‌کنیم متوجه می‌شویم که هوش مصنوعی یکی از مولفه‌های کلیدی در اقتصاد دیجیتال است. بر اساس آمارها صرفا سهم هوش مصنوعی را مؤسسات راهبردی در اقتصاد دیجیتال بالغ بر ۱۵ درصد پیش‌بینی می‌کنند. وقتی نگاهی به این آمار نگاه می‌کنیم و آثار بسیار جدی که در تمامی شئون بشری در رابطه با بحث اقتصاد دیجیتال و حوزه فناوری ایفا می‌کنند طبیعتا به این مهم می‌رسیم که این حوزه نیاز به توجه، تدبیر، برنامه‌ریزی منسجم و نگاه به آینده دارد. فرمایش مقام معظم رهبری در آبان ماه امسال در دیدار با نخبگان هم تأکیدی است بر این موضوع که ایشان اشاره‌ای مشخص به فناوری تحت عنوان هوش مصنوعی دارد. بحث هوش مصنوعی به خودی خود موضوعیت ندارد. نسل پنجم تلفن همراه یک زیرساخت ارتباطی نیست بلکه یک اکوسیستم یا زیست‌بوم است که مؤلفه‌ها و بازیگرهای متعددی دارد و باید کمک کنیم تا آن از ظرفیت فراوانی که در آن وجود دارد استفاده کنیم.


وی افزود: بسیار خرسندیم که با همت عزیزان در پژوهشگاه طبیعتا بخشی از این ظرفیت امروز به بار نشسته است و یکی از آن‌ها استفاده از ظرفیت پردازش زبان فارسی، بحث سند ملی هوش مصنوعی است و همچنین ظرفیت‌های دیگر در کشور در یک سال اخیر شاهد بودیم و بحث روبات جراحی از راه دور است.


هاشمی بیان کرد: در کنار تمامی این موارد ما باید برای حاکمیت از داده‌ها و تسهیل آن آمادگی زیادی ایجاد کنیم. نکته دیگری نیز در اینجا مطرح می‌کنیم که بسیار حائز اهمیت است و آن این است که وقتی به سمت مکانیزه کردن امور می‌رویم تمام افراد درباره اشتغال نگران می‌شوند.


وی افزود: برخلاف باور عموم تراز ایجاد اشتغال در هوش مصنوعی مثبت است. بر اساس برآوردها هوش مصنوعی ۹۷ میلیون شغل ایجاد می‌کند و ۸۵ میلیون شغل را نیز از بین می‌برد؛ بنابراین تراز آن مثبت است. نکته این است که هوش مصنوعی مشاغل عمومی که فرآیند تکرار دارد را نیز از بین می‌برد و نیاز به شغل‌های تخصصی به‌ وجود می‌آید.


هاشمی گفت: اگر ما حضور فعال و موثر در این حوزه فعال نباشیم در کشور بیکاری داریم و در عین حال به نیروی کار نیاز داریم. بیکاری به‌علت مشاغل عمومی و نیاز به نیروی کار به‌دلیل نیاز به نیروی تخصصی است. و ما باید از آن در بحث آموزش و حوزه کاربرد استفاده کنیم. همچنین در کنار پرورش نیروی انسانی باید به جذب و نگهداشت آن‌ها را نیز مدنظر داشته باشیم.


معاون فناوری و نوآوری وزیر ارتباطات بیان کرد: نگاهی که از گذشته مدنظر بوده و هست تقریبا ۳هزار نفر در سال فارغ‌التحصیلان در حوزه هوش مصنوعی داریم؛ بنابراین باید برنامه‌ریزی کنیم تا بتوانیم سهم خوبی از این موضوع در کشور داشته باشیم.


وی افزود: نکته دیگری که می‌خواهم به آن اشاره کنم بحث فاصله زیاد بین رگولاتوری و فناوری است. امروزه شاهد این مهم هستیم که فناوری به‌سرعت درحال ارتقا است اما در حوزه تنظیم کردن و رگوله کردن نمی‌توانیم با سرعت مناسب پیش برویم و این باعث ایجاد شکاف می‌شود که این شکاف بالقوه باعث می‌شود تا استفاده از این ظرفیت کاهش پیدا کند. با یک برنامه‌ریزی منسجم می‌توانیم سهم مناسبی از این ظرفیت داشته باشیم. بحث زیرساخت‌های پردازشی با همکاری افراد به‌خوبی پیش می‌رود. بحث هم‌افزایی بین نهادهای مختلف یکی از نکات بسیار مهمی است. با تدبیر دکتر یزدانیان و تیم قوی این هم‌افزایی انشالله افزایش نیز پیدا می‌کند. نکته دیگری باید به آن بپردازیم تعاملات بین‌المللی است. همچنین متدولوژی مجمع جهانی اقتصادی با بررسی مدل‌های مختلف توسعه داده شده در کشورهای مختلف احصا شده و می‌تواند در تعیین حوزه‌های مورد بررسی کمک کند.


انتهای پیام/۳۰۰۴/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب