دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
29 دی 1400 - 12:00
در گزارش آنا بخوانید؛

تکمیل مثلث قدرت در شرق با سفر رئیسی به روسیه/ خدمات متقابلی که تهران و مسکو به یکدیگر ارائه خواهند داد

بسیاری از تحلیلگران برجسته داخلی و خارجی سفر تاریخی رئیس‌جمهور ایران به مسکو و دیدار وی با همتای روسی‌اش را تکمیل مثلث قدرتمند ایران، روسیه و چین دانسته‌اند که معادلات بین‌المللی را به نفع شرق برهم خواهد زد.
کد خبر : 635816
رئیسی پوتین

گروه جهان خبرگزاری آنا- محمد جعفری؛ صبح امروز سید ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور ایران به دعوت ولادیمیر پوتین، همتای روسی‌اش برای سفری دوروزه راهی مسکو شد تا به‌واقع و به‌صورت عملی تغییر معادلات بین‌المللی به نفع شرق کلید بخورد.


سال‌هاست که تحلیلگران منطقه و جهان از یک حرکت نوین با محوریت ایران برای ایجاد ائتلافی بین تهران، مسکو و پکن سخن به میان می‌آورند. بحث و مجادله در خصوص امکان‌پذیر بودن یا نبودن این ائتلاف که بسیاری آن را مثلث ایران، روسیه و چین نام داده بودند سال‌ها ادامه داشت و کارشناسان باتجربه و زبده غرب هم از آن اطلاع داشتند. بی‌دلیل نبود که در طی چهار دهه گذشته ابرقدرت‌های غربی هر چه در توان داشتند به کار گرفتند تا ایران را به‌ زانو درآورند. از تحریم گرفته تا تهدید نظامی و عملیات خرابکارانه هر آنچه در توان داشتند انجام دادند تا ایران نتواند به‌عنوان مبتکر و ضلع اصلی مثلث نام‌برده به حیات خود ادامه دهد.


غربی‌ها همین اقدامات را علیه روسیه و چین هم انجام دادند. موضوع از دست دادن حکمرانی بر کل دنیا امری ساده نبود که ابرقدرت‌های غربی بخواهند به‌سادگی از آن بگذرند. اما ایران با همه این فشارها دوام آورد، پا پس نگذاشت و با اندیشه جهانی "مقاومت" زمینه‌های لازم تکمیل ائتلاف شرقی را فراهم کرد.


تکمیل مثلث قدرت در شرق با سفر رئیسی به روسیه/ خدمات متقابلی که تهران و مسکو به یکدیگر ارائه خواهند داد
سید ابراهیم رئیسی رئیس‌جمهور


محقق شدن گشایش اقتصادی در کشور در گرو پیوند بیشتر با روسیه


ایران در اوایل سال ۱۴۰۰ سند همکاری راهبردی ۲۵ ساله با چین را به امضا رساند و هفته گذشته هم در پی سفر حسین امیر عبداللهیان وزیر امور خارجه و دیدار با "وانگ یی" همتای چینی‌اش آغاز اجرای مفاد این سند به‌عنوان نقشه راه اعلام شد. چند ماه قبل هم ایران به عضویت دائم پیمان همکاری شانگهای درآمد. تا اینجا ایران توانسته بود ضلع دوم مثلث را در قالب طرحی راهبردی و درازمدت با خود همراه کند.


ایران با ائتلاف استراتژیکی که با چین به دست آورده بود توانست در روند مذاکرات وین بر سر رفع تحریم‌ها دست برتر را نسبت به طرف‌های غربی به دست بیاورد. آمریکا با اعمال تحریم‌های سنگین به‌عنوان حربه‌ای اقتصادی-سیاسی قصد داشت ایران را خسته و محتاج کند تا از هدف نهایی‌اش یعنی تکمیل ائتلاف شرقی منصرف شود اما با مقاومتی که ایران از خود نشان داد، واشنگتن و همپیمانانش دریافتند که رودست خورده‌اند.


ایران خستگی‌ناپذیر در اندیشه زدن تیر خلاص به ‌نظام سرمایه‌داری غرب که سال‌ها ظلم و جنایت علیه ملل دنیا را در پرونده داشت به مقامات ارشد روس این سیگنال را ارسال کرد که بهترین زمان برای تکمیل ائتلاف فرا رسیده است.



هدف‌گذاری روسیه تا سال ۲۰۳۰ گرد هم آوردن جمهوری‌های اتحاد جماهیر شوروی سابق تحت عنوان "اتحادیه‌ای از جمهوری‌ها تحت هدایت فدراسیون روسیه " است



سفر دوروزه رئیسی به مسکو و دیدار با یکی از قدرتمندترین رؤسای جمهور دوران همسایه شمالی حتی قبل از آغاز در رسانه‌های منطقه، اروپا و دیگر نقاط جهان ازجمله العربیه عربستان، دویچه وله آلمان، بی.بی.سی انگلیس و رادیو فردا آمریکا بازتاب ویژه داشت. در این میان رسانه‌های روسیه سنگ تمام گذاشتند و از اهمیت راهبردی روابط با ایران قلم زدند و وجوه تمایز سید ابراهیم رئیسی با دیگر روسای جمهور ایران را برجسته کردند.


در همین راستا روح‌الله مدبر، کارشناس مسائل روسیه با تمجید از هوشیاری رسانه‌های روسیه و ابراز تأسف از نگرش برخی رسانه‌های داخلی اظهار داشته است: در حال‌ حاضر شاهد یک همگرایی بسیار مناسب در رسانه‌های روسیه درباره مسائل مربوط به توسعه مناسبات با ایران و افزایش روابط تهران و مسکو هستیم. اشتیاق طرف روسی را برای این سفر می‌بینیم، ولی متأسفانه هم‌زمان در تعدادی از رسانه‌های داخلی، شاهد رفتارهای غیرحرفه‌ای دراین‌باره هستیم.




بیشتر بخوانید:


سوابق و ضروریات همکاری دانشگاهی ایران و روسیه؛ میزبانی دیپلماتیک پوتین از رئیسی با چشم‌انداز همکاری ۲۰ ساله/ دیپلماسی علمی، گسترش روابط تهران و مسکو را در پی دارد


رزمایش مشترک دریایی ایران، روسیه و چین در خلیج فارس




مدبر هم که از سال‌های پیش در خصوص پیوند ناگزیر تهران، مسکو و پکن در تقابل با غرب سخن رانده بود ادامه داد: در راستای همگرایی‌ها، تعاملات و همکاری‌هایی که میان ایران و روسیه در حوزه افزایش ثبات منطقه‌ای وجود داشته و دارد، به‌زودی ادامه رزمایش امنیتی کمربند دریایی میان سه کشور ایران، روسیه و چین را شاهد خواهیم بود که این نیز نشان‌دهنده عمق روابط این سه کشور در حوزه مسائل راهبردی، فرامنطقه‌ای و به‌ویژه حوزه امنیت دریاها خواهد بود. همکاری مشترک کشورمان با روسیه و چین در این رزمایش، نشان‌دهنده کلاس قابل‌توجه نیروهای مسلح ما در حوزه امنیت بین‌الملل است که به‌خودی‌خود، تهدیدی جدی برای طرف غربی محسوب می‌شود.


دیدیم که مدبر بر نقش رسانه‌ها، ائتلاف راهبردی و نیز توان بسیار بالای نیروهای مسلح کشورمان تمرکز کرده بود که همه آن‌ها هم درست و بجا بودند. رسانه‌ها به‌عنوان یار اصلی دستگاه دیپلماسی درعین‌حال اینکه پروپاگاندای رسانه‌های غربی علیه این ائتلاف شرقی را می‌توانند خنثی کنند این امکان را هم دارند که هشدارهای لازم را به دستگاه دیپلماسی در خلال حضور پای میز مذاکره با طرف‌های خارجی را هم ارائه کنند. این از بابت رسانه‌ها، ازلحاظ مبحث استراتژی هم یک سؤال مطرح است: چگونه شده که ایران توانسته هم در پیمان همکاری شانگهای عضو دائم شود، هم با غلبه بر تبعات فشار حداکثری آمریکا دست برتر در مذاکرات وین را به خود اختصاص دهد، هم چین با آغوش باز سند همکاری با تهران را امضاء کند و هم اینکه رئیس‌جمهور روسیه همتای ایرانی خود را به مسکو دعوت کند؟ پاسخ این است که در حال حاضر ایران دارای اندیشه‌ای جهانی است که مهم‌ترین ویژگی و پتانسیل برای قدرتی جهانی‌شدن است.


موضوع سومی که مدبر درباره آن سخن گفت توان نظامی است. روسیه ابرقدرت نظامی جهان است. بسیاری از تسلیحات روسیه را هنوز آمریکا هم نتوانسته تولید کند. موشک‌های فراصوت روسیه حتی توانسته‌اند نقطه‌زن هم بشوند یعنی اینکه خیلی دقیق هستند اما آمریکا در سه آزمایش این مدل از موشک‌های بالستیک شکست خورده است.



مهم‌ترین ره‌آورد سفر رئیسی به مسکو تکمیل مثلث توانمند ایران، روسیه و چین است که در حال محقق شدن است و مطمئناً هر نقشه راه و قراردادی هم که در پی تکمیل این ائتلاف محقق شود در راستای منافع ملی نسل فعلی و آتی کشور خواهد بود



ببینید، روح‌الله مدبر در یکی از مصاحبه‌هایش با آنا پیش‌بینی کرده بود که هدف‌گذاری روسیه تا سال ۲۰۳۰ گرد هم آوردن جمهوری‌های اتحاد جماهیر شوروی سابق تحت عنوان "اتحادیه‌ای از جمهوری‌ها تحت هدایت فدراسیون روسیه " است. همین موضوع را "میت رامنی"، سناتور جمهوری‌خواه از ایالت یوتا در آمریکا چند روز پیش این‌گونه بیان کرد که آمریکا نباید اجازه دهد که روسیه بار دیگر شوروی را احیا کند. صحبت همین است؛ این روسیه اگر تا سال ۲۰۳۰ بتواند آن اتحادیه موردنظر خودش را شکل دهد که احتمالش هم بسیار زیاد است دیگر ایران با یک کشور ائتلاف ایجاد نکرده است بلکه با دست‌کم ۱۶ کشور در قالب یک اتحادیه کار خواهد کرد.


این گونه موضوعات هستند که به سفر رئیسی به مسکو وزن می‌دهند وگرنه بسیاری از رؤسای جمهورها و وزرای خارجه به این کشور قدرتمند و آن کشور وسیع و ثروتمند سفر می‌کنند.


ابراهیم رئیسی پازل هاشمی رفسنجانی و سیدمحمد خاتمی در روابط با روسیه را  تکمیل می‌کند؟ | رویداد24


روسیه اهمیت ویژه‌ای برای رئیس دولت سیزدهم ایران قائل است


شما سفر سردار سرلشکر محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران را به روسیه به یاد بیاورید. استقبالی که نظامیان روسیه از سردار باقری کردند حتی در دوره شوروی هم بی‌سابقه بود. این پذیرایی از سوی کشوری صورت گرفته که ۱۷ میلیون کیلومترمربع وسعت و ۱۴۵ میلیون نفر جمعیت داشته و با سه قاره مرز مشترک دارد. از منابع عظیم انرژی و زیرزمینی برخوردار است. برنامه توسعه علمی ۲۰۳۰ روسیه این کشور را بدل به قطب علمی دنیا خواهد کرد.


حال بنگرید این روسیه بااین‌همه امتیازات خارق‌العاده و آن چین با آن وسعت و جمعیت و توان، بیش از هر کشور دیگری به ایران اهمیت می‌دهند زیرا همان‌گونه که قبلاً هم گفته شد ایران در مسیر تبدیل‌شدن به قدرتی جهانی است. اندیشمندان روسیه و چین همه مؤلفه‌های تبدیل‌شدن به قدرتی جهانی را می‌دانند و همه آن مؤلفه‌ها را در ایران می‌بینند.




بیشتر بخوانید:


وزیر امنیت انگلیس: ایران، روسیه و چین دشمن انگلیس هستند


عملیات مشترک ایران، روسیه و ترکیه در سوریه




یادمان نرود که سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) به سرکردگی آمریکا به‌شدت به دنبال گسترش حوزه نفوذش به شرق است. روسیه و چین می‌دانند که بدون ایران نخواهند توانست به‌سادگی در مقابل این طرح ناتو ایستادگی کنند. روسیه و چین به‌خوبی می‌دانند ایران بر سر منافع راهبردی خود با هیچ کشوری شوخی ندارد. ساقط کردن پهپاد آمریکایی بر فراز آب‌های جنوبی ایران و شلیک ۱۱ موشک بالستیک به پایگاه عین‌الاسد تحت اشغال نیروهای آمریکایی نشان داد که ایران هم امکانات و هم شجاعت مقابله با آمریکا را دارد. این شجاعت در مبارزه از چشم روسیه و چین پنهان نمانده است.


به نظر می‌رسد که تمرکز سفر رئیسی به روسیه بر تعمیق روابط اقتصادی و چکش‌کاری سند همکاری راهبردی ۲۰ ساله بین دو کشور باشد. هرچند روزنامه‌های روسیه چندی پیش اعلام کردند که تقویت همکاری نظامی بین دو کشور هم در این سفر مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت. درهرصورت مهم‌ترین ره‌آورد این سفر تکمیل مثلث توانمند ایران، روسیه و چین است که در حال محقق شدن است و مطمئناً هر نقشه راه و قراردادی هم که در پی تکمیل این ائتلاف محقق شود در راستای منافع ملی نسل فعلی و آتی کشور خواهد بود.


انتهای پیام/۴۱۵۵/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب