دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
02 بهمن 1400 - 11:35
گزارش/

بیماری ناتوان‌کننده‌ای که با اضطراب و استرس شدت می‌گیرد/ فناوری به داد بیماران «ام‌اس» رسید

«مولتیپل اسکلروزیس» یا ام‌اس بیماری عصبی ناتوان‌کننده است که ده‌ها هزار نفر را نیز تحت‌تأثیر قرار داده است.
کد خبر : 635692
ms



به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، بیماری ام‌اس یا مولتیپل اسکلروزیس، بیماری عصبی ناتوان‌کننده است که ده‌ها هزار آمریکایی را نیز تحت‌تأثیر قرار داده است. درحالی که هنوز هیچ درمان قطعی برای این بیماری عصبی وجود ندارد، محققان سخت درتلاشند تا ععل این موضوع را به‌خوبی درک کنند و علائم آن را تاحد امکان کاهش دادند. تحقیقات جدید به بررسی تأثیرات فناوری آموزش شناختی پیشرفته روی افراد مبتلا به مولتیپپل اسکلروزیس می‌پردازد. دراین باره گزارشی تهیه کردیم تا علل بیماری ام‌اس و فناوری مؤثر در درمان آن را نیز بررسی کنیم.


داروهای استروئیدی؛ روند درمان ام‌اس را تسریع می‌کند


مولتیپل اسکلروزیس، بیماری عصبی است که بر عضلات، بینایی، خلق‌وخو و تمرکز تأثیر می‌گذارد. تخمین زده می‌شود که ام‌اس بین ۲۵۰ هزار تا ۳۵۰ هزار نفر را در ایالات‌متحده تحت‌تأثیر قرار داده است و هر هفته ۲۰۰ مورد جدید بیمار مبتلا به ام‌اس تشخیص داده می‌شود. این آمار بسیار نگران‌کننده است و مردم زیادی از این بیماری رنج می‌برند. همان‌طور که واقف هستید درمان قطعی برای این بیماری عصبی وجود ندارد، اما راه‌های درمانی برای کاهش علائم موجود است. فناوری همیشه به‌کمک پزشکان و بیماران می‌شتابد و راه‌حل‌هایی برای کاهش علائم بیماری ارائه می‌دهد. رایج‌ترین درمان، شامل داروهای استروئیدی است که نشان می‌دهد این داروها به روند درمان بیماری ام‌اس را تا حدی سرعت می‌بخشد.




بیشتر بخوانید:


عامل اصلی بیماری ام‌اس چیست؟


محصول ایرانی به درمان ام‌اس می‌شتابد




دانشمندان اخیرا نشان دادند که یک فناوری جدید به نام «تحریک جریان مستقیم درون‌جمجه‌ای» (Tdcs)، بعضی از علائم ام‌اس را نیز بهبود می‌بخشند. تحریک جریان مستقیم درون‌جمجه‌ای در تحریک الکتریکی فراجمجه‌ای، جریان بسیار ضعیفی با استفاده از الکترودها از سر عبور می‌کند و عبور این جریان باعث تغییر در فعالیت نورون‌ها می‌شود. این دستگاه جدید توسط بیکسون، استاد مهندسی زیست‌پزشکی در شهر نیویورک با همکاری مدیر ارشد فناوری ساخته شده است. محققان مرکز مراقبت جامع مولتیپل اسکلروزیس از دانشگاه نیویورک، مطالعه‌ای مبنی بر امکان‌پذیری این دستگاه جدید انجام دادند و نتایج را در مجله علمی منتشر کردند. این تیم توسط دانشیار عصب‌شناسی و مدیر تحقیقات در مرکز مراقبت جامع مولتیپل اسکلروزیس رهبری شد.


بیماری ناتوان‌کننده‌ای که با اضطراب و استرس شدت می‌گیرد/ فناوری به داد بیماران «ام‌اس» رسید


روش نوین برای تشخیص بیماری عصبی


در طول روش درمان، تحریک جریان مستقیم درون‌جمجمه‌ای، جریانی با دامنه کم که از طریق مجموعه‌ای از الکترودها عبور می‌کند، روی پوست سر بیماران قرار می‌گیرد. قشر مغز توسط جریان الکتریکی تحریک می‌شود؛ بنابراین نورون‌ها را نیز قادر می‌سازد تا راحت‌تر به یکدیگر سیگنال دهند. این دستگاه به‌نوبه خود، اتصال عصبی را نیز بهبود می‌بخشد و روند یادگیری را که در طول توان‌بخشی ام‌اس رخ می‌دهد، تسریع می‌بخشد. برای این مطالعه، ۲۵ شرکت‌کننده از تحریک جریان مستقیم درون‌جمجمه‌ای در حین بازی‌های رایانه‌ای به عنوان بخشی از برنامه آموزش مغز خود استفاده کردند. هدف از این بازی‌ها بهبود مهارت‌های شناختی مانند توانایی‌های حل مسئله، توجه، پردازش اطلاعات، زمان پاسخگویی و سایر مهارت‌های حافظه کاری بود.


آموزش این جریان مستقیم درون‌جمجه‌ای قشر جلوی مغز پشتی جانبی مغز را مورد هدف قرار می‌دهد. این ناحیه مغز با خستگی، افسردگی و شناخت مرتبط است. این مناطق مغز تحت‌تأثیر بیماری ام‌اس هستند. همچنین این مطالعه شامل یک گروه کنترل و ۲۰ شرکت‌کننده بود که بدون تحریک جریان مستقیم درون‌جمجه‌ای تحت آموزش شناختی قرار گرفتند. در نهایت پیامدهای شناختی مورد ارزیابی قرار گرفت. اعمال جریان‌ها می‌تواند به شکل جریان مستقیم، متناوب و نویزی باشد. گروه تحریک جریان مستقیم درون‌جمجه‌ای در نمرات شناختی بالاتر از افرادی که فقط بازی‌های رایانه‌ای تمرین مغز را نیز انجام داده بودند، کسب کردند.


بیماری ناتوان‌کننده‌ای که با اضطراب و استرس شدت می‌گیرد/ فناوری به داد بیماران «ام‌اس» رسید


شرکت‌کنندگان در خانه تحت آموزش قرار می‌گرفتند و در خانه ۱۰ جلسه آموزش شناختی را درحالی که از راه دور تحت نظارت بودند، تکمیل کردند. تکنسین مطالعه از طریق کنفرانس ویدئویی آنلاین شرکت‌کنندگان را نیز چک می‌کنند. جلسات تقریبا ۲۰ دقیقه طول می‌کشد. روش تحریک جریان مستقیم درون‌جمجه‌ای، حل مسئله و زمان پاسخ را در بیماران مبتلا به به ام‌اس بهبود می‌بخشد. اندازه‌گیری‌های حساس و کامپیوتری نشان داد که گروه تحریک جریان مستقیم درون‌جمجمه‌ای در مقایسه با گروه کنترل پیشرفت‌های بسیار بیش‌تری داشت و اولین نشانه‌های بهبود در آن‌ها مشاهده شد. همچنین این مطالعات نشان داده که جلسات درمانی بیش‌تری برای بهبود در فعالیت‌های روزانه بیماران مورد نیاز است.




بیشتر بخوانید:


آن روی دانش پایه‌ای مغز/ شناسایی آسان مکانیسم‌های آسیب مغزی با مدل ایرانی


اسید چرب ممکن است به مبارزه با بیماری «ام‌اس» کمک کند




این فناوری همچنین می‌تواند جایگزین ویزیت‌های بیمارستانی شود، که اغلب برای مبتلایان به ام‌اس و کسانی‌که بیماری‌شان در حال پیشرفت است، بسیار مفید و چالش‌برانگیز است. آن‌ها همچنین نسبت به چندین محصول تحریک مستقیم درون‌جمجمه‌ای در بازار که به‌صورت مستقیم در دسترس مصرف‌کننده است، هشدار می‌دهند، زیرا این محصولات توسط تحقیقات بالینی پشتیبانی نمی‌شود. دانشمندان توصیه می‌کنند هر کسی مایل به آزمایش این فناوری است باید با پزشک خود مشورت کند.


فناوری می‌تواند به افراد در مدیریت بیماری ام‌اس، پیگیری سلامتی، انجام کارهای رومزمره و حتی حفظ شغل کمک بزرگی کند. همچنین تمرین‌کردن ذهن آگاهی می‌تواند به کنترل درد و کاهش اضطراب مربوط به ام‌اس کمک کند. افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس به اسپاسم عضلانی که باعث درد و مشکلات متعددی هست، دچار می‌شوند. به‌طور متداول این بیماری روال روزانه افراد را به‌شدت مختل می‌کند، اما فناوری به کاهش علائم آن کمک بزرگی کرده است.


انتهای پیام/ ۳۰۰۴



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب