دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
05 بهمن 1394 - 12:08

دانه‌های الماسی که در کهکشان راه شیری می‌درخشند + ویدئو

تک‌‌ستاره‌ها اغلب به دلیل همزادهای کیهانی بزرگترشان، از دیده‌ها مخفی می‌شوند اما همین ستاره‌ها اگر با یکدیگر همراه شوند، چشم‌انداز خیره‌کننده‌ای را خلق می‌کنند که حتی با درخشان‌ترین کهکشان‌ها یا سحابی‌ها هم رقابت می‌کنند.
کد خبر : 63490

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از SpaceTelescope، تصویری که می‌بینید، تصویری است که تلسکوپ فضایی هایل ناسا از خوشه ستاره‌ای ترامپلر 14 گرفته است. ترامپلر 14 بزرگترین گروه داغ‌ترین، پرجرم‌ترین و تابناک‌ترین ستارگان راه شیری است. این خوشه ستاره‌ای، درخشان‌ترین ستاره‌های کهکشان راه شیری را در خود جا داده است.


تاکنون حدود 1100 خوشه ستاره‌ای باز در کهکشان راه شیری شناخته شده است که البته تصور می‌شود تعداد واقعی آنها خیلی بیشتر از این باشد. ترامپلر 14 یکی از این خوشه‌هاست که 8000 سال نوری از ما فاصله دارد و در مرکز سحابی «کارینا» جای گرفته است.


خوشه ستاره‌ای باز (open cluster) گروهی از ستارگان است که از یک ابر مولوکولی به وجود آمده‌اند و غالبا چند صد عضو دارد و گرانش بین آنها بسیار پایین‌تر است. در مقابل درون خوشه ستاره‌ای کروی گرانش بسیار زیاد است. خوشه‌های ستاره‌ای باز در کهکشان‌های مارپیچی و کهکشان‌های نامنظم بسیار کم پیدا می‌شوند.


ترامپلر که 500 هزار سال از عمرش می‌گذرد، نه تنها یکی از پرجمعیت‌ترین خوشه‌ها را در سحابی کارینا دارد بلکه جوان‌ترین خوشه‌ها به شمار می‌رود. با این حال، با سرعت باورنکردنی در حال توسعه ستاره‌های بیشتر است و به همین منظور منظره‌ای خیره‌کننده را به وجود آورده است.


این قسمت از فضا، متراکم‌ترین و درخشان‌ترین ستارگان را در خود جا داده که همگی آنها در کهکشان راه شیری هستند و خانواده‌ای تماشایی از ستارگان جوان، تابناک و سفید- آبی را تشکیل داده است.


این ستارگان با سرعت بسیاری در مسیر خود حرکت می‌کنند و ذخیره‌های هیدروژنی خود را می‌سوزانند و تنها چند میلیون سال با مرگ نهایی فاصله دارند تا همانند ابرنواختر منفجر شوند.


با این حال، با وجود جوانی‌شان، تاثیر بسیار زیادی روی محیط پیرامون خود می‌گذارند زیرا به معنای واقعی کلمه دارد موجی ایجاد می‌کنند. این ستارگان با پرتاب ذرات پرسرعت از سطح‌شان، بادهای شدیدی را در داخل فضا ایجاد می‌کنند.


این بادها با محیط پیرامون برخورد می‌کنند و امواج شوکی ایجاد می‌کنند که گازهای محیط را تا میلیون‌ها درجه داغ می‌کند و به تابش بسیار شدید پرتوهای ایکس وامی‌دارد. این بادهای نیرومند همچنین با پس زدن مواد، حفره‌هایی را در ابرهای گاز و غبار نزدیک‌شان درست می‌کنند و با فشردن آنها به پیدایش ستارگان تازه دامن می‌زنند.


در ویدئوی زیر با بزرگ‌نمایی تصویر کهکشان، خوشه ترامپلر ۱۴ نمایان می‌شود:






مترجم: نسترن صائبی


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب