توسعه صنعت فناوری اطلاعات در گرو اصلاح تعرفه سرویسهای مخابراتی/ بومیسازی مودمهای 5G در ایران
گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا- علیرضا باجلان، فناوری نسل پنجم اینترنت با سرعت بالایی در کشورهای مختلف دنیا توسعه مییابد و دولتها در سراسر جهان میکوشند زیرساختهای ارتباطی کشور خود را برای بهرهبرداری بیشتر از این شبکه آماده کنند. اینترنت 5G به دلیل قابلیتهای ویژه در برقراری ارتباط بین ماشینها «اینترنت اشیاء»(IoT) نامگذاری شده است.
هرچند نسل پنجم اینترنت هنوز در تعداد محدودی از کشورهای دنیا به مرحله بهرهبرداری گسترده رسیده است و مردم قادر به استفاده از این شبکه هستند ولی شرکتهای فناوری میکوشند با سرمایهگذاری گسترده در این حوزه تجهیزات خود را بیش از پیش با فرکانسهای 5G هماهنگسازی کنند. با روند آغاز شده در کشورهای مختلف دنیا بدون شک فناوری 5G بهزودی ابعاد مختلف زندگی انسانها را تحت تأثیر قرار میدهد و این امکان را در اختیار کاربران قرار میدهد که بیش از گذشته به دستگاههای الکترونیکی اعتماد کرده و انجام وظایف بیشتری را به آنها بسپارند.
بیشتر بخوانید:
اینترنت نسل پنجم در خط مقدم تحول دیجیتال/ کرونا اهمیت «5G» را برای اقتصاد و محیطزیست نمایان کرد
تکروی در فناوری اطلاعات معنی ندارد/ از فناوری بومی غفلت نکنیم
با شیوع ویروس کرونا اتصال به اینترنت به زیرساخت حیاتی کشور تبدیل شد و در هر لحظه میلیونها نفر فعالیتهای روزانه خود نظیر انجام کارهای اداری و تحصیل و ارتباط با اعضای خانواده و دوستان را از طریق سرویسهای آنلاین انجام میدهند. با توجه به اهمیت توسعه صنعت فناوری اطلاعات و دستیابی به جدیدترین فناوریهای جهان مهندسان ایرانی میکوشند تجهیزات ارتباطی کشور را با فناوری اینترنت نسل پنجم هماهنگ و زمینه توسعه صنایع مختلف را فراهم کنند. در همین رابطه با شایان فرخیار، مدیرکل بازاریابی و فروش یکی از اپراتورهای اینترنت ثابت در کشور گفتوگو کردیم. در ادامه مشروح این گفتوگو را مشاهده میکنید:
عدم وجود توازن بین هزینه و درآمد اپراتورها
آنا: شرکت شما چه برنامهای برای توسعه شبکه ارتباطی کشور بهویژه در حوزه پهنباند ثابت دارد؟
فرخیار: سرویسهای این شرکت به دو بخش کلی «بیتوبی»(BtoB) و «بیتوسی»(BtoC) تقسیم میشود. عموم مردم با سرویسهای بیتوسی این شرکت آشنایی بیشتری دارند و این سرویس از ایام دور با عنوان اینترنت بیسیم ثابت در بین کاربران شناخته میشود. این شرکت در چشمانداز ۱۴۰۴ خود حرکت به سمت 5G را تعیین کرده است. باتوجه به اینکه از سال ۱۳۹۸ تا کنون تعرفه سرویسهای قابل ارائه به مشترکان هیچ تغییری نکرده است و این در حالی است که شرکتهای خدمات دهنده سرمایهگذاری خود را به صورت دلاری انجام دادهاند. متأسفانه حتی اپراتورهای بزرگ هم در کشور نتوانستهاند تعادل لازم را بین هزینههای جاری و میزان درآمد خود برقرار کنند. در واقع درآمد ریالی نمیتوانند هزینههای دلاری شرکتها را پوشش دهد.
سازمانهای دولتی در کشور هنوز به این نتیجه نرسیدهاند که با حرکت ناگهانی زیرساختهای اینترنت نسل پنجم را در کشور گسترش دهند. در صورتی پوشش شبکه 5G در کشور مطلوب خواهد بود که تعداد سایت اینترنت نسل پنجم از سایتهای 4G بیشتر باشد. احتمالاً باید برای هر سایت 4G در کشور سه سایت ۵5 راهاندازی شود. لذا ایجاد دسترسی کافی و لازم به شبکه اینترنت نسل پنجم هزینه سه برابری را برای اپراتورها به همراه دارد. مادامی که تعرفههای حوزه ارتباطات سیار و ثابت در کشور تغییر نکند توسعه گسترده و ناگهانی فناوری اینترنت نسل پنجم توجیه اقتصادی ندارد.
در چنین شرایطی شرکتهای سرویسدهنده اینترنت تصمیم گرفتند توازن لازم را بین درآمد و هزینه خود برقرار کنند تا کشور از دسترسی به جدیدترین نسل اینترنت در جهان عقب نماند. در همین راستا تعداد محدودی سایت 5G در سطح شهر تهران نصب و راهاندازی شد. تعدادی از رسانهها و سازمانهای دولتی تحت پوشش 5G قرار گرفتند ولی برای اینکه این سرویسها به عموم مردم عرضه شود موانع زیادی وجود دارد. علاوه بر موضوع تعرفه تأمین تجهیزات لازم برای ارتباط با 5G بسیار گران است. هم اکنون هر مودم 5G در جهان به طور متوسط قیمتی برابر با ۵۰۰ دلار دارد. اکنون این سؤال مطرح میشود که بازار ایران کشش عرضه مودمهایی با قیمت بیش از ۵۰۰ دلار را دارد؟ یعنی قیمت مودم اینترنت نسل پنجم در ایران بیش از ۱۴ میلیون تومان است و مشترکان باید ماهانه نیز هزینه زیادی را برای دریافت سرویسها پرداخت کند.
این بازار محدود باید با تغییر تعرفه و دگرگونی فرهنگ بهکارگیری اینترنت نسل پنجم و شناخت نیاز واقعی مردم از این نسل از اینترنت متحول شود. شاید سرویسهای با کیفیت 4G نیازهای مردم را رفع کند ولی 5G برای افرادی مفید است که تأخیر زیر ۱۰ ثانیه میخواهند و این سرویس در حوزههای اینترنت اشیاء و خودروی هوشمند کاربرد زیادی دارد. لذا بنده تصور میکند بازار هنوز آمادگی ورود و بهرهبرداری از شبکه 5G را ندارد. این شرکت فرهنگسازی در حوزه اینترنت نسل پنجم را از سازمانهای دولتی آغاز کرد و به تدریج به سمت ارائه سرویس به مشترکان خانگی حرکت میکند.
لزوم فرهنگسازی در خصوص استفاده از اینترنت پهنباند ثابت و سیار
آنا: تصمیم دولت در خصوص افزایش برخی از تعرفههای مخابرات ایران چه تأثیری بر سرویسهای در حال ارائه در شرکت شما دارد؟
فرخیار: تغییر تعرفه مخابرات تأثیر چندانی بر خدمات این شرکت ندارد. اخیراً وزیر ارتباطات و کمیسیون تنظیم مقررات تنها صحبتهایی از تغییر هزینههای تلفن ثابت کردهاند و حتی وزیر ارتباطات تأیید کرد در سال جاری افزایش تعرفه اینترنت نخواهیم داشت. از طرفی مخابرات ایران رقیب این شرکت محسوب نمیشود و برای بررسی دقیق خدمات این شرکت باید به سرویسهای بیسیم(وایرلس) توجه کنیم. وقتی که سرویسهای پهنباند سیار تعرفه بسیار پایینی دارد شرایط گسترش خدمات مودمهای ثابت بیسیم مهیا نیست. این تعرفه پایین موجب شده مشترکان در خانه خود و اماکن مختلف نیز که امکان اتصال به اینترنت ثابت وجود دارد از شبکه همراه استفاده کنند. حتی به دلیل عدم فرهنگسازی صحیح در استفاده از اینترنت ثابت بسیاری از مردم اطلاعات لازم برای تغییر اینترنت خود از سیار به ثابت را ندارند.
تا وقتی که تعرفه پهنباند سیار به واقعیت نزدیک نشود شرکتهای ارائه دهنده اینترنت وایرلس هم نمیتوانند قیمت تعرفههای خود را بیشتر کنند. اگرچه به واقعیت نزدیکتر شدن تعرفه اینترنت سیار ممکن است منجر به فشار بیشتر به کاربران شود ولی قطعاً باید همه هزینهها در کشور به طور متوازن افزایش یابد. وقتی همه کالاها و خدمات و حتی هزینه حاملهای انرژی در کشور گران میشود ولی تعرفه سرویسهای اینترنت اصلاح نمیشود در نتیجه ساختار درآمدی اپراتورها عملاً به هم میریزد و این شرکتها نمیتوانند تعمیرات دقیق و بموقع را روی تجهیزات خود انجام دهند. در این شرایط دست اپراتور برای حرکت به سمت 5G بسته است. یعنی اگر اصلاح تعرفه صورت نگیرد صنعت فناوری اطلاعات آسیب جدی میبیند.
استفاده از ظرفیتهای داخلی برای دستیابی به قله فناوری
آنا: صنعت فناوری اطلاعات از لحاظ تأمین تجهیزات مورد نظر برای اینترنت 5G در چه وضعیتی قرار دارد؟ تا چه حد توانستهایم تجهیزات مورد نیاز این شبکه را بومیسازی کنیم؟
فرخیار: در حال حاضر نمونه ایرانی مودم 5G در کشور وجود ندارد. البته نمونههای ایرانی در زمینه تولید مودم وجود دارد ولی اکثر قطعات مورد نیاز این دستگاهها از خارج وارد میشود. به عنوان مثال تنها ۵ شرکت در سراسر دنیا تراشه هماهنگ با شبکه تیدی-التیای(TD-LTE) تولید میکنند. بنابراین بسیار از قطعات اساسی در حوزه اینترنت نسل پنجم وارداتی است. صنعت فناوری اطلاعات کشور نسبت به چند سال پیش پیشرفت چشمگیری در بومیسازی تجهیزات کرده است ولی در هر صورت برخی از تجهیزات نظیر تراشهها دارای فناوری خاصی است و اپراتورها ملزم به واردات این قطعات هستند.
هم اکنون چند شرکت ایرانی فعالیتهایی را برای بومیسازی تراشههای مورد نیاز در مودمهای 5G آغاز کردهاند و خوشبختانه به موفقیتهایی نیز در این زمینه دست یافتهاند. در حوزه زیرساختهای شبکه 5G نیز شرکت ایرانی وجود دارد که آنتنهای اینترنت نسل پنجم را تولید میکند. در شبکه 5G روی هر دکل مخابراتی باید آنتنهای مخصوصی نصب شود که امواج این شبکه را ارسال و دریافت کنند. در بسیاری از مسائل دیگر مرتبط با اینترنت نسل پنجم نوعی انحصار در جهان وجود دارد و تنها چند شرکت اروپایی و آمریکایی و تعداد محدودی شرکت آسیای شرقی در این زمینه فعالیت میکنند.
زیرساختهای اینترنت نسل پنجم به اندازه کافی توسعه نیافته است
آنا: با توجه به اهمیت توسعه فناوری اینترنت نسل پنجم در کشور هم اکنون مهمترین کاربردهای 5G در دنیا چیست؟
فرخیار: موضوع مهم در مورد اینترنت نسل پنجم این است که این فناوری در چه مواردی کاربرد دارد. این فناوری هم اکنون به شکل گستردهای برای توسعه هوش مصنوعی و واقعیت افزوده بهکارگیری میشود و شرایطی را فراهم کرده که جراحی روی بدن انسان و مشاغلی که حضور فیزیکی نیروی انسانی در محل خطرناک است از راه دور انجام میشود. شرکتهای بزرگی در دنیا با استفاده از اینترنت نسل پنجم و فناوری واقعیت افزوده آموزشهای متفاوتی را به کارمندان خود میدهند. در این زمینه هنوز مسیر طولانی در کشور وجود دارد و اینترنت اشیاء به اندازه کافی برای مردم جا نیفتاده است.
بیشتر بخوانید:
جلوی فعالیت بیقیدوشرط اپلیکیشنهای خارجی را بگیریم/ پرهیز از رویاپردازی درباره شبکه ملی اطلاعات
بسیاری از خدمات این شبکه همانند هوشمندسازی منازل و تولید خودروهای خودران در ایران هنوز ناشناخته است. یکی از کاربردیترین سرویسهای این شبکه دستیار صوتی است که متأسفانه استفاده زیادی از آن در کشور نمیشود. یعنی در زمینه خدمات پایه 5G ضعیفتر از ارائه سرویسهای سازمانی هستیم. به عنوان مثال همین شرکت با استفاده از ظرفیتهای شبکه 5G اپراتور حریق را در کشور راهاندازی کرده است. این اپراتور در مواقع نیاز فوراً اطلاعات محل آتشسوزی را برای مرکز آتشنشانی ارسال میکند تا آتشنشانان در حداقل زمان ممکن خود را به محل حریق برسانند یا کشاورزی بر مبنای اینترنت اشیاء نیز از برنامههای دیگر این شرکت است.
در واقع پازل راهاندازی شبکه 5G تکهتکه درست میشود ولی از نظر بنده همچنان دو تا سه سال زمان نیاز است تا لایه خدمات پایه 5G در ایران ایجاد شود. زمانی که زیرساختهای لازم برای اینترنت نسل پنجم مهیا شود و کنار لایه خدمات قرار گیرد اکوسیستم 5G در کشور شکل میگیرد. در اقصی نقاط دنیا هم که زمینه اینترنت نسل پنجم از ایران جلوتر هستند فعالیتهای انجام نشده زیادی وجود دارد. برای توسعه خودروهای هوشمند 5G رکن ضروری است اما در ایران خودروی برقی به اندازه کافی وجود ندارد و دلیل آن نیز عدم توازن بین فناوریهای مختلف در کشور است.
انتهای پیام/۴۱۴۴/پ
انتهای پیام/