دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
03 بهمن 1394 - 13:12

بهترین راه مقابله در برابر مرگبار‌ترین جاندار ساحل

حملات «عروس دریایی جعبه‌ای» بسیار مرگبارتر از حملات سالانه کوسه در ساحل است و گروهی از محققان دانشگاه هاوایی به دنبال کشف کمک‌های اولیه مؤثر برای این حملات، دست به تحقیق عجیبی زدند.
کد خبر : 63055

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از وب‌سایت دانشگاه هاوایی، هر ساله در فصل شنا در سواحل مختلف دنیا عده زیادی از شناگران مورد حمله دسته‌های «عروس دریایی» قرار می‌گیرند. سم «عروس دریایی جعبه‌ای» کشنده‌ است و جان مردم زیادی را می‌گیرد. این درحالی است که حمله کوسه‌ماهی‌ها و دیگر آبزیان شکارچی، به‌ ندرت اتفاق می‌افتد و تنها ناشی از اشتباه این جانداران در تشخیص طعمه خود است چراکه این جانوران به‌طور طبیعی انسان را طعمه نمی‌شناسند.


دانمشندان دانشگاه هاوایی در مانوا برای ارتقای کمک‌های اولیه ساحلی و کشف راه‌حلی که آمار مرگ در این موارد پایین آورد اقدام به تحقیقاتی روی نیش این جانوران کردند.


برای انجام این تحقیق آنها هر نوع درمان معمول را به کار گرفتند که گستره عجیبی از ریختن ادرار روی زخم، یخ، سرکه، آب‌گرم و حتی پمادهای ضد نیش عروس دریایی را که به‌صورت تجاری فروخته می‌شوند، شامل می‌شد.


بزرگترین مانع سر راه این تحقیق این بود که امکان آزمایش این درمان‌ها روی پوست یک انسان وجود نداشت چراکه قرار گرفتن در معرض نیش عروس دریایی خطر بزرگی است و هیچ آزمایشی با حضور یک قربانی انسانی ممکن نیست. برای غلبه بر این مشکل، دانشمندان راه حل جالبی را برگزیدند.


به گفته انجل یاناگیهارا، سرپرست این تحقیق، محققان به جای استفاده از پوست کشت داده شده در آزمایشگاه، تصمیم گرفتند اثر مستقیم نیش بر سلول‌های زنده خون انسان را بررسی کنند و برای این کار از بازوهای نیش زننده زنده عروس دریایی بهره گرفتند.


در مرحله بعد آنها انواع مختلف درمان مرسوم را در مقابل گلوبول‌های خون نیش‌خورده استفاده کردند تا میزان اثرگذاری این روش‌ها بر شدیدترین حالت گزیدگی را برآورد کنند. در شدیدترین حالت گزیدگی، آسیب از پوست عبور می‌کند و وارد خون افراد می‌شود که در مدت اندکی منجر به مرگ خواهد شد.


در میان درمان‌های مرسوم، تلفیق سرکه و آب داغ، بیشترین اثر خنثی‌سازی را در مقابل نیش عروس دریایی داشت و ادرار بدون هیچ اثر قابل مشاهده‌ای ثبت شد.


کریستی ویلکاکس، دانشجوی فوق دکتری حاضر در این تحقیق، در توضیح این نتیجه گفت: «از آنجا که محل گزیدگی عروس دریایی به‌شدت می‌سوزد، تفکر عامیانه این است که یخ می‌تواند درمان مناسبی باشد اما یخ اثر قابل توجهی بر خنثی‌کردن نیش ندارد. واقعیت این است که تقریبا تمامی زهرهای دریایی (نیش موجودات دریایی) در مقابل گرما به‌شدت ضعیف هستند و با گرما از بین می‌روند درنتیجه ترکیب سرکه و آب داغ بهترین راه مقابله با نیش عروس دریایی در کمک‌های اولیه است».


مترجم: محمدرضا احمدی‌نیا


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب