دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
24 آذر 1400 - 12:07
درس مقاومت پای میز مذاکره؛

غرب به دلیل فقر استدلال در مذاکرات وین، زمان را به ضرر خود می‌داند/ «ضرب‌الاجل»، اسم رمز هجمه به آرامش عمومی

تروئیکای اروپایی با آغاز فشار بر کشورمان در مذاکرات وین به بهانه سرعت گرفتن غنی‌سازی، درصدد است با تعیین ضرب‌الاجل برای واداشتن جمهوری اسلامی به پذیرش شروط مدنظرش، آرامش افکار عمومی ایران را بر هم بریزد.
کد خبر : 628248
مذاکرات وین

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، تابستان ۱۳۸۱ بود که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بر مبنای برخی اطلاعات غیر مستند، اتهاماتی را علیه ایران مطرح کرد که زمینه بحرانی ساختگی برای تحت‌فشار قرار دادن ایران را کلید زد. ایران که در سال ۱۳۳۸ به عضویت آژانس درآمده و یک سال بعدازآن پیمان عدم اشاعه تسلیحات غیرمتعارف معروف به ان.پی.تی را امضاء کرده بود در سال ۱۳۸۲ اطلاع داد که در قالب ان. پی.تی و پادمان فعالیت‌های هسته‌ای خود را آغاز کرده و به‌صورت صلح‌آمیز ادامه می‌دهد و حاضر است که هر آنچه را آژانس برای تأیید صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران نیاز دارد در اختیارش قرار دهد تا تهران در راستای تأمین منافع ملی بتواند اقدام به تولید برق با استفاده از تکنولوژی هسته‌ای کند.


در خلال ۱۸ سال گذشته همیشه مذاکراتی بین ایران و طرف‌های مدعی ازجمله آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، تروئیکای اروپایی، گروه ۱+۵ شامل آمریکا، انگلیس، فرانسه، چین، روسیه و آلمان، گروه ۱+۴ یعنی همان گروه قبلی منهای آمریکا و نشست‌های دوجانبه و سه‌جانبه در جریان بوده. بسیاری از شهرهای جهان ازجمله تهران، بروکسل، پاریس، ژنو، استانبول، بغداد، مسکو، آلماتی، وین، مسقط و مونترو شاهد تلاش هیئت‌های ایرانی برای رفع مناقشه و حل مسالمت‌آمیز همان بحران هسته‌ای ساخته دست غرب و صهیونیستم بوده‌اند.


هشت سال ابتدای مذاکرات شورای عالی امنیت ملی مسئولیت مذاکرات هسته‌ای را بر عهده داشت و با توجه به شرح وظائفش تلاش زیادی در راستای رفع نگرانی امنیتی غربی‌ها و هم‌پیمانان منطقه‌ای‌اش انجام داد. در خلال ۱۲ سال گذشته هم وزارت امور خارجه مسئولیت مذاکرات را بر عهده گرفت تا از طرق دیپلماتیک بتواند خواسته‌های ایران را در قالب توافقی در مقابل خواسته‌های غرب به تعادل برساند تا این بحران درازمدت ختم به خیر شود. ایران برای نشان دادن حسن نیتش به‌صورت داوطلبانه غنی‌سازی اورانیوم را به‌صورت موقت تعلیق کرد، آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب در زمینه عدم تولید و استفاده تسلیحات هسته‌ای فتوایی صادر کردند، هیئت مذاکره‌کننده ایران در سال ۲۰۱۵ پای توافقی را امضاء کرد که مدعی اصلی یعنی آمریکا آن را به‌عنوان قراردادی بین‌المللی به تصویب کنگره‌اش نرساند، از توافق هسته‌ای خارج شد اما ایران تا ماه‌ها بازهم به تعهداتش پایبند ماند و طرف غربی یک‌قدم صادقانه و منصفانه در مقابل این‌همه صداقت و اقدامات داوطلبانه ایران برنداشت که هیچ، از هر فرصتی هم استفاده کرد تا به اقتصاد کشور و آرامش و امنیت مردم ایران لطمه بزند.


ایرانیان بار دیگر طعم تلخ شکست را به دشمنان خواهند چشاند


درواقع نگاه غرب به مناقشه هسته‌ای با ایران از همان ابتدا سیاسی بود. آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای بارها تأیید کرد که فعالیت‌های ایران تحت رصد کامل هستند و تخطی‌ای در کار نیست و حتی نهادهای اطلاعاتی غربی ازجمله جامعه اطلاعاتی آمریکا تأیید کردند که برنامه هسته‌ای ایران سمت‌وسوی نظامی ندارد اما نشد که نشد و غرب هر روز به بهانه‌ای ایران را تحت‌فشار قرار داده است. یعنی از لحاظ مباحث فنی و حقوقی اصلاً غرب نمی‌تواند به ایران اتهامی وارد کند، به همین دلیل با نگاهی کاملاً سیاست زده به صحنه می‌آید تا بتواند در داخل ایران، منطقه و جهان به دستاوردهای سیاسی دلخواهش برسد.



مبحث "زمان برای احیای برجام رو به اتمام است" اصلاً پایه و اساس منطقی ندارد زیرا مذاکره یعنی آن‌قدر دو طرف در یک مدت‌زمان متعارف بر سر موضوع مورد مناقشه رایزنی کنند تا به نتیجه دلخواه برسند



از هشتم آذرماه که دور هفتم مذاکرات وین شروع ‌شد ایران حتی یک‌قدم در راستای تخریب روند مذاکرات بر نداشته است. تهران قبول کرد که مبنای گفت‌وگوهای این دوره پیش‌نویس‌های دوره‌های اول تا ششم در وین باشند، تنها دو پیش‌نویس از اولویت‌هایش را در اختیار کارگروه رفع تحریم‌ها و هسته‌ای قرار داد و با یک هیئت کارشناس اقتصادی و حقوقی وارد مذاکرات شد اما طرف غربی چه کرد؟ پیشنهادهای ایران را زیاده‌خواهانه خواند، به تحریم افراد و سازمان‌های ایرانی ادامه داد، آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان در نشست گروه هفت به ایران اولتیماتوم به پایان رسیدن زمان احیای برجام داد، نماینده دائم فرانسه در سازمان ملل در بیانیه‌ای به نمایندگی از تروئیکای اروپایی هشدار به پایان رسیدن فرصت برای احیای برجام داد و آمریکا طرحی برای اعزام یک هیئت بلندپایه به امارات ارائه داده تا هرگونه راه معامله تجاری و بانکی بر ایران بسته شود.



مذاکرات وین در حالی جریان دارد که غرب این بار برای بر هم زدن آرامش جامعه از طریق فشار برجامی بر ایران برنامه‌ریزی کرده است.


علاوه بر این، جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید از قول جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا اعلام کرد که در صورت شکست مذاکرات وین واشنگتن آماده انجام گزینه‌های دیگر است، در جنگی رسانه‌ای نیویورک‌تایمز یک توافق بین بایدن و جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی وی مبنی بر بررسی دوباره پرونده اقدام نظامی پنتاگون علیه ایران را منتشر کرد و درنهایت، در یک نمایش کسل‌کننده، بنی گانتز، وزیر دفاع رژیم صهیونیستی به آمریکا رفت تا در آنجا هماهنگی خود را با لوید آستین، همتای آمریکایی خود برای حمله احتمالی تل‌آویو به اهدافی در ایران فریاد بزند. اگر اقدامات ایران و اقدامات غرب در این چند هفته اخیر را به هر محکمه قرون‌وسطایی هم که ارجاع دهیم اگر به نفع ایران رأی ندهد، قطعاً به نفع غرب هم ‌رأی نخواهد داد.




بیشتر بخوانید:


خطیب‌زاده خبر داد؛ پیشرفت در گفت‌وگوهای ایران و آژانس اتمی


ادعای اروپا در خصوص فروپاشی برجام و برنامه هسته‌ای ایران


تخت روانچی: پیشنهادات ایران در وین منطبق با برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ است


روسیه: ادعای حذف و اضافه در مفاد برجام خطرناک و غیرمسئولانه است




موضوع اصلی همان‌گونه که قبلاً هم گفته شد بازی سیاسی است. موضوع این است که ایران نفوذ بسیار زیادی بین ملل منطقه غرب آسیا به دست آورده، توانسته در مقابل فشار حداکثری اقتصادی غرب دوام بیاورد، هواپیمای متجاوز آمریکا را سرنگون کرده، نفت دزدیده‌شده خود توسط ناوگان آمریکا را با توان نظامی از دست ناوهای این ابرقدرت درآورده؛ بنابراین هرگونه امتیازدهی اقتصادی به ایران یعنی عقب‌نشینی سیاسی برای غرب. آنها می‌دانند که اگر با ایران به توافق برسند و تحریم‌ها را رفع کنند شرکت‌های دولتی و خصوصی فعالشان از امتیازات آن بهره‌مند می‌شوند اما به همان دلیل سیاست‌زدگی این کار را نمی‌کنند یا دست‌کم تا آنجا که توان دارند مقاومت می‌کنند تا ایران خسته شود و کوتاه بیاید.


لازم به ذکر است که غرب از یک موضوع دیگر بیش از همه محسنات ایران هراس دارد و آن چیزی نیست به‌جز آرامش و اتحاد عمومی و درست به همین دلیل است که تمام تلاش خود را به کار گرفته که توپ مذاکرات در زمین ایران بیفتد و تهران مقصر هرگونه بن‌بست احتمالی در مذاکرات معرفی شود. به بیان دیگر، تروئیکای اروپایی پس از مشورت با رابرت مالی، نماینده آمریکا در مذاکرات برای شانه خالی کردن و فرار از زیر بار تعهداتشان و همچنین به دلیل فقر استدلال، زمان را به زیان خود می‌دانند و از همه اهرم‌ها برای مقصر نشان دادن ایران در راستای وقت‌کشی سوء استفاده می‌کنند.



غرب از یک موضوع دیگر بیش از همه محسنات ایران هراس دارد و آن چیزی نیست به‌جز آرامش و اتحاد عمومی و درست به همین دلیل است که تمام تلاش خود را به کار گرفته که توپ مذاکرات در زمین ایران بیفتد و تهران مقصر هرگونه بن‌بست احتمالی در مذاکرات معرفی شود



به‌عنوان‌مثال این مبحث «زمان برای احیای برجام رو به اتمام است» اصلاً پایه و اساس منطقی ندارد زیرا مذاکره یعنی آن‌قدر دو طرف در یک مدت‌زمان متعارف بر سر موضوع مورد مناقشه رایزنی کنند تا به نتیجه دلخواه برسند. پس این زمان تعیین کردن یعنی تحت‌فشار قرار دادن طرف مقابل. به قول فلاسفه این دیگر دیالوگ نیست و کاملاً مونولوگ است و از پایه اشتباه است.


بهانه غربی‌ها این است که ایران در خلال مذاکرات دارد وقت‌کشی می‌کند تا درصد غنی‌سازی اورانیوم را بالاتر ببرد و به توانایی ساخت بمب دست پیدا کند. پاسخ این است که ایران گام‌به‌گام پیشرفت‌های هسته‌ای خود را تحت نظارت بازرسان آژانس انجام می‌دهد. اگر بازرسان آژانس از ورود به برخی مراکز هسته‌ای ایران منع شده‌اند به خاطر این است که اطلاعاتی که آژانس به‌صورت معمول و ذیل وظیفه‌اش از سایت‌های هسته‌ای ایران رصد و جمع‌آوری می‌کرده درز پیدا کرده‌اند و توسط سازمان جاسوسی اسرائیل برای حمله به مراکز هسته‌ای ایران استفاده شده‌اند.


تقاضا را مدیریت کنید تا ارزش پول ملی حفظ شود | اعتمادآنلاین


اقتصاد ایران در دور جدید مذاکرات کمترین تنش را شاهد بوده است


خوشبختانه افکار عمومی در کشور نسبت به حساسیت اوضاع فعلی آگاه است. در دوره‌های قبل شاهد بودیم که با هر اظهارنظر یک مقام غربی یا اسرائیلی اولین شوک‌ها به ارزش پول ملی وارد می‌شد؛ اما در این دور از مذاکرات، اقتصاد از مذاکرات منفک شد. مردم ما دوره جنگ تحمیلی را هم تجربه کرده‌اند که هم به علت دشمنی همین غربی‌ها درآمدهای کشور کاهش‌ یافته بود یا به قول عامیانه سفره مردم در حال خالی شدن بود و هم تلفات انسانی و خسارات زیرساختی بر کشور تحمیل می‌شد. در آن هشت سال دفاع مقدس کشور از آرامش معنی‌داری برخوردار بود. منظور این نیست که ایران دچار انفعال سیاسی شده بود بلکه صحبت این است که موضوع دفاع از خاک و اعتقادات بود و جامعه برای این‌ها ارزش قائل است و پای آن‌ هم ایستاده بود. جامعه آرام، پویا و باشعور به مقاومت ادامه داد تا سرنوشت شوم رژیم بعث عراق را دید.


در حال حاضر اکثریت غالب مردم ما به این نتیجه رسیده‌اند غربی‌ها دارند زور می‌گویند. غربی‌ها پای یک قرارداد بین‌المللی را امضاء کرده‌اند که ایران به آن پایبند بوده و آن‌ها نبوده‌اند. الآن غربی‌ها می‌گویند ایران باید کوتاه بیاید و به تعهدات برجامی خود بازگردد. نقش منطقه‌ای و برنامه دفاع موشکی ایران هم باید محدود شود. این در صورتی است که بر اساس عقل سلیم این خاطی است که باید مجازات شود.


این حقانیت ایران در تأمین منافع ملی‌اش یعنی بهره‌مندی از امتیازات اقتصادی برجام درست مانند حقانیت دفاع از خاک کشور در هشت سال جنگ تحمیلی است. این همان ارزش را دارد و همان اتحاد و آرامش را با خود به جامعه هدیه می‌کند. حفظ آرامش در پافشاری بر مقاومت در مقابل زور بود که بعثی‌ها و حامیان آن‌ها را به زباله‌دان تاریخ فرستاد و همین دو صفت برتر ایرانیان است که بدون شک به هر صورتی که شده دشمن را به زانو در خواهد آورد خواه در جبهه جنگ باشد و خواه پای میز مذاکره.


انتهای پیام/۴۱۵۵/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب