دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
21 آذر 1400 - 00:00
به‌ توان نانو(۱۷)/ آنا گزارش می‌دهد؛

رونمایی از قدرت جدید ماسک نانویی/ هوای پاک را با فناوری ایرانی تنفس کنید

یک شرکت ایرانی با استفاده از فناوری نانو منسوجات فناورانه‌ای تولید می‌کند که انواع ویروس‌ها، باکتری‌ها و قارچ‌ها را از بین می‌برد.
کد خبر : 627301
ماسک

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، همه‌گیری ویروس کووید-۱۹ در جهان باعث شد فروش و تولید محصولات ضدویروسی و ضدباکتریایی در سراسر دنیا به طور قابل‌توجهی افزایش پیدا کند. افراد به دنبال مواد شوینده‌ای بودند که باکتری‌ها، قارچ‌ها و ویروس‌های موجود در محیط را از بین ببرد. این اتفاق باعث شد که بسیاری از محققان و شرکت‌ها دوباره بر حوزه محصولات و تجهیزات ضدباکتری، ضدقارچ و ضدویروس متمرکز شوند. ایرانیان نیز از این مسیر جا نماندند و دو سال اخیر طیف گسترده‌ای از محصولات را برای مقابله با ویروس کرونا به بازار عرضه کردند. یکی از محصولات نوآورانه فناوری مبتنی بر نانو است که توانایی از بین بردن انواع ویروس، قارچ و باکتری را دارد.




بیشتر بخوانید:


نجات طلای سیاه با فناوری/ نانو صنعت نفت ایران را احیا می‌کند




به گفته حمیدرضا رضاییان‌مهر، مدیرعامل این شرکت؛ «فرمولاسیون منحصر به فرد این تکنولوژی با استفاده از فناوری نانو ساخته شده و برای نخستین بار در دنیا استفاده می‌شود. این فناوری روی پارچه‌های بافته‌نشده مانند پارچه‌های مورد استفاده در گان و ماسک و پارچه‌های بافته‌شده مثل کتان استفاده می‌شود. وقتی این فناوری روی پارچه اعمال می‌شود، خاصیت ضدویروسی، ضدقارچی و ضدباکتریایی می‌گیرد. این فناوری روی ویروس کرونا نیز آزمایش شده و نتایج حاکی از آن است که ۹۹.۹ درصد در برابر این ویروس کارآیی دارد.»


امکان استفاده از این فناوری روی پارچه‌های دیگر نیز وجود دارد اما شرکت ایرانی تولیدکننده در حال حاضر از این تکنولوژی تنها روی ماسک‌های تنفسی استفاده می‌کند. در آینده نزدیک این فناوری روی فیلترهای هوا نیز اعمال می‌شود، بدین ترتیب دستگاه‌های تصفیه هوای خانگی و بیمارستانی نیز می‌توانند ویروس‌ها، قارچ‌ها و باکتری‌های موجود در هوا را از بین ببرند و هوای پاکیزه در محیط منتشر کنند.


افزایش عمر ماسک با فناوری ایرانی


رضاییان‌مهر می‌گوید «ماسک‌های جراحی، سه‌بعدی و N۹۴ بیشترین ماسک‌های مورد استفاده مردم هستند که معمولا با پارچه‌های نان وون تهیه می‌شوند. تمرکز اصلی ما نیز اعمال خاصیت ضدویروسی روی این ماسک‌های معمولی است. این ماسک‌ها پس از یک روز استفاده یا یک تا دو بار استفاده تعویض می‌شوند، توصیه می‌کنیم پس از اعمال فناوری ضدویروسی، ماسک‌ها پس از یک تا دو بار استفاده عوض شوند. با این حال ماسک‌های مجهز به فناوری ضدویروسی تا زمانی که سطح پارچه به مواد روغنی آلوده نشده باشد، قابلیت استفاده دارند.»


البته بهتر است ماسک‌های نانویی نیز مانند ماسک‌های معمولی پس از یک تا دو بار استفاده تعویض شوند. درواقع ماسک‌های ضدویروسی که با استفاده از فناوری این شرکت ایرانی تولید می‌شوند، همان ماسک‌های معمولی هستند که خاصیت ضدویروسی به آنها اضافه شده است.


مزایای فناوری ایرانی چیست؟


به گفته مدیرعامل این شرکت «تمام تلاش خود را کردیم تا ماسک‌های ضدویروس با قیمت مناسب به بازار عرضه شوند تا برای عموم جامعه قابل‌خریداری و استفاده باشد. این فناوری به ماسک‌های معمولی اضافه می‌شود و آن را به ماسکی ضدویروس، ضدقارچ و ضدباکتری تبدیل می‌کند. تنها دو شرکت دیگر در جهان وجود دارند که فناوری اعمال خاصیت ضدویروسی بر ماسک‌های نان وون را در اختیار دارند، البته فرمولاسیون هر یک از آنها متفاوت و منحصر به فرد است. از پارچه‌های نان وون در فیلترهای هوا نیز استفاده می‌شود، می‌توان این فناوری را روی فیلترهای دستگاه تهویه خانگی و بیمارستانی یا سیستم‌های تهویه محیط‌های بسته مانند حمل‌ونقل عمومی، مترو، هواپیما و قطار اعمال کرد. میزان اثرگذاری این فناوری روی فیلترها نیز ۹۹.۹ درصد است.»


قیمت مناسب، عدم آسیب به محیط‌زیست و قابل‌اعمال بودن روی ماسک‌های معمولی از دیگر مزایای این محصول ایرانی به شمار می‌رود. برخی شرکت‌های خارجی این فناوری نانویی را روی ماسک‌های پارچه‌ای اعمال می‌کنند اما شرکت ایرانی در حال حاضر برنامه‌ای برای تولید ماسک‌های پارچه‌ای ضدویروس با استفاده از این فناوری نانویی ندارد. البته ماسک‌های پارچه‌ای مزایا و معایب خود را دارند، برای مثال قابل‌ شست‌وشو هستند اما قدرت فیلتراسیون آنها در مقایسه با ماسک‌های نان وون بسیار کم است. ماسک‌های پارچه‌ای کارایی لازم را ندارند اما ماسک‌های مبتنی بر نان وون قدتر فیلتراسیون بالایی دارند و می‌توانند ویروس‌ها را از بین ببرند.


ماسک‌های ضدویروسی در راهند!


رضاییان‌مهر می‌گوید؛ «فرمولاسیون این فناوری در حال ثبت اختراع بین‌المللی است بنابراین نمی‌توان جزئیات آن را اعلام کرد. در حال حاضر تمرکز ما بازار و مشتریان داخلی است اما برای صادرات ماسک و فیلتر ضدویروس برنامه‌ریزی شده و در آینده نزدیک محقق می‌شود. این فناوری کاربردهای مختلفی دارد و علاوه‌ بر تولید فیلتر و ماسک می‌توان از آن در تولید رنگ‌های ضدویروس و ضدباکتریایی، سطوح ضدمیکروب و کفپوش‌های ضدقارچ استفاده کرد. این فناوری حتی در صنعت نساجی و پوشاک نیز کاربردهای بسیار دارد و می‌توان با استفاده از آن انواع پوشاک ضدمیکروبی و ضدویروسی تولید کرد.»


توسعه این فناوری از ایده تا فاز نیمه‌صنعتی حدود ۱۸ ماه طول کشیده است. این فناوری اسفند ماه سال گذشته تکمیل شد اما کارهای تحقیقاتی و اخذ مجوزهای آن تا یک ماه پیش ادامه داشت. استقبال بازار داخل از این فناوری خوب بوده، قرارداد تجاری‌سازی این فناوری مبتنی بر نانو با یک شرکت ماسک‌سازی امضا شده و مجوزهای اداره کل تجهیزات پزشکی سازمان غذا و دارو نیز در مراحل انتهایی قرار دارد. با همکاری این دو شرکت به زودی ماسک‌های ضدویروس در بازار داخل عرضه می‌شوند.




بیشتر بخوانید:


رجیستری؛ مانع اصلی صادرات دانش‌بنیان‌ها/ وقتی صادرات محصولات ایرانی به بن‌بست می‌خورد




در حال حاضر شرکت تولیدکننده فناوری نانو پارچه‌هایی با خاصیت ضدویروسی تولید کرده به کارخانه ماسک‌سازی یا فیلترسازی می‌دهد تا محصولات خود را تولید کنند. با این حال مذاکرات برای ارائه مستربچ یا مواد پلیمری ضدویروسی به شرکت‌های تولیدکننده پارچه بافته نشده نیز در حال انجام است، بدین ترتیب شرکت‌ها می‌توانند پارچه و منسوجات خود را با استفاده از این مواد تولید کنند و در مصارف مختلف به کار ببرند.


انتهای پیام/۴۰۲۱/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب