غفلت در حوزه هوش مصنوعی/ دولت باید برای تأمین سرورهای هوش مصنوعی سرمایهگذاری کند
به گزارش گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، هوش مصنوعی شاخهای از علوم کامپیوتر است که طی یک دهه اخیر به دلیل انقلاب در الگوریتمهای محاسباتی، توسعه روشهای یادگیری ماشین و همچنین به کارگیری شبکه عصبی در فرایندهای یادگیری، پیشرفتهای زیادی حاصل کرده است. امروزه متخصصان این حوزه به دنبال ساخت ماشینهای هوشمند هستند که مانند تواناییهای ذهنی انسان بتواند عمل کند؛ تواناییهایی که میتوانیم در تمامی علوم ردپایی از آن را مشاهده کنیم. در حال حاضر اهمیت این موضوع باعث شده تا کشورهای توسعه یافته دنیا با برنامهریزی دقیق و مدون گامی در توسعه این دانش بردارند تا بتوانند در آیندهای نزدیک از مزایای این علم بهره ببرند.
روباتها باعث افزایش سرعت و کاهش هزینههای کارخانهها شدهاند
حسین زینلی، دکترای مهندسی کامپیوتر، عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی امیر کبیر در این خصوص میگوید «هماکنون هوش مصنوعی به منظور افزایش بهرهوری و تسهیل کارها و اتوماتیک ساختن برخی از کارها در تمامی علوم مورد استفاده قرار میگیرد؛ پیش از این انسان با انجام کارهای یدی مجبور به بررسی آسیبها و صدمات قطعات کارخانهها بود اما اکنون همه آنها به صورت اتوماتیک انجام میشوند. همچنین پیش از این صنایع بستهبندی و صنعت تولید رب و کمپوت برای افزایش کیفیت محصولات خودشان مجبور بودند میوههای ناسالم را به صورت دستی از دستگاه جدا کنند اما اینک هوش مصنوعی به راحتی میتواند با استفاده از پردازش تصویر، میوههای معیوب را تشخیص دهد و به طور اتوماتیک آنها را از دیگر میوههای سالم جدا کند. این امر باعث افزایش سرعت و کاهش هزینههای کارخانهها شده است.
بیشتر بخوانید:
نوسانات اقتصادی با هوش مصنوعی پیشبینی میشود/ ردپای فناوری جدید در تمام علوم
به گفته وی «در صنایع خودروسازی نیز پیش از این بسیاری از فرایندها توسط نیروی انسانی انجام میشد اما در حال حاضر درصد زیادی از فرایندهای ساخت خودروهای پیشرفته توسط روباتها انجام میشود. سرهم کردن قطعات توسط روباتها باعث شده تا روند تولید خودروها افزایش یابد. امروزه در صنایع کشاورزی نیز هوش مصنوعی بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. به عنوان مثال مزارع کشاورزی را میتوان با کمک پهپادها فیلمبرداری کرد و پس از آن با استفاده از سیستم پردازش تصویر، مناطق آفت زده را شناسایی و به طور اتوماتیک مزرعه را سم پاشی کنیم.»
روباتها مفاهیم گفتاری انسانها را درک میکنند
زینلی بر این باور است «بحث اتوماتیک نیز شامل دو بخش هوش مصنوعی و مکانیک است. ساخت روبات مربوط به بخش مکانیکی و درک زبان طبیعی نیز مربوط به هوش مصنوعی است. مثلا در رستورانهایی که روباتها خدماترسانی دارند، وقتی فردی با زبان طبیعی انسان با روبات صحبت میکند و درخواستی از منوی غذا سفارش میدهد، روبات میتواند آن درخواست را درک کند و همان غذا را سر میز مشتری ببرد. روبات با کمک زمینههای مختلف هوش مصنوعی از جمله پردازش تصویر، ویدئویی سهبعدی و پردازش گفتار، ابتدا گفتار را به متن تبدیل کرده و پس از درک منظور کاربر، پاسخ مناسب را ارائه میدهد.»
عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی امیر کبیر میگوید «اخیرا پژوهشگران در تلاشند تا روباتهایی انساننما بسازند. روباتهایی که شباهت زیادی با انسان داشته باشد، حرکت لبانشان طبیعی به نظر برسد. در چهره روبات نیز حس خوشحالی و ناراحتی مشهود شود. حرکاتی مانند انسان در سر و دستش داشته باشد تا حس ارتباط غیر کلامی و زبان بدن را القا کند. در حال حاضر بسیاری از مفاهیم در خانههای هوشمند نیز کاربرد یافته است. روبات میتواند مفهوم زبان گفتاری خاموش کردن چراغ، باز و بسته کردن پنجره، خاموش و روشن کردن تلویزیون را درک و آن فرامین را اجرا کند.»
نقش روباتها در هدایت خودروها پررنگتر شده است
پیش از این هنگام رانندگی احتمال خطر در زمان جستجوی یک مکان بود اما اکنون خودروهایی که به سیستم Assistant language مجهز هستند، به راحتی میتوانند پس از گرفتن فرمان، به طور اتوماتیک محل مورد نظر را جستجو کنند؛ در واقع هوش مصنوعی زبان طبیعی و دستوری کاربر را دریافت و اجرا میکند و فرد را به آدرس مورد نظر میرساند. در گذشته اغلب شرکتهای خودروساز به دنبال تولید خودروهای خودران بودند. خودروهایی که کمک راننده باشند و هنگام نزدیک شدن به مخاطرات و حوادث هشدار دهند یا اتوماتیکوار ترمز بگیرند. این سیستمها هوشمند نبودند تنها نقشی برای آنها تعریف شده بود اما اکنون این شرکتها به دنبال طراحی و ساخت خودروهای خودرانی هستند که همه کارهای آن توسط هوش مصنوعی انجام شود یعنی دقیقا مانند انسان قدرت پردازش صحنه را داشته باشد مثلا فاصله و نوع اجسام را بتوانند به خوبی تشخیص دهند. گاهی اوقات که تصادفها اجتنابناپذیر است، روبات باید تشخیص دهد که هنگام تصادف، ضربه زدن به مانع یا انسان کدام باید در اولویت باشد.
در زمینه هوش مصنوعی غفلت کردهایم
زینلی به جایگاه فناوریهای هوش مصنوعی در ایران اشاره کرد و میگوید «متاسفانه هماکنون در زمینه هوش مصنوعی غفلت کردهایم و جایگاه خیلی خوبی در جهان نداریم زیرا در بحث سختافزاری و امکانات و همچنین نیروی انسانی دچار مشکلاتی هستیم. اکنون دانشگاههای مطرح ایران، دانشجویان خوبی برای رشته مهندسی در سطح لیسانس تربیت کردهاند اما متاسفانه اکثر آنها کشور را ترک میکنند. از نظر امکانات سختافزاری نیز نسبت به کشورهای پیشرو بسیار عقبتر هستیم حتی با کشورهای سطح ۳ و ۴ اروپایی نیز قابل مقایسه نیستیم. همچنین نیاز به داده داریم. بحث داده اکنون خیلی در کشور جدی گرفته نشده است. ما در حال حاضر چند هزار برابر برای توسعه زبان فارسی نسبت به زبان انگلیسی، چینی و .... کمتر داریم.»
بیشتر بخوانید:
پیشرفت کشور در حوزه هوش مصنوعی در وهله اول به سرمایهگذاری دولت در زمینه تامین سرورها و کارت گرافیکهای قوی بستگی دارد، در مرحله دوم باید مانع خروج نیروهای نخبه از کشور شد، به عبارت دیگر شرایط مناسبی برای حضور آنها در کشور فراهم شود. حتی باید شرایطی ایجاد شود تا نیروهای مقیم خارج از کشور نیز به ایران برگردند تا کشور از توانمندیهای آنها بهرهمند شود.
انتهای پیام/۴۰۲۱/پ
انتهای پیام/