دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
15 آذر 1400 - 14:20

انتخاب جنسیت جنین با ویرایش ژنی ممکن شد

دانشمندان با استفاده از روش ویرایش ژنی کریسپر موفق شدند جنسیت موش‌ها را انتخاب کنند.
کد خبر : 626028
جنسیت



به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا از نیواطلس، گروه تحقیقاتی موسسه فرانسیس کریک و دانشگاه کنت با استفاده از سیستم ویرایش ژن کریسپر موش‌هایی تولید کرده‌اند که ۱۰۰ درصد نر یا ماده هستند. از تکنیک جدید می‌توان برای کشتار غیرضروری حیوانات در مزارع کشاورزی یا محیط‌های دانشگاهی استفاده کرد که نیاز به حیواناتی با جنسیت خاص دارند. تنها پرندگان ماده تخم می‌گذارند و گاوهای ماده شیر تولید می‌کنند بنابراین در این دو گونه حیوان نر استفاده‌ای ندارد و و بلافاصله پس از تولید معدوم می‌شوند. گاهی محققان در مطالعات وابسته به جنسیت مانند سرطان تخمدان یا پروستات تنها به حیوانات نر یا ماده نیاز دارند اما روشی برای تولید یک جنسیت از حیوانات وجود ندارد.


تیم تحقیقاتی در مطالعه اخیر با استفاده از ابزار «کاس ۹» کریسپر جنسیت گروهی از موش‌ها را مشخص کردند. هدف از این کار ایجاد اطمینان از این امر بود تنها جنسیت مورد نظر بتواند از مراحل اولیه رشد جنینی فراتر برود. کارامدی این روش ۱۰۰ درصدی است و به محققان اجازه می‌دهد که نر یا ماده بودن حیوان را انتخاب کنند. کاس ۹ کریسپر از دو جزء اصلی تشکیل شده که شامل آنزیم کاس۹ که سلول‌ DNA را قطع می‌کند و یک RNA راهنما که محل ویرایش را مشخص می‌کند.


تیم تحقیقاتی برای توسعه ابزار کریسپری که توانایی انتخاب جنسیت را داشته باشد، اجزای این ابزار ویرایش ژنی را بین موش‌های والد تقسیم کردند. RNA راهنما به مادر و کاس۹ بسته به جنسیت مورد نظر، روی یکی از کروموزوم‌های پدر قرار می‌گیرد. این دو بخش در جنین ترکیب شده و ژنی به نام «تاپ یک» ایجاد می‌شود که همانندسازی DNA ضروری است. در صورت ایجاد اختلال در این ژن، توسعه تنها به مرحله ۱۶ تا ۳۲ سلولی می‌رسد. اگر کاس۹ روی کروموزوم X پدر باشد، جهش تنها به جنین‌های ماده به ارث می‌رسد و درنتیجه گروهی کامل از موش‌های نر ایجاد می‌شود. اگر کاس۹ روی کروموزوم Y پدر قرار بگیرد، گروهی از موش‌های ماده تولید می‌شوند.


انتهای پیام/۴۰۲۱




انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب