تمرکز ایران در وین، بر رفع یکجا، مؤثر و قابل راستیآزمایی تحریمهاست/ سفر قریبالوقوع گروسی به ایران
به گزارش خبرنگار سرویس سیاست خارجی گروه جهان خبرگزاری آنا، سعید خطیبزاده صبح امروز در جمع اصحاب رسانه پاسخگوی سؤالات آنها بود.
وی گفت: روز دوشنبه ۱۷ آبان ماه آقای امیر عبداللهیان با وزیر خارجه انگلیس گفتوگو داشت. همچنین پیامهای سلامتی برای امیر عبداللهیان از چندین وزیر خارجه ازجمله وزیر خارجه ترکیه که امروز میزبان ایشان در تهران تا ساعاتی دیگر هستیم دریافت کردیم. آقای چاووش اوغلو علاوه بر دیدار با وزیر امور خارجه با رئیسجمهور هم دیداری خواهند داشت و بر پیگیری موضوعات دوجانبه در این سفر که از قبل طراحیشده متمرکز خواهند بود. سهشنبه ۱۸ آبان رایزنی تلفنی وزرای امور خارجه ایران و آلمان بود و همچنین در همان روز وزرای خارجه ایران و فرانسه با هم صحبت داشتند.
خطیب زاده در پاسخ به سؤالی پیرامون اظهار نظر اخیر برخی مقامهای سعودی و صهیونیستی در خصوص فرمانده نیروهای مستشاری ایران در سوریه گفت: البته این خبرسازیهای رسانههای صهیونیستی و بعضاً بعضی کشورهای دیگر چیز تازهای نیست. روابط ایران و سوریه در سطوح مختلف از عمق و دامنه بسیار گستردهای برخوردار است. اتفاقاً فرمانده گروه مستشاری ایران در سوریه در پایان مأموریت موفقش در سوریه مورد تقدیر وزیر دفاع سوریه قرار گرفته و از او مدال دریافت کرد. کسانی که با این موضوع آشنا هستند میدانند که روابط تهران - دمشق در چه سطحی است.
سدسازی ترکیه و نگرانیهای محیط زیستی
این دیپلمات برجسته در واکنش به این سؤال که اخیراً در ترکیه شاهد افتتاح یک سد عظیم بودیم که هم در شرایط اقلیمی منطقه تأثیرگذار است هم بر شرایط انسانی و هم حقابه کشورهای پاییندست آن و اینکه آیا در دیدار امیر عبداللهیان با چاووش اوغلو رایزنیهایی در مورد رعایت حقابه کشورهای پاییندست، مسائل اقلیمی و مدیریت بحث آب انجام خواهد شد یا نه پاسخ داد: سفر وزیر امور خارجه ترکیه به جمهوری اسلامی ایران در چارچوب مشخصی دارد. مذاکرات مفصلی در خصوص موضوعات دوجانبه ازجمله موضوع مورداشاره، موضوعات مرزی و مربوط به آبهای مشترک انجام خواهد شد. موضوع آب در منطقه ما موضوعی کاملاً مهم و حائز اهمیت است. سد ایلیسو یک سد روی دجله است که به فرات میپیوندد و تبدیل به شط العرب میشود و ازآنجا هم به خلیجفارس میریزد.
ما در همه حوزههایی که مربوط به مدیریت آب در این منطقه است این رویکرد را داریم که از نگاه منطقهای و تصمیم منطقهای تأثیرات بلندمدت برای کل منطقه خواهد داشت
بههرحال همه کشورهایی که در پاییندست این مسیر هستند از هر تصمیمی که در سطح منطقهای و محلی گرفته میشود متأثر خواهند شد. ما در مدیریت آب، رویکرد جهانی و رویکرد مدیریت مشترک و در نظر داشتن ابعاد انسانی، محیط زیستی و حقابه طبیعت را در پیش داریم. لذا هرچند باید به الزامات محلی توجه کرد اما باید جهانی فکر کرد و مشترک تصمیم گرفت. ما در همه حوزههایی که مربوط به مدیریت آب در این منطقه است این رویکرد را داریم که از نگاه منطقهای و تصمیم منطقهای تأثیرات بلندمدت برای کل منطقه خواهد داشت. شما تصور کنید کوههایی که در جنوب عراق است، برخی از این سدسازیها که الان دچار بحران است، بحرانشان عمیقتر و خشک شوند، ریزگردهایی منتشر میشوند که چهبسا همه کشورهای منطقه را تحت تأثیر قرار خواهد داد.
گروسی به زودی به ایران سفر میکند
خطیبزاده در پاسخ به این سؤال که آقای گروسی اخیراً گفته هیچ تماسی با دولت جدید ایران برای برنامه هستهای نداشته است و با توجه به سفر سپتامبرش به ایران داشته واکنش ایران به این اظهارات چیست، تأکید کرد: من تصور نمیکنم اظهاراتی که از طرف آقای گروسی عنوان میشود را آقای گروسی گفته باشد و آقای گروسی مراودات بسیار نزدیکی را هم با سازمان انرژی اتمی و با دوستان ما در سفارت در وین دارند. ایشان دعوتشده. تاریخ برای سفر ایشان پیشنهادشده و بهزودی عازم ایران خواهند بود. منتظر پاسخ او هستیم. فکر میکنم مراودات بعدی ایران و آژانس در فضای بسیار خوبی مثل همیشه در جریان است. در این سفر هم علاوه بر رئیس سازمان انرژی اتمی با وزیر امور خارجه هم دیداری خواهند داشت. فکر میکنم مذاکرات اتمی در مسیر عادی خودش ادامه پیدا کند.
وی همچنین در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه امروز جدول مفصلی برای دیدار وزیر خارجه ترکیه با آقای چاووش اوغلو برنامهریزیشده و مهمترین پروندههایی که مطرح است چه در سطح اقلیم، چه در سطح روابط دوجانبه چیست؟ گفت: تمرکز اصلی ما در این سفر پیگیری برخی توافقاتی است که از قبل بین دو کشور صحبت شده. تمرکز بر گسترش و ارتقای روابط اقتصادی خواهد بود، همکاریهای مرزی بحث خواهد شد، در خصوص برخی موضوعات منطقهای مثل قفقاز جنوبی، وضعیت در شامات، در افغانستان و موضوعات دیگر هم که موردعلاقه طرفین است، گفتوگوها سرفصلهایی دارد، موضوعات دیگری هم در سطح بینالمللی بین دو کشور مطرح است. امیدواریم این وقت محدود کفاف این برنامهها را بدهد.
اعتراض به دولت عراق به دلیل ورود تروریستها از مرز اقلیم کردستان
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص اخباری در خصوص ورود برخی گروههای مرزی از جدار مرزی و همچنین منطقه اقلیم کردستان که عملیات تروریستی داشتند و بعد به خاک عراق برگشتهاند و واکنش وزارت خارجه به این موضوع تصریح کرد: اشراف اطلاعاتی روی این اقدامات وجود دارد. بله، متأسفانه گروهکهای محدودی هستند که با عملیاتهای ایذایی و تروریستی از اقلیم کردستان و خاک عراق وارد ایران میشوند، برخی اقدامات را انجام میدهند و بعد هم فرار میکنند و به خاک عراق برمیگردند.
بایدن باید توجه کند که رفتارش بهدقت توسط تهران رصد و ارزیابی میشود و ما در وین بر اساس همین رفتارها، گفتوگوهایمان را جلو خواهیم برد
برخوردها در سطح خودش انجامشده اما در سطح دیپلماتیک هم اعتراض جدی و رسمی ما بهطرف عراقی اعلامشده و به آنها گفتهشده که ادامه این وضعیت ممکن نیست و جمهوری اسلامی ایران نمیتواند شاهد این وضعیت باشد. ضمن اینکه عراق در چارچوب حسن همجواری نباید اجازه دهد خاکش مأمن برخی از این گروههای تروریستی شود اما در سطح رسمی و دیپلماتیک اعتراض ما به دولت عراق اعلامشده است.
تمرکز ایران بر رفع یکجا، مؤثر و قابل راستیآزمایی تحریمهاست
وی در واکنش به این سؤال که آقای باقری در سفرشان به اروپا در گفتوگو با روزنامه فیگارو صحبتهایی را مطرح کردند که از نگاه تحلیلگران غربی اینطور تعبیر شد که ایران قصد دنبال کردن سناریوی بازگشت همه طرفها به تعهدات را ندارد و اینکه موضع دقیق وزارت خارجه در این خصوص چیست اظهار کرد: من قرائت شما را از مصاحبه معاونت سیاسی و توئیت امیر عبداللهیان متوجه نشدم که این قرائت بر اساس چه جملات و چه فکتهایی استوار است، اما به شما میگویم که مواضع وزارت خارجه و مواضع گفتوگوهای ایران در وین کاملاً روشن است. هر میزانی که به جمعبندی رسیده، اعلامشده. با دقت هم اعلامشده حتی با رعایت حفظ واژهها و کلمات. ما در وین تمرکزمان بر رفع یکجا، مؤثر و قابل راستیآزمایی تحریمها خواهد بود. آنچه ایالاتمتحده باید ثابت کند همین است که رفع مؤثر تحریمها همراه با تضامین لازم قابلارائه از سوی این کشور است.
اظهارات بایدن ثابت میکند نمیتوان ایران را بازار انرژی حذف کرد
خطیبزاده در پاسخ به این سؤال که چرا جو بایدن ازیکطرف اعلام کرده نفت بهاندازه کافی به بازار جهانی ارائه میشود و شرایط کاهش چشمگیر خرید نفت ایران فراهمشده و از سوی دیگر برای بازگشت به برجام اعلام آمادگی میکند تأکید کرد: یکبار دیگر میگویم نیت و خواست آمریکا بازگشت به برجام و برای جمهوری اسلامی ایران این است که ایالاتمتحده نشان دهد بهصورت مؤثر و قابل راستیآزمایی، تحریمهایی را که بهصورت یکجانبه و غیرقانونی و فرا سرزمینی علیه ملت ایران تحمیل کرده رفع کند. ما در روابط بینالملل و گفتوگوهایمان در موضوعات مختلف هیچوقت گفتوگوها را بر اساس خوشبینی و بدبینی نشنیدهایم. آنچه برای ما مهم است واقعیتهای بر روی زمین و در عمل است و آن چیزی هم هست که ما پیگیری خواهیم کرد. اتفاقاً این چیزی که آقای بایدن گفته بیش از همه نشان میدهد که چقدر دنیا به هم متصل هست و هیچ کشوری قابلحذف از هیچ بازاری نیست. سالهاست که ایالاتمتحده تمام تلاش خود را کرده تا این ملت را از بازارهای جهانی بهنوعی خارج کند اما هرروز کمتر نتیجه گرفته آنهم به خاطر جوانانی است که بهصورت خلاق کار میکنند و هیچ سدی در مقابلشان نیست. آنها هرچقدر تلاش کنند هنوز چند گام از جوانان ما عقب هستند. آقای بایدن باید توجه کند که رفتارش بهدقت توسط تهران رصد و ارزیابی میشود و ما در وین بر اساس همین رفتارها، گفتوگوهایمان را جلو خواهیم برد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سؤال که در جلسات اخیر قوه قضاییه، دولت و مجلس در خصوص مبارزه با قاچاق کالا و ارز و اینکه اشاره مستقیم هم به وزارت امور خارجه میشود، پیگیریهای دستگاه دیپلماسی چگونه است، اظهار کرد: ستاد هماهنگی اقتصاد خارجه در وزارت امور خارجه با حضور همه دستگاهها، وزارتخانهها و نهادهای ذیربط برگزار میشود و تمامی موضوعات مرتبط با اقتصاد و تجارت خارجی تا آنجا که لازم است در آنجا هماهنگ میشود. موضوع قاچاق موضوعی است که دستگاههای اصلی ذیربط و مسئول پیگیرش هستند و ارگانها مسئولیتهای کاملاً مستقیمی دارند. آنجا هم که وزارت خارجه در حوزه تصمیم یا در حوزه اطلاعرسانی یا حوزه کمکرسانی باید وارد شود و وارد میشده، همواره در کنار ارگانها و نهادهای ذیربط بوده است.
بدهی انگلیس به ایران حتی طبق قوانین محلی این کشور باید پرداخت شود
خطیبزاده در خصوص رایزنی دوجانبه میان ایران و انگلیس برای دریافت طلب از لندن گفت: عمده بحثهای ما با انگلیس چه در سفر آقای باقری چه در تماسها، موضوعات دوجانبه است که یکی از برنامههای دائمیمان هم دریافت بدهی چهار دههای انگلیس است که متأسفانه هر روز به یک بهانهای به تعویق افتاده. این بدهی قطعی است و حتی طبق قوانین محلی انگلیس و حکم دادگاه هم باید توسط دولت انگلیس پرداخت شود. این یکی از برنامههای همیشگی گفتوگوهاست و ما همیشه این را پیگیری کردهایم.
متأسفانه گزارشهایی در خصوص فعالیتهای داعش در جغرافیای افغانستان دریافت میکنیم که نگرانکننده است
سفر وزیر خارجه ترکیه به کشورمان با توجه به اینکه خبرهایی از آمادهسازی ترکیه برای انجام عملیات نظامی در شمال سوریه است و با توجه به اهمیت امنیت سوریه برای ایران آیا این موضوع در محور گفتوگوهای امروز هست، سؤال دیگری بود که خطیبزاده به آن پاسخ داد. وی گفت: در روند آستانه، ایران، روسیه و ترکیه با هم شریک هستیم. گفتوگوهای مفصلی داریم. قطعاً در این سفر هم یکی از موضوعاتی که مورد گفتوگو واقع میشود همین مشارکت ما در روند آستانه و مسیر پیش رو است.
موضع وزارت خارجه درباره منطقه قرهسو
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤال خبرنگار آنا درباره پیگیری بازگرداندن منطقه قرهسو به ایران و اینکه این منطقه بر مبنای نقض قرارداد ترکمانچای در یک زد و بند سیاسی در زمان پهلوی اول به ترکیه واگذار شد نیز تصریح کرد: مرزهای ایران و ترکیه در این منطقه بیش از ۴۰۰ سال است که مرزهای ثبات و امنیت بوده و مثالی برای اینکه دو کشور چگونه همواره میتوانند در کنار هم با مرزهای باثبات و آرام در کنار هم باشند. ما موضوعات بسیار مختلفی برای همکاری در این سفر میان ایران و ترکیه داریم که آنها را پیگیری خواهیم کرد.
موضوعات دوجانبه و منطقهای در مذاکرات با عربستان بررسی شدهاند
خطیب زاده در پاسخ به سؤالی در خصوص اظهارات فیصل بن فرحان وزیر امور خارجه عربستان که گفتوگوها با ایران را مثبت ارزیابی کرده بود و از آمادگی عربستان در خصوص ادامه دور جدید مذاکرات خبر داده بود اعلام کرد:«
توافق جدیدی بین ما و عربستان شکل نگرفته است. بههرحال ما منتظر هستیم که کیفیت عملکرد را در طرف مقابل ببینیم. موضوعاتی که در گفتوگوها مربوط به روابط دوجانبهای میشد. در ضمن برخی از موضوعاتی که در حوزههای منطقهای و موردعلاقه دو طرف بودهاند نیز در گفتوگوها بررسیشدهاند. فعلاً بیش از این چیزی برای گفتن ندارم.»
دستور کار کاظمی قمی در سفر به افغانستان
وی در پاسخ به سؤال دیگری در خصوص اهداف سفر کاظمی قمی به افغانستان گفت: سفر آقای کاظمی قمی همانطور که هفته قبل هم عرض کردم بهعنوان نماینده ویژه جمهوری اسلامی ایران در افغانستان انجام میشود. ایشان گفتوگوهایی را با هیئت حاکمه سرپرستی خواهند داشت. موضوعات مختلفی که مربوط به وضعیت امروز و فردای مردم افغانستان است. ما میدانیم که مردم افغانستان در مصائب بسیار جدی اقتصادی به سر میبرند و تلاش کردیم که همواره مردم افغانستان کمترین تأثیر را از تحولات افغانستان و خروج فاجعهبار آمریکا از این کشور داشته باشند. البته درباره موضوعاتی بحث میشود که مستقیماً مسئولیت هیئت سرپرستی افغانستان است. ما خیلی نگران رشد افراطیگری و تروریسم هستیم. بدترین و منزجرکنندهترین شکل این تروریسم هم حمله به نمازگزاران است که چندین بار اتفاق افتاده. مسئولیت مستقیمی هیئت حاکمه سرپرستی افغانستان دارد که از امنیت نمازگزاران و اقوام و جوامعی که در افغانستان هستند حفاظت و حمایت کند. متأسفانه گزارشهایی در خصوص فعالیتهای داعش در جغرافیای افغانستان دریافت میکنیم که نگرانکننده است و اینها از همان موضوعاتی هستند که قطعاً در سفر آقای قمی بحث خواهد شد.
استقبال ایران از عادیسازی روابط کشورهای عربی با سوریه
خطیبزاده در واکنش به این سؤال که برخی کشورهای عربی بهویژه حوزه خلیجفارس که عامل نابسامانی سوریه هستند و سالها برای براندازی نظامی در سوریه تلاش کردند اما در حال حاضر متمایل به ایجاد روابط شدهاند بهویژه امارات و اینکه این رویکرد صرفاً ماهیت اقتصادی دارد یا تلاشی است برای کاستن جایگاه ایران در آن منطقه تأکید کرد: سوریه یکی از کنشگران بسیار مؤثر در جهان عرب بوده و حذف سوریه از جهان عرب نهتنها نکتهای منفی است بلکه آنها که در این راستا تلاش کردند، جهان عرب و منطقه را تضعیف کردند. جای خوشحالی دارد که کشورهای عرب فهمیدهاند که واقعیتهای روی زمین ایجاب میکند بهصورت آشکار روابط خودشان با سوریه را به سطح عادی میرسانند. این به نفع همه ملتهای منطقه خواهد بود. جمهوری اسلامی ایران از این روند نهتنها استقبال میکند بلکه تمام تلاش خودش را میکند که این روند تسریع شود و مجدداً کشورهای عربی روابط خودشان را با سوریه از سر بگیرند.
مردم مواظب و مراقب باندهای قاچاق باشند که با وعدههای فریبنده، اتباع و مردم ایران را با خیال واهی به مرزهایی میکشانند، در دمای چندین درجه زیر صفر بدون حمایت رهایشان میکنند و بعضاً بهرغم تمامی تلاشهایی که انجام میدهیم حتی نمیتوانیم جای آنها را پیدا کنیم
خطیبزاده در پاسخ به اتهام گروگانگیری دیپلماتهای آمریکایی در صنعا و اینکه به دلیل حمایت ایران از حوثیها این اتفاقات روی میدهد گفت: انصار الله و دولت نجات ملی یمن دولت مسئول هستند و بر اساس مسئولیت، بهخوبی این کشور را ارائه کردهاند اما من جزئیاتی بیشتر در این خصوص ندارم.
حضور اتباع ایرانی در میان مهاجران گرفتار در مرزهای بلاروس و لهستان
وی در پاسخ به این سؤال که با توجه به بحران مهاجرت به وجود آمده در مرز بلاروس و لهستان و گزارشاتی مبنی بر اینکه برخی از اتباع و شهروندان ایران هم جزء مهاجران هستند، دستگاه دیپلماسی و بهطور خاص سفارت ما در بلاروس چه اقدامی انجام داده، تأکید کرد: سفارتخانههای ما در کشورهای خارجی فارغ از اینکه اتباع ایران به چه دلیل، چگونه و چرا در گرفتاری هستند، فارغ از هر ملاحظهای بعدازاینکه متوجه این مشکلات میشوند، به کمک آنها میشتابند و این کمکها فارغ از این است که این افراد بدون توجه به همه هشدارهای وزارت خارجه، بدون توجه به همه هشدارهای نهادهای ذیربط، اقدام به مهاجرت کردهاند. همین چند هفته قبل به همه عرض کردم که مواظب و مراقب باندهای قاچاق باشند که با وعدههای فریبنده، اتباع و مردم ایران را با خیال واهی به مرزهایی میکشانند که در دمای چندین درجه زیر صفر بدون حمایت رهایشان میکنند و بعضاً بهرغم تمامی تلاشهایی که انجام میدهیم حتی نمیتوانیم جای آنها را پیدا کنیم. سفارتخانههای جمهوری اسلامی ایران پناهگاه مردم ایران هستند. لذا ما همواره به آنها کمک کردهایم، بازهم میکنیم اما مردم باید این هشدار را جدی بگیرند که متأسفانه گروههایی بهصورت فریبدهنده با وعدههای توخالی آنها را بهجاهای خطرناک میکشانند که بعضاً هر چه ما تلاش میکنیم نمیتوانیم به آنها کمک کنیم و اتفاقات ناگواری برای برخی از آنها میافتد. این تنها پیامی است که بهطورجدی همه باید توجه کنند.
داراییهای بلوکهشده ایران بهتدریج در حال آزادسازی است
خطیبزاده به این سؤال نیز پاسخ داد که اخیراً گفتهشده ۳.۵ میلیارد دلار از منابع بلوکهشده ایران در یکی از کشورها آزاد شد و بخش قابلتوجهی از این منابع در حال ورود به چرخه تجاری کشور است. مشخصاً سؤال این است که وزارت خارجه این موضوع را تأیید میکند یا خیر و آن کشوری که این منابع بلوکهشده ایران را آزادکرده چه کشوری است؟ در خصوص بحث منابع بلوکهشده ما در کره جنوبی کار به کجا رسید و پیگیری وزارت خارجه به کجا رسید؟ وی دراینباره گفت: در شرایط تحریمی ما اطلاعات ریز تقریباً به کسی نمیدهیم. البته اگر بانک مرکزی مثلاً خودش این موارد را خواهد گفت. ما منابع متعددی در خارج از کشور داشتیم و داریم که بعضاً خود شما متوجه شدهاید که ما در حال آزادسازی تدریجی آنها هستیم، بهصورت تدریجی هم وارد شبکه اقتصاد شدند. همین اینکه امروز کالاهای اساسی دارد وارد میشود یعنی اینکه همه اینها بهتدریج وارد میشوند و تنها از یک منبع هم نبودهاند. اجازه دهید در همین حد بسنده کنم.
خطیبزاده در خصوص نشست مجازی رهبران چین و ایالاتمتحده و تصمیم آنها برای جهان و روابط ایران و چین هم اظهار کرد: بدون شک اگر ایالاتمتحده متوجه شود که دنیا نمیتواند توسط یکجانبهگرایی ایالاتمتحده به گروگان گرفته شود و به رویکرد همگرایی با جامعه جهانی روی بیاورد و اگر بپذیرد که سلاح تحریمهای یکجانبه و غیرقانونی علیه کشورهایی ازجمله چین باید کنار گذاشته شود، قطعاً دنیای بهتری را پیش رو خواهیم داشت. باید واقعاً دید که کدامیک از این گفتوگوها به نتیجه عملی میرسد.
انتهای پیام/۴۱۰۶/
انتهای پیام/