دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
17 آبان 1400 - 00:00
آنا گزارش می‌دهد؛

پرمخاطب‌ترین شبکه اجتماعی جهان ارزشی برای حقوق کاربران قائل نیست!/ فیس‌بوک، شبکه اجتماعی یا ابزار جاسوسی؟!

اسناد معتبر جهانی نشان می‌دهد مدیران فیس‌بوک با وجود ادعای خود مبنی بر احترام به حقوق کاربران آشکارا قوانین حریم خصوصی را زیر پا می‌گذارند.
کد خبر : 619542
فیس‌بوک



به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، فیسبوک تاکنون بارها متهم به نقض حریم خصوصی کاربران این شبکه اجتماعی در سراسر جهان شده است و بسیاری از سیاست‌مداران از این برنامه برای کنترل افکاری عمومی جامعه استفاده می‌کنند. هرچند این برنامه در ایران کاربران زیادی ندارد و به دلیل عدم تبعیت از قانون رسمی کشور فیلتر شده است ولی میلیون‌ها نفر در سراسر دنیا همه روزه از فیس‌بوک استفاده کرده و پیام‌های خود را در این شبکه اجتماعی انتقال می‌دهند.




بیشتر بخوانید:


عملکرد فیس‌بوک با آنچه در رسانه‌ها بیان می‌شود تفاوت زیادی دارد


انسان مدرن ابزار گردانندگان فضای مجازی/ چند می‌گیری لایک کنی!؟




استفاده گسترده از فیس‌بوک در کشورهای مختلف دنیا باعث شده هکرها تلاش زیادی برای نفوذ به این برنامه کنند و با برنامه‌ریزی دقیق اطلاعات کاربران را به سرقت ببرند. اگرچه طبق اسناد منتشر شده در رسانه‌های بین‌المللی هکرها تنها دشمنان کاربران فیس‌بوک نیستند و مارک زاکربرگ و سایر مدیران این شبکه اجتماعی نیز در نقض گسترده حریم خصوصی کاربران فیس‌بوک دست دارند. مدیران این شبکه اجتماعی بارها در دستگاه قضایی آمریکا و اروپا مورد بازخواست قرار گرفته‌اند و در برخی از پرونده‌ها نیز به دلیل عدم رعایت قانون محکوم به پرداخت میلیون‌ها دلار جریمه شدند. مدیران فیس‌بوک متهم هستند که از طریق فروش اطلاعات کاربران به شرکت‌های تبلیغاتی میلیون‌ها دلار به‌دست آورده‌اند.


پرمخاطب‌ترین شبکه اجتماعی جهان ارزشی برای حقوق کاربران قائل نیست!/ فیس‌بوک، شبکه اجتماعی یا ابزار جاسوسی؟!


پروژه‌هایی جذاب ولی توخالی


شرکت فیس‌بوک در سال ۲۰۱۳ میلادی تولید عینک‌های هوشمند خود را آغاز کرد. این گجت‌های هوشمند مجهز به قابلیت‌های خاصی هستند و از طریق دوربین دیجیتال نصب شده روی دسته عینک تصاویر روبه‌روی کاربران را ضبط می‌کنند. مدت کوتاهی پس از راه‌اندازی این پروژه شکایت‌های زیادی درباره تجاوز به حریم خصوصی کاربران با استفاده از عینک‌های هوشمند فیس‌بوک مطرح شد. شکایت‌کنندگان از این پروژه معتقدند فیس‌بوک با جمع‌آوری اطلاعات خصوصی کاربران از قبیل تصاویر و مشخصات هویتی امنیت میلیون‌ها نفر در سراسر دنیا را به خطر می‌اندازد. سیستم هوش مصنوعی فیس‌بوک داده‌های دریافتی از کاربران را تحلیل کرده و از اطلاعات به‌دست آمده برای تعامل بهتر با کاربران و سایر دستگاه‌های هوشمند استفاده می‌کند.


طبق اطلاعات منتشر شده از سوی فیس‌بوک در همان اولین سال عرضه عینک‌های هوشمند این شرکت بیش از ۳ هزار ویدئو از ۸۵۵ کاربر در ۹ کشور جهان ثبت شد. این ویدئوها شامل تصاویری از خانه، محل کار و امکان دیگر هستند و در واقع زندگی خصوصی صدها کاربر را نمایش می‌دهند. فیس‌بوک برای جذاب‌تر ساخت تصاویری که کاربران از عینک هوشمند خود مشاهده می‌کنند از فناوری واقعیت افزوده(AR) استفاده کرده است. این فناوری دنیای خیالی را پیش چشم کاربران آورده و محیطی غیرواقعی را به آن‌ها نمایش می‌دهد.


امنیت میلیون‌ها کاربر در خطر


اگرچه پیش از فیس‌بوک نیز برخی از شرکت‌های فناوری با استفاده از گجت‌های هوشمند اقدام به جمع‌آوری اطلاعاتی نظیر تصاویر کاربران کرده بودند ولی استقبال گسترده از محصولات این شرکت موجب نگرانی کارشناسان امنیت شبکه شد. از طرفی بزرگ‌ترین عامل افزایش نگرانی کارشناسان فروش عینک‌های هوشمند فیس‌بوک در سراسر جهان است. در واقع خطرات امنیتی در صورت بروز حمله سایبری یا افشای اطلاعات ثبت شده در سرورهای فیس‌بوک نسبت به شرکت‌های کوچک‌تر که تنها در کشور خود فعالیت می‌کنند بسیار جدی‌تر است. روبات‌های هوشمند برای ارائه خدمات مطلوب به کاربران به ویدئوهایی با زاویه دید اول شخص نیاز دارند و چنین تصاویری درک بهتری از محیط اطراف به آن‌ها می‌دهد. از همین رو تصاویری که توسط عینک‌های هوشمند شرکت فیس‌بوک ثبت می‌شود کاربردی فراوان در توسعه روبات‌ها دارد.


برخی از منابع نزدیک به فیس‌بوک افشاء کرده‌اند «این شرکت صرفاً از طریق تبلیغات و فعالیت‌های تجاری سرمایه‌های کلان خود را به‌دست نمی‌آورد بلکه مدیران پرمخاطب‌ترین شبکه اجتماعی در آمریکا و اروپا با فروش تصاویری که از طریق عینک‌های هوشمند این شرکت ضبط شده است مبالغ نجومی را دریافت می‌کنند.» با چنین عملکردی به نظر می‌رسد تنها راه محافظت از اطلاعات شخصی پرهیز از خریداری محصولاتی نظیر عینک‌های هوشمند فیس‌بوک است و افرادی که از این گجت‌ها استفاده می‌کنند قربانی فعالیت‌های غیرقانونی غول‌های فناوری در جهان هستند.


پرمخاطب‌ترین شبکه اجتماعی جهان ارزشی برای حقوق کاربران قائل نیست!/ فیس‌بوک، شبکه اجتماعی یا ابزار جاسوسی؟!


زاکربرگ و سایر مدیران فیس‌بوک خود را بی‌گناه می‌دانند!


با وجود انتشار مدارک قابل استناد از نقض گسترده حریم خصوصی کاربران مارک زاکربرگ مدیرعامل و مؤسس فیس‌بوک و سایر مدیران این شرکت همواره خود را بی‌گناه دانسته و مدعی هستند برخی از رسانه‌ها با همکاری شرکت‌های رقیب برای تخریب و ایجاد بی‌اعتمادی عمومی نسبت به فیس‌بوک خبرهایی کذب را منتشر می‌کنند. فیس‌بوک تنها در سال ۱۴۰۰ از سوی کشورهای روسیه و انگلیس به ترتیب ۵۹۴ هزار دلار و ۵۰ میلیون پوند به دلیل امتناع از حذف محتوای ممنوعه و نقض قوانین تجاری جریمه شد. دولت روسیه به شرکت فیس‌بوک و سایر شبکه‌های اجتماعی خارجی که در این کشور فعالیت می‌کنند هشدار داده است تا زمانی که نمایندگان قانونی خود را معرفی و مجوز رسمی برای ارائه خدمات در روسیه را دریافت نکنند حق فعالیت در این کشور را ندارند.


با وجود اینکه فیس‌بوک سابقه گسترده همکاری با سیاست‌مداران آمریکایی را دارد و تعدادی از بلندپایه‌ترین مقامات این کشور نیز بارها این موضوع را تأیید کرده‌اند ولی دستگاه قضایی آمریکا تحت فشار افکار عمومی و رسانه‌های بین‌المللی مجبور به محکوم کردن این شبکه اجتماعی شده و در یکی از موارد رسیدگی به جرائم فیس‌بوک زاکربرگ و شرکت تحت مدیریت او ۵ میلیارد دلار جریمه شدند. بدیهی است که اطلاعاتی نظیر تصاویر ضبط شده به وسیله عینک‌های هوشمند فیس‌بوک می‌تواند به راحتی در اختیار سرویس‌های امنیتی آمریکا قرار گرفته و به اجرای برنامه‌های ظالمانه آن‌ها کمک کند.




بیشتر بخوانید:


تجارت سیاه در اینستاگرام/ قانون‌گریزی در فضای مجازی برای تخریب شخصیت انسانی


سانسور جهانی/ وقتی مدعیان آزادی بیان مانع انتشار حقایق می‌شوند




در این شرایط بومی‌سازی فناوری و حمایت از شرکت‌های داخلی امنیت کلان‌داده‌ها در هر منطقه از جهان را افزایش داده و باعث کاهش تسلط شرکت‌های خارجی بر فضای مجازی می‌شود. بدون شک در آینده نزدیک استفاده از دستگاه‌هایی که هم اکنون به عنوان فناوری‌های لبه دانش شناخته می‌شوند در بین عموم مردم امری عادی محسوب شده و در صورتی که بستر بومی برای توسعه صنعت فناوری اطلاعات در کشورهای در حال توسعه وجود نداشته باشد آسیب‌های جبران‌ناپذیر فرهنگی، اجتماعی، سیاسی واجتماعی به اقشار مختلف جامعه وارد می‌شود.


انتهای پیام/۴۱۴۴/



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب