جاماندگان در یک قدمی دریافت سهام عدالت/مددجویان کمیته امداد و بهزیستی جزو اولویت نخست
به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، سهام عدالت در سال اول دولت نهم باهدف گسترش سهم بخش تعاون در اقتصاد واگذار شد، سهام عدالت شامل ۶۰ شرکت بورسی و فرابورسی است که به دلیل مزایای مناسب با استقبال مردم مواجه شد و نزدیک به ۵۰ میلیون نفر برای دریافت سهام عدالت اقدام کردند، اما عدهای از مردم بنا به دلایلی نتوانستند در بازه مشخصشده ثبتنام کنند. حدود ۲۰ میلیون نفر از مردم که به گفته مرکز پژوهشهای مجلس عمدتاً در دهکهای محروم جامعه هستند به دلایل از قبیل بیماری، نداشتن شناسنامه و بیاطلاعی موفق به ثبتنام نشدهاند.پس از واگذاری سهام عدالت همواره صحبتهایی درباره اعطای این سهام بهجاماندگان مطرح بود اما هیچگاه عملی نشد.
محمدعلی دهقان دهنوی رئیس سابق سازمان بورس و اوراق بهادار بحث تعیین تکلیف سهام عدالت جاماندگان را منوط به تعامل مجلس و دولت عنوان کرد که باید در سطح حاکمیتی تصمیمگیری شود و حیطه ورود سازمان بورس را امکانپذیر نمیداند.
رئیس سابق سازمان بورس و اوراق بهادار در پاسخ به این سؤال که سهام جاماندگان از چه محلی تأمین خواهد شد، میگوید«دولت سهامدار شرکتهای بسیار زیادی است و با درصدهای مختلفی در سهام این شرکتها حضور دارد. در برخی از شرکتهای بورسی درصدهای بالاتری سهام دارد و شرکتهایی هم که هنوز وارد بورس نشدهاند صددرصد آنها متعلق به دولت است».
به گفته وی؛ در آن مرحلهای که سهام عدالت توزیعشده مشخص نبوده که سهام کدامیک از این شرکتها نصیب چه کسی میشود، البته شرکتهای بزرگ که سهام کافی داشتند به همه سهامداران تخصیص پیداکردهاند.
دهنوی با اشاره به نحوه تخصیص سهام عدالت ادامه میدهد«سهام برخی از شرکتهای کوچکتر بهصورت منطقهای تخصیص پیداکرده و سعی شده ترکیب یکنواختی باشد و در مرحله اول ارزش خالص داراییها حسابشده است که همه ارزش یکسانی داشتند و به همین دلیل توزیع سبد سهام عدالت بهطور شانسی نبوده و کاملاً بهصورت مساوی تقسیم شدند».
با آزادسازی سهام عدالت و فراهم شدن امکان فروش گمانهزنیهای فراوانی در خصوص واگذاری بخشی از این سهام بهجاماندگان مطرح شد و حتی مجلس طرحی را تدوین کرد تا دولت را مکلف کند به افراد جامانده و واجد صلاحیت سهام عدالت واگذار کند اما در دولت دوازدهم راه بهجایی نبرد و دولت زیر بار آن نرفت.
در همین خصوص عسگر توکلی رئیس هیئتمدیره اتحادیه کشوری تعاونیهای سهام عدالت، بابیان اینکه دولت دوازدهم ۱۱ شرکت از مجموع ۶۱ شرکت قرارگرفته در سبد سهام عدالت را در اختیار خود گرفته بود، میگوید«دولت قبلی علاوه بر این اقدام حتی میزان سود سهام برخی از شرکتهای باقیمانده را نیز کاهش داده بود، اگر این شرکتها دوباره به سبد سهام عدالت بازگردند تکلیف جاماندگان سهام نیز مشخص میشود».
اما باروی کار آمدن دولت سیزدهم ثبتنام جاماندگان سهام عدالت با موافقت این دولت همراه شده است و مقرر گردیده افرادی که هزینههای لازم را پرداخت نکرده و سهام آنها نصف و عودت دادهشده بود، همچنان در اختیار دولت است که میتواند از این سهام برای ثبتنام از جاماندگان استفاده کند».
بیشتر بخوانید:
آغاز ثبتنامها در ۲ مرحله با ثبتنام از ۱۰ میلیون نفر استارت میخورد. اولویت در ثبتنامها نیز با افرادی است که زیرمجموعه نهادهای حمایتی مانند کمیته امداد و سازمان بهزیستی هستند، بیش از ۲ میلیون نفر از مددجویان کمیته امداد و بیش از ۱ میلیون نفر نیز ازجمله اعضای سازمان بهزیستی هستند که هنوز سهام عدالت دریافت نکردهاند.
غلامرضا مرحبا سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس درباره نحوه ثبت نام می گوید«البته ساز و کار ثبتنامها همچنان بر اساس سامانههای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است، اما جزئیات ثبت نام ها، نیازمند تغییراتی است که بعد از طی مراحل قانونی اطلاع رسانی می شود. به هر حال شرایط اقتصادی کشور تغییر کرده و باید مکانیسم تازه ای برای توزیع سهام، میزان وجه پرداختی و...تدارک دیده شود».
محمدرضا پور ابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به مرحلهبندی برای ثبتنام جاماندگان سهام عدالت میگوید«در فاز اول احتمالاً چهار میلیون نفر، در فاز دوم هشت میلیون نفر و در فاز سوم بیش از ۱۲ میلیون نفر از جاماندگان سهام عدالت میتوانند سهام عدالت بگیرند».
به گفته رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس مشمولان سازمان بهزیستی، رزمندگان و ایثارگران اولین گروه در اولویت دریافت سهام عدالت هستند و حداکثر دو ماه بعد از تصویب این طرح در مجلس این واگذاری انجام خواهد شد.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی ادامه میدهد«در صورتی که ۲۰۰ هزارمیلیارد تومان سهام داشته باشیم، امکان واگذاری سهام عدالت برای جاماندگان اولویت نخست در گروه اول وجود دارد».
وی با بیان اینکه کمیسیون اقتصادی واگذاری سهام عدالت به افراد جامانده را تصویب کرده است، بیان میکند«در صورتی که دولت نیز با این طرح و مصوبه موافقت کند می توانیم با واگذاری بنگاهها و شرکت های بورسی منابع بیشتری را برای دولت مهیا کنیم».
پورابراهیمی تاکید میکند« امیدواریم با جمع بندی وزارت اقتصاد و دارایی و سازمان برنامه وبودجه و با نگاه مثبت دولت، واگذاری سهام عدالت شبیه واگذاری های قبلی، به افراد واجد شرایط جاماندگان در کشور فراهم شود».
انتهای پیام/
انتهای پیام/