دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
در یادداشتی مطرح شد؛

ضرورت بررسی معضلات پیدا و پنهان آموزش مجازی در زمان کرونا

با شیوع ویروس همه‌گیر کرونا در دانشگاه‌ها برگزاری واحدهای تئوری و عملی به روش غیرحضوری امری بسیار دشوار شد لذا بررسی همه معضلات موجود برای جلوگیری از ادامه روند فعلی ضرورت دارد.
کد خبر : 616867
آموزش مجازی



به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، سیدمحمود قاسم‌پوری، رئیس دفتر آموزش‌های آزاد و اداره یادگیری الکترونیکی دانشگاه تربیت مدرس در یادداشتی نوشت: کرونا همانند یک بحران و اتفاق غیرقابل پیش‌بینی، رفتارها و رویکردهای جدیدی را برای دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی به همراه داشت که علیرغم مشکلات فراوان، باعث تقویت برخی از زیرساخت‌ها و توسعه پاره‌ای از مهارت‌ها در کشور گردید. پشتیبانی‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری از شبکه‌ها از یک سو، کسب مهارت‌های پیوستن به شیوه‌های آنلاین و مدیریت بر خط کلاس‌ها توسط اساتید و دانشجویان از سوی دیگر به‌عنوان مهارت‌های تقویت‌شده در شرایط اخیر می‌توان نام برد.


سابق بر این دعوت از اساتید دانشگاه‌ها، مراکز پژوهشی و شخصیت‌های کارآفرین از سراسر دنیا برای حضور در جلسات آنلاین تا حدودی از تصور خارج بود اما اکنون این نوع فعالیت‌ها در دانشگاه‌ها مانند قابلیت نیمه خفته‌ای که بیدار شده، انجام می‌شود و جا افتادن آن مرهون مزیت‌هایی است که در فضای مجازی وجود دارد.


دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی در زمان کرونا و مجازی شدن آموزش‌ها به علت حجم بالای کلاس‌ها و ترافیک ناشی از اینترنت با مشکل ضعف سرورها و شبکه‌های آنلاین مواجه شدند که تا قبل از آن چنین ترافیک سنگینی فقط در ایام محدود انتخاب واحد مشاهده می‌شد.


با شیوع ویروس همه‌گیر کرونا در دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی برگزاری واحدهای عملی به روش غیرحضوری امری بسیار دشوار است البته اجرای کلاس‌های آزمایشگاهی و کارگاهی در سراسر دنیا از معضلات لاینحل در روش‌های مبتنی بر بستر الکترونیک بوده و به قوت خود باقی است. اگرچه دانشگاه تربیت مدرس با جدا کردن کد درس واحد عملی و نوبت‌بندی حضور دانشجویان با رعایت پروتکل‌های بهداشتی اعلام شده از سوی ستاد ملی مبارزه بر کرونا ناظر بر کیفیت اجرای واحدهای عملی به‌صورت فشرده بوده است.


نه‌تنها آموزش‌های عملی و کارگاهی بلکه تدریس با تعامل بین دانشجویان با اساتید و هم‌کلاسی‌ها تاثیرات مطلوب‌تری را در آموزش به دنبال دارد. به‌ویژه برخی اساتید صاحب‌نظر متعلق به نسلی هستند که آموزش حضوری را به‌مراتب بهتر و قوی‌تر از آموزش‌های برخط منتقل می‌کنند، دانشجویان نیز با حضور در کلاس و فضای رقابتی با جدیت بیشتری به تحصیل مشغول می‌شوند.


یکی از معضلات عمده آموزش مجازی برگزاری امتحانات غیرحضوری و عدم سنجش دانشجویان به شیوه‌ای کاملا مطمئن است. به‌عنوان یکی از بهترین روش‌های آزمون در این دوران می‌توان امتحانات شفاهی را پیشنهاد داد، اگرچه این روش به‌تنهایی برای محک زدن یک دانشجو کافی نبوده و در کلاس‌های مقاطع کارشناسی بسیار وقت‌گیر و خسته‌کننده است. از طرفی در آزمون کتبی به‌صورت مجازی نیز همواره مشکلاتی در راستی آزمایی نتیجه وجود دارد.


دانشگاه تربیت مدرس به‌عنوان یکی از ۱۳ دانشگاه نوع یک و ۵ دانشگاه برتر کشور، تنها مرکز تماماً تحصیلات تکمیلی است که از ابتدای دهه ۶۰ تاکنون نزدیک به ۴۰ سال به تربیت دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری در اغلب رشته‌های رایج در دانشگاه‌های جامع مشغول بوده که دانشکده علوم پزشکی آن نیز در پردیس مرکزی فعال است.


دانشگاه تربیت مدرس ۲ محیط نرم‌افزاری متفاوت را به‌عنوان پلتفرم اصلی خود در فرآیند آموزش مجازی قرار داده است، استفاده از جدیدترین نسخه LMS و امکان اجرای کلاس آنلاین در محیط ادوبی کانکت ( Adobe Connect ) با قابلیت ضبط ویدئوی کلاس‌های برگزار شده و دیگری محیط ویدئو کنفرانسی به نام سرورهای بیگبلوباتن است.


لازم به ذکر است که قابلیت کنترل کاربران، حضور و غیاب خودکار دانشجویان در مورد اول به‌مراتب آسان‌تر است. در دانشگاه تربیت مدرس توسعه مهارت اساتید و دانشجویان ۱۷ دانشکده و چند پژوهشکده ازجمله مزیت‌های نسبی شرایط کنونی محسوب می‌شود.


در سال جدید تحصیلی برای افزایش کارایی و کیفیت تدریس در دانشگاه تربیت مدرس برخی از شیوه‌نامه‌ها ازجمله دستیار آموزشی با تسهیلات بیشتری در سطح دانشگاه بازنویسی شده است. در این شیوه‌نامه تقریبا همه اساتید قادر خواهند بود از دانشجویان نخبه خود برای حل تمرین کلاسی استفاده نمایند، از سوی دیگر آن دانشجویان علاوه بر دریافت حق‌الزحمه همکاری، از گواهی همکاری با استاد در کلاس‌های حل تمرین مقطع کارشناسی ارشد و دکتری یک دانشگاه معتبر دولتی برخوردار خواهند شد.


تأمین اینترنت اساتید به ۲ روش سیم‌کارت‌های شخصی و اهدایی از سوی دانشگاه بوده و تاکنون بیش از یک ترابایت ترافیک اینترنت برای اجرای با کیفیت کلاس‌های برخط از سوی معاونت آموزشی دانشگاه به تمام اساتید اختصاص داده است.


دانشگاه تربیت مدرس علاوه بر آن یک دستگاه مودم پرسرعت نیز همراه با سیم‌کارت به اساتید محترم اختصاص داده که با رضایتمندی نسبی بالایی همراه بوده است. امید است با پایان یافتن فرآیند واکسیناسیون تا بهمن‌ماه سال جاری شاهد حضور ارزشمند دانشجویان، همکاران و آغاز فعالیت‌های کلاسی و آزمایشگاهی در محیط دانشگاه باشیم.


انتهای پیام/۱۱۰/



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب