دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
26 مهر 1400 - 12:47
کارشناس مسائل غرب آسیا:

سرورهای اصلی انتخابات الکترونیک عراق در امارات بود/ قطعنامه اخراج نیروهای آمریکایی از عراق قطعاً اجرا می‌شود 

یک کارشناس مسائل خاورمیانه با تشریح علل اعتراضات به انتخابات پارلمانی عراق گفت: الکترونیکی بودن انتخابات و استقرار سرور اصلی در امارات و همچنین اختلاف دومیلیونی آرای اخذشده و آرای کاندیداها از دلایل اصلی این اعتراضات است.
کد خبر : 615225
علیرضا مجیدی

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، علیرضا مجیدی، کارشناس مسائل خاورمیانه در برنامه نقش‌جهان شبکه افق با اشاره به برگزاری انتخابات پارلمانی عراق و اعتراضات پس از آن گفت: محور اعتراضات به انتخابات در بغداد، بصره و کوت بوده و در شهرهای نجف و ناصریه نیز اعتراضاتی وجود داشته است؛ زمان قانونی اعلام اعتراضات پایان‌یافته اما ۳ روز مهلت رسیدگی به این اعتراضات وجود دارد که پس از آن نتیجه قطعی اعلام می‌شود.


این کارشناس مسائل عراق درباره تقسیم‌بندی گروه‌های ذی‌نفع و معترض در انتخابات عراق توضیح داد: در این دوره از انتخابات اولین گروهی که سود برد، جریان صدر بود که ۷۳ کرسی از ۳۲۹ کرسی را کسب کردند، دومین گروه که بیش از ۴۰ کرسی را از آن خود کرده و البته اتفاق تازه‌ای هم بود، لیست تقدم به ریاست محمد الحلبوسی بود.


لیست ائتلافی اهل تسنن برای اولین بار رتبه دوم را به دست آورد


وی ادامه داد: الحلبوسی سابقه سیاسی نداشته و استاندار الانبار بود و در رقابت‌های سیاسی داخلی و با نفوذ در پارلمان از سال ۲۰۱۸ توانست ریاست پارلمان را بر عهده گیرد و با همین نفوذ بخش زیادی از بودجه بازسازی عراق را به بازسازی استان الانبار اختصاص دهد و با حمایت کشورهای حاشیه خلیج‌فارس توانست این استان را بازسازی کند و در همین انتخابات هم شعارش بازسازی عراق با همان الگوی که الانبار را بازسازی کردند، بود.


وی درباره حمایت مالی سعودی‌ها از گروه‌های پیروز در انتخابات عراق، تصریح کرد: شارژ مالی که می‌توان مستند از آن یاد کرد همین بودجه بازسازی است.


این کارشناس مسائل خاورمیانه گروه سوم را لیست ائتلافی اهل تسنن دانست که از اولین انتخابات پس از صدام در سال ۲۰۰۵ تا الان برای اولین بار است که لیست ائتلافی جامعه اهل تسنن در عراق رتبه دوم را به دست آورده است.




بیشتر بخوانید:


صدر باید میان جریان‌های سیاسی و نظامی اعتدال برقرار کند/ جدایی عراق از ایران غیرممکن است


هیأت هماهنگی شیعیان عراق نتایج انتخابات را رد کرد




مجیدی اضافه کرد: بعد از آن لیست دولت قانون به ریاست نوری المالکی است که جزء باسابقه‌ترین لیست‌ها از سال ۲۰۱۰ بوده و این چهارمین انتخاباتی است که تحت همین لیست شرکت می‌کنند.


وی اضافه کرد: لیست بعدی حزب دموکرات کردستان است که ۳۳ کرسی به دست آورده و به نسبت احزاب کرد عراق بسیار زیاد است چراکه بالاترین رکوردی که تاکنون داشته‌اند ۲۹ کرسی بوده است.


مجیدی رأی آوردن مستقلین را اتفاق مهم دیگری در انتخابات پارلمانی عراق دانست که درنتیجه دو موضوع رخ‌داده است؛ اول تغییر قوانین انتخاباتی عراق و اصلاح شمارش لیستی شمارش و همچنین گرایش بالای مردم عراق به آرای مستقل.


وی با بیان اینکه همه این مستقلین به معنی واقعی کلمه مستقل نیستند، توضیح داد: برخی از این مستقلین از ائتلاف‌ها و احزاب هستند که در چارچوب ائتلاف وارد نشده و مستقل شرکت کردند اما حزب متبوعشان از آن‌ها حمایت می‌کرد.


وی برای نمونه به ائتلاف فتح اشاره کرد که رسماً ۱۴ کرسی کسب کرده‌اند اما با احتساب مستقلینی که به آن گرایش دارند حدود ۲۱ تا ۲۲ کرسی دارد.


به گفته وی ائتلاف فتح حاصل اجماع ۴ گروه است اما به‌طورکلی بخشی از فرماندهان حشدالشعبی است که وارد حوزه سیاست شده‌اند.


این کارشناس مسائل خاورمیانه درباره علت اعتراضات به انتخابات عراق هم گفت: یکی از علل اعتراضات این بود که در این دوره انتخابات الکترونیکی برگزار شد درحالی‌که سرور اصلی انتخابات در عراق نبود بلکه در امارات بود و همین، باگ امنیتی بزرگی به‌حساب می‌آمد.


وی مشکل دیگر را اختلاف در آرا اخذشده و آرای کاندیداها بیان کرد و گفت: در بیانیه نماینده حزب فضیلت هم به این نکته اشاره شد که طبق آمار ۹ میلیون و ۱۰۰ هزار نفر رأی داده‌اند اما آرایی که به کاندیداها داده‌اند نزدیک به ۷ میلیون است و یک اختلاف بیش از دومیلیونی وجود دارد.


این کارشناس مسائل عراق اعتراضات موجود را مانعی برای تشکیل مجلس ندانست و توضیح داد که نظام سیاسی عراق نظام پارلمانی است و از ۴ مقام عالی این کشور به‌جز رئیس قوه قضائیه، سه مقام دیگر منتخب پارلمان هستند و به نظر می‌رسد با وجود اعتراضات اما معترضان کسانی نیستند که بخواهند ساختار نظام سیاسی عراق را زیر سؤال ببرند.


نتیجه نهایی انتخابات عراق احتمالا تا پنجشنبه اعلام می‌شود


وی گفت: کمیسرعالی انتخابات احتمالاً تا پنجشنبه نتیجه نهایی را اعلام می‌کند و پارلمان طبق برنامه تشکیل می‌شود؛ رئیس‌جمهور با اکثریت نمایندگان انتخاب می‌شود و نخست‌وزیر طبق نص قانون اساسی عراق به انتخاب بزرگ‌ترین فراکسیون خواهد بود.


وی درباره وضعیت سیاسی جریان مقتدی صدر به برخی ریشه‌های بدبینی این جریان به جریان نوری مالکی و دیگر شیعیان اشاره کرد اما تأکید داشت که اشتراکات بسیار زیاد است.


وی یادآوری کرد: در سال ۲۰۰۸ یعنی اواخر اسفند ۸۶ تا اردیبهشت ۸۸ یعنی اواخر جنگ، عملیاتی در عراق به نام صوله الفرسان انجام شد که در آن نوری المالکی دستور داد به تمام پایگاه‌های جیش المهدی یعنی تشکیلات نظامی تحت رهبری مقتدی صدر حمله و آن‌ها را خلع سلاح کنند، این موضوع به درگیری نظامی منجر شد و هرچند پایان یافت اما از همان زمان شکاف بین مقتدی صدر و نوری المالکی جدی شد و این به‌مرور تسری پیدا کرد.


وی ادامه داد: سال ۲۰۰۹ در انتخابات دو ائتلاف شیعه بود و زمانی که ائتلاف دوم به ریاست ابراهیم جعفری تصمیم گرفت با نوری المالکی ائتلاف کند تا فراکسیون بزرگ‌تری تشکیل دهند جریان صدر فاصله گرفت چراکه حاضر نبود المالکی را بپذیرد.


وی یادآوری کرد: اتفاق دیگری که افتاد جدا شدن عده‌ای از جیش المهدی بود که موجب بدبینی مقتدی صدر به بخشی از محور مقاومت شد.


مجیدی درباره وضعیت اجرای قطعنامه خروج نیروهای آمریکایی از عراق با شکل و ترکیب جدید پارلمان گفت: آن قطعنامه قطعاً اجرا می‌شود و حتی دیدیم در نامه‌ای که از سوی سخنگوی مقتدی صدر به حزب الدعوه ارسال شد در آن انتقاد می‌کرد که چرا با آمریکا مماشات می‌کنید و اصلاً این قطعنامه با فشار و پیگیری آقای صدر تصویب‌شده بود.


این کارشناس مسائل خاورمیانه درباره ترکیب فراکسیون‌ها و فراکسیون اکثریت مجلس عراق هم به چند سناریو اشاره و تصریح کرد: سناریو اول این است که جریان صدر می‌خواهد، نخستین دولت صدری را تشکیل دهد و نخست‌وزیر را از همین جریان انتخاب کنند و حتی یکی از گزینه‌های آن‌ها انتخاب نخست‌وزیر زن، خانم "مها الدوری" است که البته احتمال کمتری نسبت به انتخاب نخست‌وزیر مرد دارد.


وی ادامه داد: در سناریوی دوم هر گروهی که اکثریت را داشته باشد باید نگاه ویژه به دو جریان تقدم محمد الحلبوسی و خانواده بارزانی که وزنشان در پارلمان مجموعاً ۷۵ کرسی است داشته باشد؛ نکته مهم این است که آن‌ها هیچ‌کدام ائتلافی نیامده‌اند و احتمال انشعاب در آن‌ها نزدیک صفر است و این دو فراکسیون می‌توانند معادلات را در تشکیل فراکسیون اکثریت زیر و رو کنند.


این کارشناس مسائل عراق با تأکید بر اینکه در هر سناریویی اخراج آمریکایی‌ها از عراق قطعی است،‌ تأکید کرد: محتمل‌ترین سناریو این است که جریان صدر فراکسیون اکثریت را بر عهده داشته و نوری المالکی اپوزیسیون شود اما مالکی تا همین الان برآوردش این است که می‌تواند ۸۰ نماینده را جذب کند و فراکسیون اکثریت را از صدری‌ها بگیرد.


انتهای پیام/۴۱۰۶/



 


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب