بخش خصوصی آمادگی کامل برای تکمیل شبکه ملی اطلاعات را دارد/ دلایل شکست پیامرسانهای بومی
گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا- علیرضا باجلان؛ شبکه ملی اطلاعات یکی از مهمترین و بزرگترین پروژههای ملی است که اگرچه در سالهای اخیر مسئولان بارها اسم آن را در جلسات، کنفرانسها و نمایشگاههای مختلف بیان کردهاند ولی عملاً نتیجه مطلوبی در این حوزه بهدست نیامده و اکثر اهداف تعیین شده در سند معماری شبکه ملی اطلاعات محقق نشده است.
با وجود اینکه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به عنوان متولی توسعه و تکمیل شبکه ملی اطلاعات تعیین شده است ولی بدون شک اجرای چنین پروژهای نیازمند همکاری تمامی سازمانهای دولتی و سندیکاها و انجمنهای صنعت فناوری اطلاعات در بخش خصوصی است. با آغاز به کار دولت سیزدهم و توجه ویژه وزیر ارتباطات به موضوع تکمیل شبکه ملی اطلاعات تمامی فعالان صنعت فناوری اطلاعات به سرعت آمادگی خود برای حضور در این پروژه ملی را اعلام کردند. از همین رو عموم مردم از مسئولان متولی امر در حوزه شبکه ملی اطلاعات انتظار دارند با ارزیابی دقیق از ظرفیتهای موجود در داخل کشور نیازهای این شبکه را در کوتاهمدت برطرف ساخته و وضعیت کنونی در فضای مجازی را سامان دهند.
بیشتر بخوانید:
زیرساخت کاربردی برای پیامرسانهای داخلی نداریم/ ناکامی دولتهای قبل در حل چالشهای فناوری اطلاعات
اخیراً کنفرانسی با عنوان کنفرانس ظرفیت شبکه ملی اطلاعات برگزار شد و در جریان آن توانایی شرکتهای داخلی برای تأمین تجهیزات مورد نیاز در لایههای مختلف شبکه ملی اطلاعات مورد ارزیابی قرار گرفت. در همین رابطه با فرامرز رستگار دبیر سندیکای مخابرات ایران و دبیر کنفرانس ظرفیت شبکه ملی اطلاعات گفتوگو کردیم. در ادامه مشروح این گفتوگو را مشاهده میکنید:
بررسی نیازهای دستگاههای دولتی و بخش خصوصی، اولین گام برای تکمیل شبکه ملی اطلاعات
آنا: برگزاری برنامههایی نظیر «کنفرانس ظرفیت شبکه ملی اطلاعات» چه تأثیری بر تکمیل شبکه ملی اطلاعات دارد؟ سندیکای مخابرات ایران چه نقشی در مسیر این مهم بر عهده گرفته است؟
رستگار: پروژه شبکه ملی اطلاعات تنها منحصر به سندیکای مخابرات ایران نیست و در کنفرانس ظرفیت شبکه ملی اطلاعات نیز انجمنها و سندیکاهای مختلفی از صنعت فناوری اطلاعات حضور پیدا کردند. در حال حاضر همه تشکلها و انجمنهای صنعت فناوری اطلاعات با استفاده از همه ظرفیتهای خود دستبهدست هم دادهاند تا پروژه شبکه ملی اطلاعات در کوتاه مدت تکمیل و راهاندازی شود. شرکتهای حاضر در کنفرانس شبکه ظرفیت شبکه ملی اطلاعات نشان دادند اگر برنامه دقیقی برای تکمیل پروژه شبکه ملی اطلاعات وجود داشته باشد و اگر گامهای درستی در این حوزه برداشته شود زنجیره تأمین خوبی در کنار دولت وجود دارد.
وقتی نمیتوانیم کالایی را در کشور تولید کنیم و طراحی آن نیز صرفه اقتصادی ندارد نباید در واردات آن محدودیت وجود داشته باشد.
در این کنفرانس به دو بخش توجه شد یکی بخش تقاضا و دیگری بخش عرضه. بخش عرضه ظرفیتهای خود را بخش خوبی نمایش داده است و امیدواریم به زودی کنفرانسی برای نمایش ظرفیتهای دولت شامل وزارت ارتباطات و اپراتورهای بزرگ برگزار گردد. ظرفیتهای دولت در بخش تقاضا قرار میگیرد و شامل قسمتهای مختلفی نظیر مشاوره، تأمین تجهیزات، نرمافزار و ... است. در نهایت ظرفیتهای بخش عرضه و تقاضا مقابل هم قرار گرفته و برای رفع کمبودهای هرکدام برنامهریزی و تصمیمگیری میشود. به عنوان مثال اگر پس از بررسی متوجه کمبود کالایی در زنجیره تأمین شدیم باید ببینیم اصلاً به صلاح است که آن را در کشور تولید کنیم یا باید واردات صورت گیرد.
آنا: نیازسنجی در بخشهای تقاضا و عرضه چگونه به تکمیل شبکه ملی اطلاعات کمک میکند؟
رستگار: زمانی که فهرست دقیقی از نیاز بخش تقاضا و عرضه تهیه شود همه بازیگران این بخشها تکلیف و وظایف خود را میدانند و میتوانند به راحتی برای اجرای برنامهها تصمیمگیری کنند. یعنی تفاوتهای میان هر کدام از فهرستها راهنمای مناسبی برای رفع کمبودها و تکمیل زنجیره تأمین است. سندیکای مخابرات ایران نیز به عنوان یکی از تشکلهای فعال در صنعت مخابرات در کنار همه بازیگران پروژه شبکه ملی اطلاعات قرار دارد و در تمامی موارد همکاری لازم را انجام میدهد. وقتی نمیتوانیم کالایی را در کشور تولید کنیم و طراحی آن نیز صرف اقتصادی ندارد نباید در واردات آن محدودیت وجود داشته باشد.
لزوم توجه همهجانبه به صنایع فعال در شبکه ملی اطلاعات
آنا: ارزیابی شما از ظرفیتهای موجود در صنعت فناوری اطلاعات برای تأمین تجهیزات مورد نیاز در داخل کشور چیست؟
رستگار: توجه به تمامی لایههای زیرساختی شبکه ملی اطلاعات اعم از لایه زیرساخت مخابراتی، زیرساخت فناوری اطلاعات و سرویسهای پایه(پلتفرمها و محتوا) در دستور کار شرکت کنندگان در کنفرانس ظرفیت شبکه ملی اطلاعات و مسئولان وزارت ارتباطات قرار دارد. شاید برخی از کاربران و حتی فعالان صنعت فناوری اطلاعات تصور کنند لایه سرویسهای پایه پیچیدگیهای زیادی ندارد و به اندازه کافی فنی نیست ولی این نگرش اشتباه است و اکنون تعدادی از شرکتهای دانشبنیان کشور در این لایه مشغول فعالیت هستند. بنابراین در شبکه ملی اطلاعات تنها صنعت مخابرات مورد توجه نیست و باید همه نیازمندیهای این پروژه را در نظر گرفت و برای رفع کمبودها تلاش کرد.
رفتار مبهم وزارت ارتباطات با فعالان صنعت فناوری اطلاعات
آنا: مجموعه فرماندهی و مدیریت پروژه شبکه ملی اطلاعات برای رفع کمبودهای داخلی در حوزه پلتفرمهای بومی به ویژه پیامرسانها و شبکههای اجتماعی چه برنامهای دارد؟
رستگار: تاکنون نمایشگاههای متعددی برای معرفی دستاوردهای مخابراتی و آیتی کشور برگزار و در نمایشگاه ظرفیت شبکه ملی اطلاعات به مجموعههای فعال در حوزه طراحی و ساخت سرویسهای پایه نظیر پیامرسانها و شبکههای اجتماعی توجه ویژهای شد. اگر شبکههای اجتماعی قدرتمند و باکیفیتی در کشور وجود ندارد دلیل آن عدم ارائه تعریف درست از چارچوب فعالیت آنهاست. پلتفرمهایی نیز که اکنون در کشور فعالیت میکنند بدون حمایت گسترده دولتی و با هزینه شخصی توسعه پیدا کردهاند. اگر قابلیتهای گسترده متخصصان داخلی در مقابل تقاضا قرار بگیرد قطعاً بسیاری از مشکلات در زمینه سرویسهای پایه شبکه ملی اطلاعات برطرف خواهد شد.
اگر شبکههای اجتماعی قدرتمند و باکیفیتی در کشور وجود ندارد دلیل آن عدم ارائه تعریف درست از چارچوب فعالیت آنهاست. پلتفرمهایی نیز که اکنون در کشور فعالیت میکنند بدون حمایت گسترده دولتی و با هزینه شخصی توسعه پیدا کردهاند. اگر قابلیتهای گسترده متخصصان داخلی در مقابل تقاضا قرار بگیرد قطعاً بسیاری از مشکلات در زمینه سرویسهای پایه شبکه ملی اطلاعات برطرف خواهد شد.
ابتدا باید مشخص شود که چه تقاضایی در کشور وجود و دولت چه انتظاری از بخش خصوصی دارد؟ اپراتورها و وزارت ارتباطات را باید به عنوان بیمار تلقی کنیم زیرا این نهادها نیازمند خدمات هستند. بنابراین به پزشک متخصص احتیاج داریم که نیازها و روش درمان را به درستی تشخیص دهد.متأسفانه دستگاههای دولتی بدون مشورت با پزشک خودشان بیماری را تشخیص داده و به طور مستقیم به دنبال دارو هستند. یعنی بدون در نظر گرفتن بسیاری از پیشنیازها از بخش خصوصی توقع تولید تجهیزات را دارند. هم اکنون رفتار اپراتورها و وزارت ارتباطات با شرکتهای صنعت فناوری اطلاعات بر اساس فهرستهایی است که چارچوب معینی ندارد. یعنی نقش مشاور به عنوان پزشک متخصص در این میان فراموش شده است. در نهایت یا دستگاههای دولتی باید نقش درمانگر را بر عهده گیرند یا اختیارات را به بخش خصوصی واگذار کرده تا آنها خودشان بیماریهای موجود را درمان کنند. قطعاً کشور در هیچ زمینهای برای راهاندازی کامل شبکه ملی اطلاعات با کمبود و عدم توانایی داخلی مواجه نیست و اتفاقاً ظرفیتهای بسیاری خوبی در کشور وجود دارد و تنها باید آنها را مدیریت کرد.
انتهای پیام/۴۱۴۴/
انتهای پیام/