دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
14 مهر 1400 - 16:01
فضا از دریچه آنا/ ۱۸؛

چگونه ستاره شمالی را پیدا کنیم؟

ستاره شمالی در تمام طول سال در نیمکره شمالی کره زمین قابل‌مشاهده است.
کد خبر : 612631
ستاره

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، با تغییر فصل‌ها ستاره‌های قابل‌رؤیت در آسمان نیز تغییر می‌کنند؛ اما در نیمکره شمالی ستاره‌ای وجود دارد که همواره قابل‌رؤیت است و ستاره شمالی یا ستاره قطبی نام دارد. این ستاره به طور تقریبی بر فراز قطب شمال و در راستای محور چرخشی زمین قرار گرفته است. محل قرارگیری این ستاره حتی با چرخش زمین نیز ثابت می‌ماند و این گونه به نظر می‌رسد که سایر ستارگان به دور ستاره قطبی می‌چرخند.


ستاره قطبی درواقع مجموعه‌ای از سه ستاره است که در یک مدار مشترک قرار دارند، بنابراین از نظر ساکنان زمین مانند یک ستاره در صورت فلکی «دُبّ اصغر» یا «خرس کوچک» به نظر می‌رسد. بزرگ‌ترین ستاره در این مجموعه سه ستاره‌ای یک ستاره ابرغول زرد رنگ است که جرم آن پنج برابر و روشنایی آن هزار برابر خورشید منظومه شمسی است. این ستاره تقریباً ۴۰۰ سال نوری با زمین فاصله دارد اما جزئی از ۵۰ ستاره درخشان در آسمان شب به شمار می‌رود.


هر جایی از نیمکره شمالی که قرار دارید، می‌توانید ستاره قطبی را مشاهده کنید. صورت فلکی «دُبّ اکبر» یا «خرس بزرگ» آسان‌ترین راه برای یافتن این ستاره است. دب اکبر خانه «بنات‌النعش» به شمار می‌رود که صورت‌واره‌ای متشکل از ۷ ستاره و به شکل ماهیتابه است. چهار ستاره درخشان کاسه و سه ستاره دیگر دسته این ماهیتابه را تشکیل می‌دهند. حال تصور کنید خطی مستقیم از بین دو ستاره این صورت‌واره که در دورترین فاصله از هم قرار دارند، عبور کند. اگر این خط را ادامه دهید، ستاره‌ای را پیدا می‌کنید که همان ستاره قطبی است.


انتهای پیام/۴۰۲۱/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب