۷۰ درصد از ۴۰ طرح فناورانه جهاد دانشگاهی تا پایان سال تکمیل میشوند
حمیدرضا طیبی در گفتوگو با خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا با اشاره به این که تمامی ۴۰ طرح فناورانه جهاد دانشگاهی توسعه یافته با بودجه ۳۰ میلیون یورویی صندوق توسعه ملی تا آخر سال جاری رونمایی نمیشود، بیان کرد: برخی از پروژهها به مشکل برخورده است، برای مثال در پروژه مرغ لاین تخمگذار توافق با جهاد کشاورزی مدت زیادی زمان برد، از سوی دیگر پیشرفت این پروژه بسیار کند است. پروژه بومیسازی کاتالیست خودرو با پایه مونولیتی یکی دیگر طرحهایی است که با مشکل مواجه شده است، این کاتالیست به موادی مانند پالادیوم و پلاتین نیاز دارد که باید روی پایه سرامیکی لایهنشانی شود.
وی افزود: از آنجایی که دانش فنی ساخت این کاتالیست را نداشتیم، تصمیم بر این شد که خط تولید کوچکی را وارد کشور کنیم که گواهینامه یورو ۵ داشته باشد تا با توان دانشمندان و فناوران خط تولید آن را تکثیر کنیم. یکی از مشکلات بزرگ در حوزه پژوهش نبود آزمایشگاه مرجع است که این امر باعث افزایش میل به خرید کالاهای خارجی میشود. واردات یک خط تولید کوچک به کشور حدود یک و سال نیم طول کشید چراکه به تایید وزارت صنایع و شورای اقتصاد نیاز بود. این پروژه تازه شروع به کار کرده اما برنامه داریم آن را حداکثر در ظرف ۹ ماه تمام کنیم. با این حال اغلب پروژهها تا پایان سال تمام میشوند. به احتمال زیاد ۷۰ درصد از ۴۰ طرح فناورانه تا پایان سال تکمیل میشوند.
رئیس جهاد دانشگاهی گفت: پمپهای درونچاهی نفت یکی از پروژههایی است که سعی در کسب دانش فنی ساخت آن داریم. وقتی فشار گاز از روی خازن نفت برداشته میشود، نفت نمیتواند به طور طبیعی در سطح زمین بماند. بنابراین پمپاژ را در عمق سه تا ۳ هزار متری زمین نصب میکنند تا نفت را به سطح زمین هدایت کند، با این حال دما، ساییدگی و خوردگی در اعماق زمین زیاد است که این امر میتواند روند هدایت نفت به زمین را کُند کند. طراحی و ساخت الکتروموتور و پمپ آن یکی از پروژههای فعلی جهاد است که از فناوریهای هایتک به شمار میروند. ساخت این دستگاه در کشور به دلیل نبود مواد اولیه و عدم دسترسی به دانش فنی آن میسر نبوده است.
طیبی با بیان این که وقتی قصد ساخت الکتروموتوری به قطر ۹ متر دارید که در دمای ۲۰۰ تا ۲۵۰ درجه دوام بیاورد از نظر تکنولوژیک دشوار است، مطرح کرد: مراحل این کار با وجود محدودیتهای کشور گام به گام جلو میرود و تاکنون نتایج موفقیتآمیزی نیز داشته است. تمامی این طرحهای فناورانه از نیازهای کشور بوده و تاکنون نیز در داخل کشور ساخته نشده است.
انتهای پیام/۴۰۲۱/پ
انتهای پیام/