دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
31 شهريور 1400 - 11:30

راه های درمان انحراف زانو (پای پرانتزی و ضربدری)

انحراف و بدفرمی‌های زاویه‌ای زانو تغییراتی در الگوی رشد طبیعی هستند و در اوایل دوران کودکی (2 تا 3 سالگی) شایع می‌باشند.
کد خبر : 609474
انحراف زانو



به گزارش گروه بازار خبرگزاری آنا، انحراف و بدفرمی‌های زاویه‌ای زانو تغییراتی در الگوی رشد طبیعی هستند و در اوایل دوران کودکی (2 تا 3 سالگی) شایع می‌باشند.


اگرچه این انحراف‌ها معمولاً در سنین 7 یا 8 سالگی خودبه‌خود اصلاح می‌شوند، اما در صورت عدم اصلاح نیاز به درمان دارند. متخصص زانو درد تهران، این مشکلات را تشخیص داده و درمان‌های جراحی و غیر جراحی مختص هر بیمار را برای ناهنجاری‌های زاویه‌ای زانو ارائه می‌دهد.



انحراف زانو چیست؟


انحراف زانو، عبارت است از تغییراتی در الگوی رشد طبیعی استخوان‌ها که در اوایل دوران کودکی و در دوران کودکی شایع است. انحراف‌های فیزیولوژیکی زانو در هر سنی متفاوت است:



  • در طول سال اول: خمیدگی درشت نی از پهلو (حالت پرانتزی)

  • در طول سال دوم: پای پرانتزی (زانو و ساق پا)

  • بین 3-4 سال: زانوهای ضربدری


این شرایط معمولاً هنگامی که کودک شما 2 تا 3 ساله است آشکارتر می‌شود و معمولاً در سن 7 یا 8 سالگی خودبه‌خود اصلاح می‌شود. البته اگر این شرایط اصلاح نشود، می‌تواند نشانه یک مشکل اساسی باشد که نیاز به درمان دارد.


انواع انحراف زانو


زانویی که کاملاً تراز داشته باشد، محور تحمل بار خود را بر روی یک خط فرضی که از لگن، زانو و مچ پا می‌گذرد، دارد. بر اساس شیب رو به داخل یا رو به خارج سر استخوان درشت نی/ نازک نی از این محور، انحراف زانو را به شرح زیر طبقه‌بندی می‌کنند:



  • زانوی ضربدری (Genu valgum): سر استخوان درشت نی/ نازک نی (نه خود مفصل)، به دور از خط وسط بدن متمایل شده است.

  • پای پرانتزی (Genu varum): سر استخوان ساق پا/ ساق پا به سمت خط وسط بدن متمایل شده است.


پای پرانتزی چیست؟


راه های درمان انحراف زانو (پای پرانتزی و ضربدری)


Genu varum یا پاهای پرانتزی، در کودکان نوپا بسیار شایع است. اگر کودکی پاهای پرانتزی داشته باشد، یک یا هر دو پای او به سمت بیرون خم می‌شود. هنگامی که کودک ایستاده باشد، یک فاصله مشخصی بین ساق پاها و زانوهای او وجود دارد. پاهای پرانتزی به ندرت در نوجوانان دیده می‌شود. در بیشتر موارد، کودکان دچار پاهای پرانتزی، اضافه وزن قابل توجهی دارند.


علل ایجاد پای پرانتزی


علل شایع در ایجاد پای پرانتزی عبارت‌اند از:



  • پای پرانتزی فیزیولوژیک: در اکثر کودکان زیر 2 سال، حالت پرانتزی پاها به عنوان بخشی از فرایند فیزیولوژیکی طبیعی به وجود می‌آید. به طور معمول، پای پرانتزی تا 3 تا 4 سالگی اصلاح می‌شود و پاها می‌توانند ظاهری نرمال و طبیعی داشته باشند.

  • بیماری بلانت: این وضعیتی است که در آن یک ناهنجاری در صفحه رشد در قسمت فوقانی استخوان درشت نی (استخوان ساق پا) وجود دارد.

  • راشیتیسم: این یک بیماری استخوانی است که در کودکان به دلیل کمبود کلسیم، فسفر یا ویتامین D، که برای رشد سالم استخوان ضروری است، ایجاد می‌شود.

  • صدمه و ضربه

  • عفونت

  • تومور


در صورت مشکوک بودن به ناهنجاری پای پرانتزی، باید برای معاینه و مراقبت مناسب به متخصص ارتوپدی مراجعه کرد.


علائم پای پرانتزی


واضح‌ترین علامت این ناهنجاری، خمیده بودن پاها است که هنگام ایستادن و راه رفتن کودک معلوم می‌شود. سایر علائم شایع عبارت‌اند از ناجور بودن الگوی راه رفتن و چرخاندن پاها رو به داخل (داخل بردن پنجه پا). پاهای پرانتزی معمولاً هیچ دردی ایجاد نمی‌کنند؛ اگرچه ممکن است منجر به مشکلاتی همچون ناراحتی در لگن، زانو و/یا مچ پا در دوران نوجوانی شود.


پای ضربدری چیست؟


راه های درمان انحراف زانو (پای پرانتزی و ضربدری)


Genu valgum یا زانوی ضربدری، وضعیتی است که در آن پاها از قسمت زانو به داخل خم می‌شوند.


علائم زانوی ضربدری


هنگامی که کودک شما ایستاده است، به نظر می‌رسد که زانوها به سمت یکدیگر خم شده و مچ پاها از هم دور شده‌اند.


علل ایجاد زانوی ضربدری


زانوی ضربدری اغلب به عنوان بخشی از روند طبیعی رشد ایجاد می‌شود. در برخی موارد، به ویژه اگر کودک شما 6 ساله یا بزرگ‌تر باشد، ممکن است به دلیل مشکلات دیگری مانند آسیب استخوان ساق پا، استئومیلیت (عفونت استخوان)، اضافه وزن و راشیتیسم، زانوی ضربدری ایجاد شود.


در صورت مشکوک بودن به زانوی ضربدری، باید برای معاینه و مراقبت مناسب به متخصص ارتوپدی مراجعه کرد.


تشخیص انحراف زانو


تشخیص انحراف زانو از طریق معاینه فیزیکی انجام می‌شود. علاوه بر این، اگر کودک شما بزرگ‌تر از 2 سال و نیم بوده و پاهای متقارنی داشته باشد، ممکن است عکس‌برداری رادیولوژی انجام شود.


درمان انحراف زانو


درمان پاهای پرانتزی


با بزرگ شدن کودک، این شرایط معمولاً خودبه‌خود اصلاح می‌شود. برای کودکانی که دچار پاهای شدیداً پرانتزی هستند و این حالت در آن‌ها به خوی خود برطرف نشده است، پزشک ممکن است گزینه‌های درمانی غیر جراحی مانند استفاده از بریس، فیزیوتراپی و دارو را توصیه کند. اگر گزینه‌های درمانی غیر جراحی پاهای پرانتزی فرزند شما را اصلاح نکند، پس باید جراحی در نظر گرفته شود.


درمان زانوی ضربدری


اکثر کودکان مبتلا به زانوی ضربدری، نیازی به درمان ندارند، اما اگر این وضعیت بعد از 7 سالگی ادامه پیدا کرد، ممکن است بریس شبانه متصل به کفش ارتوپدی برای او توصیه شود. اگر فاصله بین مچ پاها شدید باشد، جراحی ممکن است در نظر گرفته شود.


درد در ناحیه لگن، زانو و مچ پا اغلب می‌تواند ناشی از پاهای پرانتزی (خمیدگی رو به بیرون پاها) یا زانوی ضربدری (خمیدگی رو به داخل زانوها) باشد. به عبارت دیگر، هنگامی که پاهای ما مستقیماً در ناحیه لگن، زانو و مچ پا تراز نشده باشد، ممکن است نیروی غیرطبیعی در سراسر زانو ایجاد شود. این ناهنجاری اغلب منجر به درد، تغییر شکل و بدفرمی و آرتریت زودرس زانو می‌شود.


جراحی اصلاحی می‌تواند به درمان بدشکلی کمک کند. با این روش درمانی کم تهاجم، پاها را می‌توان دوباره تنظیم و تراز کرد. در نتیجه، احساس درد کمتر، ظاهری بهتر، و زانوهایی سالم‌تر خواهید داشت. با داشتن پاهایی ترازتر، می‌توانید زمان بیشتری را صرف پیاده‌روی، دویدن و انجام فعالیت‌های بدنی کنید و لذت ببرید.


انتهای پیام/ر



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب