پشت پرده افزایش درگیریها و اعتراضات در جنوب یمن/ عربستان به دنبال کاهش نفوذ امارات
گروه بینالملل خبرگزاری آنا، ایمان محمدی؛ در هفته گذشته شاهد بالا گرفتن درگیریها و اردوکشیهای انتقالی و اصلاح در جنوب بودیم. این اتفاق که از هفته گذشته با اعتراضات قبایل حامی انتقالی در شبوه شروع شد بهسرعت به اردوکشی خیابانی دو طرف از عدن تا حضرموت منجر شد. اعتراض وفاداران به انتقالی در شبوه که به بهانه گرانیهای اخیر بود، در حقیقت برای نشان دادن قدرت انتقالی مقابل اصلاح در جریان محاصره بلحاف و اشاره به وزن انتقالی در این استان بود. اما پسازاین واقعه بهسرعت اعتراضات به مرکز قدرت انتقالی در عدن رسید و اعتراضات شبانه با آتش زدن مراکز و بستن خیابانها کار را بر انتقالی سخت کرد.
تقابل انتقالی و اصلاح را که پس از روی کار آمدن بایدن و تمرکز وی در تقویت اصلاح رنگ تازهای به خود گرفته را در هفتههای قبل نیز شاهد بودیم. شدت مناقشه بین طرفین از جایگزینی رئیس اداره امنیت لودر وابسته به انتقالی بدون هماهنگی با این مجلس که سبب حمله هوایی امارات به لجستیک نیروهای اصلاح در این منطقه شد آغاز و با حمله موشکی به العند و بندر المخاء ادامه پیدا کرد و درنهایت به اعتراضات خیابانی این روزها کشیده شده است.
گستردگی اعتراضات که در برخی مواقع از دست دو طرف خارجشده باعث موضعگیری طرفین شده است. دولت معین عبدالملک شرایط وخیم در عدن و استانهای جنوبی همچون نبود برق و امکانات تا عدم مدیریت قیمت ارز را به خاطر دخالتهای انتقالی و عدم سکونت وزرا در جنوب به دلیل سنگاندازیهای انتقالی برشمرده و بر لزوم مهیا شدن شرایط برگشت وزرا به عدن و در دستگیری استانهای جنوبی تاکید کرده است. پسازاین موضعگیری، لندرگینگ و گروندنبرگ نیز بر لزوم مهیا شدن شرایط برگشت و مستقر شدن دولت در عدن تاکید و آن را از لوازم ارام شدن شرایط دانستند.
و اما در مقابل عیدروس الزبیدی در سخنرانی خود بعد از شدت گرفتن اعتراضات از خیانت صحبت کرد و شرایط اقتصادی را به خاطر مدیریت ضعیف دولت هادی دانست. وی استقلال جنوب را تنها راه نجات مردم برشمرد و بر کوتاه نیامدن نیروهای امنیتی در مقابل اعتراضات تاکید کرد. او از نیروهای امنیتی جنوب خواست تا شرایط را کنترل کنند. پس از صحبت الزبیدی شاهد بودیم که مسئولین انتقالی حکومت نظامی شبانه اعلام کرده و اقدام به استفاده از تیر جنگی در مقابل تظاهرکنندگان کردند که به سبب آن چندین نفر کشته شدند.
در این شرایط انتقالی و امارات در صورت عقبنشینی در مقابل ورود هادی و دولت به عدن، در دست گرفتن مدیریت استانهای جنوبی و بهاحتمال زیاد تقاضای تخلیه تأسیسات بلحاف، در عمل کارتهای تعیینکننده بازی در یمن را از دست داده و خود را در موضع ضعف کامل قرار خواهند داد به همین دلیل به نظر نمیرسد در ادامه شاهد عملیاتی شدن این سناریو باشیم. در مقابل حزب اصلاح و عربستان شرایط را برای تقویت خود در جنوب و برگشت به عدن به عنوان پایتخت موقت دولت مستعفی هادی دارد. حزب اصلاح که در ماه گذشته دو حمله موشکی به مواضع حامیان امارات در العند و المخاء داشته و در محاصره تأسیسات بلحاف، امارات را به شدت عمل واداشت و وساطت عربستان موجب آرامش اوضاع شد، کارشکنیهای انتقالی را عامل وضعیت وخیم معیشتی در جنوب یمن دانسته است.
این مسئله نشان دهنده اراده جدی دو طرف برای افزایش توان و ظرفیت سیاسی و میدانی خود در جنوب است که تشدید تنش و درگیری در ماههای آینده در جنوب یمن را منجر خواهد شد. از طرف دیگر به نظر میرسد با وجود اینکه سعودیها به دنبال کاهش نفوذ امارات و انتقالی در جنوب یمن و بازگرداندن دولت هادی به عدن هستند ولی از مواجهه مستقیم با امارات و تشدید تنش بین ریاض و ابوظبی هراس دارند و از همین رو سعی میکنند مانع عبور تنش از حد غیر قابل کنترل و ورود این درگیریها به فاز تقابل مستقیم مسلحانه شوند. الگویی که در ماجرای محاصره بلحاف نیز اجرایی شد و با رسیدن سطح تنش به درگیری مسلحانه مستقیم سعودیها با وساطت بین طرفین مانع ورود تنشها به این مرحله شدند. بر همین اساس به نظر میرسد فشار اقتصادی و نافرمانیهای مدنی به جنوب یمن ادامه داشته باشد تا از این طریق با تضعیف انتقالی زمینه تسلیم عدن به دولت هادی و حزب اصلاح فراهم شود.
انتهای پیام/۴۱۰۶/
انتهای پیام/