تقریب مذاهب اسلامی جزو نگاه تربیتی دانشگاه است/ ارتباطات استاد و شاگردی را باید احیا کنیم/ دانشگاه باید مقوم توسعه و پیشرفت باشد
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا از روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی، جلسه هماندیشی مسئولان دفاتر تقریب مذاهب اسلامی دانشگاه آزاد اسلامی صبح امروز به ریاست دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی و با حضور حجتالاسلاموالمسلمین دکتر عبدالکریم بی آزارشیرازی مؤسس دانشگاه مذاهب اسلامی، علی سروری مجد مشاور ریاست و رئیس مرکز حوزه ریاست، روابط عمومی و هماهنگی استانهای دانشگاه آزاد اسلامی، حجتالاسلام سید حامد علم الهدی مدیر گروه تخصصی تقریب مذاهب اسلامی، مولوی سیدیحیی فاضلی و رؤسای دفاتر تقریب مذاهب استانها به میزبانی واحد مشهد برگزار شد.
دکتر طهرانچی در این نشست با بیان اینکه بسیار خوشحالم که فرصتی به دست آمد تا در این جلسه حضور یابم و سیاستهای دانشگاه آزاد اسلامی را در حوزه تعلیم و تربیت موردبازنگری قرار دهیم، گفت: حضور حجتالاسلاموالمسلمین دکتر بیآزار شیرازی و همراهی ایشان با مجموعه دانشگاه آزاد اسلامی برای ما بسیار ارزشمند است و از حضور ایشان در جلسات توانمندسازی و بازآموزی استفاده میکنیم.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه در حوزه تعلیم و تربیت بهشدت با تحولات اجتماعی و جهانی مواجه هستیم، خاطرنشان کرد: متأسفانه تاکنون در بازآموزی و توانمندسازی معلمان و اساتید غفلت شده، اما حوزه علوم پزشکی تجربه موفقی در این زمینه دارد، بهطوریکه پزشکان و کادر درمان بهصورت مرتب در جلسات بازآموزی و آشنایی با جدیدترین موضوعات پزشکی شرکت میکنند و به همین دلیل اطلاعات و دانش آنها بروز است. دانشگاه آزاد اسلامی تلاش دارد تا تجربیات موفق علوم پزشکی را در علوم انسانی و دیگر حوزهها تسری دهد.
وی با اشاره به تفاوت جایگاه انسان در نگاه قرآن و غرب، تصریح کرد: انسان بر اساس تعریف قرآن خلیفهالله است، اما غرب میگوید انسان شهروند است و ارتباط آن با خدا را نادیده میگیرد و تلاش دارد تا مقام خلیفه الهی را به شهروندی تقلیل دهد و برای این هدف نیز برنامه دارد، بهطوریکه پس از انقلاب صنعتی در مرحله اول، بحث شهروند فرهنگی را مطرح کردند و پس از آن در عصر سرمایهداری و امپریالیسم، شهروند فرهنگی را به شهروند اجتماعی تبدیل کردند. از سال ۲۰۰۱ نیز ایده جهانیسازی و جهان شبکهای توسط آمریکا مطرح شد که منجر به تبدیل شهروند اجتماعی به شهروند جهان شبکهای شد.
نقش راهبری و راهنمایی اساتید و معلمان در آموزش باید حفظ شود
عضو هیئتامنای دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: دکتر حسین کمال بهاءالدین وزیر آموزش مصر در کتاب «ملیت در جهان بیهویت» عنوان میکند که آموزش تنها راه نجات از جهانیسازی است. به همین دلیل است که اروپا طی یک سال و نیم گذشته و در پاندمی کرونا، مدارس و دانشگاههای خود را تعطیل نکرد و حتی کشور چین نیز تنها یک ترم دانشگاهها را به دلیل شیوع کرونا تعطیل کرد و پس از آن دانشگاهها بهصورت حضوری در حال برگزاری است، اما آموزش در ایران بهسرعت به فضای مجازی منتقل شد. سؤالی که مطرح میشود این است که دانشگاه آزاد اسلامی در پدیده جهان شبکهای میخواهد پیرو باشد یا تأثیرگذار؟ پاسخ این است که ما به دنبال ایجاد ارتباط بین زندگی در فضای مجازی و فضای حقیقی هستیم و معتقدیم که آموزشها باید روابط حقیقی داشته باشد و نقش راهبری و راهنمایی اساتید و معلمان در آموزش را حفظ و ارتباطات استاد و شاگردی را احیا کنیم. تنها راه نجات از جهان شبکهای این است که به اصل خود یعنی قرآن کریم و نگاه توحیدی رجعت کنیم.
دکتر طهرانچی در بخش دیگری از سخنان خود به اهمیت توجه دانشگاه به موضوع تقریب مذاهب پرداخت و گفت: تقریب مذاهب جزو نگاه تربیتی دانشگاه است و یکی از وظایف دانشگاه آزاد اسلامی کادرسازی در جامعه است که یکی از مؤلفههای آن ارتباط با همسایگان و کسانی است که در اجتماع باهم زندگی میکنند. دانشگاههای ما باید نسبت به موضوعات تقریبی حساس باشند، چراکه در غفلت ما دانشگاه MIT که سرآمد در حوزه فنی و مهندسی است، تحقیقات گستردهای در حوزه تقریب مذاهب اسلامی انجام داده، بهطوریکه این دانشگاه در سال ۲۰۱۹ تحقیقی درباره اربعین انجام داد که در آن ۱۷۰ سؤال از ۲ هزار زائر ایرانی و ۲ هزار زائر عراقی درباره مسائل دینی پرسیده شد تا بتوانند رابطه این مذهب در ایران و عراق را تحلیل کنند.
وی با تأکید بر اینکه دانشگاه اجتماعی باید مقوم توسعه و پیشرفت حوزههای اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و فناورانه باشد، خاطرنشان کرد: تربیت اجتماعی یکی از مؤلفههای دانشگاه است و در حدیث معروفی که در آن، دوران تربیت به سه دوره هفتساله تقسیمشده، دوره سوم که دوران وزارت جوان است، در عصر جدید این تربیت به دانشگاه سپرده شده است. بنابراین دوران چهارساله کارشناسی را میتوان دوره تربیت اجتماعی و مهارتی دانست.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه دانشگاه محل تربیت تخصصی، مهارتی و اجتماعی است، گفت: مگر میشود دانشگاه محل تربیت اجتماعی باشد و به موضوع تقریب توجه نکند، چراکه بخشی از تربیت اجتماعی به تربیت تقریبی بین المذاهب بازمیگردد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به آموزههای دینی اسلام مبنی بر توجه به مودت، خاطرنشان کرد: عنصر مودت در ارتباطات اجتماعی مانند سیمان بین دو آجر است و در فرهنگسازمانی، اجتماع، خانواده، اداره شهر و دانشگاه باید مودت حاکم باشد. همانطور که خداوند در قرآن میفرمایند: «ذَٰلِکَ الَّذِی یُبَشِّرُ اللَّهُ عِبَادَهُ الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ ۗ قُلْ لَا أَسْأَلُکُمْ عَلَیْهِ أَجْرًا إِلَّا الْمَوَدَّةَ فِی الْقُرْبَیٰ».
دکتر طهرانچی با تأکید بر اینکه عداوت، جامعه را ازهمگسیخته و مودت، جامعه را جمع و متحد میکند، گفت: برای آنکه مودت در جامعه شکل بگیرد، نیاز به نمادهایی است که راهپیمایی اربعین حسینی یکی از این نمادها و مظهر یکپارچگی اجتماعی است که افراد در طول این مسیر فقط با «إِلَّا الْمَوَدَّةَ فِی الْقُرْبَیٰ» و نام زائر و خادم شناخته میشوند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در اداره دانشگاه باید نظرات خود را از قرآن بگیریم و همچنین در بحث جهان شبکهای برای همه مخاطبان «الْمَوَدَّةَ فِی الْقُرْبَیٰ» را پیاده کنیم تا بتوانیم نظام یکپارچه اجتماعی را تقویت کنیم. دانشگاه آزاد اسلامی این موضوع را بهعنوان یک برنامه ملی دنبال میکند.
افتتاح ۱۸ دفتر تقریب مذاهب در دانشگاه آزاد اسلامی
در ابتدای این جلسه، سروری مجد نیز با اشاره به فعالیتهای دفاتر تقریب مذاهب استانی دانشگاه آزاد اسلامی، گفت: ایجاد دفاتر تقریب مذاهب اسلامی در استانهای مرزی و تلفیقی از دو سال گذشته در دستور کار دانشگاه آزاد اسلامی قرار گرفت و بحمدالله تا امروز ۱۸ دفتر تقریب مذاهب اسلامی افتتاح شده است.
وی افزود: ریلگذاری که در دو سال گذشته صورت گرفت، راهگشای فعالیت دفاتر تقریب مذاهب اسلامی شده و امروز شاهد برگزاری اولین نشست حضوری مسئولان دفاتر تقریب مذاهب هستیم. تلاش داریم که در هفته وحدت برنامههای ویژه و درخور توجه ای در حوزه تقریب مذاهب اسلامی برگزار کنیم.
حجتالاسلاموالمسلمین سید حامد علم الهدی نیز در سخنانی، گفت: ماه آینده مناسبت میلاد پیامبر اعظم (ص) و هفته وحدت را در پیش داریم و دفاتر تقریب مذاهب اسلامی دانشگاه آزاد اسلامی، همایشها، سخنرانیها و برنامههای مفصلی را برای این ایام در نظر گرفته و امیدواریم بتوانیم مفاهیم تقریبی را به جامعه منتقل کنیم.
وی تأکید کرد: همانطور که دکتر طهرانچی در سخنان خود اشاره کردند، شیعیان و اهل تسنن نمادها و اشتراکات زیادی ازجمله قرآن کریم، پیامبر اعظم(ص)، کعبه و قبله مسلمین را دارند که میتواند منجر به تحکیم مودت بین المذاهب اسلامی شود.
مولوی سیدیحیی فاضلی نیز با ابراز خرسندی از برگزاری این جلسه در راستای تقریب و وحدت اسلامی، گفت: رسول مکرم اسلام میفرمایند «اگر کسی از امت من «لا اله الا الله محمد رسولالله» بگوید، وارد بهشت میشود» و این وجه اشتراک بزرگ بین اهل سنت و اهل تشیع است، اما پیامبر اکرم(ص) در جای دیگری میفرمایند که «امت من ۷۳ فرقه و گروه میشوند که همه آنها در جهنم هستند، مگر امت واحد.» علما در تحلیل این دو حدیث میگویند که اسلام دارای دو امت دعوت و اجابت است که امت دعوت تمام کسانی هستند که پس از پیامبر میآیند و امت اجابت کسانی هستند که به کلمه «لا اله الا الله محمد رسولالله» اعتقاد دارند و گوینده آن هستند.
در ادامه این جلسه سلطانعلی میر رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان سیستان و بلوچستان و مسئول دفاتر استانی این دانشگاه و حجتالاسلاموالمسلمین پورعلی مسئول دفاتر تقریب مذاهب اسلامی دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان غربی به نمایندگی از مسئولان دفاتر تقریب مذاهب به تشریح عملکرد دفاتر متبوع خود پرداخته و برنامههای هفته وحدت را تشریح کردند.
همچنین در ادامه این نشست، جلسه شورای واحدها و مراکز دانشگاه آزاد اسلامی استان خراسان رضوی به ریاست دکتر طهرانچی برگزار و برنامه راهبردی عملیاتی ۵ ساله دانشگاه آزاد اسلامی تشریح و بررسی شد.
انتهای پیام/۴۰۴۰/
انتهای پیام/