وزارت ارتباطات طرحهای آغاز شده را نیمهکاره رها نکند/ هشدار درباره استفاده ابزاری از شبکه ملی اطلاعات
گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا- علیرضا باجلان؛ صنعت فناوری اطلاعات در سه دهه گذشته تأثیر شگفتانگیزی بر ابعاد مختلف زندگی بشر در سراسر دنیا گذاشته است و امروز دیگر نمیتوان مرز و محدوده مشخصی بین نیازهای انسان و فناوریهای نوین در نظر گرفت. چنین تأثیر گستردهای موجب شده دولتها در سراسر دنیا برای افزایش تسلط خود بر حوزههای متنوع علوم و دستیابی به ابزارهای لبه فناوری برنامهریزی دقیقی انجام دهند.
بدون شک پیشرفت صنعت فناوری اطلاعات زمینه توسعه اقتصاد دیجیتال و افزایش درآمد ملی در هر جامعهای را فراهم ساخته و کیفیت زندگی مردم را بالا میبرد. در سالهای اخیر شرکتهای دانشبنیان ایرانی کوشیدهاند همگام با سازمانها و مجموعههای بزرگ فناوری دنیا محصولات و سرویسهای متنوعی را به عموم مردم ارائه دهند. اگرچه تحریمهای ظالمانه غرب و محدودیت دسترسی مهندسان کشورمان به سرویسهای کاربردی بینالمللی فعالیت در صنعت فناوری اطلاعات با دشواریهایی مواجه کرده ولی تجربه نشان داده است جوانان رشید ایرانی هرگز تسلیم شرایط نشده و در سختترین اوضاع نیز بهترین عملکرد را از خود نشان میدهند.
بیشتر بخوانید:
زیرساخت کاربردی برای پیامرسانهای داخلی نداریم/ ناکامی دولتهای قبل در حل چالشهای فناوری اطلاعات
در رابطه با اهمیت ارتباطات بینالمللی در حوزه فناوری و تأثیر دیپلماسی فناوری بر صنعت فناوری اطلاعات با فرهاد کرمزاده عضو هیئت مدیره سازمان نظام صنفی رایانه گفتوگو کردیم. در ادامه مشروح این گفتوگو را مشاهده میکنید:
اهمیت تکمیل پروژههای آغاز شده در وزارت ارتباطات
آنا: فعالیتهای وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در دولت دوازدهم در خصوص توسعه زیرساختهای دسترسی به اینترنت تا چخ میزان باعث ارتقای جایگاه صنعت فناوری اطلاعات ایران در غرب آسیا و جهان شده است؟
کرمزاده: صنعت فناوری اطلاعات از صنایع مادر و پیشران است. این صنعت علاوه بر اینکه خود به بهروزرسانی نیاز دارد به طور همزمان میتواند باعث توسعه سایر صنایع هم بشود. این صنعت نقش کلیدی در حوزه اقتصاد دیجیتال دارد و در چند سال اخیر مسئولان توجه ویژهای به آن کرده و کوشیدهاند تا سهم این حوزه را از تولید ناخالص ملی افزایش دهند. امروز افزایش ضریب نفوذ اینترنت و میزان دسترسی اقشار مختلف جامعه به شبکه وب جزو اولویتهای اصلی همه دولتها و به دو دلیل از اهمیت خاصی برخوردار است. اول اینکه به دلیل شرایط ناشی از بیماری همهگیر کرونا افزایش دسترسی عمومی به اینترنت مهم است و دوم ارتباط تنگاتنگ صنعت فناوری اطلاعات با سایر صنایع توسعه آن را الزامی ساخته است. هماکنون صنایعی نظیر صنعت خودروسازی، داروسازی و کشاورزی جدا از صنعت فناوری اطلاعات نیستند.
آشنایی عموم مردم با صنعت فناوری اطلاعات و محصولات آن مقوله مهمی است و باید آموزش در این حوزه برای همه نهادینه شود. قطعاً هر دولتی تلاشهایی را برای پیشرفت صنعت فناوری اطلاعات انجام داده است ولی آنچه امروز برای مردم و شاغلان این صنعت مهم است نوع نگاه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در دولت سیزدهم به روند توسعه فناوری در کشور است. بنده به عنوان یکی از فعالان حوزه فناوری اطلاعات از وزارت ارتباطات توقع دارم روند پیشرفت فناوری که در چند سال گذشته آغاز شده است متوقف نشود.
یعنی طرحهایی که آغاز شده نیمهکاره رها نشود و از ارائه طرحهای بدون برنامهریزی دقیق نیز جلوگیری شود. امیدواریم شاهد ارائه طرحهای مبهم در وزارت ارتباطات و سایر نهادهای مرتبط با صنعت فناوری اطلاعات نباشیم.
ابهام در خصوص برنامه وزارت ارتباطات برای تکمیل شبکه ملی اطلاعات
آنا: آیا تکمیل شبکه ملی اطلاعات به عنوان پروژهای ملی چگونه باعث توسعه اقتصاد دیجیتال میشود و چه تأثیری بر کسبوکارهای حوزه فناوری اطلاعات خواهد داشت؟
کرمزاده: حقیقت این است که شبکه ملی اطلاعات پروژهای بزرگ و تأثیرگذار در صنعت فناوری اطلاعات است. ایجاد و توسعه شبکه ملی اطلاعات میتواند به ارتقای بازدهی و کیفیت صنعت فناوری اطلاعات در کشور کمک کند. یکی از کاربردهای مهم شبکه ملی اطلاعات توسعه ارتباط بین دستگاههای مختلف است. از جمله بزرگترین مشکلات کشور به خصوص در شرایط شیوع کرونا نیاز به مراجعه حضوری به ادارات و سازمانهای مختلف است. گاهی باید برای دریافت یک سند ساعتها در خیابانهای شلوغ شهر تردد کنیم. این شرایط به غیر از دامنزدن به شیوع بیشتر ویروس کووید-۱۹ هزینههای روزانه زندگی را نیز افرایش میدهد. اگر شبکه ملی اطلاعات به رفع این مشکلات کمک کند بسیار مفید است و باید هرچه سریعتر تکمیل شود.
شاغلان صنعت فناوری اطلاعات هنوز به طور دقیق نمیدانند برنامه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات برای تکمیل شبکه ملی اطلاعات چیست و این وزارتخانه دقیقاً میخواهد چه تغییراتی را در شبکه اینترنت و لایههای زیرساختی آن ایجاد کند؟
این شبکه نقش مهمی در حوزه اقتصاد و امور بانکی خواهد داشت. انجام تراکنشهای مالی در شبکه داخلی امنیت سیستم بانکی کشور را افزایش داده و از خروج اطلاعات خصوصی مردم به خارج از مرزهای جغرافیایی کشور جلوگیری میکند. شبکه ملی اطلاعات به توسعه کسبوکارهای فعال در بستر فضای مجازی نیز فرصت فعالیت ایمن و گستردهتر را میدهد و در حوزه آموزش نیز تأثیرگذاری کلانی خواهد داشت. مشاهده کردیم که در دوره کرونا آموزش برخط اهمیت ویژهای پیدا کرد و میلیونها دانشآموز و دانشجو از طریق سامانههای مجازی فرایندهای تحصیلی خود را پیگیری کردند.
نباید از شبکه ملی اطلاعات بهرهبرداری ابزاری کرد. شاغلان صنعت فناوری اطلاعات هنوز به طور دقیق نمیدانند برنامه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات برای تکمیل شبکه ملی اطلاعات چیست و این وزارتخانه دقیقاً میخواهد چه تغییراتی را در شبکه اینترنت و لایههای زیرساختی آن ایجاد کند؟ امیدواریم همانطور که وزیر ارتباطات وعده داده است پروژه شبکه ملی اطلاعات ظرف دو سال آینده تکمیل شده و همه مردم بتوانند از مزایای آن بهره ببرند.
کارشناسان موظف به آگاهسازی مورد در مورد شبکه ملی اطلاعات هستند
آنا: برخی از کارشناسان از شبکه ملی اطلاعات با عناوینی نظیر اینترنت ملی و عامل ایجاد محدودیت یاد میکنند. نظر شما در این خصوص چیست؟ آیا به طور کلی استفاده از این عناوین صحیح است؟
کرمزاده: اصلاً فناوری به نام اینترنت ملی وجود ندارد. اینترنت تعریف مشخص و اینترانت(شبکه داخلی) نیز تعریف معینی دارد و کسی نباید مفهوم اشتباهی را برای اینها بیان کند. قطعاً هیچ فعال صنعت فناوری اطلاعات دوست ندارد از ارتباطات بینالمللی و دسترسی به اینترنت جهانی محروم باشد. پزشکان، دانشجویان و سایر اقشار جامعه باید دسترسی آزاد به آخرین اخبار حوزه فعالیت و تحصیل خود را داشته باشند و نمیشود آنها را به شبکهای ناقص محدود کرد.
بیشتر بخوانید:
آزادی انتشار داده رکن شفافیت در کشور است/ تعارض منافع؛ سدی در برابر توسعه دولت الکترونیک
حقیقت این است که ایران در همه علوم سرآمد نیست و باید حجم بالایی از اطلاعات را از شبکههای جهانی بهدست آورد. پس اگر شبکه ملی اطلاعات عامل ایجاد چنین محدودیتهایی باشد بدون شک فناوری مطلوبی نیست ولی اینکه با راهاندازی شبکهای خاص امنیت دادههای خاصی را افزایش دهیم و سرعت خدمات را بالا ببریم نکته مثبت و مهمی است. هیچ کارشناس حوزه فناوری قطعاً با ارتقای امنیت شبکه مخالف نیست. در مورد شبکه ملی اطلاعات کارشناسان حوزه فناوری مسئولیت سنگینی دارند و نباید مردم را از ایجاد چنین شبکهای بترسانند.
انتهای پیام/۴۱۴۴/
انتهای پیام/