دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
24 شهريور 1400 - 00:00
آنا گزارش می‌دهد؛

سد محققان ایرانی در برابر سرطان معده/ پیش‌بینی زودهنگام جلوی فاجعه را می‌گیرد

محققان ایرانی موفق به توسعه روشی شدند که به پیش‌بینی و تشخیص زودهنگام سرطان معده کمک می‌کند.
کد خبر : 607704
سرطان معده



گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، بیماران سرطانی به دو دسته تقسیم می‌شوند افرادی که درمان را دریافت می‌کنند و بهبود می‌یابند و افرادی که روش درمانی تاثیری در بهبودی آنها ندارد. وقتی سلول‌های سرطانی در برابر نوعی دارو مقاومت بالایی دارند، روند درمانی تاثیری بر بهبودی بیمار ندارد اما در صورتی که سلول‌های سرطانی به دارویی حساس باشند، فرد به طور موثر درمان می‌شود. معمولاً پزشک معالج و حتی خود بیمار نمی‌دانند که چه زمانی و به چه دارویی حساس یا مقاوم هستند. تومورهای سرطانی نیز سلول‌های بنیادی دارند که مسئول بقای تومور به شمار می‌روند. این سلول‌ها باعث مقاومت دارویی در بدن فرد و متاستاز (گسترش و مهاجرت سلول‌های سرطانی) می‌شوند. در واقع سلول‌های بنیادی تومور دلیل اصلی عدم بهبود برخی از بیماران مبتلا به سرطان می‌شوند.




بیشتر بخوانید:


کشف درمان سرطان در قلب سرطان/ ایمنی‌درمانی علاج «بیماری خرچنگ» می‌شود




برخی افراد روند درمانی تومور را طی می‌کنند اما وضعیت سلامت‌شان بدتر و بدتر می‌شود، این امر به دلیل وجود سلول‌های بنیادی تومور است. در برخی موارد مصرف یک داروی خاص به ظاهر باعث بهبودی حال بیمار مبتلا به سرطان می‌شود اما این اوضاع خوب می‌تواند به معنای متاستاز سلول‌های سرطانی در جای دیگری از بدن باشد. حال محققان پژوهشگاه رویان با همکاری موسسه تحقیقات علوم پزشکی کشور موفق به شناسایی میکروآران‌آی‌هایی شدند که می‌تواند به تشخیص زودهنگام متاستاز کمک کند. بیان ژن این میکروآران‌ایی‌ها در زمان متاستاز تومورهای سرطانی تغییر می‌کند.


تشخیص سرطان معده با میکروآران‌ای‌ها


سلول‌های بنیادی سرطانی نوعی سلول توموری محسوب می‌شوند که قادر به خودنوزایی و متاستاز بوده و در برابر درمان نیز مقاوم است. تنظیم عملکرد این سلول‌ها و مهار تغییر از شکل اپی‌تلیالی (بافت پوششی) به مزانشیمی که توانایی متاستاز دارند، از جمله روش‌های درمانی حائز اهمیت در سرطان است. میکروآران‌ای‌ها برخی از ویژگی‌های سلولی مانند خودنوزایی، مقاومت به داروها و متاستاز را تنظیم می‌کنند، بنابراین هدف مناسبی برای تشخیص و درمان سرطان به شمار می‌روند. محققان ایرانی در ابتدا ژن‌های مرتبط به پرتوانی و تغییر اپی‌تلیال به مزانشیم در سرطان معده را پیدا کرده و سپس ژن‌های هدف میکروآران‌ای‌ها را از میان آنها انتخاب کردند.


در مرحله بعدی الگوی بیان میکروآران‌ای‌ها و ژن‌های منتخب در «گاسترواسفیرها» (کره‌های سلولی که در شرایط آزمایشگاهی از سلول‌های سرطان معده تولید می‌شوند) را بررسی کردند. براساس نتایج این پژوهش بیان دو میکروآران‌ای «miR-۲۰۰c-۳p» و «miR-۵۲۰c-۳p» در تومورها درجه سه افزایش می‌یابد. در حالی که بیان دو میکروآران‌ای «miR-۲۰۰c-۳p» و «miR-۵۲۰c-۳p» افزایش و بیان میکروآران‌ای «miR-۳۴a-۵p» کاهش می‌یابد. از سوی دیگر بیان ژن‌های «OCT۴» و «NOTCH۱» و بیان میکروآران‌ای‌های «miR-۲۰۰c-۳p» و «miR-۵۲۰c-۳p»در تومورهای درجه سه به صورت همزمان افزایش می‌یابد. پژوهشگران با بررسی شبکه برهمکنش پروتئین-پروتئین متوجه شدند تغییر حالت اپی‌تلیای به مزانشیمی با فعال شدن پرتوانی و به کمک ژن‌های میانی هسته تنظیم کننده از جمله انجام «CTNNB۱» ،«CTNND۱» ،«MAML۱» ،«KAT۲A» و «MAML۳» می‌شود. یافته‌های جدید حاکی از آن است افزایش بیان miR-۲۰۰c-۳p و miR-۵۲۰c-۳p می‌تواند بر پرتوانی و متاستاز سلول‌های بنیادی سرطانی معده تاثیر بگذارد، بنابراین می‌توان از این میکروآران‌ای‌ها برای تشخیص و پیش‌بینی سرطان معده استفاده کرد.


افزایش شانس بقای افراد سرطانی


به گفته مرضیه ابراهیمی، مسئول کارگروه سرطان و عضو هیئت علمی پژوهشگاه رویان «با استفاده از این روش می‌توان متاستاز را پیش از وقوع تشخیص داد. اگر بتوان میکروآران‌ای‌ها را در بدن بیمار مبتلا به سرطان شناسایی کرد، متاستاز زودتر تشخیص داده می‌شود، بدین ترتیب می‌توان سلول‌های در حال متاستاز را از جریان خون حذف کرد که کمک بزرگی به آینده درمان سرطان می‌کند. با شناسایی میکروآران‌ای‌ها، سلول‌های بنیادی تومور از چشم پنهان نمی‌مانند و فرصت متاستاز در بخش دیگری از بدن را ندارد. فاصله‌ای بین درمان و متاستاز وجود دارد که ممکن است یک یا ۱۰ سال باشد. هر چه تشخیص متاستاز در بیمار زودتر اتفاق بیفتد، شانس درمان بیمار نیز بالاتر است».




بیشتر بخوانید:


روشی نوین برای تشخیص سرطان توسعه می‌یابد/ تشخیص سرطان با آزمایش ادرار




بیماری که سابقه ابتلا به سرطان دارد یا تحت درمان سرطان است، نمی‌داند که تمامی سلول‌ها و تومورها از بین رفته‌اند یا خیر بنابراین احتمال متاستاز و بروز سرطان در جای دیگری از بدن وجود دارد. این روش به تشخیص زودهنگام و پیش‌بینی سرطان کمک می‌کند. تومور سرطانی در ابتدا وزیکول‌ها (ریزکیسه) و میکروآران‌ای‌هایی را ترشح می‌کند که فرایند متاستاز را تسهیل می‌کنند. درواقع آنها محیط بدن را آماده ایجاد متاستاز می‌کنند. اگر پزشک معالج بتواند متاستاز را زودتر تشخیص دهد، قادر به شناسایی و حذف سلول‌های توموری پخش‌شده در خون است، بدین ترتیب مانع از وقوع متاستاز می‌شود. نتایج این پژوهش به متخصصان کمک می‌کند تا متاستاز را پیش از وقوع در بدن شناسایی کنند.


محققان ایرانی از این روش برای تشخیص زودهنگام متاستاز در سرطان معده، پستان و پوست استفاده کرده‌اند و در حال طراحی و توسعه کیتی هستند که با استفاده از نمونه خون بیمار، قادر به شناسایی میکروآران‌ای‌های تومور سرطانی است. این گروه تحقیقاتی کیتی دیگری نیز طراحی کرده‌اند که می‌تواند اثر داروی مصرفی بر در روند درمان را نشان دهد.


انتهای پیام/۴۰۲۱/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب