دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
دیپلماسی فناوری/۳؛ ابراهیمی در گفت‌وگوی تفصیلی با آنا:

بدون توسعه فناوری اطلاعات، ارائه مطلوب خدمات آموزشی امکان‌پذیر نیست/ ارتباط تنگاتنگ فضای مجازی با اقتصاد مردم

رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس گفت: در حوزه اقتصاد دیجیتال، فعالیت مستقل و بدون ارتباط با کشورهای توسعه‌یافته امکان‌پذیر نیست و باید ارتباطات بین‌المللی را چاشنی استفاده از ظرفیت‌های داخلی کنیم.
کد خبر : 607216
صنعت فناوری



گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا- علیرضا باجلان؛ رشد چشمگیر ابزارهای فناوری در چند دهه گذشته موجب جلب توجه جهانی به این حوزه فناوری اطلاعات شده و دولت‌ها در سراسر دنیا را متقاعد ساخته است که برای ارتقای کیفیت فناوری‌های بومی برنامه‌ریزی گسترده‌ای کنند. صنعت فناوری اطلاعات در اقصی نقاط دنیا به عنوان یکی از صنایع مادر شناخته شده که ارتباط تنگاتنگی با سایر حوزه‌ها و نیازهای روزمره اقشار مختلف جامعه دارد.


شیوع ویروس کووید-۱۹ در جهان تأثیر توسعه فناوری بر کیفیت زندگی مردم را نمایان ساخت و باعث شد حتی افرادی که تا پیش از همه‌گیری این ویروس هیچ اعتقادی به استفاده از ابزارهای دیجیتال نداشتند نظر خود را تغییر داده و برای انجام فعالیت‌های روزانه دستگاه‌ها و سامانه‌های هوشمند را به‌کارگیری کنند. توسعه صنعت فناوری اطلاعات رابطه مستقیم با جهش اقتصاد دیجیتال دارد و از همین رو این صنعت در ایران از اهمیت خاصی برخوردار است. البته به زعم بسیاری از کارشناسان دستیابی به نقاط تعالی در اقتصاد دیجیتال بدون ارتباطات بین‌المللی امکان‌پذیر نیست.




بیشتر بخوانید:


زیرساخت‌ کاربردی برای پیام‌رسان‌های داخلی نداریم/ ناکامی دولت‌های قبل در حل چالش‌های فناوری اطلاعات


دستگاه دیپلماسی توجه کافی به صنعت فناوری اطلاعات ندارد/ ارتقای بهره‌وری صنایع با به‌کارگیری ابزارهای فناوری اطلاعات




به منظور بررسی تأثیرات صنعت فناوری اطلاعات بر اقتصاد دیجیتال و سایر حوزه‌های مرتبط با این صنعت با مسعود ابراهیمی رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس گفت‌وگو کردیم. در ادامه مشروح این گفت‌وگو را مشاهده می‌کنید.


بدون توسعه فناوری اطلاعات، ارائه مطلوب خدمات آموزشی امکان‌پذیر نیست/ ارتباط تنگاتنگ فضای مجازی با اقتصاد مردم


آنا: فعالیت‌های انجام شده در دولت دوازدهم از نظر توسعه زیرساخت‌های ارتباطی و دسترسی به اینترنت را تا چه میزان در ارتقای کیفیت صنعت فناوری اطلاعات و سایر حوزه‌های مرتبط با این صنعت را مؤثر می‌دانید؟


ابراهیمی: اگر همین مدت شیوع بیماری کرونا در سراسر کشور را در نظر بگیریم مشاهده می‌کنیم که توسعه دسترسی به شبکه اینترنت تأثیر به‌سزایی در نظام آموزشی و به ویژه آموزش مجازی کشور داشته است. علی رغم تمامی کاستی‌هایی که در پهنای باند، اختلالات شبکه و تجهیزات اتصال به اینترنت وجود داشت توسعه زیرساخت‌های ارتباطی امکان برقراری کلاس‌های برخط در اقصی نقاط ایران را فراهم کرد. البته باید تأکید کنم که کیفیت سرویس‌های برخط مطلوب نبود و باید کارهای زیادی در این حوزه انجام شود. امیدواریم همه‌گیری کرونا هرچه زودتر به پایان برسد و در آینده نیز با چنین بیماری‌هایی روبه‌رو نشویم ولی قطعاً باید از شرایط کنونی درس گرفته و خود را برای این گونه وضعیت‌ها آماده کنیم.


اگر زیرساخت‌های ارتباطی و فناوری اطلاعات به اندازه کافی و بیش از نیاز کشور توسعه پیدا کند، باعث می‌شود تا بخش زیادی از پهنای باند شبکه برای ارائه خدمات به کاربران اشتغال نشده و مردم با کندی و افت کیفیت سرویس‌های برخط مواجه نمی‌شوند. در دوره کرونا مشاهده کردیم که هنگام مراجعه همه دانش‌آموزان و دانشجویان به سامانه‌های آموزشی ناگهان فشار بر شبکه افزایش یافته و به دلیل ظرفیت محدود پهنای باند کشور سرعت اینترنت کاهش می‌یابد.



شبکه ملی اطلاعات زمانی تأثیر واقعی خود را نشان می‌دهد که تمام لایه‌های مختلف زیرساختی به درستی و مطابق با استاندارهای بین‌المللی تکمیل شود و پس از راه‌اندازی آن عموم کاربران برای رفع نیازهای خود با مشکل مواجه نشوند.



بازهم در همین ایام به دلیل تعطیلی اجباری مشاغل و اهمیت رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی خریدوفروش اینترنتی رشد چشمگیری داشت و اگر زیرساخت لازم فراهم نبود مردم نمی‌توانستند خریدهای خود را بدون خروج از منزل و به‌صورت برخط انجام دهند. البته استفاده از زیرساخت‌های ارتباطی تنها منحصر به موارد فوق نیست و در سایر حوزه‌ها نظیر صنعت فناوری اطلاعات، شبکه بانکی و خدمات سازمان‌های دولتی از ظرفیت‌های ارتباطی کشور بهره گرفته شد.


پلتفرم‌های داخلی برای ارائه خدمات مطلوب در آموزش مجازی آماده نیستند


آنا: باتوجه به تمرکز وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت سیزدهم بر توسعه و تکمیل پروژه شبکه ملی اطلاعات اجرای این طرح چه تأثیری در توسعه اقتصاد دیجیتال و ارتقای جایگاه داخلی و بین‌المللی صنعت فناوری اطلاعات خواهد داشت؟


ابراهیمی: بخش بسیاری زیادی از پهنای باند کشور به خدمات داخلی اختصاص دارد. به عنوان مثال وقتی از آموزش مجازی استفاده می‌کنیم پهنای باند در ارتباط با سامانه‌های داخلی است. در خصوص خدمات دولتی نیز از سرویس‌های داخلی استفاده می‌شود. باوجود چنین استفاده گسترده‌ای پلتفرم‌های بومی برای ارائه خدمات به کاربران داخل کشور وجود ندارد. اگر هدف از راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات مسدود یا محدودسازی پلتفرم‌های خارجی باشد که اکنون به طور گسترده‌ای مورد استفاده مردم هستند قطعاً با مشکلات متعددی روبه‌رو می‌شویم. مشاهده کردیم که در دو سال گذشته جمعیت زیادی از دانش‌آموزان و دانشجویان و اساتید برای پیگیری فرایندهای درسی خود از پلتفرم‌های غیرایرانی استفاده کردند. بدون شک ایجاد اختلال در این پلتفرم‌ها به کیفیت آموزش مجازی لطمه جدی وارد می‌کند.


لذا باید هدف از راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات برای عموم مردم به طور واضح بیان شود. واقعیت این است که امروز بستر فعالیت بسیاری از مردم در فضای مجازی است و هرگونه تغییر در قوانین این فضا زندگی افراد زیادی را دست‌خوش آسیب می‌سازد. در صورتی که پلتفرم‌های مشابه اپلیکیشن‌های پرطرفدار شبکه اجتماعی را در کشور داشته باشیم قطع خدمات آن برنامه‌ها از سوی کشور سازنده هم تأثیری بر اقتصاد و ارتباطات مردم نخواهد داشت. کسب‌وکارهای مرتبط با صنعت فناوری اطلاعات نیز استفاده گسترده‌ای از خدمات اینترنت بین‌المللی دارند و نباید با تصمیمی زودهنگام و بدون در نظر گرفتن تأثیرات آن هزاران نفر را بیکار یا دچار مشکلات اقتصادی کرد.


شبکه ملی اطلاعات زمانی تأثیر واقعی خود را نشان می‌دهد که تمام لایه‌های مختلف زیرساختی به درستی و مطابق با استاندارهای بین‌المللی تکمیل شود و پس از راه‌اندازی آن عموم کاربران برای رفع نیازهای خود با مشکل مواجه نشوند.


توسعه صنعت فناوری اطلاعات صرفا با اتکا به ظرفیت‌های بومی امکان‌پذیر نیست


آنا: دیپلماسی فناوری چگونه می‌تواند زمینه توسعه صنعت فناوری اطلاعات را در کشور فراهم کرده و آیا به نظر شما شرکت‌های ایرانی با اتکا به ظرفیت‌های داخلی توان دستیابی به اهداف تعیین شده در سند معماری شبکه ملی اطلاعات را دارند؟


ابراهیمی: قطعاً در داخل کشور چه از بُعد زیرساختی و چه از نظر نیرو انسانی ظرفیت لازم برای تحقق اهداف تعیین شده در سند معماری شبکه ملی اطلاعات وجود دارد. البته با وجود تمامی این ظرفیت‌ها دیپلماسی فناوری و ارتباطات بین‌المللی باید چاشنی توسعه باشد. یعنی کشور نمی‌تواند تنها با اتکا به زیرساخت‌های بومی و استعدادهای نیروهای متخصص داخلی به توسعه ابعاد مختلف فناوری ادامه دهد و به هاب ارتباطی منطقه غرب آسیا تبدیل شود.




بیشتر بخوانید:


هنوز برای یکپارچه‌سازی اطلاعات دستگاه‌ها مشکل داریم/ بومی‌سازی فناوری لازمه توسعه دولت الکترونیک


اینترنت جهانی در اختیار قدرت‌های فرامنطقه‌ای/ توسعه زیرساخت‌های بومی راه مقابله با تهدیدات خارجی




بدون شک باید ارتباطات بین‌المللی همزمان با تلاش‌های داخلی گسترده‌تر شود تا امکان بهره‌گیری از تجربه کشورهای صاحب‌نام در صنعت فناوری اطلاعات نیز فراهم گردد. از نظر بنده فعالیت در حوزه اقتصاد دیجیتال به صورت ایزوله و کاملاً مستقل امکان‌پذیر نیست و نتیجه مطلوب حاصل نخواهد شد.


انتهای پیام/۴۱۴۴/



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب