تولید نخ آنتیباکتریال با نانونقره/ صنعت نساجی رنگ و بوی نانو میگیرد
گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، در زندگی امروزی بهداشت منسوجات از اهمیت بالایی برخوردار است چراکه رشد باکتریهای گوناگون روی البسه تهدیدی جدی برای بهداشت فردی به شمار میرود. از این رو صنایع با استفاده از فناوریهای روز منسوجات آنتیباکتریال را طراحی و وارد بازار کردند. صنایع ایرانی نیز از این غافله عقب نماندند و با استفاده از فناوری نانو انواع منسوجات و البسه آنتیباکتریال را تولید کردند. حال شرکت صنایع نساجی لیاپود دست به نوآوری جالبی زده و با استفاده از روش خاصی نخهای پلیاستر آنتیباکتریال تولید میکند که ویژگیهای متمایزی دارد.
بیشتر بخوانید:
تولید پتوی آنتیباکتریال هواپیما؛ از رفع نیاز کشور تا صادرات به کشورهای همسایه
نخ پلیاستر یکی از مواد اولیه در صنعت بافندگی و تولید پوشاک به شمار میرود. مقاومت محصولات تولید شده با استفاده از نخهای پلیاستر آنتیباکتریال این شرکت در برابر شستوشو بالاتر است چراکه در حالت عادی البسه پس از تولید به مواد نانو آغشته میشوند، بدین ترتیب خواص آنتیباکتریال آن پس از چند بار شستوشو از بین میرود. شرکت لیاپود با استفاده از فناوری ویژهای خاصیت آنتیباکتریالی را روی نخ اعمال میکند که این امر باعث افزایش قدرت آنتیباکتریال و ماندگاری آن در برابر شستوشو میشود.
خواص آنتیباکتریال چگونه روی نخ اعمال میشود؟
به گفته سعید اسفندیار، مشاور فنی شرک لیاپود؛ «روشهای متفاوتی برای اعمال خواص نانویی روی نخ وجود دارد، برای مثال برخی از شرکتها از روش ذوبریسی روی پلیمرها استفاده میکنند که محدودیتهای خاصی دارد. ذوبریسی تنها روی برخی از نخها قابلاعمال است و قدرت زیادی نیز ندارد. فناوری که شرکت لیاپود برای اعمال خواص نانو روی نخها استفاده میکند هیچ محدودیتی روی نوع نخ، رنگ آن و میزان مواد استفاده شده ندارد و بنابراین کاربردهای بیشتری دارد. در حال حاضر از این نخها در تولید جوراب، منسوجات نظامی، بیمارستانی، فرش ماشینی و ماسک پارچهای استفاده میشود.»
نخهای آنتیباکتریال برای تولید انواع محصولات در صنایع مختلف به کار میروند. شرکت لیاپود تنها تولیدکننده این نوع نخ آنتیباکتریال است و در حال حاضر برخی شرکتهای صنعتی از این نخ برای تولید جوراب و فرش استفاده میکنند. شرکتهای مصرفکننده این نوع نخ نانویی بازاریابی خارجی خود را آغاز کرده و به زودی صادرات آنها را نیز محقق میکنند. در حوزه پوشاک دو روش برای تولید محصول وجود دارد، در روش اول تولیدکننده نخ رنگی میخرد و محصولاتی چون جوراب، فرش و لباس زیر تولید میکند. روش دوم شامل بافت پارچه، رنگ کردن آن و تولید محصول میشود. نخهای آنتیباکتریال شرکت لیاپود در تولید محصولاتی به کار میرود که از نخ رنگی ساخته میشوند. برای مثال جوراب فقط از نخ تولید میشود و رنگرزی ندارد، بنابراین با استفاده از نخهای نانو میتوان جورابهای آنتیباکتریال تولید کرد.
اعمال خواص نانو روی نخ با روشی محرمانه
به گفته اسفندیار؛ «فناوری که شرکت لیاپود برای اعمال نانوذرات روی نخها استفاده میکند، محرمانه است اما روشی نوین و نوآورانه به شمار میرود. بعد از رنگ شدن نخ دستگاههای خاصی نانوذرات نقره را روی لایه نهایی نخ مینشانند. این شرکت نانومواد را در لایه نهایی نخ تثبیت میکند در حالی که شرکتهای دیگر نانومواد را در کل نخ اعمال میکنند. لایه نهایی نخ در تماس با باکتریها و ویروسهاست، بنابراین وقتی نانومواد روی این لایه قرار میگیرند عملکرد بهتری دارند. از سوی دیگر برای تولید نخهای آنتیباکتریال لیاپود مواد نانویی زیادی نیز مصرف نمیشود چراکه مواد تنها روی سطح اعمال میشوند. وجود نانوذرات در مغزی نخ فایدهای ندارد، مواد نانویی باید روی سطح نخ باشند تا با باکتریها مبارزه کنند.»
دستگاههای نوینی که نانومواد را به روش خاص روی سطح نخ اعمال میکنند به دست محققان شرکت لیوپاد طراحی و بومیسازی شدهاند. روش لایهنشانی نوین این شرکت امکان استفاده از غلظتهای مختلف نانو مواد بدون محدودیت و اثر منفی روی خواص فیزیکی نخ را فراهم میکند. باتوجه به این که نانوذرات در لایه نهایی قرار میگیرند، حتی با غلظتهای پایین نانومواد نیز میتوان خواص آنتیباکتریال قوی در رنگهای مختلف داشت.
اعمال خواص آنتیباکتریال روی انواع نخ
این شرکت علاوهبرنخ پلیاستر نانو محصولات دیگری از جمله نخهای نایلون، نخهای پنبه، نخهای پلیاستر با جنسهای مختلف نیز تولید میکند. لیاپود برنامه دارد با استفاده از فناوری منحصر به فرد خود خواص نانو را روی انواع نخها اعمال کند و محصولات نانویی مختلف به بازار ارائه دهد. به طور کلی دو نوع نخ وجود دارد، نخ مصنوعی که از پلیمر ساخته میشود و نخ طبیعی مانند پنبه، پشم و ویسکوز که از طبیعت منشا میگیرند.
بیشتر بخوانید:
تولید پوشاک ضدآب و آنتیباکتریال ایرانی/ صنعت نساجی متحول میشود
شرکتهای دیگر تنها قادر به اعمال نانوذرات روی نخهای مصنوعی هستند، این امر با افزودن نانومواد به پلیمر سازنده آنها انجام میشود. فناوری که شرکت لیاپود در اختیار دارد محدودیتی برای اعمال خواص نانو روی هیچ نوع نخی ندارد. به عبارت دیگر پروسه طراحی شده برای اعمال نانومواد روی هر نخی قابل اجراست. این شرکت آزمایشهایی در حوزه نخهای نایلونی نانویی انجام داده که پس از اخذ مجوز وارد بازار میشود.
مقاومت بالا در برابر شستوشو
استاندارد شستوشوی مورد تایید ستاد توسعه فناوری نانو ۱۰ مرتبه است. آزمایشهای انجامشده حاکی از آن است که خاصیت نخهای آنتیباکتریال لیاپود پس از ۱۰ بار شستوشو تغییر زیادی نکرده است. البته ۱۰ بار شستوشوی صنعتی برابر با ۳۰ بار شستوشوی خانگی است. بدین ترتیب البسهای که با نخ آنتیباکتریال لیاپود تولید میشود پس از ۳۰ بار شستوشو همچنان حاوی نانوذرات بوده و خاصیت آنتیباکتریال دارد. قیمت نخ آنتیباکتریال کمی بیشتر از نخهای معمولی است چراکه از نانوذرات نقره در آن استفاده میشود، از سوی دیگر فرایند و فناوریای که برای اعمال نانوذرات روی نخ به کار میرود هزینهبر است. با این حال هزینه نخهای پلیاستر آنتیباکتریال لیاپود در مقایسه با رقبای خارجی و داخلی برای مشتریان بسیار مقرون به صرفهتر است.
مدیران جوان باعث پیشرفت علمی میشوند
شرکت صنایع نساجی لیاپود در سال ۱۳۸۲ تأسیس شد اما در سال ۱۳۹۲ تمامی هئیت مدیره و سهامداران آن تغییر پیدا کرد و افرادی جوان و علمی روی کار آمدند. در همین سال فعالیت این شرکت در حوزه رنگرزی انواع نخهای مختلف شروع شد. از این نخهای رنگی در حوزههای مختلف نساجی از جمله جوراببافی، گردبافی، پارچه رومبلی، پرده، فرش و پارچه فاستونی استفاده میشود. تیم تحقیق و توسعه شرکت صنایع نساجی لیاپود در سال ۱۳۹۷ پروژه نخ پلیاستر نانو را شروع کرد و در انتهای همان سال موفق به کسب مجوز نانو برای این محصول شد. در حال حاضر میزان فروش سالانه این شرکت بالغ بر هزار تن است. محصولات غیرنانویی این شرکت از سال ۹۸ به ترکیه صادر میشود، نمونههایی از نخ پلیاستر آنتیباکتریال نیز به روسیه و ترکیه فرستاده شده است.
انتهای پیام/۴۰۲۱/
انتهای پیام/