سیدعباس صالحی: شهرداری نیازهای نمایشگاه کتاب در «شهر آفتاب» را تامین میکند/ نگاه رئیس قوه قضائیه به تاسیس شعبه ویژه رسیدگی به حقوق مالکیت معنوی نویسندگان مثبت است
به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، سیدعباس صالحی معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، روز گذشته شنبه 19 دیماه در دیدار با اهالی نشر که در کتابفروشی فرهنگ معاصر محقق شد، در جمع خبرنگاران حاضر و به سوالات آنان پاسخ داد.
وی درباره روند رسیدگی به تخلفات عرصه نشر و تضییع حقوق ناشران گفت: «یکی از مسیرهایی را که ما در این زمین آغاز کردیم، مسیر قوه قضائیه بود که با نامه آقای جنتی به آقای آملی لاریجانی پیش گرفته شد و گفتوگوهای اولیه برای تاسیس یک شعبه ویژه برای رسیدگی به حقوق مالکیت فکری و معنوی نویسندگان و ناشران در دست پیگیری است.»
صالحی افزود: «در همان نامه هم آقای وزیر با اشاره به شرایط بد اقتصاد نشر نوشتند که فناوریهای جدید امکان تکثیر غیر مجاز برای سودجویان را هموار کرده است و از آنجایی که پیگیریهای عادی قضایی به اطاله میانجامد و به همین خاطر ناشران کمتر به مسیر شکایت ورود پیدا میکنند و حقوق آنها از بین میرود و این به اقتصاد نشر ضربه میزند.»
وی ضمن بیان این مطلب که آیتالله لاریجانی نگاه مثبتی به این موضوع داشتهاند و این موضوع در دست پیگیری است، افزود: «مسیر دوم مسیری است که از طریق کمیته جرایم رایانهای (پلیس فتا) دنبال میشود. با آنها هم صحبت شد تا ناشرانی که آثارشان به صورت غیر مجاز روی سایتهای مختلف بارگذاری میشود، امکان این را داشته باشند که شکایت کنند که ضمن اعلام اختیار، جلوی این کار را بگیرند که همکاریهای لازم در این مسیر انجام شده و در حال طی کردن مراحل اجرایی آن هستیم.»
معاون امور فرهنگی وزارت ارشاد در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به مساله محل برگزاری نمایشگاه کتاب گفت: «متعاقب برگزاری نمایشگاه 94 و بحثهایی که در مراسم اختتامیه آن مطرح شد، نامهای در تیرماه به شهرداری تهران ارسال شد که در آن موارد مورد نیاز از جمله متراژ، تجهیزات نمایشگاهی، تسهیلاتی مانند پارکینگ و دسترسی به حمل و نقل عمومی قید شده بود. حدود یک ماه قبل هم آقای جنتی نامهای را مستقیما به آقای قالیباف، شهردار تهران ارسال کردند تا تعیین تکلیف شود و هفته قبل نامهای از سوی شهردار تهران دریافت شد که مطابق با آن برآورد کارشناسان شهرداری این بوده که شهر آفتاب مکان مناسبتری برای برگزاری نمایشگاه کتاب تهران است.»
وی افزود: «استدلالهایی در آن نامه آمده بود از جمله آنکه فضای 120 هزار مترمربعی مورد نیاز ما برای نمایشگاه، در باغ کتاب که نهایتا 80 هزار مترمربع فضا دارد، محقق نمیشد. نکته دوم این بود که شهر آفتاب برای کارکرد نمایشگاهی ساخته شده و باغ کتاب مجموعهای متنوع است و اگر بخواهد از آن استفاده نمایشگاهی شود، باید تغییرات و جابجاییهایی در آن لحاظ شود که خود هزینهبر است.»
صالحی ادامه داد: «نکته سوم هم آن بود که در باغ کتاب، مشکل تسهیلات جانبی مثل پارکینگ و ترافیک مطرح بود و شهرداری معتقد بود شاید نتوانند این مشکلات را حل کنند در حالی که در شهر آفتاب این مشکلات وجود ندارد و قرار است مترو تا آنجا برود و حمل و نقل را میسر کند.»
وی گفت: «امروز (شنبه 19 دیماه) نمایندگانی از سوی معاونت امور فرهنگی، موسسه نمایشگاههای فرهنگی و نمایندگانی از هشت تشکل نشر در کشور به بازدید شهر آفتاب رفتهاند تا وضعیت آنجا را بررسی کنند. به هر حال از آنجایی که نگاه ما مبتنی بر تفویض امور به تشکلهاست، تصمیمگیرنده جدی اینها هستند و در این مسیر همدلی و همفکری کنند. آنچه امروز آنها گزارش میدهند و در جلسه شورای سیاستگذاری مصوب میشود، مبنای کار خواهد شد. از طرفی شهرداری قول داده اگر ما شهر آفتاب را انتخاب کنیم، نیازهای ما را تا زمان برگزاری به طور کامل تامین میکند اما باید دید نهایتا شهر آفتاب به نمایشگاه سال 95 میرسد یا خیر.»
معاون فرهنگی ارشاد همچنین اظهار داشت: «یکی از دغدغههای ما نیز بعد مسافت است. به هر حال جنبههای منفی و مثبت باید بررسی شود و بهترین گزینه را انتخاب کرد و گاهی نمیشود تمام خوبیها را با هم داشت.»
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر امکانات مصلی در صورت تکمیل رواقهایش گفت: «تکمیل رواق شرقی و غربی کمک میکند اما باز هم فاصله خواهیم داشت با فضای مسقف مورد نیاز. اما به هر حال مصلی نیز مزایای خاص خودش را دارد، به خصوص اینکه مردم عادت کردهاند و به آن آشنا هستند.»
صالحی همچنین درباره بار مالی حضور در مصلی نیز توضیح داد: «مصلی هم منابع درآمد محدودی دارد و بخشی از نیازهای خود برای تکمیل پروژه را از طریق برگزاری نمایشگاهها تامین میکند. استدلالها شان هم منطقی به نظر میآید. همانطور که میدانید مصلی برای نمایشگاه تهران تقریبا سه ماه در اختیار ما قرار میگیرد و مسئولان مصلی معتقد هستند مبلغ اجاره، کافی نیست. بنابراین فکر نمیکنم بشود مصلی را راضی به اخذ اجاره کمتر کرد، حتی اگر همان اجاره پارسال را از ما بگیرند، باید راضی باشیم. آنها میگویند نمایشگاه مطبوعات برای 10 روز، 600 میلیون میدهد و نمایشگاه کتاب برای 3 ماه، 3 تا 4 میلیارد!؟ و این رقم به نسبت به سه ماه، کم است.»
وی در ادامه و در پاسخ به سوالی درباره عملکرد هیات خرید کتاب و خریدهای چند هزار نسخهای که گاه از شخص یا ناشری خاص صورت میگیرد گفت: «اولا کسانی که بخواهند پنهانکاری کنند، نباید اطلاعات را منتشر کنند. در این دوره همه چیز شفافیت داشته است اما در حال حاضر نیز تقریبا به پایان دوساله اول کمیته خرید میرسیم و باید جمعبندیهایی درباره روند کار این کمیته داشته باشیم. از سوی دیگر اصلاحاتی در آییننامه این کمیته ایجاد شده که یک بار هم خدمت آقای وزیر فرستاده شده است.»
صالحی خاطرنشان کرد: «ابتدا که من آمدم، نظرم این بود که خیلی درصدد تغییر آییننامهها برنیاییم و با همان آییننامه پیش رفتیم و فقط ساختار را با تعیین افراد تغییر دادیم اما در حال حاضر این آییننامه در دست اصلاح است. یکی از اصلاحات این است که این هیات به چند کمیته تقسیم میشود؛ مثلا کمیته خرید کتاب کودک که چند نفر عضو داشته باشد و رییس این کمیته در هیات خرید عضو باشد. از این طریق میتوان انتظار داشت که تصمیمات و خریدها کارشناسانهتر صورت بگیرد. البته این هیات، کتاب شناس هستند اما برخی جاها نگاه کارشناسی نیست.»
وی افزود: «نکاتی دیگر هم هست که از بازخوردهایی که گرفتهایم به دست آمده تا اشتباهات، خطاها و اتفاقات غلط را به حداقل برسانیم. همچنین به طور جدی کتابسازیها مورد توجه باشد و وارد چرخه خرید نشود.»
معاون امور فرهنگی وزارت ارشاد اعلام کرد: «من این اطمینان را میدهم که ما عدالت نسبی را خواهیم داشت؛ با این نگاه که کتابهای مفید حتما مورد توجه هیات خرید قرار خواهد گرفت. از اهالی نشر و رسانه نیز میخواهیم برآورد خود را از دو ساله اول ارائه کنند تا در تصمیمات آینده لحاظ شود.»
وی درباره خرید کتاب از ناشران دولتی توسط هیات خرید کتاب توضیح داد: «این هم یکی از اشکالات آییننامه است زیرا این آیین نامه این اجازه را نمیداد که ناشران دولتی و غیر دولتی را تقسیم کنند. البته یک استدلالی هم هست که حذف یارانهها از سال 86 با این نگاه صورت گرفته که یارانه کتاب به جای ارائه به تولید کننده، به مصرف کننده ارائه شود. در این آییننامه هم از این منظر نظر به آن دارد که کتابهای خوب و مفید ناشران دولتی نیز باید در اختیار مصرفکنندگان قرار بگیرد و اگر ما از آنها خریداری نکنیم، مصرفکننده نمیتواند از آن کتابها استفاده کند.»
صالحی در پایان سخنانش درباره جشنواره شعر فجر اظهار داشت: «تغییری که در جشنواره شعر فجر شاهدش هستیم آن است که فراخوانهای شعر به کتاب تبدیل شده؛ چراکه تک شعرها گاهی قضاوتهای درستی را درباره یک شاعر ایجاد نمیکند و باید براساس کتاب که مجموعهای از شعرهای شاعر است انجام شود.»
وی افزود: «با همین نگاه طبعا بحث مهم جشنواره شعر فجر، ترکیب هیات داوران است. هیات علمی هم این نگاه را دارد و آقای امینی به عنوان دبیر نیز این نگاه را دارد. داوران باید به گونهای انتخاب شوند که تنوعها عرصه شعر را پوشش دهند.»
پس از این دیدار، سیدعباس صالحی و همراهان از کتابفروشی هنر و ادبیات افراز نیز بازدید کردند و با مسئولان این نشر به گفتوگو پرداختند.
انتهای پیام/