رکورد تورم در بخش معدن شکست
به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، تورم نقطه به نقطه بخش معدن بر اساس شاخص قیمت تولید کننده این بخش در بهار امسال بالغ بر ۱۵۰ درصد به ثبت رسیده است. همچنین تورم سالانه نیز در بهار ۱۴۰۰ حدود ۱۱۲ درصد برآورد شده است. تورم به ثبت رسیده در هر دو شاخص قیمتی، رکورد دار در تمامی سال های دهه ۹۰ است. تورم فصلی بخش معدن نیز در فصل گذشته ۳۸.۷ درصد به ثبت رسیده است.
بررسی ها نشان می دهد در میان بخش های اصلی گروه معدن، بخش مربوط به فلزات بیشترین تورم را در یک سال گذشته و فصل گذشته تجربه کرده است.
شاخص قیمت تولید کننده
شاخص قیمت تولید کننده تغببرات قیمت در مبداء تولید را نشان می دهد، به بیان دیگر این شاخص پیشرانی برای شاخص قیمت مصرف کننده یا تورم محسوب می شود. از همین رو بررسی این شاخص پیشنگر تصویری مناسب از تورمی که قرار است مصرف کننده متحمل شود، می دهد. زمانی که یک کالا تولید می شود فرایند را باید در بازار طی کرده تا به دست مصرف کننده خرد برسد. عموما افزایش قیمت یک کالا در مبدا تولید آن با یک وقفه زمانی خود را در بهایی که تقاضا کننده ی خرد پرداخت می کند، نمایان می شود. به این علت که قیمت محصولات معدنی در مبدا تولید بسیار اهمیت دارد، در مورد بخش معدن شاخص قیمت تولید کننده بسیار اهمیت دارد.
تورم دهه ۹۰ شکست
تورم نقطه به نقطه تولید کننده در بهار ۱۴۰۰ بالغ بر ۱۵۴ درصد به ثبت رسیده است، به بیان دیگر میانگین دریافتی تولید کننده گان مواد معدنی به ازای فروش محصول شان در داخل کشور در بهار امسال نسبت به بهار ۹۹، ۱۵۴.۱ درصد رشد داشته است. تورم نقطه ای به ثبت رسیده بخش معدن در بهار ۱۴۰۰ با اختلاف بالاترین تورمی است که این بخش در دهه ۹۰ تجربه کرده است. این برای دومین فصل متوالی است که رکورد تورم در این بخش شکسته می شود.
این شاخص قیمتی برای بخش معدن در دهه ۹۰ فراز و فرود زیادی داشته است. این نوسان در حدی است که در سال ۹۴ ما شاهد تورم منفی ۱۳ درصد نیز در این بخش بوده ایم. بررسی ها نشان می دهد تورم نقطه به نقطه بخش معدن از زمستان سال ۹۸ تا کنون کاملا صعودی و رشدی فزاینده داشته است.
تورم نقطه ای بخش های گروه معدن
بین دو بخش اصلی گروه معدن؛ استخراج کانی های فلزات و استخراج زغال سنگ، تورم نقطه به نقطه فلزات در بهار ۱۴۰۰ با ثبت رقم ۱۶۶.۲ درصد تورم بالاتری را تجربه کرده است. این درصد تورم فلزات معدنی در دهه ۹۰ بی سابقه بوده است. تورم بخش زغال سنگ نیز در بهار امسال ۱۲۶.۵ درصد بوده است. تورم نقطه به نقطه به در سایر معادن نیز بالغ بر ۷۷ درصد به ثبت رسیده است.
ثبت رکورد ۱۲۲ در تورم سالانه
تورم سالانه از این حیث که مدت زمان بیشتری را نسبت به تورم نقطه ای مورد بررسی قرار می دهد، با شاخص قیمت نقطه به نقطه تفاوت دارد. تورم سالانه بخش معدن در بهار امسال ۱۱۲.۳ درصد به ثبت رسیده است، به عبارت دیگر میانگین تورم در یکسال منتهی به بهار ۱۴۰۰ نسبت به میانگین تورم در یکسال منتهی به بهار ۹۹ بالغ بر ۱۲۲ درصد رشد داشته است.
به مانند تورم نقطه ای در شاخص تورم سالانه نیز تورم رقم خورده در بهار جاری رکورد دار دهه ۹۰ است. بیشترین تورمی که در این شاخص در سال های گذشته رقم خورده بود مربوط به تورم ۷۹ درصدی زمستان ۹۹ بوده است. بالا تر بودن تورم نقطه نسبت به تورم سالانه بیانگر رشد شدید قیمت ها در بخش معدن در ماه های گذشته است.
تورم فصلی در بخش معدن
شاخص قیمت تولید کننده در بخش معدن در بهار امسال نسبت به زمستان ۹۹ بالغ بر ۳۸ درصد رشد داشته است، به بیان دیگر تورم فصلی بخش معدن در بهار ۱۴۰۰، ۳۸.۷ درصد به ثبت رسیده است. نرخ تورم فصلی به ثبت رسیده در بهار ۱۴۰۰ همراه با تورم فصلی تابستان ۹۹، بالاترین تورم های فصلی به ثبت رسیده در دهه ۹۰ برای بخش معدن است.
بالا بودن تورم فصلی در بهار گذشته باعث خواهد شد تا در فصول بعدی نیز شاهد کاهش نرخ تورم در بخش معدن در شاخص ها تورم سالانه و نقطه به نقطه نباشیم.
بالاترین تورم در بخش فلزات معدنی
در میان بخش های اصلی گروه معادن بیشتری تورم فصلی به ثبت رسیده در بخش استخراچ کانی های فلزات بوده بوده است. تورم فصلی بهار ۱۴۰۰ در بخش فلزات معدنی ۴۰.۴ درصد به ثبت رسیده است، این در حالیست که برای همین بخش تورم فصلی زمستان ۹۹ تنها ۱۴ درصد برآورد شده بود. تورم مربوط به بخش زغال سنگ نیز در بهار امسال ۳۲.۷ درصد است.
منبع: اقتصاد نیوز
انتهای پیام/
انتهای پیام/