آتشسوزی؛ بحرانی جهانی که روزبهروز تشدید میشود/ تغییرات اقلیمی متهم ردیف اول
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، پس از تابستانهای پر از دود و آتش بیسابقه در سالهای اخیر، ساکنان غربی آمریکا و نیز جنوب شرق استرالیا دیگر با آتشسوزی بیگانه نیستند. بااینوجود سؤالات زیادی در مورد اینکه چرا آتشسوزی جنگلها بزرگتر و شدیدتر میشود و آنچه میتوان در مورد آن انجام داد، وجود دارد. آیا تغییرات اقلیمی (تغییرات آبوهوایی) به این آتشسوزیها دامن میزند؟ آیا سابقه طولانی مبارزه با هر آتشسوزی نقشی دارد؟ آیا باید منتظر آتشسوزیهای بیشتری باشیم؟ در مورد آسیبپذیری جنگلها در برابر آتشسوزی و تغییرات اقلیمی چه میتوان کرد؟
بیشتر بخوانید:
فناوری به کمک مهار آتش جنگلهای کالیفرنیا میآید
آسیب جسمی به ۳ میلیارد حیوان در استرالیا، در پی آتشسوزیهای اخیر
بشریت در سال ۲۰۲۱ با چه خطراتی روبهرو است؟
محققان از ۴۰ بومشناس و فعال در حوزه جنگل و آتش که در سراسر غرب آمریکا و کانادا زندگی میکنند، دعوت کردند تا آخرین تحقیقات و مجموعه مطالعات را بررسی کرده و به این سؤالات پاسخ دهند. درمجموع دولتها عمیقاً نگران آینده جنگلها و آتشسوزیها تحت تغییرات اقلیمی هستند.
چرا آتشسوزیها بدتر میشود؟
تغییرات اقلیمی بخش بزرگی از دلیل آتشسوزیها است. دوره آتشسوزیهای تابستان بهطور متوسط ۴۰ تا ۸۰ روز بیشتر از ۳۰ سال گذشته شده است. اکنون خشکسالیهای سالانه آشکارتر است و این امر باعث شده جنگلها راحتتر خشک و شعلهور شوند و درنهایت گسترش آتش آسانتر میشود. حوادث شدید آبوهوایی ازجمله رعدوبرق و طوفانهای شدید نیز بهطور فزایندهای رایج شدهاند و عوامل ضروری برای رشد سریع آتش را فراهم میکنند که ازجمله آنها میتوان به آتشسوزیهای بیسابقه ایالتهای اورگان، کالیفرنیا و کلرادو در سال ۲۰۲۰ اشاره کرد.
مشکل مبارزه با هر آتشسوزی
ازلحاظ تاریخی، سالها است آتشسوزی بهطور مرتب در اکثر جنگلهای غربی آمریکا ایجاد میشود (بهجز مناطق مرطوب مانند سواحل شمال غربی اقیانوس آرام و بریتیش کلمبیا). آتشسوزیهای مکرر یا دورهای ناشی از سوختن طبیعی و رعدوبرقهای بومی باعث ایجاد تکهزمینهای علفزار و بوتهزار شده است. آتشسوزیهای گذشته بر نحوه سوزاندن آتشهای بعدی و آنچه که بر جای میگذارند تأثیر میگذارد. بهعنوانمثال، شیوههای آتشسوزی طبیعی (بومی) نهتنها منابع فرهنگی و زیستگاه حیاتوحش را افزایش میدهد، بلکه همچنین میزان و پیوند درختان و علفزارهایی که باعث آتشسوزیهای بزرگ میشوند را کاهش میدهد. بهطور مشابه، سوختگیهای تکهای ناشی از آتشسوزی صاعقه، باعث ایجاد جنگلی میشود که احتمال سوختن آنها بهیکباره کمتر است.
ایالاتمتحده و کانادا بهطور مؤثر همه آتشسوزیهایی که خودبهخود ایجاد میشوند را بهجز درصد کمی کنترل میکنند. بااینحال، این درصد کمی از آتشسوزیها در اوج هر فصل گرما رخ میدهد؛ درست زمانی که شرایط آبوهوایی گرم و خشک بیشترین تلاشها برای مهار آنها را خنثی میکند. آمریکا بهطور ناخواسته با تمرکز بر خطرات کوتاهمدت آتشسوزی، جنگلها را مستعد آتشسوزی در بدترین شرایط میکند. در یکی از مطالعات جدید، پل هسبورگ (محقق و بومشناس) و همکارانش توضیح دادند که چگونه مدیران میتوانند با مدیریت جنگلها برای تقویت تابآوری در برابر آتشسوزی و خشکسالی، از شدت آتشسوزیهای آینده جلوگیری کنند. این رویکردهای مدیریتی شامل کم کردن جنگلهای انبوه، کاهش درختان و علفزارهای مستعد سوختن از طریق سوزاندن مجاز و بازسازی الگوهای عادی همچون مراتع، بوتهزارها و جنگلها است. همچنین در مقالهای دیگر، کیالا هاگمن (محقق و بومشناس) و همکارانش توضیح میدهند که چگونه بیش از یک قرن دفع آتش و شیوههای سنتی مدیریت جنگل موجب شده تنوع زیستی جنگل و ارزشهای اجتماعی و زیستمحیطی ازجمله منابع مهم فرهنگی، کمیت و کیفیت آب، ثبات آب، ذخیره کربن و کیفیت هوا به خطر بیفتد. بهعنوانمثال تکنیکهای دفع آتش باعث شده مناطق درختان صنوبر مختل شود؛ جایی که پاتوق حیوانات مختلف (از خرس تا پروانه) است.
مسیری روبهجلو
در میان واقعیت دلهرهآور تغییرات آبوهوا و آتشسوزی شدید، یک راه روبهجلو برای جنگلهای غربی وجود دارد. درحقیقت سوزان پریچارد (محقق و بومشناس) و همکارانش در مقالهای روشهای تطبیقی مدیریت جنگل برای افزایش تابآوری در برابر آتشسوزی و تغییرات آبوهوایی را بررسی کردند. شواهد علمی قوی وجود دارد که روشهایی همچون کم کردن جنگل، سوزاندن مجاز و مدیریت آتشسوزیها رویکردهای مؤثری برای کاهش آثار آتشسوزی در آینده در جنگلهای غربی هستند. بااینحال، مدیران نمیتوانند انتظار داشته باشند چنین رویکردهایی بتوانند بهطور کامل راهگشا باشند، درواقع آنها به دنبال رویکردهای بلندمدت هستند تا بهطور قابلتوجهی میزان آتشسوزیها را کاهش دهند.
بیشتر بخوانید:
اندر مصائب گرمای هوا/ وقتی زمین روی دیگرش را نشان میدهد!
ساخت گلدانی در نقش کپسول آتشنشانی+ فیلم
ایستگاه فضایی بینالمللی چگونه به آتشنشانها در مهار آتشسوزی کمک میکند؟
باتوجه به دوره کنونی تابستانهای گرم، خشک و فصول طولانی آتش، پیشبینی میشود همچنان آیندهای آتشین در انتظار جنگلهای آمریکا باشد. ازاینرو مسئولان و مدیران باید رویکردهای خود در مدیریت و مهار آتشسوزیها را عوض یا تقویت کنند تا از میزان آنها کاسته شود.
انتهای پیام/۴۱۱۲/