دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
23 مرداد 1400 - 13:17
در گزارش آنا بخوانید؛

دستپاچگی آمریکا برای امحای اسناد سرّی در آستانه تصرف کابل/ پایتخت افغانستان آماده استقبال از طالبان خواهد بود؟

با توجه به پیشروی‌های سریع طالبان و رسیدن جنگجویان این گروه به چند کیلومتری کابل، مقر دولتی که پس از ۲۰ سال وابستگی به حمایت آمریکا نتوانست ۲۰ روز دوام بیاورد، همه دول منطقه و حتی فرامنطقه‌ای به فکر این هستند که راه تعامل با دولت آتی در کابل چه خواهد بود.
کد خبر : 600794
طالبان

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، حال که خیل عظیمی از جنگجویان طالبان برای فتح کابل به‌سوی این آخرین مرکز مهم که کنترلش هنوز در دست نیروهای دولتی است روان شده‌اند، دیگر خود آمریکا هم از توان ارتش افغانستان در دفاع از کابل ناامید شده و درصدد خروج تمامی دیپلمات‌ها و نمایندگان سیاسی‌اش از این کشور است و دستور امحای مدارک و اسناد سفارت را هم صادر کرده است.


نشریه آمریکایی پولیتیکو در این خصوص نوشته است که با نزدیک شدن طالبان به کابل، آمریکا در حال برنامه‌ریزی برای تعطیلی کامل سفارت خود است. این نشریه افزوده است که حملات گسترده طالبان باعث به‌ زانو در آمدن دولت افغانستان شده است و پنتاگون در حال برنامه‌ریزی برای خروج کامل هیئت آمریکایی از کابل است. دو منبع دیگر نیز گفته‌اند که فرماندهی مرکزی آمریکا معتقد است که تخلیه کامل سفارت اجتناب‌ناپذیر است. بر همین اساس مقام‌های آمریکایی ساعاتی پیش تأیید کردند که نخستین گروه از نظامیان این کشور توانسته‌اند خودشان را به فرودگاه بین‌المللی حامد کرزی برسانند تا زمینه خروج هزاران نفر از همکاران این نیروها از کابل فراهم شود. روز گذشته سخنگوی وزارت دفاع آمریکا گفت که ۳ هزار نظامی ارتش آمریکا طی ساعات آینده در کابل مستقر خواهند شد.


غرب پشت هم‌پیمانان کابلی خود را خالی کرد


از سوی دیگر دانمارک روز جمعه خبر داد که سفارت خود در کابل را تعطیل خواهد کرد. نروژ نیز اعلام کرد که فعالیت سفارت این کشور در کابل را به‌صورت موقت متوقف خواهد کرد و تمامی کارمندان سفارت این کشور در کابل به همراه کارمندان محلی را از کابل خارج می‌کند. قبل از این آلمان، فرانسه و انگلیس هم از خروج اتباع خود از افغانستان سخن گفته بودند.



طالبان کنترل قندهار را نه در پی جنگ، بلکه به دلیل فرار ارتش افغانستان که توسط ناتو و ایالات‌متحده آموزش‌دیده بود، به دست گرفتند



شبکه خبری سی‌ان‌ان گزارش داده‌ است که سفارت آمریکا در کابل دستورالعمل‌هایی به کارمندان خود داده که طی آن اسناد و مدارک حساس امحا شوند. در این میان اخبار میدانی اصلاً به نفع دولت کابل رقم نمی‌خورند. شبکه خبری سی‌بی‌اس آمریکا در گزارشی خبر داده است که پس از دو دهه حضور نظامیان آمریکایی و هزینه کردن دست‌کم ۸۳۰ میلیارد دلار برای تشکیل دولت در افغانستان، طالبان با غنیمت گرفتن خودروهای زرهی و دیگر تجهیزات آمریکایی در حال پیشروی به‌سوی کابل است.


دستپاچگی آمریکا برای امحای اسناد سری در آستانه تصرف کابل/ پایتخت افغانستان آماده استقبال از طالبان خواهد بود؟
ارتش آمریکا در افغانستان متحمل شکست‌های سختی شد.


طالبان از ماه آوریل زمانی که نیروهای خارجی به رهبری آمریکا پس از ۲۰ سال شروع به خارج شدن از افغانستان کردند حملاتش را برای شکست دولت کابل افزایش داد و در حال حاضر این گروه حدود دوسوم خاک افغانستان را در کنترل خود دارد.


اخیراً سخنگوی طالبان مدعی شده است که سقوط شهرهای بزرگ نشانه استقبال افغان‌ها از طالبان است و افزود که آن‌ها درهای مسیر سیاسی را نمی‌بندند. پیش‌ازاین نیز «ضمیر کابلوف»، نماینده ویژه ریاست‌جمهوری روسیه در امور افغانستان گفته بود؛ «طالبان کنترل قندهار را نه در پی جنگ، بلکه به دلیل فرار ارتش افغانستان که توسط ناتو و ایالات‌متحده آموزش‌دیده بود، به دست گرفتند.»


اظهارات این دیپلمات روس در حالی است که پیش‌ازاین روزنامه آمریکایی «واشنگتن‌پست» به نقل از مقام‌های آگاه کنونی و پیشین آمریکا گزارش داد دولت بایدن خود را برای سقوط کابل پایتخت افغانستان بسیار زودتر از آنچه چند هفته پیش بیم آن می‌رفت، آماده می‌کند. پایگاه خبری آمریکایی آکسیوس نیز نوشته است که نیروهای دولتی افغانستان ازنظر روانی جنگ را در برابر طالبان باخته‌اند.


این پایگاه خبری نوشت که مقام‌های ارشد آمریکایی به‌صورت خصوصی گزارش داده‌اند به نظر می‌رسد که نیروهای دولتی افغانستان ازنظر روانی جنگ را باخته‌اند و هیچ محاسبات کافی درباره پیامدهای روانی جنگ طولانی در افغانستان وجود ندارد. این در حالی است که روز جمعه «آنتونیو گوترش»، دبیر کل سازمان ملل از طالبان خواست تا فوراً حملات خود در افغانستان را متوقف کنند. وی با هشدار درباره این موضوع که اوضاع افغانستان از کنترل خارج شده،‌ گفت: «هم‌اکنون زمان توقف حملات است. هم‌اکنون زمان آغاز مذاکرات جدی است. هم‌اکنون زمان اجتناب از جنگ داخلی طولانی یا انزوای افغانستان است». دبیر کل سازمان ملل که در جمع خبرنگاران در نیویورک صحبت می‌کرد از تمامی طرف‌ها خواست تا اقدامات بیشتری برای حفاظت از غیرنظامیان انجام دهند.


نمک‌پاشی انگلیس روی زخم افغانستان


در این میان برخی از مقامات غربی هم نمک بر زخم دولت کابل ریخته‌اند. روز جمعه «بوریس جانسون»، نخست‌وزیر انگلیس در سخنانی گفت که «به افغانستان پشت نمی‌کنیم اما باید درباره قدرت انگلیسی یا هر کشور دیگر در اعمال راه‌حل نظامی در افغانستان واقع‌بین باشیم». وی در ادامه سخنانش گفت: «چیزی که امکان انجام آن را داریم این است که با همه شرکای خود همکاری کرده تا مانع از آن شویم که افغانستان بار دیگر به پناهگاه تروریست‌ها تبدیل شود». نخست‌وزیر انگلیس تأکید کرد که با وجود پیشروی‌های چند روز اخیر طالبان، مداخله نظامی انگلیس در افغانستان از گزینه‌های مطرح نیست. جانسون اضافه کرد تیمی از وزارت داخلی این کشور به افغانستان اعزام خواهند شد تا به انتقال نیروهای افغانستانی بپردازند که برای نیروهای انگلیسی در این کشور کار می‌کردند.



دولت بایدن خود را برای سقوط کابل پایتخت افغانستان بسیار زودتر از آنچه چند هفته پیش بیم آن می‌رفت، آماده می‌کند



وی که در کنفرانس خبری پنتاگون صحبت می‌کرد با اشاره به این موضوع که زمان کالای گران‌بهایی برای عملیات آمریکا برای انتقال نیروها و دیپلمات‌هایش است، افزود: «ظرفیت انتقال هوایی مشکلی نخواهد داشت و ما قادر به انتقال هزاران نفر از کسانی هستیم که افغانستان را ترک می‌کنند». کربی اضافه کرد: «سرعت پیشروی طالبان به‌شدت نگران‌کننده بوده و هیچ نتیجه‌ای در اینجا اجتناب‌ناپذیر نبوده و هم‌اکنون زمان آن فرارسیده که افغانستانی‌ها متحد شوند».


دستپاچگی آمریکا برای امحای اسناد سری در آستانه تصرف کابل/ پایتخت افغانستان آماده استقبال از طالبان خواهد بود؟
طالبان اعلام کرده است در گفت‌وگوهای سیاسی به روی همه گروه‌های افغانستانی باز است.


سخنگوی پنتاگون افزود: «ما هر جا و هر کجا بتوانیم در حال حمایت از افغانستانی‌ها در میدان هستیم. ما هرگز نگفته‌ایم که حملات هوایی معجزه می‌کند و می‌تواند ورق را در میدان برگرداند». کربی گفت: «کابل در حال حاضر با خطر فوری مواجه نیست؛ اما طالبان در تلاش برای منزوی کردن پایتخت هستند و ما این شرایط را جدی می‌گیریم». سخنگوی پنتاگون هشدار داد درصورتی‌که نیروهای آمریکایی در کابل مورد حمله قرار بگیرند، پاسخ به این اقدام قدرتمندانه و به‌تناسب خواهد بود». وی گفت: «سرعت پیشروی زمینی طالبان به این معنا نیست که نیروهای دولتی افغانستان برتری‌هایی ندارند. نیروهای افغانستانی در برابر طالبان برتری‌هایی دارند و هم‌اکنون باید از آن استفاده کنند». کربی تأکید کرد: «همچنان اعتقاد داریم که نیروهای افغانستانی قادر به برتری زمینی بوده و ما به حمایت هوایی از آن‌ها ادامه خواهیم داد». سخنگوی وزارت دفاع آمریکا اضافه کرد: «همواره اوضاع امنیتی در افغانستان را زیر نظر داریم و نیروهای ما در افغانستان امنیت فرودگاه کابل و سفارت آمریکا را تأمین می‌کنند».


روز جمعه همچنین شایعاتی در خصوص برکناری محمد اشرف غنی از قدرت سر زبان‌ها بود. آریانا نیوز، به نقل از رسانه‌های داخلی، منابع خبری افغان که با نمایندگی سی آی ای (CIA) در هتل آریانا ارتباط دارند، از برنامه آمریکا برای یک کودتای خاموش در ارگ ریاست جمهوری این کشور خبر داد. طبق این برنامه، نظامیان آمریکایی، اشرف غنی، امرالله صالح و تعداد دیگری از اعضای حلقه ارگ را از ارگ ریاست جمهوری خارج کرده و به سفارت امریکا منتقل خواهند کرد و از آنان خواهند خواست که به بی‌کفایتی خود در اداره کشور اعتراف و کناره‌گیری داوطلبانه‌شان را با هدف توقف جنگ اعلام کنند.


بر اساس این برنامه، یک تیم سیاسی با قید فوریت و با محوریت رهبران بزرگ، یک شورای رهبری را تشکیل داده و فردی را به‌عنوان رئیس دولت موقت تعیین خواهد کرد تا از فروپاشی نظام و ساختار اردوی ملی جلوگیری شود. گفته شده است که مقدمات کار در این رابطه فراهم شده است و در صورت امتناع غنی و اطرافیانش از تسلیم شدن به نیروهای آمریکایی، احتمال بروز خشونت علیه نیروهای ویژه امنیتی ارگ وجود دارد.


برخی از مقامات غربی هم که کمی انصاف دارند ، از اشتباهات کشورشان در افغانستان سخن به میان آورده‌اند. به‌عنوان‌مثال قانون‌گذار محافظه‌کار پارلمان انگلیس خروج نظامیان این کشور از افغانستان در بحبوحه پیشروی‌های طالبان را «به‌شدت تحقیرآمیز» توصیف کرده‌اند.



عبدالله عبدالله قدرتمندترین فرد سیاسی دولت کابل بعد از اشرف غنی با نتایج نشست دوحه به کابل بازگشته و قرار است درباره حکومت انتقالی‌ و آتش‌بس احتمالی با اشرف غنی گفت‌وگو کند



نمایندگان پارلمان انگلیس که از زمان حمله آمریکا به افغانستان، عضو این مجلس بوده‌اند می‌گویند تصمیم لندن برای قطع حمایت نظامی از دولت مستقر در کابل، تمامی «دستاوردهای» دو دهه قبل را از بین می‌برد. «جانی مرسر» که چند ماه پیش از سمت مشاور وزیر دفاع استعفا کرد به بی‌بی‌سی گفت: «فکر می‌کنم مشاهده نابودی تمام آنچه این‌قدر سخت برای به دست آوردن آن و ایجادش در افغانستان تلاش کرده‌ایم به‌شدت تحقیرآمیز است.» مرسر افغانستان را «یکی از آسیب‌پذیرترین نقاط دنیا» توصیف کرد و گفت: «ما نتیجه این اقدام را در انگلیس خواهیم دید همان‌طور که قبلاً هم دیده‌ایم، خواه از طریق بحران پناه‌جویان باشد یا از طریق اوضاع امنیتی.»


«تام تانگنهات»، رئیس کمیته امور خارجه پارلمان انگلیس نیز گفته است که بحران فعلی را می‌توان نتیجه اشتباهات تک‌تک سه رئیس‌جمهور قبلی آمریکا دانست. او اضافه کرد این تصور «جو بایدن»، رئیس‌جمهور آمریکا مبنی بر اینکه افغانستان بعد از خروج نظامیان غربی می‌تواند به امنیت داخلی دست پیدا کند اشتباه بود. برخی از مقامات دولت کابل برای جلوگیری از سقوط دولت از توافق با طالبان برای تقسیم قدرت صحبت کرده‌اند.


برخی منابع اعلام کردند عبدالله عبدالله قدرتمندترین فرد سیاسی دولت کابل بعد از اشرف غنی با نتایج نشست دوحه به کابل بازگشته و قرار است درباره حکومت انتقالی‌ و آتش‌بس احتمالی با اشرف غنی گفت‌وگو کند. این در حالی است که روز جمعه طالبان ولایت استراتژیک هرات را تصرف کردند. گزارش‌ها از تسلیم محمد اسماعیل‌خان، رهبر جهادی حوزه غرب افغانستان، والی و فرمانده امنیتی هرات حکایت دارند.




بیشتر بخوانید:


خیرکوت در ولایت پکتیکا به تصرف طالبان در آمد


پیشروی طالبان به سمت کابل با خودروهای غنیمتی آمریکایی




برخی از کشورها با ابراز نگرانی از وضعیت کنونی افغانستان اعلام کردند که حکومت برآمده با استفاده از زور و قدرت را در افغانستان به رسمیت نخواند شناخت. این در حالی است که تاکنون مقامات رسمی افغانستان نسبت به تحولات این روزهای این کشور واکنش رسمی نشان نداده‌اند.


روز پنجشنبه نیز منابع معتبر در فرماندهی پلیس غزنی تأیید می‌کنند که طالبان مرکز این ولایت را تصرف کرده است. روزنامه افغانستانی اطلاعات روز گزارش داد که طالبان با «موافقت» محمد داوود لغمانی، والی و فضل احمد شیرزاد، فرمانده پلیس این ولایت وارد شهر غزنی شده‌اند. از سویی دیگر نیز، این منبع امنیتی تأکید کرد که والی و فرمانده پلیس هم‌اکنون با تفاهم طالبان از شهر غزنی به‌طرف کابل در حرکتند. نصیر احمد فقیری، رئیس شورای ولایتی غزنی هم گفت که والی این ولایت، شهر غزنی را درنتیجه‌ «معامله» به طالبان، تسلیم این گروه کرده است.



مارشال عبدالرشید دوستم و عطامحمد نور روز جمعه در نشستی در شهر مزار شریف تعهد کردند که مردم را تنها نمی‌گذارند و در برابر طالبان تا پای جان می‌جنگند



طالبان گفت که کنترل ولایت، فرماندهی پلیس و زندان مرکزی این ولایت را به‌ دست گرفته‌اند. این گروه افزوده است که شمار زیادی از نظامیان دولتی به این گروه تسلیم شده‌اند. ولایت غزنی در جنوب‌ شرق افغانستان از ولایت‌های ناامن است. از ۱۹ شهرستان این ولایت، هم‌اکنون تنها شهرستان‌های جاغوری و ناور در کنترل دولت است.


همچنین شهر غزنی دهمین مرکز ولایت است که در ۶ روز گذشته به‌ دست طالبان سقوط کرده است. قبل از این، زرنج، مرکز نیمروز، شبرغان، مرکز جوزجان، تالقان، مرکز تخار، فیض‌آباد، مرکز بدخشان، قندوز، سرپل، پلخمری، مرکز بغلان، ایبک، مرکز سمنگان و فراه به دست طالبان سقوط کرده بودند.


صبح روز شنبه هم سخنگوی طالبان اعلام کرد با تسلیم شدن نیروهای نظامی ارتش افغانستان، شهرستان خیرکوت در ولایت پکتیکا توسط طالبان تصرف‌شده است. به گفته وی، با تسلیم شدن سربازان در این شهرستان، تعداد زیادی اسلحه و تجهیزات نظامی به‌دست‌آمده است. البته هنوز مقاماتی هستند که قصد مقاومت در مقابل طالبان را دارند. به نوشته طلوع نیوز مارشال عبدالرشید دوستم و عطامحمد نور روز جمعه در نشستی در شهر مزار شریف تعهد کردند که مردم را تنها نمی‌گذارند و در برابر طالبان تا پای جان می‌جنگند. آنان گفتند که بلخ دروازه افغانستان است و برای جلوگیری از پیشروی طالبان در این ولایت بسیج می‌شوند. هر دو بر اتحاد و هماهنگی تأکید کردند و گفتند که اگر این بار اتحادشان را بشکنند همچون خائنان ملی معرفی خواهند شد.


استاد عطا محمد نور رهبری جنگ شمال را با نظارت مارشال دوستم عهده دار شد
ائتلاف مارشال دوستم و عطا محمد نور برای مقابله با طالبان


اکنون‌که طالبان تا دروازه‌های شهر مزار شریف رسیده‌اند، عبدالرشید دوستم و عطامحمد نور به شهروندان کشور اطمینان می‌دهند که در برابر طالبان پیکار می‌کنند.


شبکه خبری سی‌ان‌ان به نقل از یک منبع دیپلماتیک گزارش داد که ارزیابی اطلاعاتی جدید نشان می‌دهد که کابل، پایتخت افغانستان طی یک هفته و به‌احتمال‌زیاد ۷۲ ساعت آینده توسط طالبان محاصره شود. همچنین رسانه‌های افغانستانی گزارش دادند که ستونی از دود از داخل سفارت کانادا در کابل دیده‌شده که نشان‌دهنده آن است که این سفارت نیز پیش از آنکه کارمندانش سفارتخانه را تخلیه کنند در حال از بین بردن اسناد و مدارک هستند. یک منبع دیپلماتیک نیز به سی‌ان‌ان گفت که اوضاع در افغانستان به چالش تبدیل‌شده و طرح‌ها درباره حضور آمریکا در افغانستان هر دقیقه تغییر می‌کند. بر اساس گزارش‌های منتشرشده طالبان در یک هفته گذشته ۱۵ مرکز استان ازجمله هرات، قندهار و هلمند را که از شهرهای بزرگ و مهم کشور است، تصرف کرده و هم‌اکنون جنگ در فاریاب و بلخ با شدت ادامه دارد.


مردم افغانستان خسته از حاکمان بی‌کفایت


«امرالله صالح»، معاون اول رئیس‌جمهوری افغانستان در نشستی که به ریاست محمد اشرف غنی در کاخ ریاست جمهوری برگزار شد، تصریح کرد دولت با تمام توان و امکانات در برابر تهاجم طالبان ایستادگی می‌کند.


این اظهارات معاون ریاست جمهوری افغانستان در حالی بیان می‌شود که جنگ شدید در شهر پل علم مرکز استان لوگر در جنوب کابل پایتخت ادامه دارد و نیروهای دولتی برای عقب زدن طالبان با تمام توان با حمایت هوایی می‌جنگند.



بیش از ۲۵۰ هزار افغان ناچار به ترک خانه و شهر خود شده‌اند و انتظار می‌رود صدها هزار نفر دیگر هم با ادامه درگیری‌ها و پیشروی طالبان آواره یا پناهنده شوند



هرچند طالبان مدعی شده بودند که فرماندهی پلیس و استانداری این شهر را تصرف کرده و «عبدالقیوم رحیمی»، استاندار لوگر تسلیم شده اما دولت تاکنون دراین‌باره اظهارنظری نکرده است. از سوی دیگر گروه طالبان مدعی است شهرستان‌های «یوسف خیل» و «جانی خیل» در استان پکتیکا را تصرف و خط دفاعی شهر «شرنه» مرکز این استان را شکسته‌اند. طالبان همچنین اعلام کرده که شهرستان «سیدکرم» در استان پکتیا، و «اسمار» در استان کنر را تصرف کرده‌اند.




بیشتر بخوانید:


بیانیه طالبان؛ نترسید و کوچ نکنید


دستور کاخ سفید برای امحای اسناد سفارت آمریکا در افغانستان




اما در شمال افغانستان نبرد سنگین بین افراد طالبان و نیروهای دولتی در استان‌های فاریاب و بلخ ادامه دارد و طالبان در حمله به شهر میمنه مرکز استان فاریاب شکست خورده‌اند. این تحولات در حالی رخ می‌دهد که نخستین گروه از سربازان آمریکا در محوطه فرودگاه کابل مستقر شده‌اند تا به روند خروج دیپلمات‌های این کشور و افغان‌های همکار واشنگتن سرعت بخشند.


لازم به ذکر است که بیش از ۲۵۰ هزار افغان ناچار به ترک خانه و شهر خود شده‌اند و انتظار می‌رود صدها هزار نفر دیگر هم با ادامه درگیری‌ها و پیشروی طالبان آواره یا پناهنده شوند. با پیشروی سریع نیروهای طالبان در افغانستان، آن‌ها با انتشار بیانیه‌ای چندبندی رویکرد خود را در مناطق تصرف شده و در رابطه با مردم محلی اعلام و سعی کرده‌اند تا نگرانی اهالی محلی را برطرف کنند و به مردم حتی افرادی که در استخدام ارگان‌های نظامی و سیاسی بوده‌اند، اطمینان دهند که مجازاتی در انتظار آن‌ها نخواهد بود.


انتهای پیام/۴۱۵۵/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب