دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
17 خرداد 1399 - 11:42
تدبر در آیه 22 سوره انبیاء و حدیثی از پیامبر اکرم (ص)؛

اگر عالم دو مدیر داشت به تباهی کشیده می‌شد/ ویژگی‌ صاحبان عقل چیست؟

پژوهشکده قرآن و عترت دانشگاه آزاد اسلامی در قالب طرح‌های‌ «پیغام دوست» و «مسیر مهربانی» هر روز یک آیه از قرآن کریم را به‌همراه ترجمه و توضیحی مختصر ارائه می‌کند.
کد خبر : 493955
0.649851001327305580_jazzaab_ir.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه اندیشه و کرسی‌های آزاداندیشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، پژوهشکده قرآن و عترت دانشگاه آزاد اسلامی در قالب طرح‌های‌ «پیغام دوست» و «مسیر مهربانی» هر روز یک آیه از قرآن کریم را به‌همراه ترجمه و توضیحی مختصر ارائه می‌کند.




بیشتر بخوانید:


انسان‌ها در قیامت وارد دوزخ می‌شوند/ اقامت در دوزخ به قدر رفع ناپاکی برای ورود به بهشت




پیغام دوست


در روز شنبه 16 خرداد ۹۹ مصادف با 14 شوال ۱۴۴۱ «پیغام دوست» به‌شرح زیر است:


اگر در آن دو ( زمين و آسمان) جز الله، معبودی ( ديگر) وجود داشت، قطعاً (هر دو) تباه مى‌شدند. پس‏ خداوند، پروردگار عرش،  از آنچه (او را) وصف مى‌كنند، منزه است (انبیاء، ۲۲)


لوْ كَانَ فِيهِمَا آلِهَةٌ إِلَّا اللَّهُ لَفَسَدَتَا فَسُبْحَانَ اللَّهِ رَبِّ الْعَرْشِ عَمَّا يَصِفُونَ (الانبیاء، ۲۲)


این آیه، یکی از استدلال‌های قرآن برای اثبات توحید و یگانگی ربوبیّت خداوند را ارئه می‌کند. این استدلال بر پایه دو مقدمه و یک نتیجه‌گیری عقلانی و منطقی استوار است.


مقدمه اول: اگر عالم دو معبود یعنی دو اداره‌کننده داشت، به دلیل تعارضی که بین آن دو اداره‌کننده پیش می‌آمد به تباهی کشیده می‌شد و از بین می‌رفت.


مقدمه دوم: هم‌اکنون مشاهده می‌کنید که جهان هستی به‌صورت دقیق در حال اداره شدن است و تباه نشده است.


نتیجه منطقی: بنابراین معلوم می‌شود در عالم دو مدیر یعنی دو معبود وجود ندارد و الله تنها معبودی است که عالم را اداره می‌کند و تنها او قابل ستایش و عبودیّت است.


کتاب خدا از دیدگاه قرآن، نوشته آیت‌الله شهید بهشتی برای آشنایی با توحید، کتاب ارزشمندی است.



مسیر مهربانی


همچنین در این روز «مسیر مهربانی» به شرح زیر است:


موضوع: عقل


بهترين شما صاحبان عقل هستند. گفته شد: اى رسول خدا! صاحبان عقل، چه كسانى هستند؟ فرمودند: آنان كه داراى اخلاق خوب و بردبار و باوقار هستند، صله رحم کرده و به پدران و مادران نيكى و به فقرا، همسايگان و يتيمان رسيدگى کرده و اطعام مى‌كنند؛ آشكارا به همه سلام مى‌كنند و هنگامى كه مردم در خواب و غافل هستند، نماز مى‌گذارند.


یکی از نعمت‌های گران‌بهایی که بی‌تردید نمی‌توان آن را ارزش‌گذاری کرد، نعمت عقل است. این گوهر قیمتی اگر به درستی استفاده شود، سعادت و خیر دنیا و آخرت را به همراه خواهد داشت. در عظمت عقل همین بس که در روایات از عقل به حجت باطنی یاد شده و در کنار حجت ظاهری (نبی) هدایت‌گر انسان است.


خداوند می‌فرماید: وَ هُوَ الَّذی یُحْیی وَ یُمیتُ وَ لَهُ اخْتِلافُ اللَّیْلِ وَ النَّهارِ أَ فَلا تَعْقِلُونَ (مؤمنون،80)؛ و او است خدایى که خلق را زنده مى‌گرداند و می‌‌میراند و حرکت شب و روز به امر او است. آیا عقل خود را به کار نمی‌‏گیرید؟! در آیه دیگر می‌فرماید: وَ مَنْ نُعَمِّرْهُ نُنَکِّسْهُ فِی الْخَلْقِ أَفَلا یَعْقِلُونَ (یس، 68)؛ و هر که را عمر طولانى دهیم خلقت او را دگرگون می‏کنیم، آیا تعقل نمى‌‌کنند؟! یکی از نکات مهم و کلیدی در رابطه با اهمیت تعقل این آیه است که کلام دوزخیان را بازگو می‌کند: وَ قالُوا لَوْ کُنَّا نَسْمَعُ أَوْ نَعْقِلُ ما کُنَّا فی أَصْحابِ السَّعیرِ (ملک، 10)؛ و [دوزخیان] مى‌گویند، اگر گوش داده بودیم و تعقّل مى‌کردیم از دوزخیان نبودیم.


پیامبر اکرم (ص):  اِنَّ خيارَكُمْ اُولُوا النُّهى. قيلَ: يا رَسولَ اللّه وَ مَنْ اُولُوا النُّهى؟ قالَ: هُم اُولُوا الْاَخْلاقِ الحَسَنَةِ وَ الْاَحلامِ الرَّزينَةِ وَ صِلَةِ الْاَرْحامِ وَ البَرَرَةُ بِالْاُمَّهاتِ وَ الاْباءِ وَ الْمُتَعاهِدينَ لِلْفُقَراءِ وَ الْجيرانِ وَ الْيَتامى وَ يُطْعِمونَ الطَّعامَ وَ يُفْشونَ السَّلامَ فِى الْعالَمِ وَ يُصَلّونَ وَ النّاسُ نيامٌ غافِلونَ (كافى، ج ۲، ص ۲۴۰، ح ۳۲)



یادمان باشد که نسبت به «پیغام دوست» و «مسیر مهربانی» بی‌تفاوت نباشیم و در آن بیندیشیم و ان‌شاءالله عمل کنیم. همچنین در رساندن این پیغام به دیگران کوشا باشیم.


انتهای پیام/4118/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب