دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
16 مرداد 1400 - 15:02

نگاهی به تاریخچه جام حذفی؛ فولاد ترمز استقلال را می‌کشد؟

سی و چهارمین دوره جام حذفی ایران در شرایطی برگزار خواهد شد که تیم‌های فولاد و استقلال به دنبال نخستین و هشتمین کاپ قهرمانی هستند.
کد خبر : 599395
استقلال فولاد خوزستان

به گزارش خبرنگار گروه ورزش خبرگزاری آنا، تیم‌های استقلال و فولاد خوزستان دیدار فینال جام حذفی را در ورزشگاه نقش جهان اصفهان برگزار خواهند کرد. این دوره از رقابت‌ها سی و چهارمین دوره از مسابقات است و تا به حال ۱۳ تیم توانسته‌اند قهرمانی را در جام حذفی تجربه کنند. جالب اینکه فولاد تا به حال موفق به حضور در این مرحله نشده و با کسب هر نتیجه‌ای نخستین عنوانش را در این مسابقات کسب می‌کند. البته قهرمانی نماینده خوزستان باعث خواهد شد تا تعداد تیم‌های فاتح این جام به عدد ۱۴ برسد.


اولین و آخرین قهرمان


اولین دوره رقابت‌های جام حذفی در سال ۱۳۵۵ و در دوره ریاست کامبیز آتابای بر فدراسیون فوتبال برگزار شد. تیم ملوان بندر انزلی در نخستین دوره مسابقات با کسب برتری ۴ بر یک مقابل تراکتور تبریز به عنوان اولین قهرمان جام حذفی ایران شناخته شد. آخرین قهرمان مسابقات هم تراکتور بود و سال قبل در مصاف با استقلال 3 بر 2 برنده شد.


صعود قهرمان حذفی به جام باشگاه‌های آسیا


تا پیش از انقلاب اسلامی ایران در سال ۵۷ یک دوره دیگر از مسابقات جام حذفی برگزار شد که با قهرمانی استقلال به پایان رسید. پس از وقوع انقلاب و با آغاز جنگ تحمیلی عراق علیه کشورمان به مدت هشت سال و تا سال ۶۵ مسابقات برگزار نشد اما در آن سال دوباره رقابت‌ها برگزار شد و تا سال ۶۸ که لیگ سراسری فوتبال باشگاه‌های ایران برگزار نمی‌شد، معتبرترین مسابقات سراسری و ملی ایران به شمار می‌رفت و تیمی که به عنوان قهرمانی دست پیدا می‌کرد، راهی رقابت‌های جام باشگاه‌های آسیا می‌شد.


جواز مرحله گروهی لیگ قهرمانان آسیا به فاتح جام حذفی


پس از شروع دوباره رقابت‌های لیگ سراسری فوتبال ایران، مسابقات جام برندگان جام آسیا توسط AFC (۹۱-۱۹۹۰) بنیان‌گذاری شد. نحوه مشخص شدن نمایندگان ایران در مسابقات آسیایی دچار دگرگونی شد و تیمی که قهرمان لیگ می‌شد به مسابقات قدیمی‌تر و معتبرتر جام باشگاه‌های آسیا اعزام می‌شد و فاتح جام حذفی جواز حضور در رقابت‌های جام برندگان جام آسیا را به دست می‌آورد. از آن زمان به بعد همین رویه ادامه داشت تا اینکه رقابت‌های لیگ قهرمانان آسیا راه‌اندازی شد و پس از آن، تیمی از ایران در رقابت‌های جام برندگان جام شرکت نکرد و نام این مسابقات هم به AFC CUP تغییر یافت. در حال حاضر تیم‌های قهرمان لیگ برتر و جام حذفی جواز حضور در مرحله گروهی را به دست می‌آورند و تیم‌های دوم و سوم لیگ برتر به مرحله پلی‌آف لیگ قهرمانان آسیا صعود می‌کنند.


استقلال موفق‌تر از دیگر تیم‌های ایران


تیم استقلال پرافتخارترین تیم حاضر در رقابت‌های جام حذفی به شمار می‌رود. آبی‌پوشان با هفت قهرمانی و پنج نایب‌قهرمانی در صدر جدول کلی مسابقات هستند و موفق‌ترین تیم این جام به شمار می‌روند. پس از این تیم، پرسپولیس با ۶ قهرمانی و دو نایب‌قهرمانی در رده دوم است. پس از سرخابی تهران، ذوب‌آهن با چهار قهرمانی و یک نایب‌قهرمانی، سپاهان با چهار قهرمانی و ملوان بندر انزلی با سه قهرمانی و چهار نایب‌قهرمانی در رده‌های بعدی قرار دارند. نام تیم‌های تراکتور، بهمن، فجرسپاسی، برق شیراز، صبا باتری تهران (صبای قم)، نفت تهران، شاهین اهواز و سایپا نیز در فهرست قهرمانان جام حذفی دیده می‌شود.




بیشتر بخوانید:


نتیجه فینال حذفی را دو عامل تعیین می‌کند


تجربه نکونام دلیل برتری او بر مجیدی نیست/ داور در تعیین قهرمان جام حذفی تأثیر دارد


3 استقلالی در فهرست محرومان فینال جام حذفی




در مجموع قهرمانی‌ها، شهر تهران با ۱۶ قهرمانی در رده اول است، اصفهان و بندر انزلی با هشت و سه قهرمانی در رده‌های بعدی قرار دارند. در رده‌بندی استانی نیز تهران با ۱۷ قهرمانی در صدر قرار دارد، اصفهان و گیلان با هشت و سه قهرمانی در رده‌های بعدی هستند.


نتایج غیرمترقبه جام حذفی


بارها در مسابقات جام حذفی اتفاقات غیرمنتظره‌ای رخ داده و تیم‌هایی از دسته‌های پایین‌تر به قهرمانی رسیده‌اند. در جام حذفی ایران نخستین بار در فصل ۹۷-۱۳۹۶ تیم خونه به خونه بابل که در لیگ دسته یک آزادگان بازی می‌کرد، به فینال صعود کرد. داماش گیلان در فصل ۹۸-۱۳۹۷ به عنوان تیمی از لیگ دسته دوم آزادگان به فینال راه یافت. البته که هر دو تیم بازنده شدند و به قهرمانی نرسیدند. البته که تیم‌های بزرگی از سطح اول فوتبال ایران مقابل تیم‌های کم نام و نشان حذف شده‌اند اما پیش نیامده آن تیم‌ها تا مرحله فینال خود را بالا بکشند.


انتهای پیام/۴۰۴۸/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب