شیطنت ضدایرانی صهیونیستها در آنسوی مرزهای شمالی/ اسرائیل در حال ارتباط گرفتن با همسایگان ایران است
گروه جهان خبرگزاری آنا، جمهوری آذربایجان از نظر ژئوپلتیکی اهمیت زیادی در منطقه قفقاز دارد و چهارراه اروپای شرقی و آسیای غربی بهشمار میرود که از شرق به دریای خزر راه دارد و از شمال با روسیه، از شمالغربی با گرجستان، از غرب با ارمنستان و از جنوب با ایران هممرز است. طبق دادههای رسمی، تعداد جمعیت آن در سال جاری میلادی به بیش از ۹ میلیون نفر رسید که بیشترشان مسلمان هستند. آذربایجان همچنین کشوری است با اکثریت مذهبی قومی مسلمان و دارای میراث فرهنگی و تاریخی باستانی.
مراسمی برای به رخ کشیدن روابط تلآویو-باکو
سابقه روابط میان رژیم جعلی صهیونیستی با جمهوری آذربایجان به حدود ۳۰ سال پیش بازمیگردد و این در حالی است که باکو بهتازگی نمایندگیهای رسمی خود ازجمله دفاتر بازرگانی و گردشگری را در تلآویو، در حضور وزیر گردشگری رژیم صهیونیستی و وزیر اقتصاد منطقهای آذربایجان افتتاح کرد.
در مراسمی که رؤسای کمیتههای وزارتی دو طرف حضور داشتند، یوآل رزبوزوف، وزیر گردشگری رژیم صهیونیستی گفت: افتتاح دفاتر منطقهای در اسرائیل دستاوردی دیگر در روابط میان دو طرف است و امیدوارم که این اقدام بهزودی به افتتاح سفارت جمهوری آذربایجان در تلآویو منجر شود.
میخائیل جابروف، وزیر اقتصاد منطقهای جمهوری آذربایجان نیز گفت: افتتاح دفاتر بازرگانی و گردشگری نقش بسزایی در افزایش حجم مبادلات تجاری خواهد داشت.
روزنامه فرامنطقهای رأی الیوم در گزارشی به این موضوع پرداخت و نوشت: اسرائیل و عربستان بهدنبال افزایش محاصره جمهوری اسلامی ایران هستند و در این راستا تلاش میکنند با برقراری روابط دیپلماتیک یا معاملات اقتصادی، بر روابط میان کشورهای منطقه با ایران تأثیر بگذارند و آن را از مسیر اصلی خود منحرف کنند. یوگینی ساتانوفسکی، کارشناس روسی امور رژیم صهیونیستی و رئیس سابق کنگره یهودی-روسی معتقد است، عربستان بهوسیله میانجیهایی در جمهوری آذربایجان و رابطه با این کشور، از اسرائیل سلاح خریداری میکند.
رژیم صهیونیستی تلاش میکند هر از چند گاهی با برخی اقدامات تحریکآمیز در نواحی مرزی ایران و آذربایجان روابط میان دو کشور را تخریب کند
این کارشناس روس افزود: عربستان از میانجیهایی از جمهوری آذربایجان برای انتقال سلاحهایی که از بلغارستان، اوکراین، بلاروس، دیگر کشورهای حوزه بالکان و اسرائیل خریداری میکند، بهره میبرد و دشمن صهیونیستی به عربستان پهپاد و سیستمهای کنترل و شنود میفروشد.
اسرائیل بهدنبال توسعه روابط با همسایگان ایران
سند منتشر شده از سوی کنگره اخیر هرتزلیا که مهمترین تریبون در سرزمینهای اشغالی و تأثیرگذارترین آنها بر تصمیمگیرندگان تلآویو است، فرصتها و تهدیدات روابط رژیم صهیونیستی با کشورهای عربی را بیان کرده و آورده است: برقراری ارتباط میان اسرائیل و کشورهای عربی تحولی مهم در تعادل قدرتهای منطقهای است، اشتراک در منافع راهبری روشن و مشهود است و این روابط تقریباً به شکلی انحصاری بر همکاریها و هماهنگیهای امنیتی متکی هستند.
این سند میافزاید: با توجه به ظرفیت و تواناییای که از حدود یک دهه قبل وجود داشته است و احتمال بروز تغییرات چشمگیر در درون کشورهای عربی، باید گفت این روابط به اندازه کافی ریشهدار و عمیق نیستند.
رأی الیوم در گزارش خود به نقل از یک تحلیلگر مشهور روزنامه عبری زبان «معاریو» با بیان اینکه روابط تلآویو با باکو در حوزههای تجاری و قراردادهای تسلیحاتی متمرکز است، مینویسد: برخی منابع بسیار آگاه در تلآویو گفتهاند، با وجود اینکه روابط دیپلماتیک کاملی میان اسرائیل و جمهوری آذربایجان وجود ندارد و اسرائیل سفارتی در این کشور اسلامی با غالبیت شیعه ندارد، اما توسعه روابط با باکو برایشان منافع سرشاری دارد و جمهوری آذربایجان از سال ۲۰۰۳ که الهام علیاف، رئیسجمهور فعلیاش روی کار آمده، ائتلاف قدرتمندی با اسرائیل دارد.
بیشتر بخوانید:
منطقه پس از جعل رژیم صهیونیستی در جنگ و تاریکی فرو رفت
چرا باکو سرنا را از سر گشادش میزند؟
علاوه بر این، رژیم صهیونیستی تلاش میکند هر از چند گاهی با برخی اقدامات تحریکآمیز در نواحی مرزی ایران و جمهوری آذربایجان روابط میان دو کشور را تخریب کند و مداخله آشکار خود را در روابط رو به رشد میان تهران و باکو نشان دهد. حدود دو هفته پیش بود که ایوب کارا، وزیر سابق صهیونیست در مرز جمهوری آذربایجان و ایران گشتزنی کرد و گفته میشود از مرزی که جمهوری آذربایجان را از ایران جدا میکند، بازدید کرد.
وی در این بازدید گفت: امیدوارم بتوانیم به جمهوری آذربایجان در بازسازی منطقه کمک کنیم تا پناهندگان بتوانند به روستاها و شهرهای خود بازگردند. کارا به جمهوری آذربایجان توصیه کرد که شهرکسازی در منطقه را در پیش بگیرند؛ این شیوه سیاست کثیف اسرائیلیها برای توسعه تسلط بر مناطقی است که میخواند در آینده بر آن مسلط شوند. وی همچنین گفت: میتوانیم به آذربایجانیها فناوریهای مناسب برای بازسازی را ارائه کنیم.
بده بستان دوسویه جم هوری آذربایجان و رژیم صهیونیستی
البته این بده بستان دو سویه است، زیرا الهام علیاف در ۲۱ می در وبینار مرکز بینالمللی نظامی گنجهای با عنوان «قفقاز جنوبی(!!)؛ توسعه منطقهای و چشماندازهای همکاری» در پاسخ به سؤالی در زمینه رابطه با اسرائیل گفت: مناسبات ما بسیار متنوع است، شرکای تجاری هستیم و حجم تجارتمان در حال افزایش است. یکی از بخشهای مهم همکاریمان گردشگری است. قبل از شیوع همهگیری، پروازهای میان آذربایجان و اسرائیل بهطور منظم هر روز انجام میشد و سفرهای متقابل وجود داشت، زیرا در اسرائیل جمعیت بزرگ یهودی ـ آذربایجانی وجود دارد و در آذربایجان نیز فعالترین جمعیت پرشمار یهودی وجود دارد.
وی افزود: یکی از بخشهای مهم همکاریمان با اسرائیل صنایع دفاعی است. این همکاری سالهای طولانی است که ادامه دارد. مخفی نیست که آذربایجان دسترسی کامل به محصولات دفاعی اسرائیل دارد. ما هماکنون در مرحله جدید روابط هستیم.
در ادامه همین کنفرانس، الهام علیاف درباره روابط باکو ـ تهران پاسخی با لحن متفاوت داد و گفت: در ایران انتخابات ریاست جمهوری برگزار شد. ما با دولت کنونی ایران همکاری دوجانبه خیلی مفید و گفتوگوی خیلی فعالی برقرار کردهایم و شمار زیادی اسناد امضا شده است. هماکنون پس از آزاد شدن اراضی، ۱۳۲ کیلومتر از مرزمان با ایران را احیا کردهایم. این اراضی در اشغال ارمنستان بود. در واقع یکی از مسیرهای عملیات نظامی، در امتداد رود ارس در مجاورت مرز ایران بود. این ۱۳۲ کیلومتر مرز احیا شده و البته که این فرصتهای جدیدی ایجاد میکند.
جمهوری اسلامی باید واکنشهای مناسبی نسبت به اقدامات تحریکآمیز رژیم صهیونیستی و عربستان در زمینه اخلال در روابط ایران با همسایگانش نشان دهد
وی افزود: امیدواریم دولت جدید نیز سیاست روابط نزدیک با آذربایجان را ادامه دهد، زیرا همکاری اقتصادیمان در حال افزایش است. طرحهای حملونقلی نیز فرصتهای جدیدی ایجاد میکنند. پس از حل مناقشه قره باغ کوهستانی، به نظرم تمامی کشورهای منطقه میتوانند برای امکانات جدید و امتیازات اقتصادی بیایند. ما صرفاً باید گامهای مشترکمان را درست برنامهریزی کنیم. این گامها باید ما را به ثبات و امنیت و توسعه اقتصادی برساند.
تاثیرگذاری لابی صهیونیستی بر فکر و ذهن مقامهای جمهوری آذربایجان را میتوان در سبک پاسخ دادن الهام علیاف به دو سؤال مشابه در زمینه روابط باکو با تلآویو و تهران دریافت. علیاف بهصورت علنی روابط باکو ـ تلآویو را همهجانبه میداند و در مقابل، روابط باکو ـ تهران را در حوزه اقتصاد و حملونقل میداند.
آشکارا تلآویو در حال ایجاد اختلال در نوع روابط ایران با جمهوری آذربایجان در منطقه قفقاز است و تلاش میکند روابطش با باکو را توسعه دهد. در جنگ ۲۰۲۰ قرهباغ در کمال تعجب ناظران منطقهای دولت آذربایجان پیروزی قاطع در این نبرد را مرهون تسلیحات اسرائیلی و ترکیهای خواند و به دفعات از کمکهای نظامی تلآویو تشکر کرد؛ جنگی که پیشروی نیروهای باکو از حاشیه مرز جمهوری اسلامی ایران انجام شد.
در این مناقشه کشورمان طبق سیاستهای معمول در مقایسه با دیگر همسایهها، از باکو حمایت رسانهای و سیاسی و کرد و حتی جانباختگان جمهوری آذربایجان در این نبردها شهید خوانده شدند و حمایت معنوی خویش را از جمهوری آذربایجان نشان داد.
نوع واکنشها به روابط باکو با تهران نشان میدهد دولت جمهوری اسلامی باید با چشمان باز فضای سیاسی منطقه را رصد و واکنشهای مناسبی نسبت به اقدامات تحریکآمیز رژیم صهیونیستی و عربستان در زمینه اخلال در روابط ایران با همسایگانش نشان دهد.
انتهای پیام/۴۰۳۳/پ
انتهای پیام/