دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

آینده لبنیات در آزمایشگاه رقم می‌خورد

دانشمندان بر این باورند که در آینده نه‌چندان دوری شیر و محصولات لبنی در آزمایشگاه تولید خواهند شد.
کد خبر : 597858
لبنیات

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا از گاردین، بازار لبنیات جایگزین رشد بسیار زیادی را در بین غذاهای بسته‌بندی‌شده داشته و در سال ۲۰۲۱ ارزش آن در غرب اروپا به ۲۰۵ میلیون پوند رسیده است. حال استارت‌آپ‌های زیادی به فکر توسعه و تولید شیر مصنوعی گاو با استخراج پروتئین از آب پنیر و کشک افتاده‌اند.


برای دهه‌ها سویا تنها گزینه برای تولید محصولات لبنی مخصوص گیاهخواران به شمار می‌رفت. با رواج گیاه‌خواری، گروه جدیدی از جایگزین‌ها شامل شیر بادام، نارگیل و جوی دوسر از راه رسید. هفته گذشته نیز محققان سوئدی شیر سیب‌زمینی را معرفی کردند که به دلیل پایداری بالا مورد تمجید بسیاری قرار گرفت اما با توجه به این شیر مشتقی از کربوهیدرات هومدروم است، گزینه مناسبی به شمار نمی‌رود.


در حال حاضر بهترین نمونه شیر لبنی است که در آزمایشگاه تولید می‌شود. تعداد قابل‌توجهی از استارت‌آپ‌ها از سیلیکون ولی گرفته تا سنگاپور به‌سرعت در حال پیوستن به مسابقه تولید نخستین شیر گاو مصنوعی براساس بازتولید مصنوعی پروتئین‌ از کشک (کازئین) و آب پنیر هستند.


به گفته دانشمندان، شیر به دست آمده از این روش، احساس و طعم اصیل محصولات لبنی را بازسازی می‌کند، در برابر حرارت مقاوم است و بافت مناسبی برای پنیر گیاهی ایجاد می‌کند و مانند یک پنیر واقعی آب (ذوب) می‌شود.


تقلید از پروتئین موجود در شیر گاو برای تولید شیر آزمایشگاهی یک چالش بیوتکنولوژیکی به شمار می‌رود. این کار معمولاً با دادن یک کد ژنتیکی به میکروارگانیسم‌ها انجام می‌شود تا قادر به تولید پروتئین‌های شیر واقعی از طریق یک فرایند تخمیر دقیق شود. انجام این روند در مقیاس وسیع بسیار دشوار است.


دانشمندان بر این باورند که بازسازی محصولات حیوانی می‌تواند باعث حفظ سنت‌های غذایی بسیاری از کشورها از جمله پنیرسازی شود. این امر تغییر جامعه به سوی رژیم غذایی گیاهی را برای بشر آسان‌تر می‌کند.


انتهای پیام/۴۰۲۱/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب