دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
04 مرداد 1400 - 12:00
آنا گزارش می‌دهد؛

تولد فرزند ناخلف فناوری در قرن ۲۱/ از بیماری سایبری چه می‌دانید؟

استفاده مداوم از گوشی‌های هوشمند و رایانه موجب بروز بیماری در کاربران می‌شود. در گزارش زیر مهم‌ترین بیماری ناشی از تماشای طولانی مدت نمایشگر دستگاه‌های دیجیتال را معرفی می‌کنیم.
کد خبر : 596626
گوشی

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، آیا تا به حال احساس کرده‌اید که پس از نگاه کردن طولانی مدت به نمایشگر رایانه یا گوشی نور صفحه نمایش چشم شما را می‌زند یا در قسمت‌های مختلف سرتان احساس نبض زدن می‌کنید؟ حتی در شرایطی ممکن است برخی از کاربران پس از مدتی کار با رایانه دچار حالت تهوع و سرگیجه شوند. احتمالاً اکثر کاربران فکر می‌کنند این حالت‌ها ناشی از ضعف و خستگی است ولی اینطور نیست. طبق بررسی‌های انجام شده تمامی این حالت‌ها نشانه‌های بیماری سایبری(cybersickness) است.


ابتلا به این بیماری بیشتر در افرادی که فعالیت‌های طولانی مدت را با رایانه یا گوشی هوشمند دارند مشاهده می‌شود اما حتی برای این دسته از اقشار جامعه نیز راه‌هایی برای پیشگیری از ابتلا به بیماری سایبری وجود دارد.


تولد فرزند ناخلف فناوری در قرن 21/ از بیماری سایبری چه می‌دانید؟


بیماری سایبری چیست؟


بیماری سایبری به مجموعه‌ای از دگرگونی‌های روحی و جسمی گفته می‌شود که نشانه‌هایی شبیه به خستگی ناشی از فعالیت فیزیکی طولانی مدت دارد ولی در حقیقت کاربران مبتلا به این بیماری فعالیت بدنی بسیار کمی دارند. افراد مبتلا به بیماری سایبری در حرکت‌های روزانه خود دچار مشکل می‌شوند. علائم این بیماری به سه دسته مشکلات حرکتی، حالت تهوع و گمراهی عمومی تقسیم می‌شود. خستگی چشم، سردرد و سرگیجه نیز از نشانه‌های فرعی این بیماری است که معمولاً متخصصان آن‌ها را در همان دسته اول(مشکلات حرکتی) قرار می‌دهند. افت کیفیت دید ناشی از خستگی چشم می‌تواند تا ساعت‌ها ادامه داشته و حتی مدت زمان خواب مفید را نیز کاهش دهد.




بیشتر بخوانید:


نقش شبکه‌های اجتماعی در گسترش شبه‌علم/ چگونه اپلیکیشن‌های پرطرفدار کاربران را به سمت جهالت سوق می‌دهند؟


کشف علت سردرگمی اینشتین و داوینچی در کودکی/ از «اختلال کم‌توجهی -بیش‌فعالی» چه می‌دانید؟




در حال حاضر به دلیل گسترش بی‌حدومرز فناوری، ابزارهای دیجیتال در اختیار همه مردم است و همه روزه میلیاردها انسان در سراسر دنیا از گوشی هوشمند خود برای انجام فعالیت‌های گوناگون استفاده می‌کنند. از همین رو این دستگاه‌های کوچک یکی از مهم‌ترین عوامل ابتلا به بیماری سایبری هستند. شرکت اپل اولین بار در سال ۲۰۱۳ تصاویر پس زمینه متحرک را برای گوشی‌های آیفون معرفی کرد و پس از مدتی مشخص شد کاربرانی که پس زمینه متحرک انتخاب می‌کنند زودتر از سایر افراد دچار بیماری سایبری می‌شوند و بسیاری از تصاویر و اجسام اطراف خود را متحرک می‌بینند.


در مورد علت تفاوت ابتلا به بیماری سایبری در افرادی که به اندازه‌ای یکسان با رایانه کار می‌کنند اختلاف‌نظرهایی بین متخصصان وجود دارد و به نظر می‌رسد باید تحقیقات گسترده‌ای در این زمینه صورت گیرد. اصولاً هماهنگی بین قوه بینایی و سایر اعضای بدن امکان حرکت راحت و آسوده را فراهم می‌کند. پس اگر قوه بینایی دچار مشکل شود انسان درک بصری خود را از دست داده و درنتیجه برای حرکت کردن نیز با مشکل روبه‌رو می‌گردد.


بیماری مجازی و تأثیر واقعی


پرشکان معتقدند علائم بیماری سایبری با استفاده از واقعیت مجازی و واقعیت افزوده شدیدتر می‌شود. اکنون شرکت‌های زیادی از فناوری واقعیت مجازی برای جذاب‌تر ساختن سرویس‌های خود استفاده می‌کنند. به عنوان مثال، شرکت سونی با طراحی سخت‌افزار و نرم‌افزار پلی‌استیشن وی‌آر(PlayStation VR) جهان تخیلی را پیش چشم کاربران آورده است. آمارها حاکی از آن است که نشانه‌های بیماری سایبری در افرادی که به طور مداوم از فناوری واقعیت مجازی استفاده می‌کنند، بیشتر دیده می‌شود.


از طرف دیگر فناوری واقعیت افزوده(AR) تصاویری تخیلی را به دنیای واقعی قابل نمایش در گوشی و سایر دستگاه‌های هوشمند اضافه می‌کند. به عنوان مثال اپلیکیشن‌های مجهز به فناوری واقعیت افزوده هنگام نمایش تصویری از یک منظره دایناسورها و پرندگان ماقبل تاریخ را نیز نشان می‌دهد. تماشای طولانی مدت این گونه تصاویر نیز تعادل بین تصاویر ذهنی و آنچه را چشم می‌بیند، به هم می‌ریزد و باعث می‌شود کاربر در هنگام حرکت کردن نیز دچار مشکل شود. مؤسسه تحقیقاتی ریسرچ اند مارکت(Research and Markets) پیش‌بینی کرده است میزان استفاده از فناوری‌های واقعیت افزوده و واقعیت مجازی تا سال ۲۰۲۷ در حوزه‌های آموزش، اداری و سرگرمی بیش از ۶۰ درصد افزایش یافته و ارزش بازار دستگاه‌های مجهز به این فناوری‌ها به بیش از ۹۰۰ میلیارد دلار در سال می‌رسد.


علائم بیماری سایبری خطرناک‌تر از آنچه تصور می‌شود است


اگرچه نشانه‌های بیماری سایبری ممکن است در اوایل ابتلا به این بیماری کوتاه مدت و ضعیف باشد ولی در طولانی مدت بر بسیاری از فعالیت‌های روزانه کاربران تأثیر گذاشته و می‌تواند خطرناک باشد. در شرایطی که کارمندان پس از ساعت‌ها کار با رایانه دچار سردرد و سرگیجه شوند و با همین وضعیت از محل کار خارج شده و رانندگی کنند احتمال بروز تصادف به دلیل عدم تمرکز کافی وجود دارد. در این وضعیت ممکن است کارمند مبتلا به بیماری سایبری دچار خسارت مالی و حتی جانی شود و این در صورتی است که به اعتقاد کارشناسان شرکت‌های بزرگ باید کارمندان خود را برای مقابله با عوارض ناشی از بیماری سایبری بیمه کنند. شواهد نشان داده است زنان بیشتر از مردان در معرض ابتلا به بیماری سایبری هستند و علت چنین تفاوتی این است که معمولاً زنان آسیب‌پذیری بیشتری در برابر استفاده از فناوری دارند.


تولد فرزند ناخلف فناوری در قرن 21/ از بیماری سایبری چه می‌دانید؟


چگونه با بیماری سایبری مقابله کنیم؟


اگر شما جزو آن دسته از کاربران رایانه و گوشی‌های هستید که با بیماری سایبری دست‌وپنجه نرم می‌کنید بهتر است بدانید راه‌هایی برای درمان و کاهش شدت این بیماری وجود دارد. پزشکان به تمامی افرادی که برای ساعات طولانی با رایانه یا گوشی سروکار دارند توصیه می‌کنند از عینک‌های آبی روشن(عینک مخصوص رایانه) استفاده کرده و در صورتی که باید متن‌های بلندی را در نمایشگر مطالعه کنند تا حد امکان اندازه فونت آن متن را بزرگ کنند. این کارها باعث جلوگیری از فشار مضاعف به چشم و بروز حالت‌های سرگیجه و سردرد در کاربران می‌شود.




بیشتر بخوانید:


تشخیص سرطان با هوش مصنوعی/ تلاش دانشمندان برای حفظ سلامت مری


همه‌چیز درباره یک نیاز مهم بدن/ چه‌کسی اولین ویتامین را کشف کرد؟




افراد علاقه‌مند به استفاده از فناوری‌های واقعیت افزوده و واقعیت مجازی که مبتلا به بیماری سایبری هستند باید از دستگاه‌های مجهز به این فناوری‌ها در فضای باز استفاده کنند تا در صورت بروز سرگیجه به اشیای سخت برخورد نکرده و آسیب جدی نبینند.


جدیدترین فناوری‌ها را به صورت ایمن استفاده کنید


اکنون بسیاری از کارمندان به دلیل شیوع بیماری کرونا دورکاری می‌کنند و کارکردن در خانه موجب شده ساعات نگاه کردن به نمایشگر رایانه به طور فزاینده‌ای در طول روز و هفته افزایش یابد. از همین رو متخصصان به همه مردم توصیه می‌کنند برای جلوگیری از بروز علائم بیماری سایبری به طور ایمن و با برنامه‌ریزی دقیق از دستگاه‌های دیجیتال استفاده کنند. ممکن است در آینده گوشی‌های هوشمند به فناوری مجهز شوند که مانع تابش نور خسته‌کننده و آسیب‌زا به چشم شوند و بدین ترتیب کاربران با خیالی آسوده در طول روز از گوشی خود استفاده کنند.


انتهای پیام/۴۱۴۴/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب