بیتدبیری اینبار در اجرای انتخابات/ مردمی که در هر شرایطی پای جمهوری اسلامی ماندند
به گزارش خبرنگار حوزه سیاست داخلی گروه سیاست خبرگزاری آنا، کارزار انتخابات ۱۴۰۰ هم به پایان رسید و نتایج نهایی آن مشخص شد. آمار نهایی شمارش آرای سیزدهمین انتخابات ریاستجمهوری، توسط عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور اعلام شد و بر این اساس سید ابراهیم رئیسی بیشترین رأی را به خود اختصاص داد.
نتایج نهایی انتخابات ریاست جمهوری به شرح زیر است؛
مشارکت: ۲۸ میلیون و ۹۳۳ هزار و ۴ رأی برابر با ۴۸.۸ درصد
سید ابراهیم رئیسی: ۱۷.۹۲۶.۳۴۵ رأی
محسن رضایی: ۳.۴۱۲.۷۱۲ رأی
عبدالناصر همتی: ۲.۴۲۷.۲۰۱ رأی
امیرحسین قاضیزاده: ۹۹۹.۷۱۸ نفر
آرای باطله: ۳.۷۲۶.۸۷۰
این انتخابات از ساعت ۷ صبح روز جمعه ۲۸ خرداد آغاز شد و ۱۹ ساعت بعد، پس از چند نوبت تمدید، در ساعت ۲ بامداد روز شنبه ۲۹ خرداد به پایان رسید؛ اما در نتایج منتشر شده، تعداد آرای باطله درصد قابلتوجهی از آرا را به خود اختصاص داد و این موضوع در تاریخ انتخابات ایران به ثبت رسید.
آرایی که تاکنون تحلیلهای مختلفی را در پی داشته است: از اعتراضی دانستن این آراء تا وجود ناهماهنگی در شعب انتخاباتی».
با بررسی آرای باطله در دورههای مختلف، میتوان فهمید که در فرآیند انتخابات ۱۴۰۰ مسائلی رخداده است و حواشی روز انتخابات در وزارت کشور نیز روی این مسئله صحه میگذارد.
*آرای باطله در دورههای انتخابات ریاستجمهوری گذشته
*سال ۱۳۹۶؛ حسن روحانی با ۵۷ درصد کل آرای صحیح اول شد، ابراهیم رئیسی با ۳۸ درصد دوم، میرسلیم با ۱ درصد و هاشمی طبا با ۰/۵۲ درصد نفرات بعدی بودند؛ اما میزان آِرای باطله ۲.۰۹ درصد بود.
*سال ۱۳۹۲؛ حسن روحانی با ۵۰ درصد آرا صحیح نفر نخست و آخرین کاندیدا غرضی با ۱ درصد؛ اما آرای باطله ۳ درصد.
*سال ۱۳۸۸؛ محمود احمدینژاد با ۶۲ درصد، میرحسین موسوی ۳۳، محسن رضایی ۱، کروبی ۰/۸۲ و تعداد آرای باطله در این دوره ۱.۰۴ .
*سال ۱۳۸۴؛ اکبر هاشمی رفسنجانی ۲۱ درصد، محمود احمدینژاد ۱۹ درصد و آخرین کاندیدا محسن مهرعلیزاده ۴ درصد اما میزان آرای باطله ۴ درصد اعلام شد.
*سال ۱۳۸۰؛ سید محمد خاتمی با ۵۳ درصد نفر اول، نفر دوم احمد توکلی، نفر سوم شمخانی ۷۰۰ هزار رأی و آرای ۷ کاندیدای دیگر نیز از آرای باطله رأی کمتری داشتند.
*سال ۱۳۷۶؛ سید محمد خاتمی با ۶۹ درصد نفر اول، علیاکبر ناطق نوری ۲۵ درصد و پس از محمد ریشهری آرای باطله با بیش از ۲۴۰ هزار رأی ثبت شد.
*روایتی از ناکارآمدی در اجرای انتخابات
حجتالاسلام پژمانفر رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس در توئیتی با عنوان «دلیل افزایش آرای باطله چیست!؟» نوشت: «تاخیرات متعدد در حین رأیگیری، چاپ تعرفههای مشابه و جابهجایی در نگارش و انداختن در صندوق، فاکتورهای جدی در مسئله آرا باطله است که قابل تدبیر بود. کمیسیون اصل ۹۰ بر اساس شکایات متعدد واصله در حال پیگیری و خواستار پاسخ از شخص وزیر کشور شده است.»
همچنین به گزارش پایگاه اطلاعرسانی شورای نگهبان، از زمان آغاز رسمی فرآیند رأیگیری تا ساعت ۰۰: ۱۹ روز جمعه ۲۸ خرداد، ۵۷۵۲ مورد گزارش مردمی از تخلفات انتخاباتی در سامانه مردم ناظر ثبت شد که از این میان تعداد ۷۷۸ شکایت بین ساعات ۱۶ الی ۱۹ توسط مردم به ثبت رسید.
گفتنی است از بین ۵۷۵۲ مورد گزارش ارسالی از آغاز فرآیند رأیگیری، ۲۸۹۹ مورد مربوط به عوامل اجرایی، ۷۱۹ مورد مربوط به داوطلبان، ۳۱۸ مورد مربوط به عوامل نظارتی و ۱۸۱۶ مورد در خصوص سایر تخلفات به ثبت رسید.
در اتفاقی عجیب، مجموع آرای نامزدهای انتخاباتی و رأیهای باطله با رقم اعلامی بهعنوان آرای مأخوذه همخوانی ندارد.
مجموع آرای سیدابراهیم رئیسی، محسن رضایی، عبدالناصر همتی، قاضیزاده هاشمی و آرای باطله رقم ۲۸۴۹۲۷۵۶ را نشان میدهد؛ اما وزیر کشور عدد ۲۸۹۳۳۰۰۴ رأی را بهعنوان آرای مأخوذه به مردم اعلام کرد.
اختلاف این دو عدد با یکدیگر رقمی بیش از ۴۴۰ هزار رأی است که مشخص نیست این تعداد رأی متعلق به چه کسی باید باشد.
وزارت کشور در توضیح اختلاف مجموع آمار آرای نامزدها با آمار نهایی اعلام کرده «تعدادی از تعرفههای اخذشده توسط رأیدهندگان، با توجه به تعدد صندوقهای آراء، سهواً به صندوقهای دیگر ریخته شده و تعدادی نیز توسط افراد از شعبه خارجشده است».
این در حالی است که در بندی از وظایف مسئول استرداد شناسنامه در شعب انتخاباتی آمده است: «تشکر و تحویل شناسنامه (پس از مطابقت) به افرادی که برگ رأی خود را درون صندوق اخذ رأی انداختهانـد و راهنمایی آنان به سمت درب خروجی شعبه».
بر اساس شنیدهها و مشاهدات عینی، نیروهای اجرایی حاضر در شعب آموزشهای لازم را ندیده بودند و عدم همکاری میان ناظران شورای نگهبان، فرمانداری و وزارت کشور مشاهده میشد.
حجتالاسلام سید محمود نبویان نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در اینباره میگوید: «در ساعات اولیه رأیگیری در بعضی از شعب شاهد قطعی برق و در برخی دیگر از شعب شاهد نقص فنی سیستمها بودیم. در بعضی شعب به مردم گفته میشد که نمیخواهد برای ریاستجمهور رأی بدهید، تعرفه رأی مربوط به شوراها را پرکنید و بروید. نماینده فرمانداری در شعبه اخذ رأی در روز انتخابات خواب مانده و او را از خانهاش صدا کرده و از رختخواب بیرون کشیده و به شعبه اخذ رأی آوردند».
این نماینده مجلس شورای اسلامی ابراز داشت: «بنده دیشب مطلع شدم که ۲۰۰ نفر از نیروهای فرمانداری استعفا دادند و یک نفر جایگزین آنها کردند که اصلاً خبردار نبوده است».
به باور کارشناسان بخشی از سهم آرای باطله مختص به آرای اعتراضی است، البته این افراد به انقلاب و نظام اسلامی پایبندند اما از شرایط موجود گلهمند هستند.
*رأی اعتراضی
رأی اعتراضی به رأیی گفته میشود که رأیدهنده آن را به نشانه اعتراض ثبت میکند. این نوع رأی را با عنوان رأی سفید نیز میشناسند.
حمیدرضا اسماعیلی، استاد دانشگاه نیز معتقد است: «سیاستها و نحوه مدیریت دولت در ۸ سال گذشته مورد اعتراض جامعه است و پیش از انتخابات به صورتهای دیگری بیان شده بود.»
این کارشناسی سیاسی و استاد دانشگاه در گفتوگو با خبرگزاری آنا با بیان اینکه بحث کاهش مشارکت و افزایش رأی باطله به یکدیگر مرتبط هستند، اظهار کرد: مردم از شرایط موجود ناراضی هستند و نتایج انتخابات هم بیانگر این مسئله است؛ عملکرد ناکارآمد و عدم پاسخگویی دولت در ایجاد این نارضایتیها نقش پررنگی داشته است.
وی ادامه داد: برای مثال، دولت بنزین را بدون هماهنگی گران کرد، بعد رئیسجمهور میگوید «من روز جمعه فهمیدم!»، این رفتار یعنی به مردم پاسخگو نیستم. این فرهنگ عدم پاسخگویی، نگاه از بالا به پایین به مردم و جدا شدن دولت از ملت ثمره مدیریت ۸ ساله دولت یازدهم و دوازدهم است.
اسماعیلی با بیان اینکه کرونا در کاهش مشارکت بیتأثیر نبوده است، افزود: برخی از مردم بیشتر نگران سلامتی خود هستند و این مسئله بهطور تقریبی تأثیرگذار است. ۳.۷ میلیون رأی باطله احتمالاً میتواند این پیام را برساند که مردم گزینه موردنظر خودشان را در میان نامزدها پیدا نکردند.
این کارشناسی سیاسی گفت: برخی گروههای سیاسی طرحی با موضوعی «رأی سفید بهجای تحریم» قبل از برگزاری انتخابات مطرح کردند و معتقد بودند میتوانند هم در انتخابات مشارکت داشته باشند و هم این نوع کنشگری آثار سیاسی بهتری برای آنها دارد.
وی با بیان اینکه روند انتخابات مخصوصاً در تهران به نظرم چالشبرانگیز بود، اظهار کرد: این موضوع باید بررسی شود که چرا باید چهار انتخابات همزمان برگزار شود، این نوع برگزاری ضریب خطا مردم در انداختن آرا را افزایش میدهد و حتی برای کادر اجرایی در شعبات دردسرساز است.
انتهای پیام/۴۱۶۳/
انتهای پیام/