دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
انتخابات به سبک الکترونیک/۸؛

فناوری‌های نو در عرصه انتخابات/هوش مصنوعی و بلاک‌چین انتخابات الکترونیک را نجات می‌دهند

امنیت بلاک‌چین و اعتبار سیستم هوش مصنوعی می‌تواند خطراتی را که انتخابات الکترونیک را تهدید می‌کند رفع نماید.
کد خبر : 586808
انتخابات 2

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، رأی دادن یکی از جنبه‌های اساسی مردم‌سالاری است و در آن شهروندان آرای خود را به دیدگاه‌هایی که فکر می‌کنند به اهداف‌شان نزدیک‌تر است اختصاص می‌دهند. ایران از جمله کشورهایی است که طی انتخابات‌ها بیشترین تعداد مراکز اخذ رأی را داراست و افراد در جای‌جای کشورمان از شهرهای بزرگ گرفته تا روستاهای دورافتاده می‌توانند رأی خود را به کاندیدای دلخواه عرضه کنند. این مسئله، ‌ تنها یک کار بزرگ نیست بلکه امری چشمگیر و قابل ستایش است. اما آیا در عصر حاضر به لطف فناوری نمی‌توانیم این امر را ساده‌تر، با شبهه کمتر و همچنین پُرشورتر انجام دهیم؟


برگزاری انتخابات الکترونیک و آنلاین به هیچ‌وجه کار دشواری نیست و در قیاس با بودجه‌ای که هم اکنون برای هر حوزه انتخابیه صرف می‌شود(در برخی حوزه‌ها بیش از دَه نفر حضور دارند) در مجموع کمتر هزینه‌بر است. اما مسئله‌ای که انتخابات الکترونیک را غیرمطمئن می‌سازد بحث امنیت و اعتماد است. دو فناوری وجود دارد که می‌تواند امنیت اطلاعات انتخاباتی و همچنین احراز هویت افراد را بازتعریف کند. این فناوری‌ها عبارتند از بلاک‌چین و یکی از تکنیک‌های پرکاربرد هوش مصنوعی یعنی یادگیری عمیق. در این گزارش مروری بر این دو فناوری خواهیم داشت.


به کارگیری بلاک‌چین


چنانچه مطلع هستید فناوری بلاک‌چین به دلیل نوع ساختارش می‌تواند تراکنش‌های زیادی را با امنیت بالا اجرا ‌کند. به دلیل همین امنیت بالاست که ارزهای دیجیتال بر اساس این فناوری کار می‌کنند. در فرایند هر انتخاباتی، یکی از مهمترین جنبه‌های رأی‌گیری (و شاید مهمترین)، اطمینان از شمارش صحیح اطلاعاتی است که مشخص می‌کند شما به چه کسی رأی داده‌اید. روش رأی‌گیری فعلی که با کاغذ و قلم با شمارش دستی انجام می‌شود هر چند قابل اعتماد است اما در هنگام شمارش آرا، جای خطای انسانی وجود دارد. اما با استفاده از فناوری بلاک‌چین می‌توانیم نسبت به صحت و آرا اطمینان کامل داشته باشیم. اما دو بحث در مورد بلاک‌چین وجود دارد. اول اینکه انتظار می‌رود این اطلاعات بسته به نحوه مجوز، ناشناس بمانند. رأی مسئله‌ای شخصی است.


فناوری‌های نو در عرصه انتخابات/هوش مصنوعی و بلاک‌چین انتخابات الکترونیک را نجات می‌دهند


آیا بلاک‌چین باید عمومی باشد یا خصوصی؟


به طور بدیهی در صورت استفاده از بلاک‌چین، اطلاعات عمومی نباید به دلیل امنیت افراد منتشر شود. یکی از بزرگترین چالش‌های بلاک‌چین عمومی این است که در حال حاضر یکی از سریع‌ترین بلاک‌چین‌های موجود یعنی XRP، در حدود ۱۰۰۰ معامله در ثانیه را انجام می‌دهد. به عبارت دیگر اگر ۱۰۰ میلیون نفر بخواهند از طریق رأی دادن با بلاک‌چین اقدام کنند، ۲۷.۷ ساعت طول می‌کشد تا همه آرا قابل تأیید باشد. ضمناً این در صورتی است که XRP تمام ظرفیت خود را در اختیار انتخابات قرار دهد که گزاره واقع‌بینانه‌ای نیست زیرا انواع دیگر تراکنش‌های دیگری هم در حال انجام است و این بدان معناست که کارها در مجموع طولانی‌تر از ۲۷ ساعت طول خواهد کشید.


بنابراین انتظار می‌رود دولت‌ها نوعی بلاک‌چین خصوصی را برای انتخابات برپا کنند. کارایی سیستم با استفاده از بلاک‌چین دارای مجوز(نوعی بلاک‌چین که کلیه مشارکت‌کنندگان دارای مجوز باشند) امکانپذیرتر است. بسته به نوع بلاک‌چین این امر می‌تواند تا حدود ۳۰۰۰ تراکنش در ثانیه ارتقا یابد. یکپارچه‌ترین روش این است که به ناظران رأی‌دهی اجازه داده شود که اطلاعات رأی‌دهندگان را برای KYC(شناخت مشتری و ارسال اطلاعات) بفرستند و سپس به رأی‌دهندگان اجازه رأی‌ دهند. با وجود اینکه بلاک‌چین امنیت را بالا می‌برد اما در مدل بلاک‌چین مبتنی بر مجوز با چالش احراز هویت دقیق روبه‌رو هستیم. در اینجاست که هوش مصنوعی می‌تواند چاره‌ساز باشد.


یادگیری عمیق


در سازوکار بلاکچین، جای خالی یک فرایند احراز هویت مستقل حس می‌شود. به طور بدیهی اگر هوش مصنوعی را مخصوصاً با استفاده از فناوری تشخیص چهره به این فرایند بیفزاییم، این روند را بسیار آسان کرده‌ایم. این تکنیک هوش مصنوعی یادگیری عمیق نام دارد و همین حالا نیز بسیار کاربردی و رایج است برای مثال می‌توان به باز کردن تلفن‌های هوشمند آیفون اشاره کرد. در یادگیری عمیق، ماشین به‌تدریج دانش خود را می‌افزاید ازاین‌رو این فناوری در حال حاضر در موبایل‌های آیفون کاملاً قدرتمند شده است(زیرا از دانش گذشته خود برای شناخت چهره کاربر استفاده می‌کند).


فناوری‌های نو در عرصه انتخابات/هوش مصنوعی و بلاک‌چین انتخابات الکترونیک را نجات می‌دهند


به کارگیری چنین سازوکاری در فرایند احراز هویت بلاک‌چین می‌تواند نقشی کلیدی داشته باشد و فرایند انتخابات الکترونیک را مطمئن می‌سازد. اگرچه این فناوری رایج است اما انتقاداتی در این میان مطرح می‌شود دال بر اینکه برای مثال داده‌های ذخیره‌شده کجا نگهداری می‌شود. البته این موضوع چالشی است که برای فرایندهای تشخیص چهره در تمام پلتفرم‌ها صدق می‌کند.


درمجموع بلاک‌چین امکانات زیادی را برای برپایی یک انتخابات الکترونیک در دسترس ما قرار می‌دهد و خلأ موجود در آن از طریق یادگیری عمیق قابل رفع است. ایده ادغام بلاک‌چین و هوش مصنوعی دشوار است اما ساخت آن غیرممکن نیست. طبیعتاً دولت‌ها هزینه‌های سنگین‌تر از این را نیز پرداخته‌اند. در حال حاضر در هیچ کجای دنیا چنین فرایندی پیاده‌سازی نشده است؛ اما می‌توان به آینده‌ای امیدوار بود که بتوانیم به حساب کاربری خود در برنامه انتخابات وارد شویم و پس از اسکن چهره در عرض چند ثانیه از رختخواب خود رأی ‌دهیم.


انتهای پیام/۴۱۶۰/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب