«ادب الهی»؛ نسخه کامل حاج آقا مجتبی تهرانی برای تربیت فرزند
به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، «ادب الهی» عنوان یک مجموعه ۵ جلدی با محوریت پیاده کردن جلسات سخنرانی مرحوم آیت الله حاج آقا مجتبی تهرانی است. این مجموعه شامل مباحث خاص تربیتی است. تادیب نفس، مبانی تربیت، تربیت فرزند، حیا موهبی الهی و تربیت مربی عناوین این مجموعه است.
در این مطلب سعی دارد کتاب سوم از این مجموعه که با موضوع «تربیت فرزند» گردآوری شده را بررسی و معرفی کند. مطالب این کتاب در بیاینات آیت الله حاج آقا مجتبی تهرانی در طی سالهای ۱۳۸۸ و ۱۳۸۹ ذکر شده و در واقع این کتاب به پیاده سازی و گردآوری سخنرانیهای ایشان در آن زمان پرداخته است.
دسته بندی مباحث تربیت فرزند در ذیل ۴ عنوان
مطابق با آنچه در کتاب سوم «ادب الهی» آمده است، مرحوم حاج آقا مجتبی تهرانی مباحث مربوط به تربیت فرزند را ذیل چهار عنوان بررسی کردهاند. «تربیت در محیط خانوادگی»، «تربیت در محیط آموزشی»، «تربیت در محیط رفاقتی» و «تربیت در محیط شغلی» این چهار عنوان را شامل میشوند.
این کتاب در ذیل این ۴ عنوان سعی دارد به سوالات اساسی و مهمی در امر تربیت فرزند پاسخ دهد. از جمله این سوالات که پاسخ آن را میتوان در کتاب سوم «ادب الهی» دریافت کرد به موارد زیر میتوان اشاره کرد؛
- نقش والدین در تربیت فرزندان چیست؟
- چگونه فرزندان را بر اساس تعالیم دینی تربیت کنیم؟
- روشهای تربیت فرزندان کدامند؟
- آیا عصبانیت در تربیت فرزندان درست است؟
- دوست و همنشنین چه تاثیری در تربیت فرزندان دارند؟
- والدین نسبتبه محیط آموزشی فرزندان چه وظیفهای دارند؟
- چه ملاکهایی برای انتخاب رفیق وجود دارد؟
- آیا والدین نسبتبه محیط شغلی فرزندان وظیفهای دارند؟
- نقش معصومین به عنوان الگوهای تربیت در رشد و تربیت انسانها چیست؟
ویژگی مهم «ادب الهی»
کتاب سوم از مجموعه «ادب الهی» که به موضوع تربیت فرزند اختصاص یافته است، یک ویژگی مهم دارد و آنهم مربوط به نثر روان و ساده آن دارد. این کتاب به خوبی توانسته محتوای جلسات آیت الله مجتبی تهرانی را پیاده کرده و در دسترس مخاطبان قرار دهد.
البته ساده و روان بودن متن کتاب به معنی تهی بودن محتوای آن نیست. این ویژگی در سخنرانیهای مرحوم حاج آقا مجتبی تهرانی هم کاملا مشهود بود؛ ایشان درسالهای حیاتشان همواره مباحث مهم اخلاقی را به صورتی ساده و همهفهم در دسته بندیهای مرتب و منظم به مخاطبان سخنرانیهایشان ارائه میکردند. طبیعی است که این روال در سایه رعایت امانت به درستی در کتابهای مربوط به سخنرانیها هم انعکاس یافته است.
برشی از متن کتاب «ادب الهی»
احتیاج به ادب در کسانی که دارای عقل هستند، مانند احتیاج بذر گیاهان به باران است که ا گر باران نبارد، هیچ بذری رشد نخواهد کرد. من تعبیر میکنم که تربیت نسبت به بذر الهی، نقش آبیاری را دارد؛ بنابراین هر کودکی که به دنیا میآید، در وجودش بذر الهی هست. نقش تربیت این است که این بذر را در بُعد عملی و نظری، بارور کند و به او قدرت تشخیص حق از باطل را عطا کند؛ در واقع افراد، طبق همان روش تربیت الهی، فرزند خویش را تربیت کنند.
تربیت امری آسان ولی دارای ظرافتهای علمی
فی الواقع آنچه از رهگذر مطالعه این کتاب به مخاطب میرسد این است که تربیت فرزند امری مشکل نیست ولی دارای ظرافتهای فراوانی است.
مرحوم حاج آقا مجتبی تهرانی در همین زمینه میگوید: «من بر خلاف تصور همه که تربیت فرزند را امری مشکل تلقی میکنند، معتقدم که تربیت فرزند خیلی مشکل نیست ولی دارای ظرافتهای علمی فراوانی است.»
کتاب سوم «ادب الهی» از سوی موسسه پژوهشی فرهنگی مصابیح الهدی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت الله العظمی حاج آقا مجتبی تهرانی به چاپ رسیده است. اینکتاب مشتمل بر ۳۷۶ صفحه است و در قطع رقعی به مخاطبان عرضه شده است.
مطالعه این کتاب برای تمام پدران و مادرانی که دغدغه تربیت فرزند دلبندشان را دارند و تمامی فعالان عرصه تعلیم و تربیت توصیه میشود.
انتهای پیام/۴۱۳۹/
انتهای پیام/