دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
14 خرداد 1400 - 15:19
بررسی حضور سیاسی زنان در برنامه «تبادل» شبکه اینترنتی آرا؛

رجل سیاسی شامل مرد و زن می‌شود/ زنان به کمک رسانه‌ها می‌توانند به کنشگر سیاسی تبدیل شوند

برنامه تبادل با موضوع انتخابات از نگاه زنان و مطالبات آن‌ها با حضور فاطمه قاسم‌پور، نماینده مجلس شورای اسلامی و مینو خالقی، حقوقدان در شبکه اینترنتی آرا برگزار شد.
کد خبر : 586068
تبادل



به گزارش گروه سیاست خبرگزاری آنا، برنامه تبادل با موضوع انتخابات از نگاه زنان و مطالبات آن‌ها و با محوریت حضور زنان در دولت، سهمیه‌بندی جنسیتی قدرت و عملکرد احزاب و جریان‌ها برای حقوق زنان با حضور فاطمه قاسم‌پور، نماینده مجلس شورای اسلامی و عضو هیئت‌علمی مرکز تحقیقات زن و خانواده، مینو خالقی، حقوقدان و فعال اجتماعی در شبکه اینترنتی آرا برگزار شد.


قاسم‌پور: هیچ خانمی به دلیل جنسیت در انتخابات ریاست جمهوری رد صلاحیت نشده است/ زنان به کمک رسانه‌ها می‌توانند به کنشگر سیاسی تبدیل شوند


فاطمه قاسم‌پور، نماینده مجلس شورای اسلامی و عضو هیئت‌علمی مرکز تحقیقات زن و خانواده در این برنامه اظهار کرد: هیچ خانمی به دلیل جنسیت در انتخابات ریاست جمهوری رد صلاحیت نشده و دلایل دیگر داشته است و این موضوع را طحان‌نظیف، عضو حقوقدان شورای نگهبان گفته‌اند.


وی افزود: طبق قانون و نظر اخیر شورای نگهبان، مسئولیت‌های مختلفی ارائه شد که اگر افراد این مسئولیت‌ها را داشته باشند می‌توانند شرایط نامزدی ریاست جمهوری داشته باشند. البته باید شاخص‌های رجل سیاسی بودن در کاندیداهای ریاست جمهوری به‌خوبی برای جامعه تبیین شود.


این نماینده مجلس بیان کرد: شورای نگهبان در تائید صلاحیت‌های اخیر، پرونده ۴۰ نفر از افراد شاخص را بررسی کرد که نام یکی از زنان هم بود؛ بنابراین برای شورای نگهبان، جنسیت مطرح نیست و پرونده زهرا شجاعی نیز در این راستا بررسی شد.


قاسم‌پور گفت: زنان در عرصه سیاسی جامعه حضور فعالی ندارند. البته برخی افراد علاقه به فعالیت سیاسی دارند و کارهای خوبی انجام می‌دهند. مثلاً اگر مرضیه وحید دستجردی، وزیر اسبق بهداشت در انتخابات ریاست جمهوری شرکت می‌کرد، احتمالاً تائید صلاحیت می‌شد اما خودشان به دلایلی حضور پیدا نکردند. زنان مسئولیت‌های داخل خانه نیز بر عهده دارند و همین امر ممکن است که یکی از دلایلشان باشد که در عرصه سیاسی، خیلی فعال نباشند.


وی ادامه داد: تا قبل از انقلاب، گفتمان زن در عرصه اجتماعی و زن سنتی مطرح بود؛ اما پس از انقلاب این موارد به یکدیگر پیوند خورد و با اسلام ممزوج شدند و زنان در اجتماع نقش‌آفرینی خوب کردند.


عضو هیئت‌علمی مرکز تحقیقات زن و خانواده بیان کرد: آیا زنان باید به هر قیمتی در جایگاه‌های سیاسی قرار بگیرند؟! مطمئناً این‌جور نیست. حضور زنان در تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری امسال پس از تائید صلاحیت‌ها واقعاً خوب بود و استفاده ابزاری از زنان تلقی نمی‌شود. همچنین اگر دختری، دانشجوی دکتری است و از پدرش که نامزد انتخابات ریاست جمهوری است، در تلویزیون دفاع می‌کند، کار خوبی است. البته بنده با حضور برخی از زنان که همسر نامزد انتخاباتی هستند و در موقع ثبت‌نام در وزارت کشور در کنار آنان هستند، موافق نیستم.


قاسم‌پور گفت: از کاندیداهای ریاست جمهوری تقریباً هیچ برنامه‌ای برای زنان ندیدم. البته رئیسی امروز در رادیو فرهنگ درباره زنان و ناباروری مطالبی را گفت. همچنین باید به مسئله زنان به‌صورت کلان نگاه کرد و در مسائل آنان فقط نباید از زنان دارای تریبون استفاده کرد بلکه باید از ظرفیت همه خانم‌های کشور استفاده کرد. همچنین ۲۰ درصد از زنان کشور را زن سرپرست خانوار تشکیل می‌دهند و باید مسئولان مربوطه به این افراد توجه بیشتری کنند.


وی خاطرنشان کرد: زنان جامعه باید به کنشگر سیاسی ترغیب پیدا کنند و در این راستا رسانه‌ها می‌توانند نقش مؤثری ایفا کنند.


خالقی: رجل سیاسی شامل مرد و زن می‌شود/ ریاست جمهوری زنان منع قانونی ندارد


مینو خالقی، حقوقدان و فعال اجتماعی در این برنامه اظهار کرد: برخی از کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری فقط در ایام انتخابات به دنبال زنان می‌آیند که مطلوب نیست. همچنین باید برای ۵۰ درصد مردم ایران که زنان هستند، چاره‌اندیشی شود و در رأس مسئولیت‌های اجرایی و حتی ریاست جمهوری قرار بگیرند.


وی افزود: سیاست‌های کلی انتخابات از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ‌شده است و گفته‌اند که مسئولان مربوطه تعریف درستی از رجل سیاسی بودن ارائه کنند اما شورای نگهبان طبق تفسیر اخیر خود تعریف مناسبتی ارائه نداده است. همچنین شورای نگهبان باید تغییری در رویه خود داشته باشد.


این حقوقدان بیان کرد: گرجی، تنها زنی است که در بررسی نهایی قانون اساسی در دهه شصت در حضور شهید بهشتی اعتراضی نسبت به لفظ مرد بودن در قانون کرد و شهید بهشتی لفظ مرد را به رجل تغییر داد و این موضوع رأی آورد. در واقع رجل سیاسی در عرف ایرانیان فقط به مردان اطلاق نمی‌شود بلکه زنان نیز به‌نوعی رجل محسوب می‌شوند و می‌توانند رئیس‌جمهور شوند.


خالقی گفت: حق رأی دادن زن در گذشته نبوده اما در قانون اساسی جمهوری، این موضوع لحاظ شده است. باید شرایط و بستر حضور زنان در عرصه سیاسی بیشتر شود. چرا در مجلس شورای اسلامی فقط ۱۷ نفر از زنان حضور دارند؟ امیدواریم حتی در هیئت‌رئیسه مجلس نیز شاهد حضور زنان باشیم.


وی ادامه داد: جامعه همانطور که باید به حقوق زنان بی‌سرپرست توجه بیشتری کند، باید به حقوق مدنی سیاسی زنان نیز توجه کند.


این فعال اجتماعی بیان کرد: اگر زنی داشته باشیم که بتواند به جایگاه ریاست جمهوری ایران برسد، خیلی خوب است و می‌تواند الگویی برای بقیه باشد. مثل وحید دستجردی که می‌تواند نام او برای ریاست جمهوری مطرح شود. از نامزدهای ریاست جمهوری می‌خواهم که وعده‌های غیرعملی درباره زنان ندهند. همچنین از ظرفیت زنان می‌توانند برای معاون اولی ریاست جمهوری، وزیر، معاون وزیر و... استفاده کنند.


خالقی گفت: باید به برنامه ششم توسعه توجه بیشتری از سوی مسئولان مربوطه شود و امیدواریم نامزدهای ریاست جمهوری بتوانند برای زنان کارهای خوبی ارائه دهند.


همچنین فهیمه فداکار و مطهره شفیعی به‌عنوان کنشگران اجتماعی از طریق اسکایپ به ارائه مطالبی پرداختند.


انتهای پیام/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب