دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

حقایقی در مورد آلن تورینگ/ از پدر هوش مصنوعی چه می دانید؟

از آلن تورینگ، پدر هوش مصنوعی چه می‌دانید؟ درباره این ریاضیدان، منطق‌دان و رمزنگار انگلیسی، در این گزارش بخوانید.
کد خبر : 584140
تورینگ2

گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا- نوید فرخی: ریاضیدان، منطق‌دان و رمزنگار انگلیسی، آلن تورینگ که امروزه به عنوان پدر هوش مصنوعی و کامپیوتر شناخته می‌شود، در چنین روزی چشم از جهان فرو بست. او مسئول رمزگشایی از دستگاه انیگمای آلمان نازی در طول جنگ جهانی دوم بود. امروزه معتقدند شکستن رمز دنباله‌ای ماشین انیگما سهم مؤثری در پیروزی نیروی‌های متفقین و کاهش زمان جنگ جهانی دوم داشت. تورینگ در ۱۹۵۴ زمانی که فقط ۴۱ سال داشت، خودکشی کرد. مردم در زمان مرگ وی نمی‌دانستند که تلاش‌هایش در جنگ چه سهمی مهمی داشته است. در ادامه مروری بر حقایق کمتر شنیده‌شده در رابطه با این نابغه علم خواهیم داشت.


۱. پدر هوش مصنوعی، در فیزیک، زیست‌شناسی، شیمی و عصب‌شناسی نیز کار می‌کرد


امروزه برجسته‌ترین کار تورینگ را در حوزه علوم کامپیوتر می‌دانند. او در ۱۹۳۶ ایده ماشین تورینگ جهانی را مطرح کرد که پایه و اساس اولین کامپیوتر را شکل داد. اما او ضمناً در جوانی فیزیک مطالعه می‌کرد. هنگامی که نوجوان بود نظریه نسبیت انیشتین را خواند و بلافاصله یک دفترچه را با افکار و ایده‌های خود در مورد این موضوع پر کرد. او در مکانیک کوانتوم که در آن دوره یک رشته جدید به حساب می‌آمد و همچنین زیست‌شناسی، شیمی و عصب‌شناسی نیز مطالعات داشت. بیشتر فعالیت‌های وی درباره ماشین‌هایی بود که می‌توانند یاد بگیرند و «فکر کنند»، اما برخی از فعالیت‌هایش نیز از کنجکاوی در مورد جهان نشئت می‌گرفت.


حقایقی در مورد آلن تورینگ/ از پدر هوش مصنوعی چه می دانید؟


۲. او از شدت علاقه به گل‌وگیاه رشته جدیدی از زیست‌شناسی را ایجاد کرد!


تورینگ حتی در دوران کودکی زندگی را از نگاه یک دانشمند می‌دید. یک نقاشی معروف از تورینگ وجود دارد که او را در حال تماشای شکوفه دادن یک گل نشان می‌دهد، در حالی که بقیه بچه‌ها پشت سر او در حال هاکی بازی کردن هستند. این نقاشی در سال‌های بعدی محقق شد و تحقیقات تورینگ در زمینه «زیست‌شناسیِ ریاضیاتی» منجر به رشته جدیدی به نام ریخت‌زایی شد که زمینه کاملاً جدید علمی بود و به فرایند زیستی که در آن، جاندار به خود چهره می‌گیرد، شکل ظاهری خود را می‌پروراند و ریخت در آن پدید می‌آید می‌پرداخت. تحقیقات وی به مسئله چگونگی رشد گونه‌ها، توضیحاتی ریاضیاتی و علمی بخشید، مسئله‌ای که تا پیش از آن یک رمز و راز بزرگ محسوب می‌شد. امروزه در بیش از ۸ هزار تحقیق علمی به کارهای وی در این باره استناد شده است. او به یافتن «الگوی فیبوناچی» در طبیعت به‌شدت علاقه داشت و وجود اعداد فیبوناچی در ساختار گیاهان بسیار توجهش را جلب کرده بود. قابل ذکر است مقالات او تا ۱۹۹۲ اجازه انتشار نیافت.


۳. او یک دونده ماهر بود!


تورینگ در چند ورزش مانند قایقرانی فعالیت می‌کرد، اما بیش از همه عاشق دویدن بود. او اغلب بین مکان‌هایی که روزانه باید به آنجا می‌رفت یعنی فاصله میان آزمایشگاه فیزیکی ملی و ساختمان الکترونیک در دالاس هیل را می‌دوید! او به باشگاه‌های دو پیوست و در چندین مسابقه برنده شد. تورینگ در ۱۹۴۸ به رکورد ماراتن ۲ ساعت و ۴۶ دقیقه و ۳ ثانیه دست یافت که فاصله کمی با برنده المپیک آن سال داشت! هنگامی که یکی از اعضای باشگاه از او پرسید که چرا این‌قدر شدید تمرین می‌کند پاسخ داد: «من آنقدر شغل استرس‌زایی دارم که تنها راهی که می‌توانم کار را از ذهنم بیرون بیاورم سخت دویدن است.»


۴. درس و مشقش در مدرسه تعریفی نداشت!


در دهه ۱۹۲۰ میلادی، در مدارس دولتی انگلیس، مهم‌ترین دروس ادبیات انگلیسی و لاتین بود و علوم در اولویت بعدی قرار داشت. اشتیاق تورینگ به علم باعث خجالت خانواده‌اش شد. او در مدرسه نمرات متوسط و ضعیفی ‌کسب کرد و به دنبال آن معلمان بارها مادرش را به خاطر درس ضعیف آن خواستند و مؤاخذه کردند. معلم او یک بار نوشت:


«سعی می‌کنم در کمال تساهل با غلط‌های ریز و درشت و خط خرچنگ قورباغه‌اش برخورد کنم و آن را ببخشم، هر چند او ضعیف‌ترین فردی است که دیده‌ام اما اصلاً نمی‌توانم از حرف‌های احمقانه او در بحث‌های کلاسی مرتبط با کتاب "عهد جدید" به‌سادگی بگذرم!»


۵. هوش مصنوعی


او در ۱۹۵۰ آزمایشی را برای هوش مصنوعی توسعه داد که امروزه نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. تاکنون هیچ برنامه کامپیوتری قادر به موفقیت در این آزمون نبوده است. مقاله «ماشین‌آلات کامپیوتری و هوش» بر تلاش‌های اولیه در تولید هوش مصنوعی تأثیر بسیاری گذاشت و امروزه اکثر محققان هوش مصنوعی، مقالات او را نقطه عطف هوش مصنوعی می‌خوانند.


تورینگ ضمناً دیدگاهی فلسفی به مسئله داشت و ادعا می‌کرد که ماشین‌های هوشمند ممکن است به درجه‌ای از آگاهی برسند. این نگرش کاملاً تازه بود و آغازگر مباحثی شد که تا به امروز ادامه دارد. تورینگ برای تحقق هوش کامپیوتری از تمام پتانسیل کامپیوترهای زمان خود استفاده کرد و برای مثال برنامه شطرنج او که برای هر حرکت نیم ساعت زمان نیاز داشت توانست همسر دوستش را شکست دهد.


حقایقی در مورد آلن تورینگ/ از پدر هوش مصنوعی چه می دانید؟


۶. جایزه تورینگ


انجمن ماشین‌های حسابگر(ACM) تحت عنوان رقابتی به نام جایزه تورینگ، به اشخاصی که سهم بسزایی در زمینه کامپیوتر دارند، جایزه اهدا می‌کند و این جایزه را به احترام آلن تورینگ، به عنوان تورینگ نامگذاری کرده‌اند. زمینه‌های اصلی این جایزه عبارتند از: هوش مصنوعی، طراحی و توسعه زبان‌های برنامه‌نویسی، ‌ توسعه فناوری‌های پایگاه‌های داده و ذخیره‌سازی اطلاعات، طراحی و توسعه سیستم عامل، نظریه پیچیدگی، رمزنگاری و ... . پیشرفت‌های کامپیوتر امروزه تمام ابعاد مختلف زندگی ما را تحت‌الشعاع قرار داده است و از این جهت بسیاری جایزه تورینگ را معادل جایزه نوبل در کامپیوتر می‌دانند.


انتهای پیام/۴۱۶۰/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب