دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
30 ارديبهشت 1400 - 10:25
منتظری در گفت‌وگوی تفصیلی با آنا:

اولویت‌بندی و ایجاد محدودیت در ترافیک خدمات پایه تخلف است/ شرکت ارتباطات زیرساخت موظف به پشتیبانی از تمامی مراکز تبادل داده است

معاون راهبردی و توسعه بازار سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی گفت: اپراتورها نباید هیچ گونه اولویت‌بندی در ارائه خدمات پایه شبکه ملی اطلاعات به مشترکان لحاظ کنند و این گونه اقدامات تخلف محسوب شده و نهاد متخلف ملزم به پرداخت جریمه است.
کد خبر : 581748
شبکه ملی اطلاعات

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، راه‌اندازی و توسعه شبکه ملی اطلاعات یکی از مهم‌ترین ابزارهای دستگاه‌های متولی امر ارتباطات و فناوری اطلاعات در کشور برای صیانت از داده‌های ملی و حمایت از پلتفرم‌های ایرانی است. در سال‌های اخیر مجموعه وزارت ارتباطات گام‌هایی در این حوزه برداشته است ولی با توجه به وضعیت کنونی مدیریت محتوا در فضای مجازی در کشور  همچنان باید برنامه‌ریزی گسترده‌ای برای دستیابی به چشم‌انداز تعیین شده از سوی شورای عالی فضای مجازی صورت گیرد.




بیشتر بخوانید:


لزوم استفاده از پلتفرم‌های بومی برای حفظ امنیت ملی/ حرف و عمل مسئولان یکی نیست!




سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی به تازگی در کمیسیون تنظیم مقررات طرحی را به تصویب رسانده است که بر اساس آن تعرفه خدمات پایه کاربردی به پلتفرم‌های بومی تا ۵۰ درصد کاهش می‌یابد. برای اطلاع از جزئیات مصوبه «کاهش تعرفه همتایابی خدمات پایه کاربردی شبکه ملی اطلاعات» با علی‌محمد منتظری، معاون راهبردی و توسعه بازار سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی گفت‌وگو کردیم. در ادامه مشروح این گفت‌وگو را مشاهده می‌کنید:


اولویت‌بندی و ایجاد محدودیت در ترافیک خدمات پایه تخلف است/ شرکت ارتباطات زیرساخت موظف به پشتیبانی از تمامی مراکز تبادل داده است


آنا: لطفاً در خصوص مصوبه کاهش تعرفه همتایابی خدمات پایه کاربردی شبکه ملی اطلاعات کمی توضیح دهید و بیان کنید ارتباط این مصوبه با جزئیات شبکه ملی اطلاعات دقیقاً چیست؟


منتظری: شورای عالی فضای مجازی طرح کلان و معماری شبکه ملی اطلاعات را سال گذشته تصویب و ابلاغ کرد. در بخش اهداف عملیاتی این طرح ۲ تکلیف در حوزه‌های اقتصادی و فنی برای دستگاه‌های اجرایی تعیین شد.یکی از این تکالیف مزیت‌بخشی اقتصادی و یکی دیگری مزیت‌بخشی کیفی به خدمات پایه کاربردی شبکه ملی اطلاعات است. از جمله خدمات پایه می‌توان به پیام‌رسان‌ها و شبکه‌های اجتماعی، خدمات پایه مکانی و نقشه، رایانامه و سیستم عامل اشاره کرد.


سازمان تنظیم مقررات شرایط لازم برای مزیت‌بخشی کیفی و اقتصادی این مصوبه را فراهم کرد. در همین راستا رگولاتوری ۱۶ دی سال ۹۹ مصوبه قبلی شورای عالی فضای مجازی را که در خصوص مراکز تبادل داده بود اصلاح کرد. این اصلاح چند هدف داشت که یکی از آن‌ها پیاده‌سازی مدل اقتصادی برای اهداف عملیاتی در شبکه ملی اطلاعات است.


شرکت ارتباطات زیرساخت موظف به پشتیبانی از مراکز تبادل داده است


بر اساس مدل اقتصادی جدیدی که برای مصوبه مراکز تبادل داده در نظر گرفته شد هر شخص حقوقی ایرانی می‌تواند مرکز تبادل داده ایجاد کند و شرکت ارتباطات زیرساخت در چارچوب طرح کلان و معماری از آن مراکز پشتیبانی می‌کند. با اجرای جزئیات این مصوبه کیفیت خدمات افزایش یافته و مشکلاتی نظیر تأخیر، احتمال خرابی و قطعی‌های مکرر در شبکه‌های تبادل داده به طرز قابل توجهی کمتر می‌شود. این همان موضوعی است که با نام توان همتایابی در متن مصوبه به آن اشاره شده است.


آنا: مزیت‌های راه‌اندازی مراکز تبادل داده از سوی هر فرد حقوقی چیست؟


منتظری: امکان راه‌اندازی مراکز تبادل داده از سوی هر فرد حقوقی در کشور سبب می‌شود تمام صاحبان محتوی، پلتفرم‌ها، پیام‌رسان‌ها و هرکدام از فراهم‌کنندگان خدمات پایه شبکه ملی اطلاعات به‌طور مستقیم پهنای باند خودشان را با دارندگان پروانه و اپراتورها به اشتراک بگذارند. در همان مصوبه در جهت مزیت‌بخشی اقتصادی ۵۰ تا ۷۵ درصد تعرفه اتصال به مراکز تبادل داده(IXP) چه برای بخش خصوصی و چه برای دستگاه‌های دولتی کاهش پیدا کرده است. چنین شرایطی تمایل لازم را در کاربران حقوقی ایجاد کرده تا خدمات خود را با تعرفه منطقی به مشترکان ارائه دهند.


تضمین مزیت‌بخشی کیفی برای خدمات پایه ارتباطی


توضیحاتی که بیان شد گام اول سازمان تنظیم مقررات برای مزیت‌بخشی اقتصادی‌ است. در گام دوم که اخیراً رئیس سازمان تنظیم مقررات نیز به آن اشاره کرد و موضوع کاهش تعرفه همتایابی خدمات پایه در آن مطرح شد تمرکز روی خدمات پایه کاربردی شبکه ملی اطلاعات و دارندگان پروانه‌ است. یعنی اکنون تمام دارندگان پروانه بر اساس این مصوبه ملزم هستند که ترافیک را روی مرکز تبادل داده خود از دارندگان محتوی یا خدمات پایه کاربردی شبکه ملی اطلاعات تحویل بگیرند و سرویس‌های لازم را ارائه دهند. این بند اول مصوبه است که قطعاً مزیت‌بخشی کیفی را برای خدمات پایه کاربردی تضمین می‌کند.


البته در شرایط خاص دارندگان پروانه برای جلوگیری از ایجاد اختلال می‌توانند از سایر اتصالات استفاده کنند ولی در وضعیت عادی باید پهنای باند داده خدمات پایه کاربردی شبکه ملی اطلاعات تنها از طریق مراکز تبادل داده از پیش معرفی شده تأمین شود. با اجرای دقیق جزئیات این مصوبه نباید هیچ گونه قطعی و اختلال در سرویس‌های مراکز تبادل داده به مشترکان رخ دهد.


تأمین بودجه پیام‌رسان‌ها از سوی اپراتورها
اگر مشترکان با ارائه‌دهندگان سرویس‌های ارتباطی به توافق نرسیدند طبق مصوبه کاهش تعرفه همتایابی کمیسیون تنظیم مقررات، دارندگان خدمات پایه می‌توانند حداکثر تا ۵۰ درصد پایین‌ترین سطح تعرفه اینترنت را پرداخت کنند. این اقدام تأثیر مثبتی در حمایت از پیام‌رسان‌ها خواهد داشت زیرا این پلتفرم‌ها به خاطر مدل اقتصادی خود از مشترک هزینه‌ای دریافت می‌کنند و اکنون می‌توانند با برنامه‌ریزی صحیح برنامه‌های توسعه‌ای خود را با سرعت بیشتری دنبال کنند. بنابراین بهترین کار این است که هزینه پهنای باند داده‌ای که پیام‌رسان‌ها روی مراکز تبادل داده انتقال می‌دهند از اپراتورها دریافت شود.


در این زمینه سازمان تنظیم مقررات مطالعات وسیعی را انجام داد و حدود هشت مدل درآمدی به پیام‌رسان‌ها و متولیان خدمات پایه شبکه ملی اطلاعات و مرکز ملی فضای مجازی معرفی شد. در نهایت جمع‌بندی این بود که مؤثرترین و منطقی‌ترین روش برای درآمدزایی در حوزه خدمات پایه کاربردی فراهم‌سازی امکان تبادل ترافیک‌ بین اپراتورها و ارائه دهندگان خدمات است و از این طریق می‌توانند ضمن ارائه خدمات هزینه ترافیک‌شان را هم دریافت کنند.


اولویت‌بندی و ایجاد محدودیت در ترافیک خدمات پایه تخلف است/ شرکت ارتباطات زیرساخت موظف به پشتیبانی از تمامی مراکز تبادل داده است


آنا: روش محاسبه تعرفه خدمات پایه در شبکه ملی اطلاعات چگونه است؟


منتظری: پهنای باند بین‌الملل از سوی شرکت ارتباطات زیرساخت به فروش می‌رسد و هزینه تعیین شده‌ای برای آن دریافت می‌شود. شرکت ارتباطات زیرساخت میانگین پنج دقیقه‌ای را لحاظ و پیک‌های ناخواسته پنج درصد بالاتر از گراف را حذف می‌کند. هزینه این سرویس‌ها به صورت ماهانه از ارائه دهندگان خدمات پایه کاربردی شبکه ملی اطلاعات دریافت می‌شود.  نکته مهمی که در این مصوبه لحاظ شد و کمیسیون تنظیم مقررات نیز از آن حمایت کرد، بحث این بود که اگر دارنده پروانه‌ای خدمات لازم را به مشترکان ارائه ندهد ملزم به پرداخت جریمه باشد. این جریمه پس از تصویب در هیئت دولت باید از سوی اپراتورها پرداخت شود. حتی اگر خدمات به صورت کامل قطع نشود و تنها اختلال ایجاد گردد باز باید جریمه از سوی اپراتور پرداخت گردد. در حقیقت هرگونه اولویت‌بندی و ایجاد محدودیت در ترافیک خدمات پایه تخلف محسوب شده و باید جریمه از سوی اپراتور پرداخت شود.


حمایت از پیام‌رسان‌های بومی با کاهش تعرفه خدمات پایه


تاکنون در کشور تعرفه مشخصی برای ارائه خدمات پایه وجود نداشت و اپراتور از روش‌هایی مانند تهاتر یا دیگر روش‌ها توافقی برای ارائه سرویس به خدمات‌دهندگان شبکه ملی اطلاعات استفاده می‌کردند؛ اما اکنون دیگر هر شخص حقیقی دارای آی‌پی مشخص می‌تواند ترافیک مورد نظر خود را در شبکه ملی اطلاعات دریافت کند. یعنی پلتفرم‌های ایرانی مانند پیام‌رسان‌ها نصف پول پهنای باند را برای خرید محتوا، ترافیک و سایر سرویس‌ها به اپراتور پرداخت می‌کنند. 


امیدوارم با این مدل که به طور اختصاصی برای حمایت از خدمات پایه کاربردی شبکه ملی اطلاعات طراحی و تصویب شده در پیام‌رسان حرکت اقتصادی به وجود بیاید و بتوانند شبکه‌هایشان را گسترش دهند.


انتهای پیام/۴۱۴۴/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب