دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
22 ارديبهشت 1400 - 00:02
کارشناس امور افغانستان در گفتوگو با آنا:

دست آمریکا و اسرائیل در پس حمله به مدرسه دخترانه کابل مشهود است

داعش به دنبال ایجاد فتنه مذهبی در افغانستانپیرمحمد ملازهی تأکید کرد: اگر توطئه‌ای در پس پرده حمله به مدرسه دخترانه غرب کابل وجود داشته باشد قطعاً آمریکایی‌ها و اسرائیلی‌ها در انجام آن نقش داشته‌اند.
کد خبر : 580622
پیرمحمد ملازهی

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، جنایت شنبه سیاه کابل و انفجارهای پی‌درپی در مدرسه سیدالشهدا (ع) که به شهادت مظلومانه بیش از ۶۵ دختر دانش‌آموز روزه‌دار و مادران آنان و نیز مجروح شدن بیش از ۱۶۰ نفر منجر شده است، مصیبت بزرگ و غم‌انگیزی برای مردم مسلمان و مجاهد افغانستان و جنایت هولناکی است که آمریکایی‌ها در رقم خوردن آن متهم ردیف اول هستند.


این جنایت هولناک درحالیکه آمریکایی‌ها برخلاف برخی شواهد و قرائن مدعی آغاز خروج از افغانستان هستند،   بیش از همه کاخ سفید را متهم اصلی می‌داند که با انتقال تروریست‌های تکفیری از سوریه و عراق به افغانستان و جلب همکاری حامیان منطقه‌ای خود برای حمایت‌های تسلیحاتی، مالی و فکری برای ارتکاب جنایات تروریستی درصدد القای گزاره «بازگشت جنگ و ناامنی به افغانستان در صورت خارج شدن نیروهای آمریکایی از این کشور» است.



دست آمریکا و اسرائیل در پس حمله به مدرسه دخترانه کابل مشهود است

حمله تروریستی به مدرسه دخترانه غرب کابل


برای بررسی ابعاد ایجاد ناامنی از سوی آمریکایی‌ها در این کشور و جنایت هولناک در کابل با پیرمحمد ملازهی، کارشناس امور افغانستان گفت‌وگو کرده‌ایم که در زیر تقدیم می‌شود.  


آنا: رسانه‌های غربی و برخی‌ها در افغانستان مدعی هستند انفجار در غرب کابل و حادثه تأسف‌بار پرپر شدن دختران افغان ناشی از خلأ ناامنی است و آن را به خروج آمریکایی‌ها مرتبط می‌کنند. نظرتان چیست؟


ملازهی: واقعیت این است که عملیات انتحاری و تروریستی در افغانستان سابقه طولانی دارد. با توجه به بن‌بستی که در جنگ و مذاکراتی که قرار بود در استانبول پیگیری شود، برای افغانستان به‌وجود آمده است، فضا برای گروه‌های تندروی اسلام‌گرا که مخالف هر نوع راه‌حل سیاسی هستند، باز شد.  




بیشتر بخوانید:


ظهره وند: آمریکایی‌ها افغانستان را ناامن و مردم را قربانی مطامع منطقه‌ای خود کردند




عملیاتی که در مدرسه دخترانه سیدالشهدا(ع) و برای دختران شیعه‌مذهب رخ داد، انگیزه دیگری نیز داشت و آن این بود که اگر طبق ادعای طالبان، داعش این‌ عملیات را انجام داده باشد، در آن صورت می‌توان پی برد این گروه تروریستی در تلاش برای به راه انداختن جنگ میان شیعه و اهل‌سنت در افغانستان هستند، زیرا پیش‌تر نیز مشابه فتنه‌انگیزی میان شیعه و اهل‌سنت را در نقاط دیگر در کارنامه دارند.  


آنا: حملات اخیر به مدارس افغانستان معمولاً به مدارس دخترانه انجام شده است. آیا هدفی در پشت‌پرده این‌گونه عملیات‌ها وجود دارد؟  


ملازهی:  اساساً جریان تندروی اسلام‌گرا مخالف تحصیل دختران و در ادامه، ورود آن‌ها به بازار کار است. از این منظر شاهدیم معمولاً مدارس دخترانه یا دانشگاه‌هایی که دختران در آنجا حضور دارند، مورد حمله قرار می‌گیرند و مدارس دخترانه را تخریب می‌کنند. این موضوع به ذهنیت حاکم بر گروه‌های تندروی اسلام‌گرا در افغانستان بازمی‌گردد.


دست آمریکا و اسرائیل در پس حمله به مدرسه دخترانه کابل مشهود است


البته درباره اینکه تصمیم آمریکا برای خروج نظامی از افغانستان تا چه اندازه در این زمینه مؤثر است، معتقدم تأثیر خود را خواهد گذاشت، زیرا طالبان به لحاظ سیاسی و نظامی حس می‌کنند نسبت به دولت افغانستان در موقعیت برتری قرار دارند. البته تجربه نشان داده‌ است طالبان توانی بالاتر از نیروهای امنیتی و ارتش افغانستان دارد.  


در روزهای اخیر در سه منطقه مهم بغلان مرکزی (در شمال)، هیرمند (در جنوب) و ایالت میدان وردک شاهدیم جنگ بسیار شدیدی در جریان است، طالبان حمله کرد و در منطقه بغلان بخش‌های مهمی را تصرف کرده‌اند. علاوه بر این، جنگ آنجا خیلی شدید است و داعشی ها نیز سرزمین‌هایی را تصرف کرده‌اند؛ حتی این شایعه وجود دارد که ممکن است مرکز ولایت هیرمند را به‌طور کامل تحت کنترل خود درآورند و آنجا امارت اسلامی درست کنند.  



داعش با چنین تحرکاتی به‌دنبال فضاسازی برای نفوذ خود است و مشاهده می‌کنیم این عملیات‌ها را در مناطق شیعه‌نشین انجام می‌دهند.



اگر واقع‌بینانه نگاه کنیم، داعشی‌ها انگیزه دارند که به مناطق شیعه‌نشین حمله کنند و به نظرم این حمله خیلی هم حساب شده انجام‌شده است، زیرا دخترکان معصوم ۱۲، ۱۳و ۱۴ ساله‌ که در دوران راهنمایی درس می‌خوانند، شهید شدند. این موضوع می‌تواند افکار عمومی را به شدت تحریک کند و وقتی افکار عمومی تحریک شود، حرکاتی انجام می‌دهند که ممکن است چندان به مصلحت‌ نباشد.
 
آنا: آیا اگر آمریکا از افغانستان خارج شود، نیروهای افغان توانایی حفظ امنیت افغانستان را دارند؟


ملازهی: نیروهای دولتی به نسبت انگیزه‌ای که طالبان برای جنگ دارند، طالب جنگ و نبرد نیستند و برخلاف طالبان که عمده تفکرشان امور مسلحانه است، نیروهای دولتی انگیزه لازم را برای مقابله و نبرد ندارند. بنابراین خیلی سخت بتوان گفت اگر آمریکایی‌ها و ناتو به‌طور کامل از افغانستان خارج شوند، نیروهای دولتی این توان را داشته باشند که در مقابل طالبان ایستادگی کنند.


در صورت خروج آمریکا از افغانستان دو احتمال وجود دارد؛ یا راه‌حل سیاسی پیدا می‌شود و طالبان در مرحله نخست، شریک قدرت می‌شوند و در مراحل بعدی ممکن است قدرت را به دست بگیرند، یا اینکه شاهد جنگ داخلی  خواهیم بود. گروه‌های شیعه مذهب هزاره، ازبک‌ها و تاجیک‌ها مسلح می‌شوند و مقابل طالبان می‌ایستند. در آن صورت احتمال سوم مطرح می‌شود و آن، این است که طالبان بتواند کابل را بگیرد، نیروهای شمالی دست به مقاومت بزنند، ارتش مانند زمان نجیب‌الله تجزیه شود، پشتون‌ها به طالبان بپیوندند، ازبک‌ها و تاجیک‌ها و هزاره‌ها نیز جریان‌های محلی خود را تشکیل دهند. در این صورت افغانستان احتمالاً تجزیه و تبدیل به دو کشور خراسان و پشتونستان می‌شود.  


آنا: ولی با وجود قرائن و ادعاهایی که مطرح شده، به‌نظر نمی‌آید آمریکایی‌ها تمایلی داشته باشند افغانستان را ترک کنند


ملازهی: بحثی که وجود دارد، این است که آمریکایی‌ها به‌طور کامل از افغانستان خارج نمی‌شوند. این ظاهر امر است، ولی تغییر رویه می‌دهند و آرایش نظامی‌ متفاوتی خواهند گرفت، زیرا نمی‌خواهند نیروهایشان کشته شوند و در افغانستان هزینه اضافی بدهند.  


دست آمریکا و اسرائیل در پس حمله به مدرسه دخترانه کابل مشهود است


اینکه بگوییم آمریکایی‌ها افغانستان را به‌طور کلی رها می‌کنند و به دست طالبان می‌دهند، بعید است.


آنا: آیا حادثه افغانستان می‌تواند ارتباطی به انحراف افکار عمومی از موضوع فلسطین و تحولات قدس اشغالی داشته باشد؟  


ملازهی: به نظر نمی‌آید ارتباط مستقیمی وجود داشته باشد. نیروهایی که این حملات را انجام می‌دهند، اصلاً در محاسبات ذهن‌شان موضوع فلسطین جایی ندارد. آن‌ها محاسبات دیگری دارند که ایجاد ناامنی در افغانستان مطرح و در اولویت است. این نخستین حمله آن‌ها نیست و بارها در مناطق شیعه‌نشین به دانشگاه‌ها و مدارس حمله کرده‌اند.  


به نظر می‌آید شاید توطئه‌ای در پس پرده حمله به مدرسه دخترانه وجود داشته باشد. اگر این اقدام توطئه باشد، قطعاً آمریکایی‌ها و اسرائیلی‌ها در انجام آن نقش داشته‌اند. ولی درباره حادثه کابل دست‌کم در افغانستان چنین باوری وجود ندارد که بخواهد انحراف از موضوع فلسطین بوده باشد.  


انتهای پیام/۴۰۳۳/




انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب