دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
الوندی:

انقلاب اسلامی قداست را به مقوله دفاع در فرهنگ ایرانی بازگرداند

پژوهشگر مسائل اجتماعی و عضو هیأت علمی دانشگاه امام حسین(ع) گفت: انقلاب اسلامی و امام خمینی(ره) رابطه حاکمیت، مدنیت و دینداری با مقوله دفاع مقدس را احیا کردند.
کد خبر : 580597
فضای مجازی

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، محمد الوندی پژوهشگر مسائل اجتماعی و عضو هیأت علمی دانشگاه امام حسین(ع) در یکی از سلسه نشست‌های تخصصی اندیشکده‌ فضای مجازی مرکز مطالعات راهبردی ژرفا و جبهه انقلاب اسلامی در فضای مجازی با موضوع فراز و فرود فرهنگ دفاع در ایران با تاکید بر سده اخیر اظهار کرد: فرهنگ دفاع در ایران به دلیل تجربه زیستی ایرانیان همیشه همراه با دیانت بوده و به امری درهم تنیده با آن تبدیل شده است که در  بخش‌های مختلف زندگی  آن‌ها مانند معماری، آئین‌ها،  کار، بازی‌ها و آداب و رسوم،حکمرانی در ادوار قابل توجه تاریخ ایران و ... شاهد تجلی آن هستیم به نحوی که  دیانت و مدنیت هم در ساحت‌های مختلف زندگی از جمله اقتصادی‌، اجتماعی فرهنگی‌، سبک زندگی ‌، تجاری و عرصه دفاعی به صورت یکپارچه و در هم تنیده متجلی شده است.


این استاد دانشگاه در ادامه تصریح کرد: دینداری و آموزه‌های ادیان الهی از ادوار  قدیم ایران باستان روح حاکم بر فرهنگ دفاع در برابر بیگانگان بوده است. به نحوی که شاهد هستیم  اساس آموزه‌های زرتشت با اساس آیات جهاد و دفاع در اسلام مطابق است اما مطالب که در این نشست مطرح می‌شود بر پایه تجربه 500 سال اخیر ایرانیان است  که هویت شیعی مبنای سیاست و حاکمیت در ایران قرار می‌گیرد. از این دوره یعنی ابتدای دوره صفویه شاهد شکل‌گیری مقوله دفاع مقدس در جنگ با بیگانگان هستیم. دفاعی که با تکیه بر 4 رکن در بین ایرانیان مقدس شمرده می‌شود:


تطابق با تعالیم دین
فتوا و حکم جهاد علما و مجتهدان
مردمی بودن
رعایت اخلاق و فقه دفاع در میدان جنگ


الوندی ادامه داد: بررسی جنگ‌های خارجی ایران در دوره صفویه و قاجار و غلبه این چهار اصل در اغلب جنگ‌های خارجی این دو سلسله نشان‌دهنده قداست این نبردها و اسطوره‌ها و قهرمانانی است که در این جنگ‌ها به شهادت رسیدند. بخشی از مصادیق عینی این  مباحث، در این نشست ارائه و عرضه گردید که به عنوان عقبه تمدنی 8 سال دفاع مقدس، تجربه‌ای قابل اتکا است.  نکته‌ای که باید به عنوان اصل روایت سده در حوزه دفاع مورد توجه قرار بگیرد  این است که هرگاه در تاریخ  200 سال گذشته و  منتهی به سده، حکومت‌ها از دیانت فاصله گرفتند عقبه مردمی خود را از دست دادند . مثال این  قضیه  را می توان در سه دوره حکومتی افغان‌ها، نادرشاه افشار و پهلوی مشاهده کرد .


وی بیان کرد: وجه تمایز انقلاب اسلامی و امام(ره) در رهبری و مدیریت دفاع مقدس و ... به دلیل احیا رابطه حاکمیت، مدنیت و دینداری با 3 دوره حکومتی پیش منجر به بازگرداندن عناصر قداست در مقوله دفاع و اتکا به توان مردم، عشایر، شهری و روستایی در عرصه فرهنگ دفاع  گردید.


انتهای پیام/4144/

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب