کدام سرمایهگذاران دچار «جنون گل لاله» شدهاند؟
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، اقتصاد جهان سه بحران بزرگ مالی را تاکنون پشت سر گذاشته که اولین آن بحران گل لاله بود. حبابی که منجر به اعتراضات و آشوبهای بسیاری در هلند قرن هفدهم شد.
اکنون هم بسیاری از خود میپرسند که آیا سرنوشت برخی از ارزرمزها میتواند مشابه سرنوشت گلهای لاله باشد؟ قیمتها اوج بگیرد و ناگهان فرو بریزد؟
اما ماجرای حباب گل لاله در هلند چه بود و چه شد که برخی حاضر شدند برای خرید یک شاخه گل لاله، خانه خود را هم بفروشند؟
در اوج بازار و در دوره رونق اقتصادی، یک گل لاله معادل یک ملک مسکونی قیمت داشت اما در دوره سقوط بهاندازه یک سیبزمینی هم ارزش نداشت!
افزایش قیمت گل لاله، مردم را متقاعد کرده بود که هیچ محدودیت قیمتی برای این گلها وجود ندارد. نتیجه این بود که جز دلالان، مردم عادی هم وارد بازار گل لاله شدند تا راه صد ساله را یک شبه طی کنند و با خرید چند گل لاله سرمایهدار شوند.
بازار گل لاله چنان بازار چذاب و پرسودی بود که مردم ترجیح دادند سرمایه بیشتری وارد آن کنند. بسیاری همان زمان زمینهای کشاورزی، خانه و املاک خود را فروختند تا گل لاله بخرند! برخی خانه خود را در ازای چند شاخه گل لاله فروخته بودند و برخی دیگر در ازای پیاز گل لاله.
اما گل لاله عمر چندانی نداشت و برخی از مردم محافظهکار سعی کردند زودتر از بازار خارج شوند و گلهای لاله خود را بفروشند. این سرآغاز دومینوی عرضه گل لاله در بازار و افت قیمتها بود. حباب گل لاله ترکید و قیمتها سقوط کرد.
این اولین بحران اقتصادی بود که در جهان رخ داد. بسیاری گل لاله را پیش خرید کرده بودند و حالا باید مبلغ گزافی را برای خرید گلهایی میدادند که دیگر هیچ ارزشی نداشت.
کشور درگیر آشوب شد. مداخله دولت هم اثری نداشت. دارایی مردم کنار خانهها پژمرده میشد و کاری از دست کسی بر نمیآمد. مردم داراییشان را به چیزی تبدیل کرده بودند که امکان نداشت بتوانند آن را در خانه نگه دارند به این امید که چند سال بعد شاید دوباره ارزشمند شود.
این یک دارایی منجمد نبود. یک دارایی از دست رفته بود.
منبع: تجارت نیوز
انتهای پیام/
انتهای پیام/