دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
09 ارديبهشت 1400 - 13:41
سفیر ایران در روسیه:

۱.۵ ماه تا پایان توافق ایران و آژانس باقی مانده است/ ایران هاب تولید واکسن روسی در منطقه می‌شود

سفیر ایران در روسیه گفت: از سه ماه فرصت ایران برای همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تا اجرای تعهداتشان تنها یک و نیم ماه باقی مانده است.
کد خبر : 578134
کاظم جلالی

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، کاظم جلالی در مصاحبه با ایزوستیا گفت: ایران قصد دارد هاب تولید واکسن روسی در خاورمیانه شود. تولید تحت لیسانس «اسپوتنیک وی» در آینده نزدیک در کشور آغاز خواهد شد و بعد از اتمام واکسیناسیون مردم، صادرات به کشورهای همسایه آغاز خواهد شد.


وی درباره مذاکرات برجام و غنی‌سازی ۶۰ درصد اورانیوم افزود: تهران حاضر است تنها بعد از لغو همه تحریم‌ها، بدون تعلل به توافقنامه هسته‌ای بازگردد، اما گام نخست را در این راستا باید واشنگتن بردارد. ایران ۱۴ آوریل غنی‌سازی اورانیوم تا ۶۰ درصد را آغاز کرد، ولی ما بمب اتمی نمی‌خواهیم. شما می‌دانید که رهبر معظم ما (آیت‌الله خامنه‌ای) فرمودند تولید بمب اتمی و حتی حرکت به این سمت حرام است، یعنی ممنوع است. به همین خاطر ما در چارچوب اراده ملی به سمت تولید بمب اتمی نخواهیم رفت. با وجود این، حق تولید اورانیوم با هر درصدی داریم. ما عمدتاً از آن در پزشکی استفاده می‌کنیم.


سفیر ایران در روسیه درباره بیانیه وزارت امور خارجه آمریکا که اعلام کرد امکان لغو بخشی از تحریم‌های ایران را بررسی می‌کند، عنوان کرد: همان‌طور که می‌دانید هم‌اکنون مذاکرات میان ایران و سه کشور اروپایی به‌اضافه چین و روسیه در وین در حال انجام است. هنوز مشخص نیست طرف‌ها به چه نتایجی دست می‌یابند. همه مسئولان کشور ما یک‌صدا گفتند که این آمریکا است که از برجام خارج شد، آن را نقض کرد و برخلاف توافقنامه علیه ایران تحریم وضع کرد. به همین خاطر گام اول در احیای توافقنامه را باید آمریکایی‌ها بردارند.


وی تصریح کرد: آنها باید همه تحریم‌ها را لغو کنند، ما این را راستی آزمایی می‌کنیم تا ثابت شود که تحریم‌ها عملاً لغو شده‌اند و ساختگی نیست. سپس ایران اجرای همه تعهدات خود را از سر می‌گیرد. ما هیچ‌گاه از برجام خارج نشدیم، با وجود این، با توجه به اقدام نکردن اروپایی‌ها و نقض تعهدات از جانب آمریکایی‌ها، ما سطح برخی از تعهداتمان را کاهش دادیم.  پیشنهاد ایران این است که به‌جای مذاکرات طولانی و به‌جای اینکه مشخص کنیم گام‌به‌گام چه کاری انجام خواهیم داد، دو گام برداریم؛ یک گام ما و گام دیگر آمریکایی‌ها. این کاملاً امکان‌پذیر و مهم‌تر از آن عملیاتی است. البته اگر آمریکایی‌ها اراده ازسرگیری اجرای تعهداتشان را داشته باشند.


کاظمی درباره اینکه آیا تاریخ مشخصی وجود دارد که تا آن تاریخ آمریکا همه پیشنهادات خود را در رابطه با برجام ارائه کند، گفت: می‌بینید که در برخی از ابعاد فرصت کمی وجود دارد. مجلس ایران بعد از ترور شهید فخری زاده، دانشمند هسته‌ای کشورمان در نوامبر ۲۰۲۰ قانونی را تصویب کرد که طبق آن پروتکل الحاقی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اجرا نخواهد شد و سطح همکاری کاهش خواهد یافت. مطابق با توافقات میان ایران و آژانس، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی سه ماه به مراکز هسته‌ای در ایران دسترسی نخواهد داشت، دوربین‌ها در آنجا فعال خواهند بود و فعالیت ایران و هرچه که اتفاق می‌افتد را ضبط خواهند کرد. اگر بعد از سه ماه توافق حاصل شود، همه این فیلم‌ها به آژانس بین‌المللی انرژی داده خواهند شد. اگر توافق به دست نیاید، اسناد را نخواهند داد. از این سه ماه، یک ماه و نیم گذشته است. یعنی یک ماه و نیم برای توافق کردن باقی مانده است.


وی افزود: از سوی دیگر ملت ایران نمی تواند صبر کند تا مذاکرات طولانی با آمریکایی‌ها به اتمام برسد. به خاطر اینکه علیه ما تحریم وضع شده است، با ویروس کرونا مبارزه می کنیم و با این چالش‌ها مقابله می کنیم. اما زمان مهم است، به همین خاطر ما می خواهیم که هرچه سریع تر مذاکرات را جمع بندی کنیم.


وی افزود: از سوی دیگر ملت ایران نمی‌تواند صبر کند تا مذاکرات طولانی با آمریکایی‌ها به اتمام برسد. به خاطر اینکه علیه ما تحریم وضع‌شده است، با ویروس کرونا مبارزه می‌کنیم و با این چالش‌ها مقابله می‌کنیم. اما زمان مهم است، به همین خاطر ما می‌خواهیم که هرچه سریع‌تر مذاکرات را جمع‌بندی کنیم.


کاظمی درباره اینکه آیا برای احیای برجام شروط پیشین وجود دارد یا اینکه ایران حاضر است درباره موضوعات جدید احتمالی گفت‌وگو کند، عنوان کرد: برجام یک توافقنامه مشخص است، در آن پیش‌بینی نشده است که می‌توان چیزی را از آن کم یا اضافه کرد. به همین خاطر آن برجام که در ۱۴ جولای ۲۰۱۵ امضا شد، همان باید احیا شود. اگر ایران می‌خواست که زیر فشار شدید دونالد ترامپ به روش دیگری رو بیاورد، با شروطش موافقت می‌کرد.


وی افزود: دولت جدید آمریکا باید بداند فشار حداکثری حتی در سخت‌ترین شرایط ناشی از ویروس کرونا نتوانست به این منجر شود که ملت ایران در مقابل این کشور تسلیم شود. به همین خاطر واشنگتن باید روش خود را تغییر بدهد، باید به برجام به همان شکلی که امضا شد بازگردد. ایران هیچ‌چیز اضافی را در برجام نمی‌پذیرد. فعالیت موشکی جمهوری اسلامی در حوزه امنیت ملی ما قرار دارد و ما به هیچ‌کس اجازه دخالت نمی‌دهیم.


با پیشنهاد گام به گام موافق نیستیم


کاظمی درباره اینکه گفته می‌شود تهران مذاکره با واشنگتن را درباره احیای عضویت نظام بانکی ایران در سیستم سوئیفت آغاز کرده است، گفت: یکی از تعهدات تروئیکای اروپایی به‌عنوان عضو برجام، ارائه سازوکارهای مالی ویژه، ازجمله سوئیفت برای اشخاص و همچنین نهادهایی است که در پروتکل الحاقی به آنها پرداخته شده است. نهادهایی نظیر بانک مرکزی ایران و مؤسسات مالی ما ازجمله آنها هستند. به همین خاطر مطالبه ما کاملاً با برجام مطابقت دارد و روی لغو همه تحریم‌ها، ازجمله تحریم‌های مرتبط با سیستم سوئیفت مصریم.  


وی عنوان کرد: مقام‌های ارشد ایران بارها گفته‌اند که مذاکرات را طولانی نخواهیم کرد، ما با پیشنهاد گام‌به‌گام موافق نیستیم. همه اقدامات باید در یک مرحله انجام شود، این اقدامات باید در یک گام تجمیع شود.


کاظمی درباره گزارش‌ها مبنی بر مذاکرات عربستان و ایران داد تأکید کرد: من هم این خبر را در رسانه‌ها دیدم، اما اطلاع دقیقی ندارم. سیاست ما همیشه مشخص بوده است؛  می‌خواهیم بهترین روابط را با همسایگانمان داشته باشیم، اما از سوی دیگر معتقدیم که امنیت منطقه باید با تلاش کشورهای منطقه حفظ شود. حضور قدرت‌های فرامنطقه‌ای و خارجی بدون تردید به منطقه آسیب می‌زند و البته اوضاع را دشوار می‌کند. در این شرایط ما حاضریم با همه کشورهای همسایه رایزنی کنیم و همکاری‌مان را افزایش دهیم.


انتهای پیام/۴۰۳۳/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب