دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
06 ارديبهشت 1400 - 11:56
جلیلی در گفت‌وگوی تفصیلی با آنا مطرح کرد؛

وزارت ارتباطات یا حافظ منافع اپلیکیشن‌های خارجی در ایران؟

مسئولان الگوی مردم برای استفاده از شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌ها هستندعضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی گفت: مسئولان به‌عنوان الگوهای جامعه باید بیشتر به رفتار خود در فضای مجازی توجه کرده و از فعالیت در اپلیکیشن‌های خارجی پرهیز کنند.
کد خبر : 577329
فضای مجازی

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا،  اکنون امنیت سایبری یکی از مهم‌ترین اولویت‌های کشورهای مختلف دنیاست و هرکدام از این کشورها برای محافظت از داده‌های مردم قوانین سختگیرانه‌ای را تصویب و اجرا می‌کنند. یکی از موضوعاتی که منافع ملی را تا حد زیادی در خطر قرار داده و فرصت مناسب برای حمله‌های سایبری را در اختیار هکرها قرار می‌دهد، استفاده گسترده از اپلیکیشن‌های خارجی است. تقریباً تمامی اپلیکیشن‌های خارجی برای فعالیت در فضای مجازی کشورهای مورد نظر طراحان خود از هیچ قانونی تبعیت نکرده و حاضر به راه‌اندازی مراکز همکاری مشترک در خاک کشور میزبان نیستند.




بیشتر بخوانید:


کلاب هاوس و کلاف سردرگم بودن یا نبودن/ ایرانی‌ها میزبان این اپلیکیشن خارجی می‌شوند؟




اکنون تعداد زیادی پیام‌رسان و شبکه اجتماعی غیرایرانی در فضای مجازی کشور فعالیت می‌کنند و این در حالی است که هر اپلیکیشن خارجی بر اساس مصوبه شورای عالی فضای مجازی که در مرداد ۹۶ به نهادهای متولی امر در حوزه فضای مجازی ابلاغ شده است، شرایط فعالیت هر پیام‌رسان داخلی و خارجی در ایران باید در کارگروهی با عضویت وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت اطلاعات، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، دادستانی کل کشور، سازمان تبلیغات اسلامی، نیروی انتظامی ج.ا.ا. (پلیس فتا)، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و سازمان صدا و سیمای ج.ا.ا. بررسی شود و در صورت تأیید اعضا مجوز لازم برای فعالیت صادر گردد. در همین رابطه با رسول جلیلی، عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی گفت‌وگو کردیم. در ادامه مشروح این گفت‌وگو را مشاهده می‌کنید:


مسئولان الگوی مردم برای استفاده از شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌ها هستند/وزارت ارتباطات یا حافظ منافع اپلیکیشن‌های خارجی در ایران؟


آنا: بسیاری از مدیران پیام‌رسان‌های داخلی ضمن انتقاد از عملکرد مسئولان در خصوص انتخاب اپلیکیشن‌های خارجی به‌عنوان برنامه‌های ارتباط خود با مردم معتقدند کاربران برای استفاده از هر پیام‌رسان به مسئولان توجه می‌کنند. آیا شما با چنین صحبتی موافق هستید؟


جلیلی: در جامعه ایرانی از سال‌ها پیش و در نسل‌های مختلف مساجد نماد انتقال فرهنگ از نسلی به نسل دیگر بودند و در این امکان مقدس همیشه محراب پایین‌تر از سطح زمین و در محلی با ارتفاع کمتر از زمینی که نمازگزاران روی آن می‌ایستادند بنا می‌شد. فلسفه چنین ساختاری برای محراب این است که امام جماعت خود را پایین‌تر از بقیه نمازگزاران می‌بیند. یعنی نمی‌شود در جامعه‌ای کسی مدیر و مسئول باشد ولی در زندگی سبک و مرامی متفاوت از مردم داشته باشد. مسئولان باید در هر امری جلودار مردم باشند، امر به معروف و نهی از منکر کنند و همان انتظاری را از مردم داشته باشند که از خود دارند.


برخی از مسئولان دقیقاً برخلاف قانون عمل می‌کنند


کاملاً مشخص است مسئولان تا حد ممکن نباید اشتباه کنند و اگر هم مرتکب خطایی شدند باید مسئولیت آن را قبول کرده و دیگر آن را توجیه نکنند. اگر به دنبال آن هستیم که خطا و اشتباه از جامعه رخت ببندد ابتدا باید مسئولان اشتباه را ترک کنند. متأسفانه تعدادی از مسئولان کشور چنان ذوق‌زدگی و تمایلی به پلتفرم‌های غیرایرانی دارند که همین موضوع موجب تشویق مردم به استفاده از این برنامه‌ها می‌شود. چنین عملکردی دقیقاً برخلاف قانون جاری کشور است.


وقتی نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی قانونی را در خصوص استفاده از اپلیکیشن‌های خارجی تصویب می‌کنند همه مردم از مسئولان تا روستاییان در مناطق مختلف کشور ملزم به رعایت آن هستند. بدون شک نمایندگان پیش از تصویب چنین قوانینی تشخیص داده‌اند که یک نرم‌افزار خارجی مطابق با فرهنگ و عفت جامعه ایرانی طراحی نشده و حضور آن در فضای مجازی کشور می‌تواند بستری برای فساد و اعمال غیرقانونی باشد. در چنین شرایط وقتی مسئول دولتی اقدام به استفاده از آن اپلیکیشن غیرقانونی خارجی می‌کند درواقع این پیام را به عموم مردم می‌دهد که شما نیز مجاز به استفاده از این برنامه هستید. در حقیقت به نظر بنده این‌چنین حجم از بی‌قانونی که امروز در فضلی مجازی ایران شاهد آن هستیم در دنیا بی‌نظیر است.  


مسئولان باید شیوه عمل خود در خصوص استفاده از پلتفرم‌های خارجی را تغییر دهند


امروز دیگر همه مسئولان به‌روشنی می‌دانند پلتفرم‌های خارجی فاقد امنیت بوده و دشمنان ایران بر آن‌ها تسلط دارند با این حال مدیران، نخبگان و مسئولان عالی‌رتبه به طور گسترده‌ای در شبکه‌های اجتماعی آمریکایی و اروپایی عضویت دارند. به عنوان مثال مگر می‌شود در ایام ماه مبارک جلسات درس و عرفان را در یک رسانه خارجی برای کاربر ایرانی برگزار کرد؟ البته که چنین جلساتی برای خارجی‌ها خوب است و موجب معرفی فرهنگ ایرانی‌-اسلامی می‌شود ولی مسلمانان داخل کشور چنین شیوه‌ای از عمل کاملاً غلط است. جالب اینجاست که در چنین شرایط همان مسئولی که از اپلیکیشن خارجی استفاده می‌کند، انتظار دارد کارآفرینی ایجاد شده و همه مردم مفهوم اقتصاد مقاومتی را درک کنند. این مسئولان نمی‌دانند اصلاح جامعه به خودشان بستگی دارد؟


مسئولان الگوی مردم برای استفاده از شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌ها هستند/وزارت ارتباطات یا حافظ منافع اپلیکیشن‌های خارجی در ایران؟


آنا: این روزها صحبت‌های زیادی در مورد پیام‌رسان کلاب هاوس بیان می‌شود و برخی از مسئولان فعالیت این اپلیکیشن در کشور را غیرقانونی می‌دانند. شما به‌عنوان یکی از اعضای شورای عالی فضای مجازی چه نظری در مورد دسترسی آزاد به این اپلیکیشن و سایر پیام‌رسان‌های خارجی در ایران دارید؟ عملکرد وزارت ارتباطات در خصوص اجرای قانون دسترسی برنامه‌های غیرایرانی را چگونه ارزیابی می‌کنید؟


جلیلی: فارغ از تمامی اتفاقاتی که در چند هفته اخیر در خصوص پیام‌رسان کلاب هاوس رخ داده است و بدون در نظر گرفتن اینکه آیا قانون‌گریزی در خصوص دسترسی به این برنامه رخ داده یا خیر؟ بنده معتقدم امروز وزارت ارتباطات به عنوان یکی از متولیان اصلی مدیریت فضای مجازی در کشور به حافظ منافع پیام‌رسان‌های غیرایرانی و به‌خصوص آمریکایی تبدیل شده است. این وزارتخانه در مواقع نیاز از ظرفیت‌های هیئت دولت نیز برای اثبات ادعاهای خود استفاده می‌کند.  


اگر مسئولان ارتباطی کشور تنها یک بار به وظایف خود در خصوص رفع مشکلات فضای مجازی کشور به‌درستی عمل می‌کردند و دلشان به حال کودکان ایرانی که در این فضا رها شده‌اند می‌سوخت شاید اکنون وضعیت فضای مجازی در کشور بسیار بهتر بود و شاهد خیلی از اتفاقات ناگوار که تا امروز رخ داده است نبودیم. در حال حاضر مردم به‌روشنی در منجلاب فضای مجازی رها شده و به تعبیر مقام معظم رهبری شاهد رهاشدگی در این بخش مهم هستیم. کاش حداقل یک بار سخنگوی دولت از اتفاقات ناخوشایندی که در پهنه فضای مجازی کشور رخ می‌دهد ابراز تأسف می‌کرد. همان‌گونه که سفارت سوئیس در ایران حافظ منافع سیاسی آمریکاست، وزارت ارتباطات نیز حافظ منافع سکوهای مجازی آمریکایی در داخل کشور است.


انتهای پیام/۴۱۴۴/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب