دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
28 فروردين 1400 - 12:14
آنا گزارش می‌دهد؛

برتری دفاعی با «واقعیت مجازی» و «واقعیت افزوده» / دیگر قدرت به زور بازو نیست!

امروزه فناوری‌های «واقعیت مجازی» (VR) و «واقعیت افزوده» (AR) نقشی اساسی در حوزه دفاعی دارند و کشورها برای دستیابی به برتری در جنگ استفاده از آنها را آغاز کرده‌اند.
کد خبر : 575167
AR

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا،  چشم‌انداز جنگ، یک صنعتِ همواره در حال پیشرفت است. در گذشته‌های دور مردم در جنگ از شمشیر و سلاح‌های فلزی دیگر برای مبارزه استفاده می‌کردند. اما امروزه با توجه به پیشرفت‌های صورت‌گرفته مفهوم جنگ‌های بیولوژیک و تجاری شنیده می‌شود. حتی اگر جنگ‌های بدون ‌خون‌ریزی یک احتمال باشد، جنگ در زمین هنوز هم هیاهوی خود دارد. با کمک فناوری، میدان‌های نبرد فیزیکی پیچیده‌تر می‌شوند. به‌طور ویژه  «واقعیت مجازی» (VR) و «واقعیت افزوده» (AR) انقلاب بزرگی در نحوه وقوع جنگ رقم می‌زنند.





بیشتر بخوانید:


آن‌روی سکه پیشرفت فناوری/ روبات‌ها آلت قتاله می‌شوند





وقتی از واقعیت افزوده صحبت می‌کنیم، اولین چیزی که به ذهن ما خطور می‌کند، فیلترهای دوربین موبایل و یا فیلترهای برخی شبکه‌های اجتماعی مانند اسنپ‌چت است. این فیلترها جلوه‌ای مجازی به چهره ما می‌بخشد و جالب و خنده‌دار به نظر می‌رسد. اما کاربردهای واقعیت افزوده بسیار فراتر از آن است. از طرف دیگر، واقعیت مجازی در بسیاری زمینه‌ها به‌عنوان مکمل واقعیت افزوده عمل می‌کند. حوزه دفاعی پیشتاز استفاده از فناوری‌های پیشرفته جهت آموزش و جنگ بوده است. همان‌طور که میدان‌های نبرد به‌طور مداوم در حال پیشرفت است، برخی از کشورها برای مقابله با دشمنان خود و رسیدن به برتری در میدان جنگ، به‌کارگیری واقعیت مجازی و واقعیت افزوده را در سیستم دفاعی خود آغاز کرده‌اند. با گسترش امکان پردازش داده‌ها و گرافیک، میزان استفاده از این دو فناوری در سیستم‌های دفاعی به‌طور تصاعدی در حال رشد است.


برتری دفاعی با «واقعیت مجازی» و «واقعیت افزوده» / دیگر قدرت به زور بازو نیست!


اما چرا باید از چنین فناوری‌های آینده‌نگرانه‌ای در ارتش استفاده کنیم؟ آیا آنها مزیتی دارند؟ بله، آنها در ایجاد یک فضای مجازی که به نیروهای ارتش کمک می‌کند خطرات را در آنجا دریابند و حس کنند، بسیار مفید هستند. واقعیت افزوده و واقعیت مجازی همچنین نحوه دسترسی سربازان به اطلاعات و انجام عملیات را تغییر می‌دهند. یکی از موارد استفاده پایه و درعین‌حال مهم واقعیت افزوده و واقعیت مجازی، آموزش نیروهای نظامی است. نیروهای ارتش از واقعیت مجازی برای ایجاد شبیه‌سازی استفاده می‌کنند که به آنها کمک می‌کند تا یک میدان جنگ مجازی را تجربه کنند. آنها تاکتیک‌ها و حملات خود را در این محیط شبیه‌سازی آزمایش می‌کنند تا ببینند چگونه کار می‌کند.


با استفاده از این حالت مجازی، نیروهای ارتش راهی برای به دست آوردن تجربه ارزشمند از محیط‌های خطرناک یا تهدیدکننده را با هزینه‌ای کمتر پیدا می‌کنند. علاوه بر این، واقعیت افزوده دارای سه کاربرد اصلی است: ۱. واقعیت افزوده تاکتیکی (TAR) (به سربازان توانایی دید در شب، مشاهده موقعیت دشمن، تصاویری از پلتفرم‌های جاسوسی مانند پهپادها و حتی دیدن آن‌سوی موانع را می‌دهد)، ۲. نمایشگر سربند نصب‌شده بر روی کلاه ایمنی. ۳.محیط آموزش مصنوعی (STE) (با استفاده از بستر سه‌بعدی، محیطی شبیه به واقعیت را برای آموزش سربازان ارائه می‌دهد).


برتری دفاعی با «واقعیت مجازی» و «واقعیت افزوده» / دیگر قدرت به زور بازو نیست!


در این میان برخی کشورهای پیشرفته و نیز برخی کشورهای درحال‌توسعه پیشتاز استفاده از این فناوری‌ها هستند. برای مثال جدیدترین و گسترده‌ترین مفهوم گفتاری درباره واقعیت افزوده در ارتش آمریکا، مایکروسافت بود که قرارداد ۲۱.۸۸ میلیارد دلاری با ارتش این کشور امضا کرد. طبق این معامله، مایکروسافت بیش از ۱۲۰ هزار دستگاه مبتنی بر هدست واقعیت افزوده «هولولنز» (HoloLens) خود را برای بیش از ده سال به دفاع ایالات‌متحده تحویل خواهد داد. با استفاده از این هدست واقعیت افزوده سربازان در عملیات‌های نظامی می‌توانند در یک سیستم بجنگند، تمرین کنند و آموزش ببینند. علاوه بر این، در سال ۲۰۲۰ میلیتاری تایمز گزارش داد که سربازان و تفنگداران ارتش ایالات‌متحده می‌توانند تا سال ۲۰۲۱ از هدست‌های بسیار محکم، بادوام و ضدآب در این زمینه استفاده کنند. آمریکا حتی قبل از امضای توافقنامه با مایکروسافت نیز استفاده عملیات‌های آزمایشی انجام می‌داد. ارتش آمریکا همچنین یک پلتفرم عظیم واقعیت مجازی ساخته تا به‌وسیله آن سربازان را در جبهه‌های جنگ واقع‌بینانه‌ای که مملو از میلیون‌ها مأمور هوش مصنوعی هستند، آموزش دهد.


برتری دفاعی با «واقعیت مجازی» و «واقعیت افزوده» / دیگر قدرت به زور بازو نیست!


حوزه دفاعی هند نیز به اهمیت واقعیت افزوده و واقعیت مجازی در سال ۲۰۲۰ که جهان درگیر ویروس کرونا شد، پی برد. در ابتدا، طی یک سمینار ارتش هند تأثیر فناوری‌های متحول‌کننده در جنگ آینده را تجزیه‌وتحلیل کرد. به دنبال آن، آنها از فناوری‌های مختلف استفاده کرده و آموزش‌های مجازی را انجام دادند. نیروهای مسلح هند دارای مؤسسات آموزشی تخصصی است که در سراسر کشور گسترش یافته‌اند. متأسفانه، به دلیل شیوع کرونا آنها نتوانستند سربازان را برای آموزش به مؤسسات آموزشی مختلف منتقل کنند. ازاین‌رو، آنها برای دستیابی به تجربه‌ای از دنیای واقعی، از واقعیت مجازی برای انجام شبیه‌سازی استفاده کردند. حتی نیروهای دریایی از واقعیت افزوده استفاده کردند تا نمودار ناوبری را روی یک نمای زنده سوار کنند.


مدت‌هاست که چین در استفاده از فناوری‌های متحول‌کننده پیشتاز است. ازاین‌رو، این کشور آموزش نیروهای نظامی خود را با فناوری واقعیت مجازی برای افزایش توانایی‌های رزمی آغاز کرده است. اخیراً یک واحد پشتیبانی تدارکات وابسته به نیروی دریایی ارتش آزادی‌بخش خلق (PLA) طی یک تمرین، پشتیبانی سوخت‌رسانی در زمان جنگ را در یک اتاق شبیه‌سازی انجام داد.


برتری دفاعی با «واقعیت مجازی» و «واقعیت افزوده» / دیگر قدرت به زور بازو نیست!


تخمین زده می‌شود که بازار واقعیت افزوده در حوزه دفاعی تا پایان سال ۲۰۲۵ به ۱ میلیارد و ۷۹۷ میلیون دلار برسد.  سیستم‌های واقعیت افزوده و واقعیت مجازی دارای مزایای بی‌شماری در میدان جنگ هستند و اطلاعات حیاتی مربوط به محیط پیرامون، موقعیت‌یابی و شناسایی دوست یا دشمن را در اختیار نیروها قرار می‌دهند. با توجه به این مزایا، نیروهای دفاعی در کشورهای پیشرفته در حال سرمایه‌گذاری قابل‌توجهی برای تهیه این فناوری‌ها همراه با توسعه آنها هستند. علاوه بر این، کشورهای درحال‌توسعه مانند مکزیک، هند، ژاپن، امارات و برزیل و غیره نیز بودجه قابل‌توجهی را برای تهیه این فناوری‌های پیشرفته تخصیص داده‌اند.


انتهای پیام/۴۱۱۲/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب