دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
04 ارديبهشت 1400 - 00:07
علم در سایه رمضان/ ۱۲؛

۷ مزیت روزه‌داری در مقالات معتبر جهان/ مقاومت بیماری‌ها در برابر روزه می‌شکند

قدمت روزه‌داری به قرن‌ها پیش باز می‌گردد. این آیین، در بسیاری از فرهنگ‌ها و ادیان نقش اساسی را ایفا می‌کند. آیا روزه برای بدن مفید است؟ در این گزارش بخوانید.
کد خبر : 574674
رمضان 2

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، قدمت روزه‌داری به قرن‌ها پیش باز می‌گردد. این آیین، در بسیاری از فرهنگ‌ها و ادیان نقش اساسی را ایفا می‌کند. چنانچه بی‌تردید مطلع هستید در دین مبین اسلام، بخش مهمی از روزه گرفتن پرهیز از مصرف غذاها و نوشیدنی برای مدت زمان مشخص است.


 امروزه بسیاری از افراد حتی از جنبه غیرمذهبی نیز به سبک زندگی مبتنی بر روزه‌داری روی آورده‌اند. هر چند مخالفان با ادعای تقابل علم و مذهب، سعی به مطرود کردن روزه‌داری دارند اما ثابت شده است که روزه‌داری فواید زیادی برای سلامتی دارد؛ از کاهش وزن گرفته تا عملکرد بهتر مغز.


۱. روزه با کاهش التهاب باعث ارتقای سلامت می‌شود


در حالی که التهاب یک روند ایمنی طبیعی است که برای کمک به مقابله با عفونت‌ها توسط بدن انجام می‌گیرد، التهاب حاد می‌تواند عواقب جدی برای سلامتی داشته باشد. تحقیقات نشان می‌دهد که التهاب شدید ممکن است در ایجاد بیماری‌های مزمن مانند بیماری‌های قلبی، سرطان و آرتریت روماتوئید نقش کلیدی داشته باشد(۱). در برخی مطالعات ثابت شده است که روزه‌داری می‌تواند به کاهش سطح التهاب و افزایش سلامتی کمک کند.


یک مطالعه که در بین ۵۰ فرد بزرگسال سالم انجام شده بود، نشان داد که روزه‌داری به مدت یک ماه به طور قابل توجهی سطح موارد التهابی بدن را می‌کاهد(۲).  


7 مزیت روزه‌داری در مقالات معتبر جهان/ مقاومت بیماری‌ها در برابر روزه می‌شکند


۲. روزه‌داری با کاهش مقاومت به انسولین، کنترل قند خون را تقویت می‌کند


چندین مطالعه نشان داده است که روزه‌داری می‌تواند کنترل قند خون را بهبود بخشد. در حقیقت، تحقیقی بر روی ۱۰ فرد مبتلا به دیابت نوع ۲ نشان داد که روزه کله‌گنجشکی به طور قابل توجهی سطح قند خون آنها را کاهش می‌دهد(۳).  


در همین حال، یک تحقیق دیگر نشان داده است که روزه‌داری یک‌روزدرمیان می‌تواند به اندازه کم کردن کالری در کاهش مقاومت به انسولین مؤثر باشد(۴). کاهش مقاومت به انسولین، حساسیت بدن را به انسولین افزایش می‌دهد و موجب می‌شود گلوکز از جریان خون به سلول‌های شما انتقال یابد.


۳. روزه می‌تواند باعث بهبود فشار خون، تری گلیسیرید و سطح کلسترول و سلامت قلب شود


درحال حاضر، بیماری قلبی دلیل اصلی مرگ‌ومیر در سراسر جهان در نظر گرفته می‌شود و تقریباً ۵/۳۱ درصد مرگ‌ومیرها در سطح جهان ناشی از مشکلات قلبی است(۵). تحقیقات نشان می‌دهد تغییر رژیم غذایی و شیوه زندگی یکی از مؤثرترین راه‌ها برای کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی است. برخی تحقیقات نشان داده است که روزه‌داری به خصوص در مورد سلامت قلب می‌تواند مفید باشد.


مطالعه دیگری که بر روی ۱۱۰ فرد بزرگسال چاق انجام شد نشان داد که روزه‌داری به مدت سه هفته(تحت نظارت پزشک) فشار خون و همچنین سطح تری گلیسیرید خون، LDL  را کاهش می‌دهد(۶).  


۴. روزه می‌تواند عملکرد مغز را تقویت کند و از اختلالات زوال سیستم عصبی جلوگیری کند


چندین مطالعه نشان داده است که روزه‌داری می‌تواند تأثیر مهمی بر سلامت مغز داشته باشد، اگرچه این تحقیقات بیشتر در میان حیوانات انجام شده است اما سرنخ خوبی در مورد آثار مدیریت غذایی و روزه گرفتن به ما می‌دهد.  


یک مطالعه روی مغز موش‌ها نشان داد که تمرین چیزی شبیه به روزه‌داری در میان حیوانات، عملکرد و ساختار مغز را بهبود می‌بخشد(۷). مطالعات دیگری نیز انجام شده است که نشان می‌دهد روزه‌داری می‌تواند از سلامت مغز محافظت کرده و تولید سلول‌های عصبی را افزایش دهد تا به تقویت عملکرد شناختی کمک کند(۸)(۹).


چنانچه در مورد پیش گفته شد، روزه‌داری به تسکین التهاب‌ها نیز کمک می‌کند پس امکان دارد از زوال سیستم عصبی نیز جلوگیری کند.


۵. با کاهش مصرف کالری و افزایش متابولیسم وزن کاهش می‌یابد


روزه‌داری منحصر به مذهبیان نیست. در بسیاری از رژیم‌های غذایی تحت نظر پزشکان متخصص، روزه گرفتن توصیه شده است. برخی نیز آن را راهی سریع و آسان برای چند کیلو وزن کم کردن می‌دانند(۱۰).


از لحاظ نظری، پرهیز از مصرف غذاها و نوشیدنی‌ها در ساعت‌های طولانی می‌تواند میزان کالری دریافتی شما را کاهش دهد و طبیعتاً به کاهش وزن در طول زمان منجر ‌شود.


برخی تحقیقات همچنین نشان داده‌اند که روزه‌داری در یک بازه مشخص ممکن است با افزایش سطح انتقال‌دهنده عصبی نوراپی‌نفرین(که به کاهش وزن کمک می‌کند) متابولیسم بدن را تقویت ‌کند(۱۱). تحقیقی دیگر نشان داده است که روزه‌داری در طول ۱۲ تا ۲۴ هفته می‌تواند با کاهش چربی به طور قابل توجهی وزن افراد بسیار چاق را کاهش دهد(۱۲).


7 مزیت روزه‌داری در مقالات معتبر جهان/ مقاومت بیماری‌ها در برابر روزه می‌شکند


۶. روزه پیری را به تأخیر می‌اندازد و طول عمر را افزایش می‌دهد


در چندین مطالعه نتایج امیدوارکننده‌ای منتشر شده است که نشان می‌دهد در اثر روزه‌داری، طول عمر می‌تواند افزایش پیدا کند(۱۳)(۱۴)(۱۵)(۱۶). در یک مطالعه، موش‌هایی که یک‌روزدرمیان روزه می‌گرفتند عمر طولانی‌تری داشتند و ۸۳٪ بیشتر از موش‌هایی که روزه نمی‌گرفتند زندگی کردند(۱۷). سایر مطالعات نیز به یافته‌های مشابهی منجر شده است و تأیید می‌کند که روزه‌داری می‌تواند در افزایش طول عمر و بقا مؤثر باشد. با این حال، تحقیقات فعلی هنوز محدود به مطالعات روی حیوانات است. برای درک اینکه روزه‌داری چه تأثیری بر طول عمر و پیری در انسان دارد، مطالعات بیشتری لازم است.


۷. ممکن است در پیشگیری و درمان سرطان مؤثر باشد


مطالعات حیوانی و آزمایشگاهی نشان می‌دهد که روزه‌داری می‌تواند برای درمان و پیشگیری از سرطان مفید باشد(۱۸). در حقیقت، یک مطالعه نشان داده است که روزه‌داری به جلوگیری از تشکیل تومور کمک می‌کند(۱۹). به همین ترتیب، یک مطالعه آزمایشگاهی نشان داده است که سلول‌های سرطانی در اثر روزه گرفتن با تأخیر در رشد مواجه می‌شوند و ازاین‌رو محققان، روزه‌داری را با شیمی‌درمانی قیاس کرده‌اند(۲۰). متأسفانه هنوز بیشتر تحقیقات محدود به تأثیر روزه‌داری در تشکیل سرطان در سلول‌های حیوانات بوده است و هنوز در این زمینه راجع به انسان‌ها نمی‌توان به قطعیت صحبت کرد.



منابع:


۱. Peter Hunter, "The inflammation theory of disease", EMBO Rep. ۲۰۱۲ Nov; ۱۳(۱۱): ۹۶۸–۹۷۰.


۲. Mo'ez Al-Islam E Faris, Safia Kacimi, Ref'at A Al-Kurd, Mohammad A Fararjeh, Yasser K Bustanji, Mohammad K Mohammad, Mohammad L Salem, "Intermittent fasting during Ramadan attenuates proinflammatory cytokines and immune cells in healthy subjects", ۲۰۱۲ Dec;۳۲(۱۲):۹۴۷-۵۵. doi: ۱۰.۱۰۱۶/j.nutres.۲۰۱۲.۰۶.۰۲۱


۳. Terra G Arnason, Matthew W Bowen, Kerry D Mansell, "Effects of intermittent fasting on health markers in those with type ۲ diabetes: A pilot study",World J Diabetes. ۲۰۱۷ Apr ۱۵; ۸(۴): ۱۵۴–۱۶۴.


۴. Leonie K Heilbronn , Anthony E Civitarese, Iwona Bogacka, Steven R Smith, Matthew Hulver, Eric Ravussin, "Glucose tolerance and skeletal muscle gene expression in response to alternate day fasting",۲۰۰۵ Mar;۱۳(۳):۵۷۴-۸۱.


۵. WRITING GROUP MEMBERS, "Heart Disease and Stroke Statistics—۲۰۱۷ Update", A Report From the American Heart Association, Published in final edited form as:Circulation. ۲۰۱۷ Mar ۷; ۱۳۵(۱۰): e۱۴۶–e۶۰۳.


۶.  Biljana Beleslin, Jasmina Cirić, Milos Zarković, Svetlana Vujović, Bozo Trbojević, Milka Drezgić, "The effects of three-week fasting diet on blood pressure, lipid profile and glucoregulation in extremely obese patients",Srp Arh Celok Lek. Jul-Aug ۲۰۰۷;۱۳۵(۷-۸).


۷. Liaoliao Li , Zhi Wang, Zhiyi Zuom, "Chronic intermittent fasting improves cognitive functions and brain structures in mice",PLoS One. ۲۰۱۳ Jun ۳;۸(۶):e۶۶۰۶۹.


۸. J Lee , W Duan, J M Long, D K Ingram, M P Mattson, "Dietary restriction increases the number of newly generated neural cells, and induces BDNF expression, in the dentate gyrus of rats", J Mol Neurosci .۲۰۰۰ Oct;۱۵(۲):۹۹-۱۰۸.


۹. M Tajes, J Gutierrez-Cuesta, J Folch, D Ortuño-Sahagun, E Verdaguer, A Jiménez, F Junyent, A Lau, A Camins, M Pallàs, "Neuroprotective role of intermittent fasting in senescence-accelerated mice P۸ (SAMP۸)", Exp Gerontol. ۲۰۱۰ Sep;۴۵(۹):۷۰۲-۱۰.


۱۰. https://www.healthline.com/nutrition/intermittent-fasting-and-weight-loss


۱۱. C Zauner, B Schneeweiss, A Kranz, C Madl, K Ratheiser, L Kramer, E Roth, B Schneider, K Lenz, "Resting energy expenditure in short-term starvation is increased as a result of an increase in serum norepinephrine", Am J Clin Nutr. ۲۰۰۰ Jun;۷۱(۶):۱۵۱۱-۵.


۱۲. Grant M Tinsley , Paul M La Bounty, "Effects of intermittent fasting on body composition and clinical health markers in humans" ,Nutr Rev. ۲۰۱۵ Oct;۷۳(۱۰):۶۶۱-۷۴.


۱۳. A Juul, J O Jørgensen, J S Christiansen, J Müller, N E Skakkeboek, "Metabolic effects of GH: a rationale for continued GH treatment of GH-deficient adults after cessation of linear growth", Horm Res ۱۹۹۵;۴۴ Suppl ۳:۶۴-۷۲.


۱۴. N Møller, J O Jørgensen, N Abildgård, L Orskov, O Schmitz, J S Christiansen, "Metabolic effects of GH: a rationale for continued GH treatment of GH-deficient adults after cessation of linear growth",Horm Res. ۱۹۹۱;۳۶ Suppl ۱:۳۲-۵.


۱۵. Michael Højby Rasmussen, "Obesity, growth hormone and weight loss",Mol Cell Endocrinol. ۲۰۱۰ Mar ۲۵;۳۱۶(۲):


۱۶. W. Tavares, E. Micmacher, S. Biesek, R. Assumpção, R. Redorat, U. Veloso, M. Vaisman,  V. Farinatti,  F. Conceição, "Effects of Growth Hormone Administration on Muscle Strength in Men over ۵۰ Years Old", Int J Endocrinol. ۲۰۱۳; ۲۰۱۳: ۹۴۲۰۳۰.


۱۷. C L Goodrick, D K Ingram, M A Reynolds, J R Freeman, N L Cider, "Effects of intermittent feeding upon growth and life span in rats", Gerontology. ۱۹۸۲;۲۸(۴):۲۳۳-۴۱.


۱۸. https://www.healthline.com/nutrition/cancer-fighting-foods


۱۹. Noeme Sousa Rocha, Luís Fernando Barbisan, Maria Luiza Cotrim de Oliveira, João Lauro Viana de Camargo, "Effects of fasting and intermittent fasting on rat hepatocarcinogenesis induced by diethylnitrosamine",Teratog Carcinog Mutagen. ۲۰۰۲;۲۲(۲):۱۲۹-۳۸.


۲۰. WRITING GROUP MEMBERS, "Fasting Cycles Retard Growth of Tumors and Sensitize a Range of Cancer Cell Types to Chemotherapy", Sci Transl Med. ۲۰۱۲ Mar ۷; ۴(۱۲۴): ۱۲۴ra۲۷. 


انتهای پیام/۴۱۶۰/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب